[]

EFT işlemleri için neden çalışma saatleri ve günleri limiti var?

Yıl olmuş 2020 hem de böyle bir dönemdeyiz, internet bankacılığında bu kısıtlama halen devam ediyor farklı bankalar arasında ama neden? Çalışma saatleri ve hafta içi olunca sanki birileri elle mi onaylıyor bütün işlemleri? Bari 4 hanenin altındaki işlemler otomatik yapılsa ne kaybeder ki bankacılık sektörü?




 
parayı en azından 1 gece daha ya da hafta sonu boyunca işletebilme haklarından vazgeçmek istemezler.


  • angelofdeath  (07.04.20 19:17:45) 
ben de elle olduğunu zannetmiyorum ama bi sorun çıkması durumunda anında personele bağlanabilmek veya hatayı giderebilmek çok önemli. özellikle bankacılık gibi bi sektörde. sağlık sektörü hariç saniyelerin en çok önemli olduğu sektör diye düşünüyorum.


  • papuayenigine02561  (07.04.20 19:18:09) 
Saçmalık bence de.
İngiltere'de haftanın 7 günü 24 saat diğer bankalar dahil para alıp gönderebiliyorsunuz. Ve ücretsiz bütün transferler.. Ayrıca hesap kontrolü yapılıyor sadece İsim kontrolü yok. Yani geri dönme ihtimali yok. Evet pratik zeka eksikliği ama bankadan parayı iade alabilmek kanunla mümkün.

Adı eft olan bir mecranın saatle çalışması garip. İban öncesi belki doğruydu ama artık elle kontrol de edilmiyor.
  • ozdek  (07.04.20 19:23:41) 
angeloofdeath haklı, ABD’de başka bankalara gönderirken aynı gün olmasını istediğimde 2000$ için 30$ istiyor, 1 gün sonra 10$ 3 iş günü sonra 3$.


  • but that was just a dream  (07.04.20 19:29:04) 
Eft sistemini merkez bankası işletiyor. Merkez bankası sistemi hafta içi mesai saatleri içinde çalıştırıyor.


Bir ara EFT sistemi BKMye geçecek ve 7/24 çalışacak diye bir dedikodu vardı ama arkası gelmedi.

eftemkt.tcmb.gov.tr

Çalışma saatleri

TCMB Ödeme Sistemleri resmi tatil günleri dışında hafta içi her gün 08.30 - 17.30 saatleri arasında çalışmakta, yarım işgünlerinde ise sistemler saat 13.00’te kapanmaktadır. Bankalarca müşteri ödemelerinin gerçekleştirilmesi açısından farklı çalışma saatleri belirlenebilmektedir.
  • inheritance  (07.04.20 19:53:39 ~ 19:54:53) 
Havale dediğimiz şey bankanın kendi hesapları olduğundan dolayı 7/24 havale yapabilirsiniz ama EFT'de bu söz konusu değil. Peki neden? Çünkü her banka topladığı mevduatın belli bir oranını merkez bankasına vermek zorunda. Zorunlu karşılık oranı diye bir şey vardır ekonomide. Yani ben A bankası olarak topladığım mevduatın belli bir kısmını merkez bankasına vermek zorundayım. Bu hem enflasyon için önemli hem de bankaların borçlanması, gecelik faiz getirisi gibi şeylerde işe yarıyor. Günün sonunda ne kadar eft yapıldı, hangi bankanın borcu, alacağı böyle anlaşılıyor. Merkez bankasına borçlanabilirsiniz. Yada tam tersi olarak gün boyunca gönderdiğiniz eft'den daha çok eft geldi diyelim, bu tutarı merkez bankası size veriyor. Merkez bankası diyor ki, "hacı bugün çok para geldi sana, sende boş boş duracağına paran bende dursun, hem de faiz veririm sana" diyor. Haliyle banka bunu kabul ediyor. Diğer taraftan da eft ile gün boyunca çok mevduat çıkışı olan banka da merkez bankası abisine gidip "elimde nakit kalmadı abi, bana 3-5 sakal atsana" diyor. Merkez bankası da bunu veriyor ama faiziyle beraber geri ister senden..

Günümüzde para politikası maliye politikasına göre daha önemli kabul edildiğinden dolayı merkez bankalarına büyük sorumluluk düşmekte.
  • silah taciri  (07.04.20 20:12:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.