[]

Sıfırdan Almanca Öğrenmek

Almanca ile uzaktan yakından alakam yok lakin ileri dönemde işime yarama potansiyeli çok yüksek 1 yıl boyunca her gün yarım saat ayırmak bu öğrenime ayırmak istiyorum.

Kursa gitme yada özel ders almak kısa vadede istemiyorum. Almanca konusunda her türlü tavsiye'ye açığım.


 
yarım saatle bir yere varmanız 5 yıl sürer.

ama genede memrise + duolingo + facebook almanca gruplarında önerilen ders kitapları + youtube kanalları(easy german, lingoni)
  • xiii  (20.09.20 16:16:32) 
Deutsche Welle'nin görsel, işitsel ve metinsel kaynaklarından faydalanabilirsiniz.

www.dw.comür-das-niveau-a1/s-13212
  • horror vacui  (20.09.20 16:20:02) 
almancayı türkiyede öğrenmek için çok çaba sarfetmeniz lazım, çok maruz kalmanız lazım. a2.2 yaptıktan sonra b1 olmak için dw'nin basitleştirilmiş makaleleri podcastlerini dinlerseniz dinleme de gelişir kelime dağarcığında. ayrıca ingilizcen iyiyse bir tarafı ingilizce bir tarafı almanca kitaplar var onlar da yardımcı olur.


  • nahtoderfahrung  (20.09.20 18:12:07) 
çeşitli alternatifleri denemiş biri olarak tek önerim. şimdi kursa başla bir sene sonra b2'ye gelirsin. bu ara kurslar online devam ediyor. bu sekilde ilerleyebilirsin. diger öğrenme yöntemleri bende pek işe yaramadı.


  • helenart  (20.09.20 18:45:10) 
Yaklaşık 1 yıl önce sıfırdan başlayıp, ara sıra uzun süre boşlayıp, son 1 aydır kaldığım yerden devam eden biri olarak naçizane bazı tavsiyelerim olacak. bu arada tam olarak hangi seviyede olduğum hakkında net birşey söyleyemiyorum ama a1'in içinde bir yerlerdeyim diyebilirim. Şansıma işyerindeki şefim almanca biliyor ve bazen ona laf atıyorum, oda yeni başladığımı bildiği için benim seviyemde cümleler kuruyor, söylediklerini genel itibariyle anlıyorum ama o cümleleri ben kuramam. Seviyem tam olarak bu :)

Öncelikle bizim gibi daha önce almanca ile hiç tanışmamış kişiler için popüler uygulamaların hepsi başlangıç açısından yararlıdır. Ben de genel çoğunluk gibi önce duolingo ile başladım. Her ne kadar Türkçe'de kullanmayacağımız saçma cümle örnekleri olsa da kelime öğrenme ve kulak dolgunluğu açısından çok faydalı. Hala günde 15 dakikamı duolingoya ayırıyorum, tavsiye ederim.

Seneler önce Busuu'ya İngilizce için kaydolmuştum. Sonra geçen sene Almanca'ya heveslendikten sonra 2. dil için premium üyelik istediğini farkettim. Bir ara indirim yaptılar ve bir sene için 85 tl gibi bir ücrete üye oldum ve Almancayı da aldım. Aslında başlangıç için fena değildi hatta oranın seviyesine göre a1'i bitirdim a2'ye devam ediyordum ama açıkçası anlatım biçimnden midir nedir bir süre sonra sıkmaya başladı ve geçenlerde devam etmeyi bıraktım. Muhtemelen de bir daha açmam.

Memrise, bence duolingo ile birlikte kelime öğrenme açısından çok faydalı. Küçük videolarla birlikte tabiri caizse kafanıza vura vura kelimeleri öğretiyor. Onun da günlük kişisel hedeflerini yapıyordum ancak son bir haftada ne oldu bilmiyorum yeni kelime öğrenme kısmında sorun var ve o bölüme geçmiyor. Belki düzelmiştir bir ara girer devam ederim.

Seedlang, yaklaşık 10 gün önce tanıştığım, Youtube'de uzun zamandır takip ettiğim Easy German (o kısımlara da geleceğiz) ekibinin memrise, duolingo gibi bir uygulaması. Kelimeleri sadece kelime olarak değil cümle içinde kurarak öğretiyor ve her bir cümle için videolar çekilmiş, yazıp geçmemişler yani. Hatta doğruda yapsan yanlışta yapsan sonuçlar için bile 5-10 saniyelik videoları var. Büyük ihtimalle premium üyeliğini alacağım. Özellikle trivia oyunu çok zevkli. Normal üyelere günde 2 oyun hakkı veriyorlar premiumlara sınırsız. Kullandığım uygulamalar arasında bana en çok hitap eden bu.

Goethe'nin şu uygulaması da (oyun da denebilir) oldukça faydalı lernen.goethe.de oyunun içindeyken etraftan gelen sesler bile sizi Almanya'daymış gibi hissettiriyor. Yine kelime öğrenme açısından çok faydalıdır.

Youtube bu tür konular için dipsiz bir kuyudur. Yukarıda da yazdığım gibi Easy German kanalını mutlaka takip edin.

Lingoni German var ama anlatım şekli ya da ortam çok fazla kurs gibi, ilk başlarda biraz baktm ama bana çok hitap etmedi sonra devam etmedim. Size uygunsa bakabilirsiniz.

Şu çatlak kızı mutlaka takip edin :) www.youtube.com

www.youtube.com başlar başlamaz değil ama biraz Almanca ile haşır neşir olduktan sonra bu videoyu mutlaka izleyin ama sadece izlemeyin :) ben şöyle bir yöntem buldum kendim için. Öncelikle videoyu Almanca alt yazı ile izliyoruz bu arada eksiup.com şuradaki gibi aynı anda sağ taraftan konuşma metnini de açıyoruz. Ben bu video özelinde -doğru yada yanlış- şu şekilde ilerliyorum; arada anlayabildiğim cümleler olduğu için hepsini değil ama anlayamadığım cümlelerin hem almancasını hem de türkçesini deftere not ediyorum. Bütün videoyu bitirdikten sonra başa dönüp vidoyu sadece almanca altyazılı birkaç sefer, en sonunda da almanca altyazısız bir şekilde izlemeyi düşünüyorum. Evet çok uzun bir yöntem ama bunu hedefledim kendime. Siz daha kısa videolar bulursanız daha iyi olabilir bende bu karşıma çıktığı için bırakamıyorum ama ne olursa olsun o almanca konuşulan videoyu almanca altyazı ile izleyin.

Bunların dışında pandemi öncesi goethe, olmazsa marmara üniversitesinin kursalarına gitmeye niyetlenmiştim çünkü kendi adıma konuşuyorum, bir yerden sonra etkileşim içinde olmadan fazla ilerleyemeyeceğimi biliyorum. Bu iki kursta araştırmalarıma göre en iyi ve aynı zamanda en pahalıları ama parayı gözden çıkartmıştım. Şu anda goethe sadece online kurs veriyor ve bana kalırsa tek bir kur online kur için o ücret çok fazla. Ayrıca her kuru kendi içinde de 2'ye bölüyor, yani a1.1 a1.2 gibi. Bende en azından eğer bir gün kursa gidersem hiç Almanca ile tanışmamış olmamak adında kendi başıma belli bir seviyeye gelmeye çalışıyorum. Hatta bir ara bu başlangıç aşamasını bedavaya getimek için ismek'in kurslarına gitmeyi de düşündüm ama kurslar kapalı ve ne zaman açılacağı belli değil.

Benim aklıma gelen ve birebir uyguladığım yöntemler bunlar. Ayrıca ne kadar metal müzik sevmeyen biri olsam da sırf işe yaradığı için Rammstein dinlemeye başladım :) Şarkılarındaki bazı cümeleler sanki almanca öğrenmeye yeni başlayan kişiler için yazılmış. Bunu da tavsiye ederim.
  • braveheart xakah  (20.09.20 19:17:45 ~ 19:22:19) 
Almancanın sürekli 7/24 kendinize dile maruz bıraktığınız müddetçe ve durmadan hergün saatlerce gramer vs. çalıştığınız müddetçe öğrenme süresi yaklaşık bir yıl. tabii bu spektrumun en uç kısmı. demiyorum ki bir sende öğrenirsiniz. sadece ekstrem duruma göre kendi yolunuzu çizin diye diyorum zaten Türkiyeden bunu yapmak imkansız demek ki süre uzayacak.

daha önce hangi dilleri öğrendiniz hangi dillerde tecrübeniz var bilmiyorum ama almancada gramer bilmiyorsanız gıgıkınız çıkamaz. "ich" der kalırsınız. örneğin ingilizceye kıyasla.

bu dilin ingilizceden farkı bana göre iyi bilen ile çok iyi bilen arasındaki farkın çok daha belirgin olması. demek ki daha derinlikli bir dil. her duruma özel spesifik kelimeler var. alman disiplini klişesini aratmayacak gramer kuralları var.

demem o ki, gramer öğreneceksiniz. ondan sonra da kendinizi dile maruz bırakacaksınız. okuma dinleme vs.

ama yetmeyecek birileri ile aktif öğrenmeye geçmeniz lazım. yani konuşup, yazmak. bu ya arkadaşınızla olur ya da bir kursla.

onun haricinde deutsch perfekt olsun, dw olsun, youtube olsun kaynak bol. bir google'a yazmaya bakar.

a2 bitene kadar sabrederseniz gerisi gelebilir. çünkü bırakanlar genelde buraya kadar gelemeyip bunalan veya anlamlandıramayanlar oluyor. ingilizce ile falan kıyaslayıp bu ne biçim dil yahu diyip soğuyorlar. ben de başlarda böyle yaptım ve zaman kaybettim sonra dili olduğu gibi kabul edip öğrenmeye odaklandım ve o zaman ilerledim.


not:

kelimeleri izole öğrenmeyin. size verebileceğim en büyük püf noktası bu.

bir kelimeyi öğrenirken artikeli ile öğrenin ve çoğul halini de öğrenin.

bir fiili öğrenirken zaman çekimleri ile öğrenin ve hangi edatlarla beraber kullanılır öyle öğrenin.

sözlük okumaya dikkat edin.

örneğin verlangen fiilini gördünüz.

onu etw. akk. (von jmdm.) verlangen. şeklinde öğrenin. sonra zaman çekimlerini öğrenin.

yoksa konuşamıyorsunuz bu dili valla benden söylemesi.
  • AlsterWasser  (20.09.20 19:58:57 ~ 20:25:16) 
Öncelikle tüm cevaplar için teşekkür ediyorum.

Kendime bir yol haritası çizmek için yeterli bilgiler var ki ara ara tekrar tekrar dönüp bakacağım.

Özellikle braveheart xakah ve AlsterWasser'a uzun cevapları için ayrıca teşekkürler.
  • metalstorm  (21.09.20 13:02:54 ~ 13:03:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.