[]

Kars'ta yaşanan motosikletli trafik kazası ile kısmen ilgili bir soru

Az önce o başlıktan (eksisozluk.com) çıktım ve aklıma takıldı. Tam da bunun gibi çift şeritli bir yol var varsayın gidiş-gelişli. Sağ şeritten kamyonun ilerlediği gibi gidiyorsunuz ve soldaki dönüşe sapmanız gerekti. Fakat karşıdan gelen de yoğun bir araç trafiği var. Ta önceden yavaşladınız, yavaşladınız, ama karşının yoğun trafiği hala size bir dönüş fırsatı vermiyor. Sağ şerit trafiğini tıkamak pahasına, sol şeritte bir geçiş fırsatı çıkana kadar yavaşlayıp durmanız legal midir?




 
Motosiklet kullanımında bazı kurallar var. Eğitimlerde anlatırlar bu kuralları. Birincisi bilgi yani seyir halindeyken bilgi toplama kuralıdır.

Geriye kalan maddeler bununla ilgilidir. Bilgi toplanmazsa diğer kurallar anlamsız, sürüş ise tehlikeli olur.

Maddelerden biri konumlama, diğeri hızdır mesela. Videoyu çeken sürücü o bilgiyi topluyor ve hızını kesiyor. Kazan yapan sürücü bilgiyi toplamış olsa hızını ve konumunu ona göre ayarlamış olacaktı. Muhtemelen 1-2 saniyelik farklı bir yere dikkat odaklanması onun bilgiyi toplayamamasına sebep olmuş.

Bazen yarım saniyeden az bir zamanda önemli bir karar vermeniz gerekir. Bu yüzden motosiklet dalgınlık kabul etmiyor.

Ve sorunun son kısmına da yanıt olarak motosiklet gerekirse kendi emniyeti için trafiği yavaşlatabilir. Ama doğru bir konumlama ile buna ne kadar sıklıkla gerek kalır ayrı bir konu.
  • pass  (16.11.20 02:18:06 ~ 02:46:34) 
Öncelikle trafiği çok yoğun olan yollarda zaten kontrolsüz kavşak yapılmaz genel olarak. Pratikte böyle durumlarda sağ şeritte beklemek ve trafiği tıkamak durumunda kalır dönecek araç. Ama bu tehlikeli de olduğu için yoğun trafik halinde ve eğer yeterince genişlik varsa sağa emniyet şeridine çıkıp orada beklemeyi ben daha güvenli buluyorum. Hem motor hem araba için geçerli. Sorunun cevabı da yasal olması gerekir, ama şu var, orada normal bir sola dönüş değil de gayriresmi bir park boşluğu, toprak yol falan olsa muhtemelen o şekilde durmak trafiği tehlikeye atmak nedeniyle suç olacaktı.


  • mikro patlama  (16.11.20 03:04:06) 
teknik olarak evet. turkiye'de ise "yerse" diyorum. ben olsam hele motorla bu riske girmem cunku biri ustunden gecebilir.

kars'taki kazayi izledim, hersey hatali.
- videoyu ceken sollamamasi gereken yerde solluyor.
- kamyonun dondugu yerde aslinda sollama yasagi olmasi lazim ama yok, cizgiler kesik.
- yolda sola donusle ilgili bir tabela yok.
- kamyon sola donmek icin metreler oncesinden karsi deride geciyor.
- arkadan gelen motorsikletli hem hizli gidiyor, hem sollayani sollamaya calisiyor, hem de buyuk ihtimal onune bakmiyor.

neresinden tutarsan elinde kalir..
  • cooperr  (16.11.20 08:56:43) 
@cooperr

sola doğru dönüş olduğu için kesikli çizgiler var. kamyon dönüş yapmak için kesik çizgilerin olduğu yerde şerit değiştiriyor ve karşı şeride geçiyor. Orada sollamak yine yasak. Sağ tarafta tabelaları görmüyoruz. Muhtemelen orda sollamak yasak tabelası vardır.

Örnek: goo.gl

sağa doğru dönüş (tali yol gibi) tabelası varsa da sol tarafta olmaz o tabela, sağ tarafta olur. Yukarıda verdiğim linkteki yolda biraz geri gelirsen o tabeladan da var.
  • himmet dayi  (16.11.20 09:08:40 ~ 09:11:27) 
@ himmet dayi

Tali yol tabelasi lazim, dogru. Var mi bilmiyoruz, ama yok ise sasirmam.
Senin verdigin ornekte sollama yasagi keskin viraj icin basliyor tabelasi var. Ama tali yol oncesinde kesik cizgi yanlis.

Eger sollama izni verirsen, sollamaya cikan adam donene arkadan bindirir, kars'taki ornekte oldugu gibi. O yuzden sollama izni vermemen lazim, sadece donulecek yerde aralik birakilir cizgi ustunde oradan da adam doner. Karsidan arac geliyorsa da beklemesi lazim, arkadakilerin de beklemesi lazim. Aslinda trafigin aksamamasi icin donus icin ayri serit gerekiyor ama biz daha cizgileri duzgun cizemiyoruz, serit lukse girer :)

Secenekler surda var:
mutcd.fhwa.dot.gov
  • cooperr  (16.11.20 09:42:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.