[]

Yazılım öğrenmeden önce bilg müh dersleri çalışmak.

Halihazırda alakasız bir mühendislik dalından mezunum. Fakat işsizlik bedeniyle yazılıma yöneldim. Yöneldim fakat işin mutfağından başlama düşüncesi hasıl oldu. Dedim ki itünün açık ders sisteminden derslerin teorilerini öğreneyim ders yarıyıl programına göre.
Örneğin şu pdf gibi gayet açık konu anlatımları/pdfleri (yüksek lisans dersleri de dahil mğfredat derslerinin %30 u burada var tabi. Ivır zıvır dersleri de ben ünideyken almıştım) var: ninova.itu.edu.tr

Diğer taraftan youtubeda akademisyenlerin anlattığı 4-5 ders var(bazıları eski bazıları da pandemi nedeniyle yüklenmiş farklı ünilerin hocalarından) . Bunlarla temel oluşturup program öğrenmeye öyle başlayayım diyorum.

1-Fakat proje ve sınav gibi bilgimi test edeceğim şeyler olmadığı için ve interaktif bir öğrenme olmayacağı için sizce boşa kürek çekmek mi olur?
2-Dersleri pas geçip yazılım dillerine yönelmek diplomasız biri için çok da önemli değil mi?
3-Bu teori temelleri diplomasız biri için zaten yeterli ve gerekli mi?

Not: ingilizcem çok iyi değil bu yüzden youtube üzerinden MIT üni derslerini anlamak zor oluyor. Özellikle mesleki terimlerle. Fakat bu itü notlarının %60ını çok zorlanmadan anlayabiliyorum.

 
Daha iyi yönlendirenler olacaktır ama ingilizce bilmeden; stackoverflow'da kod ile ilgili çözümleri bulamadan, tartışılanları anlamadan o iş biraz zor olur.


  • archmage mahmut  (24.08.20 22:25:29) 
maksat yazılımcı olmaksa (işin network tarafı vs de var)
veri yapıları dersi > algoritma dersi > bilgisayar mimarisi dersi > işletim sistemi dersi > yazılım mühendisliği dersi sıralamasıyla gidilebilir.

1- boşa kürek çekmek değildir. anlayarak ilerleyince ilerde faydasını görüraünüz.

2- çok yazılım dili bilmektense yazılımın (dillerin) temel mantığını bilmek daha önemli. temel mantık oturnca bir dili orta halli öğrenmek 1 ayı geçmez.

3- bu beklentiyle alakalı. iyi yazılımcı ile daha iyi yazılımcının farkı yukarıdaki ders konularına hakimiyetle oluşuyor.

bu şu ana kadar çeşitli projelerde çalışmış olduğum yaklaşık 40 mühendisteki gözlemim.

piyasada daha tecrübeli birisi aksini iddia edebilir, sayfı duyarım.
  • oz suser  (24.08.20 22:50:35) 
@archmage +1, önce dil problemini çöz. İngilizce bilmeyen yazılımcı olmaz.
@oz suser +1. Küçük bir ekleme, network'çü olmayacaksan bile bence network dersini de al. Security'ci olmayacaksan bile security dersi de alabilirsin, ben faydasını gördüm.

Küçük projelerde alaylı/okullu olmak farketmiyor da işler büyüdüğünde bu derslerde öğrendiklerin çok önemli hale geliyor.
  • plutongezegendegilmi  (25.08.20 00:12:14 ~ 00:12:52) 
ingilizce olmadan yapacagin her sey bosa yatirim gibi olacak biraz malesef. once ingilizce sart. kaynaklarin %99u ingilizce, hayatimda turkce bir sey aradigimi hatirlamiyorum. eger kariyer olarak yazilim dusunuyorsan ingilizce cok daha onemli calisacagin urunlerin cogunun supportunu/satisini yapan adamlar yabancilar, bunlarla toplantiya girdiginde ingilizcenin onemini daha da ortaya cikacak.

yazilim, tasarim gibi uretkenlik gerektiren alanlarda bilgini test etmek icin sinav gibi seylere ihtiyac oldugunu dusunmuyorum, elde ettigin ciktidan kendi kendini degerlendirebilirsin.

hem ilgili alanda okuyup ayni zamanda da alayli biri olarak zaten muhendislik dalindan mezun oldugunuz icin ilk asamada teorik dersleri almaniza gerek oldugunu dusunmuyorum. eger uzmanlasmak istediginiz bir alan olursa oraya yonelik arastirmalariniza gore zamani gelince degerlendirirsiniz.

ozetle ne yazmak istediginizie karar verip o dilden baslamaniz daha dogru olur (ingilizceden sonra veya paralel). (yazilimci cesitleri: backend developer, frontend developer ios developer vs)
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (25.08.20 00:50:41 ~ 00:51:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.