[]

köfte şeklinin adı

daha önce de sormuştum. bu aralar eski duyurularım aklıma geliyor, cevap bulamadıklarını hortlatıyorum.

gastronomide her haltın bir adı var. masterchef'ten öğreniyorum mesela sebzeyi doğrama şekillerinin bile büyüklüğüne göre bir sürü adı var. biz "küp küp" diyip geçiyoruz, adam brunoise diyor, fine brunoise diyor, small dice diyor, "küp küp"ü bile beşe bölmüş adamlar.

1001yemektarifi.com

şu bildiğimiz standart ev köftesine verilen elips (veya yuvarlak) yassı şeklin bir adı var mı? biz amele gibi "köfte şekli" diyip geçiyoz da gastronomide "köfteleri x yapıyoruz" diye şekli tarif eden bir terim yok mu?

 
Öyle bir terim yok çünkü köftenin kendisi aslında “meatball” denen bir şekil.
Baştan açıklayayım böyle olmadı 1 sn. Şimdi “küp küp” diyip geçiyoruz ama her şeyin ayrı bir adı var demişsiniz. Hatta sebze doğrama şeklinin “bile” diye bir ifade var :) zaten sebze doğrama: mutfak 101. Onun olması çok ama çok normal. Çünkü bir yemeği iyi yapan şey reçetesi. O reçeteye uyduğun anda yemeği 100 kez de yapıyor olsan aynı tadı alman lazım. Bu yüzden de bazı şeyleri standardize etmişler. Hepsinin bir ölçüsü var. Adam jülyen doğradım diyor programda mesela o jülyen değil ki, bir şeyin jülyen olması için belirli uzunlukta, belirli incelikte olması lazım. Yani her ince uzun kestiğimiz şey de jülyen değil.
Bu ölçülerin hepsi uluslararası bu arada.
Köfteye gelince “meatball” dediğimiz şey içeriği değişebilmek ile beraber ortalama 2 inç çapında olur. Sanırım yaklaşık 5 cm falan oluyor. Bunu nerede yaparsanız yapın gören kişi muhtemelen “meatball” der. Ona tepesinden bastırınca o başka bir yemek oluyor. Köfte oluyor. Bir eti yuvarlayıp sonra 2 el arasında ezmek gibi bir uluslararası pişirme/şekillendirme şekli olmadığı için de bunun bir adı yok.
Bir de bir şeyin adının olabilmesi için mutfakta bir standardının olması lazım. Resimde kaç tane köfte var hiçbiri birbirinin aynısı değil.
  • irene  (03.11.20 19:18:07 ~ 19:19:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.