[]

Miras paylaşımı

Diyelim ki anne vefat etti ve 6 tane çocuğu var. Fakat kalan mirasta mesela değerleri farklı farklı daireler, arsalar ve gayrimenkuller var. Bu miras paylaşımı 6 kardeşe eşit olarak nasıl yapılır? Ne yapılması gerekir? Teşekkürler..




 
aile kendi arasinda bunu paylastiriyor oncelik olarak, anlasirlarsa sayet. anlasamazlarsa araci kurumlardan yardim istenebiliyor, exper talebi vb. ya da hukuki surec basliyor, hukuki tum surece guncel ictihata gore hakim degilim, ama kardeslerden biri ya da topluca basvuru yapilabiliyor, devlet mudahale ediyor, ama sistem yine ayni. experler deger biciyor, bilirkisiler mudahale ediyor.


  • müptezel dostoyevski  (17.03.20 16:31:06 ~ 16:31:23) 
Deger uzerinden hesaplanmiyor ki. Arsa var diyelim. Babaniz yasiyorsa kendi payini alir, kardesler kendi payini. Gayrimenkuller boylece paylasilir. Herkes tum mallardan payi oraninda hisse alir.


  • marcelorios  (17.03.20 16:33:10) 
6 kişi tüm terekeye ortak olur. Sonrasındaki mal paylaşımı sizi ilgilendirir. Aranızda anlaşabilirsiniz. Bankada para olsa mesela veraset ilamı ile kendi payınızı başvurup alırsınız bankadan onda sorun olmaz. Evlerin hepsine ayrı ayrı 6 kişi ortak olacak. Verdiğim Bilgi yanlıs ise biri uyarsın silebilirim.


  • Topalordek  (17.03.20 16:38:15) 
Ölümden önce bir şey yapılmadıysa, ölümden sonra resmi mirası devlet otomatikmen bölüyor mirascılara.

Dairenin tapusunda 6 çocuğun da hissesi oluyor, arsada da, banka hesabında da. Ne varsa hepsine mirascılar hissedar oluyor, baba hayattaysa o da pay sahibi elbette.

Sonra kardeşler kendi aralarında atıyorum, istanbul'daki daireyi büyük abiye, İzmirdekini büyük ablaya, arsayı küçük kardeşe, tarlayı ortanca kıza vs diye kendi aralarında anlaşırsa o mülk üzerindeki diğer 5 hissedar hisselerini tek bir kişiye devredecek.

Yani atıyorum 5 kardeş dairedeki hisselerini bir kardeşe, diğer 5 kardeş arsadaki hisselerini diğer 1 kardeşe tek tek tapu edilecek.
  • John Bloor  (17.03.20 16:39:04) 
Dağıtımda anlaşma olmazsa izaleyi suyu davası taleple görülür. Bunun için bir avukata danışın.


  • Topalordek  (17.03.20 16:42:03) 
Herkes bir şey yazmış ama içlerinde tek doğru Topalordek'in yazdığı. İzaleyişuyu yani ortaklığın giderilmesi davası açılması gerekiyor. Mahkeme paylaştırıyor. Aranızda anlaşırsanız bunu mahkemeye bildiriyorsunuz. Bir avukata danışmanız gerek+1.


  • microfiction  (17.03.20 16:48:59) 
araya kaynak yapabilir miyim? miras paylarını mesela arsa payı edevlet üstünden görülüyor mu? nereden bakılması lazım?


  • not dark yet  (17.03.20 16:52:26) 
@not dark yet paylaşım yapılıp miras dağıtıldıysa adınıza tapu görünmeli. Tapu diye aratın çıkan sonuçlarda üzerine olan tüm mülklerin tapu kayıtlarını ve hisse bilgilerini görebilirsiniz.


  • John Bloor  (17.03.20 17:55:39) 
Peki birde vergi olayı var. Bu paylaşım anne hayattayken eşit bir şekilde dağıtılsa vergiden muaf mı olunur? Öbür türlü ölüm yoluyla mirqz paylaşımında ciddi bir vergi yükü var sanırım. Bir de şöyle bir durum varsa, mesela anne hayattayken onun hesapları mesela kim tararından yönetiliyor bilmiyorum, örneğin kurnaz bir dayı vefat öncesi kendi hesabına diğer kardeşlere haber vermeden para aktardıysa bu geçmişe yönelik incelenebilir mi?

Bunu şundan dolayı soruyorum, bu işlem kesinlikle adil bir şekilde dağıtılarak yapılması gerekiyor,zira dayıya vs hiç bir şekilde güven malesef duyulmuyor.

Ayrıca bu bahsedilen izaleyi suyu davası kardeşlerden biri istese dahi açılır mı yoksa 6 kardeşin beraber başvurması mı gerekir?
  • Cenk Daniels  (17.03.20 18:18:15 ~ 19:01:30) 
ortaklığın giderilmesi davası bir ortak tarafından dahi açılabilir.
biz de benzer süreçten geçtik ve kalan tüm mallar 3'e bölündü. şu an bununla ilgili bir sıkıntımız yok.

değerleri farklı daireler, arsalar vs varsa aile olarak bunların satılmasını istiyorsanız satarsınız. kendi paylarınızı da satabilirsiniz. ama burada önce ortaklara önermeniz lazım unutmayın. yoksa satış iptal edilebilir.

ortaklığı giderme davası da önermiyorum haraç mezat satılır herkes zarar eder.

haklarınızı bilmeniz lazım. misal ortaklardan her biri kalan o mallardan birinde oturma hakkına sahip. ama orada oturuyor olması diğer ortaklara kira vermeyeceği anlamına gelmez.

mirasçılık bir şirket gibi düşünün. siz artık baba da varsa 7 ortaklı bir şirketsiniz. baba yoksa 6 ortaklı bir şirketsiniz. bütün kararları buna göre almalı, kira gelirleri vs paylaşmalısınız.

intikal vergisi rayiç üzerinden belirleniyor. eğer 100 daire falan kalmadıysa çok fazla vergi çıkmaz. zaten çıkan vergi de öteleniyor ve taksitlendiriliyor. ona çok kafayı takmayın o işlemleri herkesin imzasıyla bir an önce bitirin.

ortaklardan biri bile imza vermezse tapuyu da alamazsınız.
  • ozdek  (17.03.20 20:05:30) 
Kurnaz dayı annenin hesabından kendine para aktardıysa elbette banka kayıtlarında gözükür bu, böyle birşey olduysa dava açarsınız ve dayı o parayı ablasının ona niye gönderdiğini ispatlamak zorunda.


  • John Bloor  (18.03.20 11:07:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.