[]

İnsanlar neden kötü/iyi olur

Sabahtan beri düşünüp duruyorum bunu. Bugün meydana gelen deprem ilgili gelişmeler için twittera biraz baktım da bir yanda iyi insanlar yardımcı olmaya yada iyi dileklerde bulunmaya çalışırken, bir yanda da bir takım kötü insanlar içlerindeki karanlığı salmışlar gene.insan neden kötü ya da neden iyi olur?
Bununla ilgili yapılmış araştırmalar/çalışmalar var mı yada freud du galiba insanlaın kötü olarak doğduğunu savunmuştu yine bu tarz görüşler neler bildiğiniz. Ya da sadece sizin fikirleriniz neler konu hakkında. Cidden anlamaya çalışmaktan neden sorusuna cevap bulamamaktan yoruldum.



 
insan iyidir veya kotudur meselesi o kadar basit degil. cogu kisi kendini iyi sanir, neye gore iyi neye gore kotu? isidci kafa keserken kendine iyi insanliga (kendine gore) hizmet eden biri olarak dusunur, sen onu kotu gorursun. o da seni kotu gorur. iyinin kotunun erdemin erdemsizligin tanimi kulturden kulture, zamandan zamana degisir.

"insanlar neden benden farkli olur?" sorusuna gelir dedigin (zihinsel hastaliklari ayiriyorum, antisosyal kisilik bozuklugu - psikopati vs.) o da farkli sartlarda, farkli cografyalarda, farkli tecrubelerle buyudugunuz icin.
  • robokot  (30.10.20 23:17:24 ~ 23:21:11) 
Bkz: kötülüğün sıradanlığı


  • olaylar olaylar  (30.10.20 23:27:14) 
bu konuda yazılıp çizilmiş çok şey vardır herhalde. sokrates'e göre biri kötülük yapıyorsa bunu kötü biri olduğu için yapmaz. bilgisiz olduğu için yapar mesela. ahlak felsefesini araştırabilirsiniz bu soruya yanıtlar bulabilmek için.

ben bu soruya bir yanıt bulabilmiş değilim.
  • black holes in the sky  (31.10.20 00:13:11) 
yukarıdaki bir cevapta da değinildiği gibi çoğunluğun kendini iyi sanması, kendi gibi olanları-kendi yakınlarını sorgulamadan iyi kabul etmesi, iyiliği-kötülüğü tanımlarken herkesin kendine göre bir kaç unsuru baz alması büyük problem. ölen birinin ardından yakınları "ay çok iyi insandı canımız arkadaşımız, babamız vs" diye ağlarken o adamın aslında yanında çalışan birini taciz etmiş olması, rüşvet yemiş olması, birine hayatı boyunca olumsuz etkilerinden kurtulamayacağı zorbalıklar yapmış olması falan bilseler de umurlarında olmaz. çünkü ölen kişi onların babişkosudur, birlikte maç izlediği kankasıdır bilmem ne. bence mesela belirli bir bilinç ve zeka seviyesinde olup et yemeye devam eden biri iyi biri olamaz. kendi keyfi için başka birinin ölmesini, acı çekmesini, tutsak edilmesini umursamamak-yok saymak "iyi biri olmak"la asla bağdaştıramayacağım bir şey. şimdi bunu görüp vay efendim et yemek bir ihtiyaç vs coşabilecek insanlar var biliyorum ama et yemek ihtiyaç değil. hepimizin zevklerimizi, alışkanlıklarımızı, doğru kabul ettiklerimizi tarafsız şekilde sorgulayıp; elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyip, değişmeye üşenmeyip, fedakarlığa-zahmete katlanıp iyi-kötü, doğru-yanlış dediklerimizi detaylıca gözden geçirmemiz lazım. hepimizin çifte standart uygulamadan, menfaatlerimizi bir kenara bırakabilip yanlış olana "yanlışsın" diyebilmemiz lazım. depreme üzülüyor olması birini iyi insan yapmaz ayrıca bence. o kadar kolay değil iyi olmak.


  • treize  (31.10.20 02:23:03) 
Freud falan hikaye. İnsanlar doğduklarında iyi de kötü de değillerdir, pür potansiyellerdir. Onları yetiştirenlerdir onları iyi veya kötü yapan.

Ama işin içine gebelik dönemi ve annenin de babanın da gebelikten önceki son 1 yılı ve genleri de giriyor. Sadece aile terbiyesi ve gelenekle devam eden davranışlar yetmiyor yani. Uzun bir etkilenme süreci var ve nesilleri kapsıyor bu. Buna rağmen insan doğduğunda pür potansiyeldir, iyi veya kötü değil.

Hatta bence, insanın doğasının iyiyi doğruyu güzeli gerçeği olumluyu sevimliyi vs doğal olarak sevmesi ve bunlara tamamen içgüdüsel bir şekilde yönelmesi o insanın doğduğunda bile iyi olduğunu gösterir. Bence.

Her şeyi bırakalım, 99 depreminden beridir özellikle İstanbul'da ve depremi çok sıklıkla yaşayan İzmir gibi yerlerde inşaatlara itina edilmemesi, itina edenlerin ise sanki çok matah bir şey yapmış gibi çok daha fazla fiyat çekmeleri...

Sizce kötülük bu değil mi? Herkes konuşuyor neyin doğru neyin yanlış olduğunu, ama olması gerekenin yapılması için titizlenen 1 kişi bile çıksa herkes onu nasıl da alaşağı etmeye çalışıyor... asıl kötülük bu bence. Bu konunun Twitter yorumlarından çok daha büyük önceliği var.
  • 1bir1bir1  (31.10.20 02:49:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.