[]

uyku apnesi

selam arkadaşlar. eşim 1 seneden fazladır inanılmaz derecede horluyordu. önce kbb'ye oradan da uyku polikliniğine yönlendirildi ve bir gece orada yatıp testler yapıldı.

sonuç olarak ileri derecede uyku apnesi teşhisi koyuldu. uzun süreli nefessiz kaldığı oluyormuş ve yüksek riskliymiş. müdahale edilmezse bu nefessizlikler kalbi gittikçe yorup erken yaşta kalp krizi ya da felçle bile sonuçlanabilirmiş.

eşim 35 yaşında, kilolu da değil ve yaklaşık 1 buçuk sene önce başladı bu horlama durumu, öncesinde çok yorgun dahi olsa horladığını hatırlamam.

ilaçlı tedavi ve ameliyat için çok geç kalındığını söylemiş doktor. şu an için tek çözüm uyku maskesi kullanmak. bunun için 2 hafta sonra yeniden uyku polikliniğinde yatacak ve kendisine uygun cihaz seçimi yapılacak.

bu rahatsızlığın bu kadar kısa sürede ortaya çıkıp böyle hızlı ilerlemiş olması çok şaşırttı bizi. keza ömrünün sonuna kadar maske kullanmak zorunda kalması da bir o kadar üzdü. yapılması gereken buysa mecbur kullanılacak ona itirazımız yok ama bu şekilde olup da maske dışında çözüm bulabilen oldu mu? mesela başka bir hastanede yeniden aynı testleri yaptırsa, ameliyatla ya da başka bir tedaviyle iyileşme şansı hiç olmaz mı?

tetkikler cerrahpaşa hastanesinde yapıldı, çok iyi bir hastane ancak bilgi alma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. vakitleri dar olduğu için sorularımıza tam anlamıyla cevap alamadık. yeniden yatmaya gittiğinde eşim yine soracak ancak buradan da fikir almak istedim.

tek çözüm cpap cihazı denildiği halde başka bir tedaviyle uyku apnesinden kurtulan varsa, ya da maske kullanımıyla ilgili fikir verebilecek olan varsa duymak isterim.

cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

 
Şöyle bir aparat duymuştum deneyebilir ya da araştırabilirsiniz. (Ben denemedim bu konu ile ilgili de bir tecrübem yok)

dormio.com.tr
  • fezagezgini_4  (03.03.21 14:52:29) 
Ön not CPAP kullanan bir ileri derecede bir Uyku Apnesi hastası olarak tecrübelerimi yazıyorum, tıbbi öneri değildir.

Horlama ile ilişikli yazdığınız için eşinizin apnesinin yoğunlukla Obstrüktif Apne şekilde görüldüğünü tahmin ediyorum. Bu tür apnelerde, nefes yolunun durumuna göre ameliyatlı tedavi veya sadece yatış şekilini düzenleyerek bile apne-hipopne indeksi'nde (AHİ) düşüş görülebildiğini doktorlarımla pek çok kez konuşmuştum. Bununla birlikte CPAP tedavisi zaten en yaygın tedavi. Bu arada Ameliyat veya diğer tedaviler uygulansa bile Ağır seviyedeki AHİ değerinin yok olmasını sağlamaz, yine büyük ihtimalle CPAP gerekecektir.

Diğer seçenek olan Merkezi Uyku Apnesi görülüyorsa (bende olduğu gibi) o zaman, ameliyat çözümü pek mümkün olmuyor, CPAP bile belli bir noktaya kadar destek oluyor. Ama yine de kişisel tecrübeme göre çok korkulacak bir durum yok, uyku durumunuzu kontrol edeceksiniz, CPAP'i mümkün olduğu kadar kullanacaksınız, gece boyu oksijen değerlerinizde ciddi düşüşler olmuyorsa normal hayatınızı yaşıyor olacaksınız. Ancak tabi yaş ilerledikçe dikkati arttırmak gerekecektir.

CPAP alınacak, bunun için öncelikle dediğiniz gibi yeniden hastaneye yatması lazım. Hastaneye yatmadan önce de bir medikalciye giderek, CPAP maskelerine ve makinelerine bakabilirsiniz. Zira maskeler burun ve tam yüz olarak çeşitlilik göstermekte ve kullanımı kişiden kişiye değişmekte. Ve ben CPAP ayarı için uyku polikliniğinde yatacağımda hangi tip maskeyi tercih ettiğimi bana sormuşlardı. Mümkünse çoğu kişinin kullandığı gibi sadece burun için olanları kullanın derim ben, kendi tecrübelerime dayanarak. (Ancak dediğim gibi bu durum oldukça kişisel). Zaten burnunuzdan hava basılırken, ağzınız kolay kolay açılmıyor. :)

CPAP cihazlarında da teknik olarak çeşitler bulunur. Auto-CPAP(APAP), CPAP ve BiPAP, bunların farklarını netten araştırabilirsiniz. Ancak zaten hastanede yatışınızın ardından Doktorunuzun size yazacağı rapor hangi cihazı kullanmanız gerektiğini söyleyecektir.

Son olarak, olurda CPAP alırsanız, bence SGK üzerinden almayın, şimdi burada yazmak için uzun bir konu ama gücünüz varsa, gidin kendinize güzel bir makine alın. Nemlendirme fonksiyonu olsun, çalışması stabil olsun, bilinen markalardan birisi olsun vs. Maskeyi de yukarıda belirtmiştim makineden ayrı olarak seçmeniz gerekiyor ve maskeyi değiştirmeniz gerekeceğinde ileriki yıllarda SGK üzerinden alabilirsiniz.

Ayrıca ek not: SÜRÜCÜLERDE ARANACAK SAĞLIK ŞARTLARI İLE MUAYENELERİNE DAİR YÖNETMELİK'te aşağıdaki gibi bir hüküm vardır. Periyodik ehliyet muayenesinde kişi Apne hastası olduğunu bildirmelidir. Hoş bunu söyleseniz bile bazı sağlık ocaklarının uyku hali hissetmiyorsan çok önemli değil diyerek rapor verdiklerini duyabilirsiniz.

(5) Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu ile ilgili olarak;

a) Ağır derecede apnesi olanlar (AHI>30/saat) veya orta derecede apne (15<AHI<30) ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler tedavi görmeden sürücü belgesi alamazlar.

b) Uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; en az bir uyku sertifikalı doktor (göğüs hastalıkları, psikiyatri, nöroloji, KBB uzmanı) ve bir KBB uzmanı olan üçlü heyet tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebilir. Hastalığın şiddeti, tedaviden alınan cevap, hasta PAP tedavisi uyumu gibi faktörler dikkate alınarak; ikinci grup sürücü belgesi sınıflarından alıp alamayacağı ile ambulans, resmi veya ticari araç kullanıp kullanamayacağı raporda belirtilir.

c) Vücut kitle endeksi (VKE) 33 ve üzerinde olan kişilerden şikayetine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

ç) Tanıklı apnesi ve gündüz uyuklama hali olan kişilerden vücut kitle endeksine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.
  • cursor  (03.03.21 15:46:20 ~ 15:47:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.