[]

evdeki çok eşyalar

merhaba,

öncelikle marie kondo izledim. olmadı. (edit: okudum da)

evimde çok eşya var. toplasam da toplu görünmeyen bir ev. en azından bana öyle geliyor. evime gelen herkes "evin çoksel" diyo bayılıyor ama bana çok kalabalık geliyor. yöntem möntem söyler misiniz bana? mesela bazı kurallar edindim kendimce. ambalajlı olan şeyleri direkt çıkarıp atıyorum (falan gibi şimdi net söyleyemedim, belki de kurallarım tırt).

mesela 2 kitaplığım var, dopdolu. insanlarınkine bakıyorum mesela bir rafta 2 tane biblo var başka bişi yok. bu insanlar kitaplarını nereye koyuyolar, napıyosunuz ablalar abiler.

neyse öyle işte. istiyorum ki mesela taşınayım, yanıma üç eşya alayım falan bu evden. öyle bi moddayım. bana bi iki yol yöntem söyleyin de artık gözlerim dinlensin.

teşekkür ederim.

 
Kitap almayın. E-Kitap okuyucu alın. Kitapları satın ya da bağışlayın. Çok sevdiğiniz ya da sizin için önemli olan kitapları ayırın. İşe yaramayan her şeyi satın. Size gerekli gözüken şeyler göz önünde olmayınca belki yokluklarını fark etmeyeceksiniz bile. Bir de şeffaf, kapaklı kutular işe yarıyor.


  • dissendium  (12.01.21 16:15:40) 
maddi değeri yüksek ve kullanmadığım şeyler --> anında satılıyor
maddi değeri düşük ama kültürel değeri olan eşyalar kitap dergi vs --> mümkün olduğunca biriktiriyorum, sağda solda birikiyor
hem maddi değeri düşük hem bi değeri olmayan şeyler --> çöp, bağışlama kutusu, sağa sola hediye etme
  • roket adam  (12.01.21 16:18:26) 
kutu güzel ancak ben kutunun içinde unutuyorum ne olduğunu. hatta bazen aynı şeyden 2 tane aldığım oluyor. b12 de eksik, napacaksın :(

garage sale diye evde corona partili satış mı başlatsam, napsam allam.

kitapları bi tur ayıkladım. hepsini yükledim tek tek internete. kimse almadı. 10 lira yazdım, 5 lira istediler. 5 lira yazdım, hesabımda 2 lira var dediler. içim daraldı.
  • allineed  (12.01.21 16:35:25) 
dolap almak en iyi çözüm, yeterince dolap alırsan ev çok kalabalık gözükmüoyor. eğer bir şeyi koymak ya da almak için önce başka bir şeyi alıp koyman gerekiyorsa yeterince dolabın yoktur


  • hoot  (12.01.21 16:38:09) 
@hoot

ya benim anne baba da o kafada. 3+1 evde 2 kişi kaldılar. her yer dolap oldu. atın diyorum atmıyolar. misafirin misafiri gelse ağırlanır o evde o derece. ben direkt atmak istiyorum.
  • allineed  (12.01.21 16:39:26) 
ben kitap satmayla falan ugrasmiyorum, okuyorum, benim icin cok önemli degildse halk kutuphanesine veriyorum.


  • wishmaythşngs  (12.01.21 16:41:29) 
3 yıl önce sizin gibi fazla eşyadan tepemin attığı bir gün karar alıp sadeleşmeye gitmiştim.
fazla mobilya, istiflemeye dönen koleksiyonlarımı ve teknolojik aletlerimi letgodan sattım. ama sitedeki insanlar o kadar yorucu ki kitap ve kıyafet satışına hiç girmedim.
yılda bir kere gardırop elemesi yapıp bağışlıyorum.
ufak aksesuar, biblo ıvır zıvır almıyorum. açık raf kullanmıyorum.
çok kitap alan biriyim, bir noktadan sonra kontrolden çıkınca mecbur onları da eledim. romanları öğrencilerime hediye ediyorum. okuyup birbirlerine veriyorlar bir işe yarıyor. yetişkinler için olanları da üniversite öğrencilerine veriyorum. artık iki raf dışında hiç kitap tutmuyorum evde.
gerekli evrak, ıvır zıvırları da belli bir düzene koyup etiketli kutularda saklıyorum.
  • pink cadillac  (12.01.21 16:54:02) 
son 2 yılda öyle bir küçüldüm ki öfff..

kız kardeşim eve çıktı, resmen evimden bir evlik eşya ona verdim. asıl küçülme öyle oldu.

2. el uygulamalardan, kıyafet, kitap, ıvır zıvır sattım, halen satıyorum,yavaş yavaş satılıyor ama satılıyor.

ıvır zıvır almıyorum. bu net. yurtdışı seyahatlerinden buzdolabına magnet bile almadık, önceliğimizi hep deneyim biriktirmek olarak belirledik.

evde bir sürü olan mumları yemeklerde, misafir geldikçe yaktık tükettik yenisini almadık.

biblo, süs eşyası vs.. bizim için çok çok önemli değilde sattık.

kitaplarda da okuduğum her kitabı saklamak istemiyorum. bazı seriler ya da bazı yazarlar ya da bazı çok beğendiğim kitaplar dışında ya satıyorum ya dağıtıyorum.
  • benaslinda  (12.01.21 17:15:34) 
ya benim canım anam getiriyor. yok borcam aldım, yok süs aldım bunu kapına as, yok onu aldım, yok 12 kişilik takım aldım sana (tek kişiyim) bilmem ne. kavga dövüş engellemeye çalışıyorum artık.

galiba evde ıvır zıvır koyacak dolabım yok. mesela salonda sadece tv altı dolabım var. kalan her yer açık. diğer odalarda sorun yok zaten, en büyük sorun burada. kallaxlarıma kapak bulayım ben.
  • allineed  (12.01.21 17:20:27) 
Her şeyin sayısını belirledim. Yeni bir şey alınca eskilerden bir tane atıyorum. Yatak sayısı kadar yorgan, Yatak sayısı tane battaniye Yatak sayısı x2 nevresim takımı, Kişi sayısı x2 havlu takımı... Bu liste uzayıp gidiyor.
Sayılı don, sayılı çorap, sayılı gömlek, sayılı bardak...
Kitap özelinde en iyi çözüm dissendium'da dediği gibi e kitap okuyucu
  • Mirket  (12.01.21 17:27:27) 
Türk insanının en büyük savaşı "boş alan" ile. İnsanlar asla boş alana izin vermiyorlar. Boşluk olunca eksiklik gibi geliyor. O yüzden kitaplara geçmeden önce en azından salonun bir kenarında, hiçbir şeyin olmadığı, hadi en fazla bir saksı bitkisi olan genişçe bir boş alan açmaya çalışın derim. Çünkü yeni eve taşınsanız da alışkanlıklarınız peşinizden gelecek.


  • whoosie  (12.01.21 17:33:51) 
@whoosie

bitkiler asla kalabalık gelmiyor bana ya, orman içinde yaşayayım sorun yok.

akşam elime bi çöp poşeti alıp evi gezeceğim. kitapları da tekrar eleyip "hangisi kalsın" diye soracağım. görelim bakalım, adadan kimler elenecek...

ayrıca reader'ım var. kitaplarımın yarısı mesleki. onları hayatta atamam mesela. hepsi benim bebeklerim :(
  • allineed  (12.01.21 17:42:36 ~ 17:43:23) 
Aktif donup bakmayacagim kitaplari icinde ne oldugunu gorebilcek sekilde kutuya etiketleyerek kaldirdim. ivir zivir icin ufak bir alan belirledim gerisi cekmeceye koyuyorum hic gozumr gelmiyor kaldi ki ivir zivir denen cogu seyi kullaniyorum ama cekmecede yigilinca gozume batmiyor. koca koca dolaplar olmasa da cekmece, bufe tarzi bir kismi acik bir kismi kapali veya boyu cok uzun olmayan seyler deneyebilirsiniz. Bir de esya atma stratejisi 1 seneden fazla elim
degmediyse bb...

  • ala09  (12.01.21 19:13:13) 
  • kadera bach  (12.01.21 19:36:44) 
-Kitapları hibe edilecek ve satılacaklar şeklinde ayırın. -Sevdiğiniz türden 20-30 kitap ayırabilirsiniz illa bir kitaplığım olsun diyorsanız. Eksiduyuru üzerinden çok kitap dağıttım, cüzi rakamlara sattıklarım da oldu.
-Giysi satışı için dolap, gardrops gibi uygulamalar kullanın. Semtinizdeki giysi hibe kutularının yerlerini öğrenin.
-Sandıksız koltuk, bazasız yatak almak kültürümüze ters. Mobilya yenileyeceğiniz zaman bunu hatırlayın.
-Elektronik atıkları biriktirmeyin.
-Biblo kadar gereksiz birşey yok, toz almayı zorlaştırıyor. Dağıtın.
-İhtiyaç haritası gibi sitelere ihtiyaç fazlası eşyalarınızı bağışlayın.
  • zihua  (12.01.21 19:36:48) 
Netflix'deki belgesel(!)i öneren olmuş da.

Konusu 'İşi gücü bırak, her şeyden kurtul, asalak yaşa.' şeklinde özetlenebilir.

Minimalizm'i çok yanlış anlamış bir film o.
  • Mirket  (12.01.21 19:53:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.