[]

Nasıl Stoacı olunur?

Marcus aurelius ve epiktetos u çok seviyorum. Kitaplarını tekrar tekrar okuyor ve yaşantımda öğretilerine yer vermekte gayret ediyor, yapabildikce daha huzurlu oluyorum. Hayata dair görüş ve  düşüncelerimin 2000 sene önce felsefi bir okul halinde söylenmiş olması beni mutlu ediyor.

Erken ve orta dönem stoa hakkında pek bilgi sahibi değilim. Bu iki zatin ve Seneca nin bir kac mektubu dışında stoa felsefesine dair bir şeyler de okumuş değilim.
Ne önerirsiniz, kimi önerirsiniz?

Günümüzde stoacilik nasıl bilinir? Çağ dışı kalmış, romantik bir fikir olarak mı yoksa hala saygi duyulan bir okul olarak mı?

Reddit te stoacilik la ilgili bir subreddit var. Türkçe oluşumlar da var mı böyle

 
M.Ali Ağaoğulları'nin kent devletinden imparatorluğa kitabında stoacilara ayrilmis bir bolum vardi sanırım. Oldukca guzel anlatıyordu. Ayrıca bir felsefeyi ne amacla kullandigin onemlidir. Yani kendini iyi hissetmekse amac, onlarin kullandığı bazi araclari kullanmaya devam edebilirsin. Mesela günlük tutma, kendi uzerine dusunme gibi pratikler stoacilarda yaygindir ve ciddi anlamda onemli pratiklerdir. Bugun de bunu ben de kabul ederim. Çağ dışı değil bu pratik mesela. Ama topluma, siyasete vb. getirdikleri aciklamalar yanlislanmis olabilir. Kendini stoaci olarak tanimlamak ne kadar dogrudur emin degilim. Mesela seninle toplumsal sınıflar üstüne konussak ya da ideal toplum uzerine belki stoacilarin argumanlarini savunmayacaksin. O nedenle bahsettigim kitaba bir bak. Sonra okumalarina yon verirsin diye düşünüyorum.

Ayrica stoacilik nasil bilinir kismi biraz tarihin azizligine ugramis olabilir. Tam hatirlamasam da roma imparatorluğunun arifesine denk gelmis bir felsefe akimi olarak cok süper iz birakamamis olabilir. Zira helenist felsefe roma realizminin golgesinde kalmis olabilir.
  • prole  (22.12.19 20:46:01) 
soruya cevabım yok, nickinizin ve sorduğunuz sorunuzun hoşuma gittiğini söylemek için yazıyorum. hala sizin gibiler olduğunu görmek güzel..


  • halanne  (22.12.19 22:12:36) 
budizmin batı koluydu ve budizm gibi çıkmaz sokağa gidiyordu. hristiyanlığın bu kadar yayılmasını da stoacılığa borçluyuz. yaşıyorsun bitiyor bu normal insan için fazla otistik. hristiyanlık o çıkmaz sokağın sonundan devam eden yolu açtı. zaten budizm de sonra mahayana ve theravada ile hristiyanlığa benzer bir formata büründü.

marcus aurelius, seneca iyi. falan filanın yazdığı kitapları okumaktansa eski kaynakları elli kere okumak daha yararlı olacaktır. budizm ile ilgili julius evola’nın doctrine of awakening kitabı okunabilir.
  • inekadam  (22.12.19 22:25:42) 
hayatı stoacı bir kafayla yaşayan biri nasıl olur gözlemlemek istersen cowboy bebop animesindeki spike spiegel karakterine bakabilirsin.


  • sinek kral  (22.12.19 22:41:41) 
diger soru ve isteklerine cevap veremeyecegim icin uzgunum ama "Günümüzde stoacilik nasıl bilinir?" soruna kendi acimdan cevap vermek istiyorum.

stoaciligi guzel, bilirim. stoacilar kendilerini her turlu sart altinda kontrol edebilen, duygulara kapilmayan insanlardir.

gercekleri degistiremeyiz ama gercege nasil yaklasacagimiz bizim kontrolumuzdedir. bu harika bir durus bence.

nelson mandela da stoic felsefeden etkilenenlerden.
  • Leonardo~Da~Vinci  (22.12.19 22:54:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.