[]

Sürücüsüz arabaların yaygınlaştığını dünya gözüyle görür müyüz?

Araba kullanmak zihnimde ölüm tehlikesi olarak kaldığı için hiçbir zaman ilgim olmadı ama sürücüsüz araba fikri mükemmel geliyor. Arkaya geçip uyuyacaksın, araba kendi kendine iş yerine gidecek. Trafikteki bütün arabalar da sürücüsüz yapay zeka olacağı için trafik kazası ihtimali yapay zekanın kudretine kalacak yani çok nadir görülecek.

Herhalde sürücüsüz araçların “zorunlu” olduğunu maalesef hiçbir zaman görmeyiz ama en azından yaygınlaşması ve çoğunluk haline gelmesi 2050’lere kadar zor mu gözüküyor?


 
teknoloji hakkında detaylı bilgim yok ama mantık yürütüyorum: araçların sürücüsüz gidebilmesi için yolları ve haritaları çok iyi işleyebilmesi lazım, di mi? o yüzden şehir planlamasının düzgün olduğu, tüm yolların muntazam biçimde aracın beynine yüklenebildiği coğrafyalarda bence 25-30 yıl içinde yaygınlaşmış olur. türkiye'de olacağını sanmıyorum. öyle bir opsiyon olursa eğer sadece ana caddelerde veya şehirlerarası yollarda falan kullanılabilir belki.


  • der meister  (24.10.19 01:19:37) 
Yaygınlaşmaktan kasıt sürücülü araba kalmayacak kadarsa sanmıyorum. Ama bir yandan da 2 sene öncesine göre daha yaygınlar. dünya gözüyle yaygınlaştığını görmüşüz yani.


  • godless frog  (24.10.19 01:31:17) 
sektordeki mevcut gelisme hizi goz onune aldigimizda, 5 yil icerisinde surucusuz arabalarin legal hale gelecegini dusunuyorum(en azindan US ve California icin). bu noktadan sonra yayginlasmasi cok daha hizli olacak muhtemelen. tesla3'un satis fiyati orta donanimdaki bir Golf kadar. bu da demek oluyor ki ortalama bir US vatandasi bu araci rahatlikla alabilir dolayisiyla araclarin buyuk bir kismi zaten surucusuz calisabiliyor durumda olacak. herzamanki gibi avrupa olaya biraz daha temkinli yaklasiyor. burada legal hale gelmesi 10 yili bulur. tahminim ilk once UK, Hollanda ve Nordic ulklerinde legal hale gelmesi sonrasinda avrupa'da hizla yayginlasir. 15-20 yil icerisinde amerika ve avrupa'da surucusuz araba oraninin %40-50'ye gelecegini dusunuyorum.

der meister'in tahminin aksine surucusuz arabalar icin yol bilgisinin arabaya yuklenmesi gerekmiyor. mevcut navigasyon sistemleri surucusuz arabalar icin yeterli. yol calismalarini, isiklari, diger arabaralir, yayalari vs sensorler vasitasi ile algilayip anlik olarak aksiyon planliyorlar. su anki surucusuz araba teknolojisi turkiye'de standardlarinda bile calisabilecek seviyede.
  • crucio  (24.10.19 02:01:16) 
yavaş yavaş geliyorlar. medeni dünya bi 10 seneye geçer. görürüz.


  • babilbaligi  (24.10.19 09:14:15) 
sürücüsüz araba teknolojisinin, arkaya geçip uyunabilecek seviyeye gelmesi mümkün değil. yani yolu ve haritayı otomatik işlese, 2500 tane sensörle bütün tehlikeleri sezecek olsa bile, sadece insan faktörünün fark edip düzeltebileceği, hiçbir teknolojinin yapamayacağı durumlar için veya bir arıza durumunda müdahale edebilmesi için illa ki sürücünün şoför koltuğunda oturması gerekli.

yani olabilecek en ileri nokta, bana göre, gaza basmazsın, direksiyon çevirmezsin, araba gider. peki mesela yan yoldan anayola çıkacaksın. ben anayoldan gelen adamın bana yol verip vermeyeceğini sezebiliyorum. sürücüsüz araç, bunu ancak gelen arabanın hızını, ivmesini, mesafesini ölçerek yapar, yeterli mesafe varsa çıkmaya karar verir. ama o aracın sürücüsünün piç olabileceğini, benim çıkmama yetecek kadar yavaş ve uzakta olmasına rağmen, ben çıkacağım sırada gaza basıp çıkmamı engelleyebileceğini düşünemez. ben şoför olarak bunu öngörüp geçmesini bekleyebilirim. o yüzden duygusal durumlarda müdahale edebilmek için şoförün geçip uyumasının hiçbir zaman mümkün olmayacağını düşünüyorum.

tren yahu. gittiği yol belli. makası belli, doğru sinyalizasyon yaparsan istediğin yere otomatik gidebilir. birkaç sensörle yoldaki bir engeli fark edip durabilir. ama makinist olmadan gitmiyor.
  • kibritsuyu  (24.10.19 10:34:48) 
artik makinistsiz trenler var ama hadise cok daha basit, raylar sayesinde cok daha kontrollu bir durum var.

arabalarinda bu olayin yayginlasmasi en az 50 sene daha alir bence. oncelikle altyapinin mukemmele yakin olmasi lazim. 90'li yaslari gorme umudunuz var ise gorebilirsiniz belki..
  • cooperr  (24.10.19 20:45:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.