[]

İstanbul'da manuel araba kullanmak saçma değil mi?

Bugün ilk kez araba kullandım kursta.

Bu ne yav, gaza basmadan debriyajla zaten araba gidiyor. Yani gazlamadan istanbul'da sürülür yani trafik yüzünden.

Sürekli dur kalk var trafikte. E haliyle debriyaj fren, gaz, fren debriyaj, gaz. Bu ne alüminyum..

İmkanı olan bir insanın otomatik yerine manuel alması saçma değil mi?

Tesla insansız giden araba yapacak neredeyse.. :/

BONUS: Diğer kurslar Golf, Mercedes hatchpack ile kullanıyordu. bizim kurs Fiat ile gelince ister istemez yüzüm düştü. Araba tirt. Dandik arabada öğrenmek daha mı iyi öğrenme açısından? (iyi yönünden bakmaya çalışıyorum)

Ehliyet almamış arkadaşlar: Eğer kesinlikle otomatik kullanacaksanız özel hayatınızda, otomatik vitese yazılın, manuel gereksiz, pişman oldum ben manuele yazıldığıma.

 
ben de fiatla başladım. çok zorlandım. sonra peugeotya geçtim. daha rahattı.
sağlık sebebiyle manuel araç kullanamıyorum. kullanabiliyor olsam bile otomatik vites alırdım. manuelde ısrar edenleri anlayamıyorum.

  • sutlu nescafe  (04.09.19 19:33:56) 
Evet, manuel kullanmak cok sacma İstanbul'da.

Not: manuelspor.
  • stavro  (04.09.19 19:37:21) 
Otomatik candır
İki viteside sorunsuz kullaniyorum ama istanbul trafiğinde zulüm manuel

  • basond  (04.09.19 19:46:41) 
İmkanı olan kimse manuel almıyor ki zaten


  • sessiz kalma hakkina sahipsin  (04.09.19 19:51:49) 
Manuel daha ucuz ama daha az sorun çıkarıyor. Haliyle tercih edilmesinin nedeni bu. Aynı fiyat olsa zaten manuel tutkunları hariç kimse manuel almaz.


  • tinky winky  (04.09.19 20:00:46) 
abi verdigin son oneri cok sacma bence. ogrenmisken manuel ogrenin iste lazim olur, otomatik zaten surulur manuel ogrendikten sonra.


  • aydonno  (04.09.19 20:11:53) 
@aydonno

Şahsi arabamız yok. Eğer ehliyet aldıktan sonra manuel araba almayacaksam unutucam. Çevremde ehliyet almış olup akabinde araba almamış herkes ben manuel kullanmayı unuttum, çıkamam trafiğe diyor.

O zaman neden özel hayatında otomatik araba alacak adam daha önce kullanmadıysa önce arabayı kaldırmak vs gibi şeyleri öğrenmekle vakit harcasın ki.

Ben şahsen otomatik araba almayı düşünüyorum. Manuel öğrenirken harcadığım vakti otomatik öğrenirken daha profesyonel kullanmaya harcayabilirdim. Tabi bugün ilk kurs deneyimimdi.
  • Cesario  (04.09.19 20:18:45) 
Ya bu bisiklet sürmek gibi bir şey abartmayın. iyi öğrenirsen unutmazsın. Bir gün kendinden başkasının arabasını kullanman gerekir, manueldir lazım olur.


  • tinky winky  (04.09.19 20:32:12) 
Ben de manuele yazıldığıma çok pişmanım :(

Bir de yalnız değilsin, bizim kursun da arabaları dandik fiat hatta kliması yok. Geçen izmir'in 40 derece sıcağında öğlen 2,5 saat klimasız arabada ders yaptık.
  • pati  (04.09.19 20:45:21) 
@pati

eğer ilk seferde geçemezsem ben otomatik sınavına girerim 2.cide. resmen amelelik başka bir şey değil. çünkü araba alırsam otomatik alırım kesinlikle.

fiat nedir ya :/ merso ile gelenleri görünce kıskandım..
  • Cesario  (04.09.19 20:50:01) 
İstanbul’da manüel araba sürmek saçma değil, en fazla yorucu olabilir arkadaşlar. Saçma mantığı olmayan demek, manüel arabanın mantığı şudur; otomatik vitesli araçların çok sık arıza vermesini ve bunun olası masraflarını kendine dert edenler manüel kullanabilir, tercih edebilir. Özellikle VAG grubunun (vw, audi, sest, skoda) DSG ismini verdiği şanzıman çok sık arıza vermesi ile ünlüdür. Bu arızalarda 3 bin 5 bin 10 bin tl lere varan masraflar çıkarmaktadır bu araçlar. İkincisi bilimum robotize otomatik araçlar ise sürüş konforunu etkilemekte ve vites geçişlerini aşırı hissettirmektedir. Bir diğer yandan CVT ismini verdiğimiz variable yani değişken oranlı şanzıman ise uzun yolda ses yapması ve gaz tepkilerine ani cevap verememesi adına tercih edilmeyebilir. Saydığımız bir çok sebepten ötürü manüel araçlar halen ve muhtemelen ebediyen var olacaklardır.

Fakat en önemli husus, manüel arabanın dinamiklerini bilmenin önemidir. Sadece otomatik bilen bir kişi manüel araç dinamiklerini bilmediğinden örnek veriyorum: çoğu aracın yokuşta dibine girmekte ya da onlar yokuşta beklerken yol vermemektedirler. Bunun sebebi manüel kullanmadıklarından trafiği okuyamayacak kadar bilgisiz ve ilgisiz oluşlarındandır. Trafik kazalarının çoğu trafiği okuyamamaktan kaynaklanıyor bence. Bu sebeple manüel araç kullanmayı öğrenmek sandığınızdan daha önemli.

Son olarak manüel kullanmayı unutmak demek, zaten hiç manüel kullanmayı bilmediğinizin ispatıdır. Kullandığınız dönemlerde “mantığını” bilmeden sadece ezberleyerek kullanmış ve ezberlediğiniz şey unutmuşsunuzdur. Manüel kullanmayı kalıcı olarak öğrenmek şurdan geçer debriyajın mantığını ve çalışma şeklini anlamak, öğrenmek ve özümsemek. Debriyajdan ayağını çekerken vitese geçirmiş olduğunuz dişlilerin sürekli çalışmakta olan motorun döndürdüğü krank koluna bağlantısını sağlıyorsunuz debriyajdan tamamen çektiğinizde krank kolu vites aracılığı ile gücü tekere aktarıyor. Burada önemli olan bu mantığı iyi oturtmaktır ve bütün ezberlerden kaçınmak en önemlisidir. Hep niye sorusunu sorun.

Geçen bir arkadaşım arabamı kullanırken frene basarken aynı anda debriyajada basıyor arabayı boşa çıkararak frenliyor. Neden böyle yaptığını sorduğumda bana öyle yap dediler diyor. Bunu diyeceğiniz şeyi yapmayacaksınız. Bilmediğin şeyi sırf yap dediler diye neden yapıyorsunuz? Fren yaparken kademeli olarak vites küçültüp frenajı destekleyebilirsiniz ama boşa alıp ya da debriyaja basılı tutup fren yapmanın hiçbir “mantığı” yoktur. Bilakis frene daha çok yük bindirir aşındırırsınız. Bunun dışında debriyaja yüksek hızlarda seyirdeyken basılı tuttuğunuz her an debriyaj baskı ve balatalarının daha fazla aşınmasına sebep olur. Bakın niye sorusunu sormadığı için arkadaşım boşuna arabasının sarf malzemelerini harcamakta.
  • kilimanjaro  (04.09.19 20:54:46) 
Bana da öyle dediler de ilk sınavda kalma ihtimalini düşünmek istemiyorum:( sen de düşünme.

Erken gelmişim dünyaya, şöyle ben 20'lerin başındayken şoförsüz kendi kendine giden arabalar yaygınlaşmış olmalıydı.
  • pati  (04.09.19 21:06:28) 
evet istanbul trafiğinde kullanacaksanız otomatik daha mantıklı seçim.

milletin manuel alması saçma değil, çünkü manuel neredeyse hiç arıza yapmıyor. fakat piyasadaki çoğu otomatik şanzıman arızası ile meşhur. -aslında arızaya teşne olanlar genelde yarı otomatik denilen, robotize/otomatikleştirilmiş manuel mekanizmalar. tork konvertörlü gerçek otomatikler çok daha sorunsuz bunlara göre, ama daha eski teknoloji, yakıt tüketimi bariz yüksek, performansı düşük (gerçi buna dönmeye başladı üreticiler, yeniden geliştirmeler falan yapılıyor hatta piyasada yavaşça tam otomatiklere dönüş başladı sanırım)-
bu şanzıman denen alet de öyle yarım saatte yüz liraya tamir edilebilen bir şey değil ki insanlar "aman ne olacak canım" deyip alsın. binlerce lira masraf, tamir süresince araçsız kalmak (eğer o da tamir ettirebilirseniz, servis çirkeflik yapar, iyi niyet garantisi vb.) üç kuruşluk konfor için kanser olmaya gerek yok.

ben bu tür sorunlar olmasa otomatik alırdım, ama manuel aldım. biliyorum ki çok çok müthiş bir istisna olmazsa sıkıntı yaşamayacağım. umarım aracımı değiştirmek isteyeceğim zamana kadar gerizekalı üreticiler şu üç kuruşluk şanzıman işini çözer, ben de otomatik alırım.

bence kötü araçla öğrenmek daha iyi tabii, arabanın nasıl sıkıntılı bir alet olabileceğini bilmeniz açısından. ben öğreneli uzun zaman oldu, direksiyon kursunda değil de eski model araçlarda öğrendim. sınava da hidrolik direksiyonu olmayan, karbüratörlü manuel vites eski model bir arabada girdim mesela sıkıntı çekmedim.

fakat otomobiller de evrim geçiriyor artık tabii, sizin bakış açınızla bu doğru olmayabilir. yeni arabaların teknolojisini bilmeden araç kullanmaya başlamak size ters etki edebilir. bire bir doğru olacağı için değil de örnek olsun diye atıyorum sizin alacağınız araçta yokuş kalkış desteği olacaktır, ama kurstaki araçta bu özellik yoktur, siz başka türlü alışırsınız, yenisine uyum sağlayana kadar bir süre gerekir vesaire. yoksa öyle büyük bir fark olacağını sanmıyorum.

bana sorarsanız manuel ile öğrenin, neyin ne olduğunu kavrayın, vites nedir, nasıl geçer, geçince ne olur, geçmezse ne olur bilginiz olsun ki ileride bir sorunla karşılaşırsanız daha bilgili olun.

ayrıca kilimanjaro +1
  • gkhncnzdgn  (04.09.19 21:12:58 ~ 21:14:26) 
kilimanjaronun manuel araçlar ebediyen kalacaktır dediği kısım hariç diğerlerine katılabilirim.


  • sutlu nescafe  (04.09.19 22:06:07) 
İmkanım vardı almadım. Kullanım tarzım değişmediği sürece de almam.

Senede 15.000 km yapan bir insanım. Şu an arabam 88.000 km civarında.

Trafikten kaçınıyorum. Genelde uzun yollarda kullanmayı tercih ediyorum. Arabanın 75.000 bakımında bir tek fren balataları değişti. Debriyaj hala ilk günkü gibi. Arabanın motoru düz teknoloji atmosferik.

Senede 15.000 km zor kullanıp biraz daha konforlu olacağım diye her an patlama riski olan yeni nesil şanzımanlara, kafam rahat olacak diye de trafikte aşırı yakıt tüketen, uzun yolda performansı törpüleyen tam otomatik vites araç almamayı seçtim.

Tabi belli bir bütçeye sahip olsaydım mercedes ya da bmw'nin sorunsuz otomatik viteslerini tercih edebilirdim. Fakat param c sınıfı baz bir arabaya yetiyordu ve tercihimi sorunsuzluk ve güvenlik opsiyonlarından yana kullandım.

Pişman da değilim.

Ayrıca daha ehliyet dahi almadan, gereksiz kararı verilmesini de saçma buluyorum. Otomatik vites kiralık araç fiyatları daha yüksek. Ayrıca hayatın ne getireceği belirsiz. Düz vites kullanan kişi otomatik vites de kullanabilir, ama otomatik viteste öğrenmiş kişi düz vites kullanamaz. Burası amerika değil, ülke istanbuldan da oluşmuyor. Düz vites araç hayatında her zaman karşına çıkar.
  • anneterligi  (04.09.19 22:32:35 ~ 22:36:45) 
tecrübelerimden faydalanarak, sana öyle otomatik şanzıman arızaları anlatırım ki hemen arabanı satmak zorunda kalırsın. hele start stop ile donatılmış, en az 6 ileri orana sahip, yüksek güç ve torka sahip dizel motorlu arabalarda 2-3 sene içerisinde çok güzel dağılabiliyorlar.

----

garantili aracınız yoksa, manuel rulez.
  • rain when i die  (04.09.19 22:37:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.