[]

Yerli otomobilin bütün parçaları %100 yerli mi?

Motorundan kaputuna kadar hepsi %100 yerli mi?

Mesela Vestel de yerli cep telefonu üretiyor ama ekranı, işlemcisi vs hepsi ya amerikan ya Çin.

BONUS: ayrıca yerli otomobilin ekonomiye katkısı ne olacak? şaha kalkacak mı ekonomi ve arabaların fiyatı ne olacak kdv, otv falan?

 
dunyada hic bir otomobil % 100 yerli degil. Olmasi da zaten cok mantiksiz


  • oscar  (28.12.19 10:20:01) 
@oscar

Bütün parçaları yurt dışından sipariş edilip burada montajı mı yapılacak yani onu merak ediyorum?

Motoru mesela yerli mi? Tasarımı mi yerli?
  • Cesario  (28.12.19 10:35:20) 
fikri ve mulki haklari togg'a ait olacak. yani sirket %100 yerli. parcalarin nerede uretildigi nerede montajlandigi onemli degil. hangi parcalarin nasil, ne kadar uretilecegi hep bu grup tarafindan karar verilecek, baska ulkelerdeki fabrikalar sadece gecilen bu siparisleri uretip, geri yollayacak. turkiye'deki fabrikada muhtemelen bu parcalar montajlanacak. nasil burada uretilen honda'lar, ford'lar o arabalari turk mali yapmiyorsa, disarida uretilen bu urunler de bu arabanin(eger uretilirse) yerliliginden birsey kaybettirmeyecek. konusma esnasinda Gurcan Karakas, bataryasi kendi tasarim ve uretimimiz dedi. bu ne kadar dogru tam olarak ne demek istedi bilmiyorum, ama eger dogruysa tek basina bu bile cok ciddi birsey. tahminim Tesla'nin public yaptigi tasarimlar uzerinden biraz modifikasyon yapmislardir.

araclar tasarim ve donanim olarak cok orta-ust segment gibi konumlanmis, belki daha az donanimli, daha ucuz versiyonlari da satisa cikar ama 50bin liralik bir araba beklemeyin. amac dunya starndartlarinda bir turk araba markasi ortaya cikarmak, turkiye'deki herkesi araba sahibi yapmak degil. tahminim, otv/kdv muafiyeti getirip, fiyati rakipleri karsisinda cazip hale getirebilirler belki. yurt disi icin nasil bir strateji izleyecekler bilmiyorum.

hicbir yatirim ekonomiyi tek basina saha kaldirmaz. yan sanayisi, servis agi ile beraber bu araba belki 50-100bin kisiye istihdam saglayabilir. aileler ile beraber 200-500bin kisilik bir nufustan bahsediyoruz. issiz ordusu icinde bir damla. ama eger ic piyasada talep cok olursa, cari aciga pozitif katkisi guzel olur.
  • crucio  (28.12.19 10:40:03 ~ 10:43:05) 
Üç sene önce de saab’in bir modelini yapıyorlardi. O ne oldu ? Ya milleti oyalıyorlar işte.


  • prizmatik  (28.12.19 11:16:37) 
Mensei olarak Türkiye oluyor, %100 turk yapimi olamaz bir otomobilin her bir modulunu sifirdan tasarlayip turk mali olarak ve tamamini Türkiye'de uretemezler, oyle bir dunya yok.

Ben pilinin Türkiye'de tasarlandigina da inanmiyorum sahsen ama Vestel pil icin 28milyar 396 milyon tl tesvik aldi zamanında. 28milyar diyorum bak, yanlis yazmadim. Bir zahmet yerli olsun pil de.
  • stavro  (28.12.19 11:34:26) 
Özet olarak elin italyan firmasının 2018 de hazırladığı konsept aracı allayıp pullayıp adını da togg koyup getirmişler.

Kendimiz üretmesek bile biz tasarlamış olsak inan sevinçten ağlayarak izlerdim. Bu ülkede motorunu tasarlayacak adam da var, sürücüsünü tasarlayacak adam da var.

Ama parayı bastırıp yurtdışında elin firmasına tasarlatılan araba için neden bu kadar yaygara kopuyor anlamıyorum.

Ayrıca sürecin yönetiminde de soru işaretleri var. fabrikayı kim kuracak, parayı kim götürecek göreceğiz. Alım garantisi var şimdiden...
  • kimlanbu  (28.12.19 13:48:32 ~ 13:49:07) 
Önce şunu söyleyeyim; bu araçlar üç sene önce basına ifşa olan Saab'lar ile bağlantılı değil. Saab olayı TÜBİTAK'ın bir araştırmasının sonucuydu. Dün tanıtılan araçlar 5 yerli firma + TOBB'un ortak girişimi olan özel bir şirketin prototip çalışmalarıydı. Bu ikisini birbirine karıştırmayalım önce.

İkinci olarak @oscar'ın söylediği doğru. Dünyada hiçbir otomobil firması sizin hayalinizdeki üretim modelini uygulamıyor. Böyle bir şey mantıken mümkün değil. Yerli otomobil denince akla neden her şeyin Türk üretimi olması gerektiği geliyor bilmiyorum ama böyle bir model dediğim gibi dünyada yok. İçi boş milliyetçi tavırlar. Hiçbir mantığı yok.

Şu aracın tasarımı konusuna gelelim. Yok İtalyanlar yapmış da, nesi yerliymiş de... Pininfarina firması dünyanın önde gelen tasarım firmalarından biri. Bu işi işin ehline yaptıracaksın. Yerli ve milli olacak diye tutup saçma sapan birine tasarım yaptırırsan o aracın yüzüne kimse bakmaz. Şimdi milletin dibi düştü, aracın tasarımı çok iyi diye. Çok çok doğru buluyorum tasarımı Pininfarina'nın yapmasını.

Bir de şöyle bir argüman var; "Daha fabrika yok yerli araç diye yaygara kopartılıyor."
Bu argümanı biraz anlıyorum. Ama bu yorumu işin içinde olmayan adamlar yaparsa anlarım. İşin içinde olan, az çok otomotiv sektörünün geliştirme süreçlerini bilen adamlar bu yorumu yaparsa siktiri çekerim.

2022'de seri üretime geçileceği öngörülen bir aracın fabrikasını şimdiden yapmış bitirmiş olmanın neresi mantıklı, biri bana açıklasın. 2 yıl boyunca atıl durumda olacak bir tesise milyonlarca dolar yatırım yapılır mı aq? Bak sinirlendim şimdi. Aracın tasarımı, prototipi yeni bitmiş. Önce aracın parçaları ve sistemleri tedarikçiler ile anlaşılacak. Örneğin far ve stop lambasını muhtemelen Farba adlı firma yapacak, Küçük aydınlatmaları (sinyal, reflektör vs.) Farplas yapar. Aracın elektronik sistemlerinin bir kısmını ve silecek sistemini muhtemelen Bosch yapacak. Daha bir sürü sistem ve donanım var araçta. Tüm bunlar tedarikçiler ile anlaşılacak ve parçaların tasarımları yapılacak. Prototip araç üretmek ile seri araç üretmek arasında farklar var. Bu nedenle aracın donanımlarının ve sistemlerinin seri üretime uygun hale getirilebilmesi için tasarımlarında değişiklikler olacaktır. Araçla ilgili birçok sistem Full Service Supplier olarak geçen (FSS) firmalar tarafından yapılır. Örneğin Bosch'a dersin ki, aracın silecek sistemi sende. aracın sileceğinin çalışacağı ve sistemin konumlanacağı çevre datasını Bosch'a verirsin. Geri kalan her şeyi Bosch halleder. Tüm detay parçalar, sileceklerin boyutları, kullanılacak malzemeleri, kullanılacak motoru vs. hep Bosch belirler ve tedarik eder. Bu örnekteki gibi diğer birçok sistem ve donanım tedarikçiler tarafından tasarlanıp üretilecek. Şu an muhtemelen tedarikçi belirleme (sourcing) süreçleri devam ediyor. Sırf bu süreç bile diğer otomotiv firmalarında aylarca sürüyor. Tedarikçiler belirlenecek, ekipman tasarımları ve yatırımları yapılacak (kalıp, makine, pres, vb.). Ekipmanlar bittiğinde ilk çıkan parçalar ile araçlar üretilecek. Bu araçlar bin tane teste tabi tutuluyor. Testlerden gelen sonuçlara göre değişiklikler, iyileştirmeler yapılacak. Birkaç faz daha araç üretimi yapılacak. Test sürüşleri, çarpışma testleri, aracın regülasyona tabi olan sistemlerinin sertifikasyonları (homologasyon) ön seri üretim başlangıcı vs. derken zaten 2022'ye gelmiş olacağız bile. Bu süreçte fabrika yerinin belirlenmesi ve kurulması çok rahat tamamlanabilecek bir iş. Buna takılmak anlamsız.

Volkswagen Türkiye'ye gelecek. Seri üretim 2022'de başlayacak deniyor. Ne sanıyor bu insanlar mesela VW hazır fabrikaya mı gelecek sanıyor? Onlar da Manisa'da yeni fabrika yapacaklar. İnşaatı da 2020 sonunda başlayacak.

Şu araçların bütün parçaları isterse yurtdışından alınsız Türkiye'de sadece montajı yapılsın bu araç yine yerli araçtır. Bu kadar basit. Hee Türkiye'de daha ucuza yaparsın o zaman sorarım niye Türkiye'de yapılmıyor diye.

Bugün dünyanın bütün otomotiv devleri işbirliği içinde hareket ediyor. Kimse saçma sapan milliyetçilik derdinde değil. Mercedes A serisinde Renault motoru, BMW de 1 serisinde PSA (Peugeot-Citroen) motoru kullanabiliyor. Magna adlı bir firma Avusturya'da (Steyr) aşağıdaki araçları üretiyor. Kimse "BMW arabalarını başka firmalara ürettiriyor, BMW diye satıyor." demiyor ama? Neden? Çünkü malca bir yorum olurdu da ondan.

Magna üretimi araçlar:
Mercedes-Benz G-Class
BMW 5
Jaguar E-Pace
Jaguar I-Pace
BMW Z4
Toyota Supra

Bakın Magna bu araçların tedarikçisi değil. Direkt bitmiş ürün olarak bu araçlar çıkıyor üretim hattından. Mercedes, BMW, Jaguar, Toyota. Hiçbiri Avusturya firması değil. Ama kimse bundan gocunmuyor. Alman yine BMW'siyle, Mercedes'iyle övünüyor.

Bonus soruya cevap: ekonomiye katkısı olur. Ama kimse ekonomi şaha kalkacak diye beklemesin. Üretimin şaha kalkabilmesi için bu aracı bütün dünyanın kapışması, dünyanın dört bir tarafında üretim tesisi kurmamız falan gerekir. O zaman iyi bir ekonomik gelişmeden bahsedebiliriz. Arabanın fiyatı ve vergiler için konuşmak saçma olacak. Şu an hiçbir şey belli değil.
  • himmet dayi  (28.12.19 14:06:19 ~ 14:10:51) 
Bu yazılanlara istinaden sorayım, daha önce Türkiye'de üretilen Anadol yerli araç neden sayılmıyor?


  • burya  (28.12.19 15:30:51) 
akp oncesi yapilanlar sayilmiyor arkadaslar. mesela temsa'nin urettigi otobusler turk sayilmiyor ya da tofas fabrikasindan cikanlar, anadol vs.. en buyuk akp en buyuk comaristan..

devrim'i erbakan tekbasina yapti hayin cehapeliler urettirmediler..
  • ubi dubium ibi libertas  (28.12.19 15:36:21) 
Hybrid Kinetic K550 ve K750 diye googleda yazınca bizimkilerin tanıttığı arabalar cıkıyor.(2017de tanıtmışlar bu arabaları) Bi değişiklik yapılmadan direk hakları alınmış gibi ...
Yüzde yüz yerli zaten olmazda boyleside sacma oldu.
Fabrikayı ülkemizde açıp istihdam yaratılar umarım.
  • bnmzz  (28.12.19 17:36:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.