[]

Bilgisayar mühendisleri ve sinyal işleme

Bir elektronik müh. olarak merak ediyorum. Yıldız'da bilg. mühendisleri sinyal ve sistemler, sayısal sinyal işleme vs. alıyorlar. Muhtemelen itü'de de görüyorlardır.

Merak ettiğim bir nokta ise, bir bilgisayar mühendisi, elektronik mühendisleri kadar iyi sinyal işleme bilgisine sahip mi ? Mesela bir bilg. mühendisi, sayısal işaret işleyici ya da sayısal filtre tasarlayabilir mi ? Aynı şekilde bir radar sinyali işleyebilir mi ?

Aynı şekilde sayısal mantık dersi de alıyorlar. Peki bir donanım tanımlama dili kullanarak FPGA kodlayabiliyorlar mı ?

 
benim gözümde bilgisayar mühendisliği ee mühendisliğinin alt bölümüdür hocam. computer science'i kastetmiyorum kesinlikle tabiki.
ama genelleme yapılabilecek bir durum değil. ee muhendisinden daha iyi dsp dizayni yapacak bilgisayar muhendisleri de biliyorum. bilgisayar muhendislerini aglatacak kadar c, mips falan yardırabilecek ee muhendisleri de biliyorum.

şimdi de genelleme yaparak cevap vereyim. hayır tabiki, sonra mezun olup web sitelerine javaşkripto yazarak geçimini sağlıyor birçok bilgisayar mühendisi.
  • iamnotarobot  (02.06.19 16:07:35 ~ 16:09:29) 
bunu taptığın üniversitelere ve diplomalara sahip olmadan da yapan milyonlarca insan var dostum.


  • dismainpula  (02.06.19 16:22:59) 
bilgisayar mühendisleri sinyaller ve sistemler dersini daha temel olarak alıyorlar. hocamız ders esnasında "elektronikçiler şunları da biliyor ama sizin bilmenize gerek yok, temel olarak bunları bilseniz yeterli" dediği çok şey oldu. mesela non-causal nedir gördük ama anticausal'ı göstermediler. sinyal periyodik midir değil midir, fundamental periyodu nedir, sistem causal mıdır, time invariant mıdır, memoryless mıdır... bunun gibi şeyler görüyor bilgisayar mühendisleri.


  • scottish  (02.06.19 16:34:21) 
bir bilgisayar mühendisi... bir elektronik mühendisi... falanca dersi alıyorlar... filanca işi yapabilir mi?

öğrenirse yapar. birbirinden sandığınız kadar uzak bölümler değil. öğrenmesi için illa okulda derste anlatılmasına gerek yok.

ama bizim en "iyi" okullarımızda bile herkesin bölümü, lisans programı (evet bir bölüm birden fazla lisans programı içerebilir...) fakültesi kendi krallığı olduğu için komşu bölümden iki ders aldığında garipsemeler, "senin ne işine yarayacak"lar...
  • inekadam  (02.06.19 16:51:58) 
@inekadam bilg. ile elektroniğin çakışdığı yerler gayet tabi var ama bir bilg. mühendisi gidip anten, rf devre ya da bir mikrodalga iletim hattı tasarlayamaz. Alsın bir kaynak kitabını aylarca çalışsın gene yapamaz. Çünkü EMD, analog devre tasarımı vb. temel dersleri almamıştır.

Soruyu sormamın da nedeni şuydu. İş ilanlarında hep fpga, dsp kodlama vs. için hep ee ya da eh mühendisleri tercih ediliyor. Bilg. mühendisleri de bu dersleri alıyor ve onlar tercih edilmiyor. Bunun nedeni, bu konulara elektronikçiler kadar hakim değiller mi ?
  • vhdl  (02.06.19 17:33:17 ~ 17:34:36) 
universiteye gore degisir. benim zamanimdam sinyal isleme yoktu, bizim bir alt donemimiz almaya basladi. ama digital design dersi aldim. hatta donem projesi olarak vhdl ile verilog uzerinde 16bitlik islemci tasarladik.


  • crucio  (02.06.19 18:55:29) 
bahsettigin derslerin hicbirini almadigim halde microstrip transmission line ; rf devre ve anten tasarliyorum ustelik bunu odev gibi degil ticari olarak yapiyorum. tasrladigim urunlerden binlerce uretilip satiliyor.

demek istedigim kaliplara takilma, ilkokul mezunu olup fpga ile raw sensorden goruntu alan bunu isleyen tanidigim var.
  • orpheus  (02.06.19 19:22:12 ~ 19:23:01) 
Bu islerin bölümle alakası yok. Üniversitede fpga devre tasarımı gibi konuları elektrik okuyan arkadaşlara ben anlatıyordum dersi geçmeleri için ve ben bilgisayar mühendisiyim. Kimse üniversitede zannettiğin gibi bilgi yığınıyla mezun olmuyor. Mezun olduktan sonra calistigin alana göre uzmanlasiyorsun.


  • kaptan maydanoz  (02.06.19 19:58:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.