[]

Diş hekimliği okumak?

Öncelikle durum 30 yaşından sonra (aslında kazanınca 29 olacak) üniversite okumakla ilgili. Mühendisim. Özel sektörde çalıştım. İtibarsızlıktan bıktım. 60 yaşıma kadar da bu mesleği yapmak kabus gibi geliyor. Tekrar sınava hazırlamayı artık kafama koydum.

Diş hekimliğini düşünme sebebim ise yapabileceğime inanmam. İğrenme eşiğim oldukça düşük, el becerim var ve sınavda yaptığım son sıralama diş hekimliğini kazanabilecegimi düşündürüyor. Kişisel olarak yatkınlığımı test etmem için başka ne gibi konuları değerlendirmem gerekir?

En büyük sorunum ise maddiyat. Bu süreç içinde ise aile desteği 0 olacak. İnternette malzeme masraflarının öğrencilere ait olduğunu okudum. Epey de alet alınıyormuş. Okurken hem de çalışabilecegim bir yol var mıdır? Bir dişçiye gidip en azından sekreter gibi çalışmak istiyorum desem kabul ederler mi? Okurken hasta bakma imkanı var mı? Geliri az da olsa nasıl bir yol izleyebilirim her türlü fikrinizi yazın lütfen.

En önemlisi de bu bölüm bu yaştan sonra okunur mu?

Tekrar yanlış yapmaktan çok korkuyorum. Ne kadar çok fikir alırsam o kadar iyi olur gibi geliyor. Okuyanlardan ve okumuşlardan yorum bekliyorum. Sevgiler.

 
tavsiye etmem. acaba sınava girsem de tıp mı okusam diye düşünüyorum her gün. piyasa b.k gibi. iş yok, iş bulsan hasta yok. maaşlar asgari ücret/3000 tl + prim(%5-10) civarında.

okumak masraflı değil. 5 yılda max. 5000 tl harcarsın.

zor olan iş bulmak ya da klinik açmak. anası babası diş hekimi olmayan, aşırı geniş çevresi olmayan ve kenarda 100.000 tl + 1 yılllık kirası olmayan kimseye tavsiye etmem.

atanan/atamaya başvuran oranı 7/100 civarı şuan. bir sonraki atamada 5-6 falan olur muhtemelen. sen mezun olunca 1'e kadar düşer bu oran.
  • angina pektoris  (14.01.20 16:13:56 ~ 19:56:30) 
Marmara Üniversitesi diş hekimliğinde en yakın arkadaşlarımdan biri okuyorv. Bölümündeki öğrencilerin yaşları çok değişken. Sizin gibi mezun öğrenciler bir iki taneden fazla. Kimse de yadırgamıyor.

Derslerinde devamsızlık sorunu var ve dersler, ödevler tahmin edilenden çok daha yoğun geçiyor. Arkadaşımın birkaç arkadaşı bölüme başladıktan sonra bu zorlu sürece dayanamayınca bölümlerini bıraktılar, dayanamadılar. Bu sene arkadaşımın ikinci senesi, galiba en az 7 bin liralık masrafı oldu. Bu sadece diş hekinlerinin kullandığı aletlerle ilgili. İki senedir devamlı sabun yontuyorlar. Başka çalışmaları var. Ben dinlerken sabredemiyorum, gözümdem inanılmaz büyüyor. Bir de diş toplamaya başladılar. Çekilmiş diş arıyor geçen yazdan beri. İstanbul'da yeterince bulamadığı için memleketine gidince oradaki hastanelere gidecek.

Bölümdekiler öğrenciler ne yazıkki psikolojik açıdan çok yoruluyorlar. İster istemez fakültede asistanlarla aralarında bir alt üst ilişkisi var. Bu açıdan sizin bahsettiğiniz itibarsızlığın zirvesine ulaşan öğrenciler oluyor. Öğrencilerin günler uğraştıkları ödevler kendilerini çöpte buluyorlar.

Sizin için diş hekimliği çok zorlayıcı olabilir. Eğer iş bulma ve maaş açısından düşünüyorsanız ne yazıkki çok sayıda işsiz diş hekimi var. Maddi açıdan da gerçekten zorlayabilir gibi sizi.

İlla diş hekimliği gibi bir hedefiniz yoksa. Mezun olduğunuz mühendislik alanı üzerine yükseklisans ve doktora yapabilirsiniz. İnsan ilişkileriniz iyiyse beslenme ve diyetetik okuyabilirsiniz. Beslenme diyetetik alanındakiler özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması ile baya şanslı hale geldi.

Yaşınızı çok kafaya takmayın. Zaten üniversite mezunusunuz. Bu size büyük ihtimal artı sağlayacaktır.
  • GoodMorningTeacher  (14.01.20 16:24:22) 
okuyacaksan tıp oku diş hekimi olarak iş bulman zor arz fazlası var kaç yıldır


  • bir soru sorcam  (14.01.20 16:35:21) 
Diş hekimiyim.

Piyasayı kendin belirlersin bence. Sömürüye çok açık şu an için meslek ama kendini sömürtmeden de yaşayan çok yeni mezun var. Kendini geliştirmek çok önemli. Bunun için para harcaman gerekecek. İstanbul'daysan daha kolay ama başka illerde okursan ulaşıma dahi ciddi bütçe ayırman gerekir.

Okurken maddi olarak çok zorluk çekilmese de diğer bölümlere göre harcama yapman gereken bir bölüm. durumun yok ve başarılı isen burs bulabilirsin.

Part-time çalışan yüzlerce öğrenci var. daha 4. sınıfken yukarda yazan arkadaşların dediği paraları kazanan onlarcası var. iş sende bitiyor. Yorucu ama mümkün yani çalışmak.

o yaştan sonra okunur mu çok öznel bir soru.

kendin bir fiil çalışırsan yorucu, başkasını çalıştırırsan çok karlı bir meslek. yabancı dil ve ticari kafan varsa aylık milyonlar kazanmak çok zor değil. ama hepsi için bir miktar sermay gerekiyor.

devlete sırtını dayayıp mesleki tatmini kenara koyma durumu da belirttikleri gibi çok zor. daha da zorlaşıyor. hesapsız açılan çok fakülte oldu, kişi başına düşen diş hekimi sayısı orantısız bozuluyor.
  • bir ileti paylastim  (14.01.20 16:37:11) 
öğrenciyken fakülte dışında hasta bakmak yasadışı.

ayrıca işsiz o kadar çok mezun hekim varken hiçbir işveren öğrenciye hasta baktırmaz, baktırmamalı da zaten.
  • angina pektoris  (14.01.20 16:44:57) 
ablam dis hekimi, muayenehanesi vardi, sonra devlet cikti. devlet cikinca muayenehaneyi kapatmak zorunlu.

her yasta her sey okunur, sizin azminize bagli.

okurken masrafliydi. okulda hocalarin cok aristokrat takilip bezdirdigini hatirliyorum. okumali dersler agirdi. bir de balkonda kuruyan dis kaliplari hatirliyorum, onlar da ayrica yorucu. saatlerce ugrasiyor, kalibi bir aciyor, bozuk cikmis vs. okulda da ayakta zibilyon sey yaptiklari icin yoruluyordu.

mezun olunca torpil yoksa devlete zirt diye girmek hayal. paran varsa muayenehane acabilirsin. para darken, cook para. o yuzden yeni mezunlar bir hekimin yaninda yuzde ile calisiyorlar bir sure. orda tam bir somuru var tabi.

muayenehane actin diyelim, ayni binada 2 hekim daha var. adam bildigi yere gidiyor. biraz esnaflik tarafi var isin. muayenehanecilik zorlu. kimi gun kafani kaldiramazsin, obur ay ac kalirsin. duzenli gelir yok.

insan faktoru sinir bozucu. adam disini fircalamadan geliyor. gec geliyor. borc takiyor. pazarlik ediyor. senden cok bildigini saniyor. kendini ifade edemiyor vs.

diploma olmadan is yapmak cok riskli. dogru da degil zaten ama biri sikayet etse bitersin. cok ispiyonculuk var sektorde. ayrica hem okuyup hem calismak icin cok isabetli bir tercih olmayabilir.

diyelim ki devlet cikti. o zaman da hastanedeki taht oyunlarinin icinde bulacaksin kendini.

ama insan tedavi etmek guzel bir sey bence.
  • jimicik  (14.01.20 17:20:42) 
Ben de bi ara düşünüyordum hem kamuda çalışıp hem de diş hekimliği okuyayım diye.
Üstelik eşit ağırlıkçıyım :)
Stajıydı falan zaten imkanı yokmuş. Onun yerine eczacılık düşüyorum. Okurken kolay stajı falan daha kolaydır hem. Dükkan açma sırası gelene kadar çalışmaya devam ederim.
Bence diş hekimliği hem okuması zor hem de çalışma hayatına girmek artık zorlaştı. Eczacılığı da bir düşünün, okurken çalışmanız daha kolaylaşır.
  • coca cola  (14.01.20 18:01:15) 
konuyla alakam yok ama diş hekimlerinin de işsiz olduğunu ya da az paraya çalıştığını duymak üzdü. Okumayanlar daha çok kazanıyor:/


  • geçerkenugradım  (14.01.20 18:24:26) 
Valla bu planin tutmasi icin 30 yasina kadar muhendislik yaptigin surecte para biriktirmis olman gerekiyordu.

Aileden destek sifirsa ve onlarla beraber yasamiyorsan zorlanirsin.
  • hot potato  (14.01.20 18:38:24) 
Diş hekimi değilim ama sektöre baya hakimim. Kendi muayenehanesinde bir asistanı ile birlikte ayda 100K üzeri ciro yapan hekimlerde var, 5-10K'yı zor yapanlarda. Ama genel ortalama diğer sektörlere göre fena sayılmaz.

Kendi iş yerinizi açmazsanız eğer; sektörde yaygın olan fix + prim usülü denen bi çalışma düzeni var. Istanbul şartlarında 4.000 + Prim konuşuluyor genelde.

Benim gördüğüm ise şu; hekimlerimiz okuldan mezun olduklarında haliyle bir "işletme" bilgisine sahip olmuyorlar. Bu yüzden olayın ticari tarafında biraz eksik kalabiliyorlar. Muayenehanede aslında tedaviyi uygulamak harici her şey bir ticarethane işletmek, o konuda kendini geliştiren veya buna bir çözüm üretenler genelde baya başarılı oluyor. Mesela benim gördüğüm iyi kazanan örneklerin bir çoğu farklı uzmanlıklardan 3-4 hekim bir araya gelip birde profesyonel işletmeci bir ortak veya çalışan barındıran yerler.

Son olarak güncel sayılar yaklaşık şu şekilde;
Toplam Diş Hekimi Sayısı :35.000
Kamu : 10.000
Fakülte : 3.000
Özel Sektör : 22.000
Toplam Klinik + Muayenehane Sayısı : 12500
  • talasas  (15.01.20 00:14:24) 
Yeni mezun dis hekimi arkadasim nisantasinda bi klinikte basladi. Hocası prof sahibi bi dis cekimine aldigi para 1200 liradan basliyor. Benim arkadaşıma 3 bin veriyor. Diz kazanan tip da kazanir biraz zorlayip tip icin ugras bence.


  • hindistan cevizi  (15.01.20 01:56:42) 
  • angina pektoris  (30.01.20 20:11:47) 
soğumadım yazacağım. maksat google'da çıksın, gençlerin geleceği yanmasın.

ilk 3-5 yıl hiç para kazanmamayı dert etmememi bana tavsiye eden meslektaş(!) gördüm ben; bak az demiyorum hiç diyorum hiç, 0 (sıfır) tl yani!

adamlar köle arıyor. sekreterine 4000 tl verip, yanında çalıştırdığı hekime 2000 tl verdiğini utanmadan yazan ve bunu savunan hekim gördüm ben facebookta.

ben 2017 mezunuyum. 1,5 yıl çalışabildim. 1 yıldır işsizim. geçen sene başka birinin yanında sigortasız 3.500 tl'ye çalışıyordum. bana ve diğer çalışanlara sigorta yapmıyor land rover'ını satıp hummer almaya çalışıyordu ahlaksız patron. hummer dediğin 500.000 tl'lik yarı tank gibi bir şey yani. bana iftira attı bu, üstüne bir de meshepçilik yaptı beni kovmak için; özellikle bahane yarattı yani.

bana sakarya'da bir yer 3000 tl + prim teklif etti. birkaç gün takıldım, baktım pek hasta yok, bunlar benim paramı veremez zaten dedim bastım döndüm evime. birkaç ay sonra gördüm ki 2500 tl + prime döndürmüşler teklifi. 500 tl'nin cimriliğini yapıyorlar. 500 tl nedir ya? 1 saatte 1 kanal tedavisi yaparsın 500 tl zaten.
  • angina pektoris  (30.01.20 21:06:55 ~ 21:50:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.