[]

laptopa linux kurmak

şu debeye giren entry'den özendim, evde sadece ara sıra dizi film izlemekte kullandığım kenarda duran laptopa kurmak istedim. şimdi nasıl yapıcaz da yapıcaz bu işi? sony vaio model ve şu an içerisinde lisanslı windows var. ama 3 4 sene oldu alalı, diyelim ki linux'u beğenmedim geri dönebilir miyim? tekrar windows'u nereden bulucam? bu birinci sorumdu. ikinci sorum ise yakın zamanlarda hazırlanmış bir linux kurma rehberi var mı, şöyle adım adım gösteren açıklayıcı olan.

Teşekkürler


 
birinci soru geri dönebilirsin. windows bulmak kolay.
ikinci soruna evet diyebilirim ama nereden bulursun bilmiyorum. aslında gerek de yok. istediğin linux kurulumunu indirip rufus ile usb belleğe yazdıracaksın. onu takıp bilgisayarı açacaksın biosa girip boot sırasını usb belleğe getireceksin. gerisini zaten ekranları takip ederek halledersin.

  • sutlu nescafe  (01.11.19 18:54:36) 
hocam hiç bulaşma. benim duyurularıma da göz at istersen ben de benzer bir konu açmıştım. aradığın tipte bir linux yok. kullanıcıyı en az üzen linux diye yazarsan 20 kişi gelip 30 tane linux önerir hepsi birbirinden farklı. paşa paşa windowsa devam et. ayrıca linux kod yazmadan olmuyor. windows gibi herşeyi tıklayarak halledemiyorsun.


  • Tears of Devil  (01.11.19 19:09:44) 
@tears korkuttun şimdi :) entrydeki yazıda çok kolay olduğundan bahsetmişti oradan gaza geldim. biraz araştırsam güzel olacak demek ki.

ikinize de teşekkürler
  • bidakikanizialicam  (01.11.19 19:25:41) 
Evet Windows'a istediğiniz zaman geri dönebilirsiniz.

Linux distrosu olarak Elementary OS öneririm. MacOS'e çok benziyor ve dediğiniz işlere yönelik kullanımda gayet yeterli olacaktır.

www.youtube.com

Burada kurulumu anlatmış. Bundan önceki kısımda biostan boot cihazlarından ilkini USB yapın, daha sonra Rufus yardımıyla iso dosyasını USB'ye yazdırın.
  • synthetic a priori  (01.11.19 19:30:37) 
linux mint kullanırsal windows'a yabancı olmayan bir ortamda kullanmış olursun, görsel olarak yani. dizi film izlemek için kullanıyorsan sadece hiçbir sıkıntı yaşamazsın. ben yeni topladığım masaüstü bilgisayarımda windows ve ubuntu dual boot olarak kullanıyorum, hatta şu anda ubuntu üzerinden yazıyorum bu mesajı. sadece adobe lightroom kullanmak için windows'u kullanıyorum genelde, torrent dahil diğer tüm işler için linux kullanıyorum. tavsiye ederim.


  • burya  (01.11.19 21:57:28) 
Ben de aynı amaçla kullanmayı denedim fakat gerçekten kod yazmadan olmuyor. Hatalarla karşılaşıp araştırıp çözmeye çalışmak çok zaman alıyor ve bir yerden sonra bıktırıyor. Windowstan devam edin.


  • Depik  (02.11.19 10:51:30) 
o entry'i gördüm çok toz pembe bakıyor ve gerçekçi değil, niye şukuya abanmışlar da öyle debe'ye sokmuşlar anlamadım.

şu arkadaşın entryleri daha gerçekçi okumanı tavsiye ederim:
eksisozluk.com
eksisozluk.com
  • rotten head  (02.11.19 11:36:47) 
ben de yazmaya korkmuştum. demekki benim gibi olan varmış dsuafhsdf. 12 senelik yazılımcıyım. evde kullandığım pc de kod yazıp bişeyler yapmak istemiyorum. ama linux sizi buna zorluyor. kod yazamıyorsan linux yok. var diyenler sallıyor. önceki duyurularımda önerilen tüm linux'ları kurdum. 6 7 çeşit linux... hepsi bir yerde kodlama ihtiyacı duyuyor, hep google'a vb girip sayfalarca kod arıyorsun. sebep? wifi tanımıyormuş. sokayım öyle son kullanıcıya hitap eden işletim sistemine...


  • Tears of Devil  (02.11.19 13:11:47) 
bilgisayarınıza linux kurdunuz da hangi sorunla karşılaştınız ve kod yazmak zorunda kaldınız merak ettim açıkcası, 60 küsür yaşındaki pedere kurmuştum bir kere gösterdim vefat edinceye kadar kullandı bir günde şunu yapamadım demedi.

alt tarafı chrome/firefox çalıştıracaksın neyin kodunu yazıyonuz acaba? komple browser mı yazıyonuz?

şunu derseniz varım ama, benim bilgisayarım son teknoloji parmak izi okuma, yok xyz chip'i, yok bilmemne ses kartı/ekran kartı var, evet böyle bir bilgisayarınız varsa linux kullanmak problem olabilir, yeni teknolojiler ve donanımların desteği eksik veya hiç olmayabilir ancak 4/5 senelik eski teknolojilere sahip (laptop modeli yeni olabilir) bir bilgisayarınız varsa sorunsuz kullanırsınız.


wiki.ubuntu.com şuradaki listeden bilgisayarınızın hangi donanımları destekleniyor görebilirsiniz
  • selam  (02.11.19 13:45:02 ~ 13:48:45) 
Ne kodlamaymış arkadaş :) terminalde iki komut kopyala yapıştır yapınca kodlama olmadan Linux kullanmak imkansız moduna girmiş herkes. Ben farklı bir Linux mu kullanıyorum anlamadım cillop gibi tanıdı tüm donanımları, mouse klavye yazıcı ekran kartı hiç sıkıntı yok,


  • burya  (02.11.19 17:45:39) 
yıllardır bitmeyen geyik bu.
aç 10 sene önce de birileri aslında ev kullanıcısı için çok kolay olduğunu en ideal olduğunu falan anlatmıştır. ama inatla kabul edemiyorlar çift tıkla next next ile iş yapan adamlara, cmd, regedit falan görünce terleyen adamlara "abi şimdi konsola işin düşmez zaten düşse de baka baka yaparsın" diyorlar.
adamın o konsolu bulması bile imkansız neredeyse ama baka baka yapılır her yerde döküman var diyorlar.
7-8 sene önce ben de eski alete ubuntu kurdum. network kartını tanımadı. yapıyorum ediyorum yok. bana ubuntu öven tanıdığa - tübitaktaydı o dönem, bilgisayar mühendisi- dedim böyle böyle olmuyor bu. dedi seni mail gruba alalım oradan sor kesin çıkar. halen bir halt çıktığı yok.
sunucuya kur ne bileyim raspiye kur evet güzel mis ama mühendis olarak falan doğmadıysan zül gelecektir.
  • denek hayatım  (02.11.19 18:25:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.