[]

Güvenli 4'lü Priz

Akim dalgalanmalarina falan karsi korur mu priz? Sanki aklimda bir ise yaramaz diye kalmis ama fark olur diyorsaniz ne onerirsiniz?




 
  • himmet dayi  (08.03.21 14:51:47) 
Öncelikle sorununuz tam olarak nedir? Sürekli olarak bağlı bulunduğunuz şebekede voltaj artışı/düşüşü yaşanıyorsa kullanmanız gereken ürün bu değil.

Akım korumalı prizler daha çok ani gerilim pikleri bunlar milisaniyelik olaylar ve 50kA, 100kA gibi noktalara çıkıyor. Kısa devre, Yıldırım vs durumlar...

Bahsettiğim ikinci durumda kullanmak istiyorsanız işinizi görür. Tavsiyem Schneider Electric APC ürünleri. Hatta aldığınız ürün üzerinde UPS, RJ11/RJ45, CATV/SATV Anten (coaxial) için uçlarda olması

Genelde bu darbe akımları buralardan gelir ve cihazın elektronik kartını hurdaya çıkarır.

Bir örnek vermek gerekirse

www.se.comçıkış%2C-telefon-ve-koaks-koruma-230v-almanya/

linkte gördüğünüz cihaz genel kullanımlda 48kA/1ns (kilo amper) faz başına 60kA/1ns pik değere kadar anlık koruma sağlıyor.
  • draconas  (08.03.21 15:20:32) 
zaten amacı akım dalgalanmalarına karşı korumak değil mi?


  • co2s2  (08.03.21 15:31:43) 
evet, fakat burada püf nokta şu; isim insanları yanıltıyor. akım korumalı prizler gerilim düşümünde etkisiz cihazlar. yani sadece anlık gerilim yükselmelerinde iş görüyorlar.

Eğer şebekenizde gerilim düşüşü/artışı yaşanıyorsa online ups kullanabilirsiniz. bakın ups demiyorum. (bkz: online ups)

ya da elektrik panosunda revizyon yaparak giriş şalterine bir açma bobini ekler, evinize gelen gerilim seviyesini hatta frekansı kontrol edersiniz (bunun için de röleler var). ayarladığınız değer aralığı dışına çıkacak olursa şalteriniz açar ve elektrik kesilir.
  • draconas  (08.03.21 16:34:14 ~ 16:39:29) 
@draconas valla sorumu ben de bilmiyorum. cahil olunca ne sorduğumu bile tam olarak bilmiyorum işte cahil korkusu bendeki şöyle ki, elektrikler çok fazla gidip geliyor buna karşı farklı bir priz almam gerekir mi diye merak ediyordum. bazen anlık yani saniyelik gidip gelişler yaşanıyor. şimdiye kadar bir şey olmadı ama acaba önlem almalı mıyım diye düşünmeye başladım.

benim aklımda kalan şey elektrik gidip gelmeleri için özel bir şeye gerek olmadığı olabilir mi acaba?
  • Anjelik  (08.03.21 17:08:34) 
Saniyelik gidip gelmeler sebebiyle elektronik cihazlara birşey olmasin istiyorsaniz draconas dediği gibi upse yonelmelisiniz. O da açıkçası ucuz olmaz prizle karsilastirdiginizda ki normal.
Bilinen markanin akim korumalı priz ve 550va ups 750 lira. Yok online ups olursa bir kac bin lira.
Türk markalarini tanımıyorum pek.
  • logisticsmanager  (08.03.21 17:28:04) 
Hocam aslına bakarsan türkiye’de elektrik şebekesi kaliteli sayılabilir. Elbette istisna durumlar var. ben şahsen elektronik cihazlarımın bağlı olduğu hat üzerinde bu cihazları kullanıyorum. Hatta uydu kablosu ve telefon hattını da bu cihaz üzerinden geçiriyorum ama bahsettiğim diğer durum için bir tadilat yapmadım. Aklımın bir köşesinde duruyor ama üşendiğim için yapmıyorum. Vakit bulduğum bir zaman söz ettiğim devreyi panoya dahil edeceğim. (terzi kendi söküğünü dikemez derler) :) Durduk yere kombinin ana kartını elime almak istemiyorum. Tabi illa başınıza gelecek diye bir durum yok ama harcadığınız paraya karşılık koruduğunuz şey önemli. Bu illa maddi bir değer olmayabilir, şans bu ya bilgisayarınız gider içindeki veriler de gider hem maddi hem manevi olarak zarar görürsünüz.

Eğer cebinize çok zarar vermeyecekse ben olsam alırım. Hatta oturduğunuz ev kendi evinizse söz etiğim gibi aşırı/düşük gerilim, faz kaybı, faz sırası, faz dengesi koruması yapan röle ile şalteri açtırırım.
  • draconas  (08.03.21 17:34:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.