[]

Virüs hakkında 3 soru

1 ) Diyelim ki birden yüksek ateş, öksürük, solunum problemi, kamyon çarpmış gibi halsizlik ortaya Çıktı yani semptomlarını gösteriyoruz. O durumda ne yapacağız? Evden başkasına bulaşmaması için yatağa kapandık tamam ama hastaneye nasıl gideceğiz? Taksiyle gitsen taksiciye yazık, toplu taşıma zaten.. ayrıca hastanenin acil kısmındaki kalabalığa karışmak vb... Ambulansı mi aramaliyiz o durumda? Ama tek tek hangi birine yetişecekler binlerce vaka olsa? Kimisi sadece üşüttüğü için belki arayacak vb


2-) Diyelim ki bu semptomlar var ya da henüz görülmedi ancak virüs var, evde bulunan temas halinde olunan herkese bulaşma ihtimali %100 mü? Yani hiçbir türlü kaçık yok?

3-) Diyelim ki bu sebepten karantinaya alındık, karantinada bir odada tek kişi mi olacağız? Tek olmayacaksak ve virüs kapmamışsak aslında? Ya o karantinada aynı odada bulunduğumuz başka şüpheli yüzünden karantinada virüs kaparsak?

 
1-ambulans
2-evet
3-steril elbiseler
  • mutlu yillar sana  (16.03.20 18:55:54) 
1. ambbulanslar bunun için, ayrıca maske vs kendi adınıza maks çaba sarfetmelisiniz hem başkaları hem de yine dolaylı olarak kendiniz için (başkasına bulaştırır da o kişiler sizden daha kötü olursa size gelen sağlık hizmeti düşer)

2. evet, %100

3.virüs kapmadıysanız hastanade karantinaya da alınmazsınız?
karantinanın olayı o. şu an kykdaki karantina gibi düşünmeyin, onlar şüphe sebebiyle orada. kesin tanı, hastane ortamı başka bir olay.
  • rewlack  (16.03.20 19:01:07) 
özür dilerim soruya net cevabım yok ama konunun uzmanı olmadığım için @mutlu yıllar sana ve @rewlack'ın cevaplarını tam anlayamadım. Yani yanlış anlamayın yanlışlamak için değil anlamak için soruyorum, virüsün bulaşıcılığı %100 ise şu anki vaka sayısı tüm katlanarak artmalara, bilinmeyen vaka sayısına vs. rağmen çok az değil mi ? Bu adam trene binse 200 kişi birden hasta oluyor anladığım kadarıyla bu bulaşıcılık oranından, şu an vaka sayısının yüz milyonlarla ifade edilmesi gerekmez miydi ?


  • evandro roncatto  (16.03.20 19:40:31) 
@evandro Bulaşma riski maruz kalınan virüs miktarına bağlı aynı zamanda. Hasta birinin yanınızdan geçip gitmesiyle o kişiyle aynı evde yaşamak, onun dokunduğu yerlere dokunmak arasında çok büyük fark var.

1) Muhtemelen siz acili aradığınızda sizin semptomlarınızı sorup ona göre yönlendirirler diye düşünüyorum. Eğer binlerce vaka olursa zaten hastane kapasiteleri aşılacağı için gitmenize gerek kalmayacak.

3) Karantinanın öncelikli amacı toplumun geri kalanını korumak, şüphe nedeniyle bir grupla birlikte karantinaya alındığınızda ve grupta taşıyıcı varsa evet risk altında olursunuz.
  • mikro patlama  (16.03.20 20:38:13) 
@evandro bravoo tam olarak öyle :)

18, bir kere idari tarafın açıklamaya uygun bulduğu sayı (gerçek olmasına inanmak isteriz) ama gerçekse bile bu şu anlama geliyor; şikayetleri başlayıp, doktora gidebilmiş, doğru şekilde yönlendirilmiş, test yapılmış ve pozitif çıkmış kişi sayısı. henüz hala kuluçkada virüse sahip olan ya da kendi hasta olmayıp taşıyıcı olanlar var.
ve evet, eksponansiyel olarak artacak, bir hasta ya da taşıyıcı 10 kişiyle temas kursa. o 10 kişi de başka bir 10 kişiyle temas kursa....

bu sebeple evden çıkılmamalı zaten.
  • jimjim  (16.03.20 21:08:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.