[]

Bilisim sektorune yatirimve tayvan ornegi

Tayvan ornegini verecegim bu sorumda. 80 lerde d3vlet kobilere ve buyuk kuruluslara bilisim sektorune yatirim yapmalari icin buyuk oranlarda hibe ve kredi destegi saglamis. E bizim o yillarda cok daha buyuk holdinglerimiz var. Sabanci koc vs gibi holdingler neden zamaninda hicbir sekilde bilisim sektorune yatirim yapmamis. Hibe ve devlet destegi denilince bu sirketler devletten istedigi zaman rahatca alabiliyordu. Sizce inovasyon eksikligi mi vizyonsuzluk mu? Cunku tayvanin o yillarda bizim gibi bilisim sektorunde altyapisi veya gecmisi bulunmuyordu. Soyle de olaya bakilabilir. Biz o yillarda daha cok tekstil sektorune yatirim yapmistik, o yillarda daha mi cazipti? Nedir isin asli?




 
tayvanı amerika yönetmiyor, türkiyeyi amerika yönetiyor.


  • dismainpula  (30.05.19 15:14:32) 
risk alamamak ve vizyonsuzluk. kolay para kazanma vizyonu daha doğrusu. koç sabancı vb. vizyonlu holdingler olsaydı ülkeye çok değer katarlardı. yaptıkları en vizyonlu şey üniversite açmak oldu, biri de kaçak araziye yaptı zaten.

amerikayla ortaklık yap işçiliğini mühendisliğini ucuza sat = koç mantığı. katma değer 0. elindeki en değerli şey de rafineri, onu da devletten aldılar, allahtan yatırım falan yaptılar.

sabancı ise paraları garanti iş gördüğü enerji sektörüne gömdü. şimdi ihale falan alamadığı için ağlamaya başladılar sektörde para dönmüyo böhü diye. niye devlet destek versin ki. tamamı yabancı ekipman ve yatırım olan şeyler. bir tane fabrika yok ne istihdam var ne ihracat potansiyeli.
  • kveldulv  (30.05.19 15:16:41) 
yapmadığını nereden biliyorsun?

yani burada hiç hazetmediğim bu grupları -koçu, sabancıyı- falan savunmak istemem ama yapmadığını nereden biliyorsun merak ediyorum?

bilişim sektörü dediğin sadece cihaz üretmek midir? tayvan örneği dediğin için cihaz diyorum...

şu son 10 yıla bi bakarsan cihazdan çok, yazılımın, dijitalleşmenin daha önemli olduğunu görürsün.

teknoloji sadece cihaz markası yaratmak değildir. koçun yazılım alanında büyük yatırımları var, istersen yazarım burayada

bu arada da bilişim sektörü yatırım için illaki holding olmaya falan gerekmiyor. bu alanda global arenada bir çok türk yazılım şirketi var.

teknoloji, bilişimi sadece cihaz olarak görmeyin
  • tamamhosdiyonda  (30.05.19 16:01:41 ~ 16:03:29) 
@point me at the sky

dostum yanlış düşünüyorsun. açıklıyayım, bir kaç tayvan şirketini ele alalım

acer, asus, htc, zyxel

şimdi, acer veyahut asus ürettiği cihazların hepsini %100 olarak kendisi mi üretiyor? dünyada işlemci üreticisi kaç tane marka var, acaba acer'in, asus'un kullandığı amd, intel işlemciler hangi ülkeden geliyor?

veyahut üzerindeki lisanslı yazılım windows nereden geliyor? Acaba acer, asus bu zamana kadar bir tane işletim sistemi oluşturamadı da mı windows'u yani microsoft'u tercih etti?

veyahut htc neden android'i tercih ediyor. huawei ne yapacak mesela göreceğiz ilerleyen zamanlarda.

gerçi donanım olmadan olmaz, yazılımın zerre değeri yoktur demenden anlıyabiliyorum bakış açını.

tek bir oyun olan head ball 100 milyon dolara satıldı. izmir çıkışlı
gramgames 250 milyon dolar'a satıldı
opsgenie 295 milyon dolar'a satıldı
peakgames çok ciddi yatırımlar aldı.
daha bir çok şey var

edelkrone var mesela şimdi aklıma gelen, orayıda bi incele. edelkrone.com

ağır aksakta ilerlese yapılan kayda değer işler var.

bak bu rakamların büyüklüğü küçüklüğüne falan girmiyorum. bu şirketleri kesinlikle donanım markalarıyla karşılaştırmıyorum, aynı kefeye koymuyorum, sadece bakış açının yanlış olduğu anlatmaya çalışıyorum

donanım markamız yok, e napalım kapatalım gidelim dükkanı hiçbir şey yapmayalım.??

bu bakış açısı çok sakıncalı yanlış.
  • tamamhosdiyonda  (30.05.19 17:16:12 ~ 17:26:42) 
vizyonsuzluk +1

arge yapıyor görünerek teşvik alıp arsa alan oğlunu evlendiren kobicilerle dolu ortalık. hakemler arasında harika idealist adamlar olsa da pek çoğu partizan kolpa tipler
  • nop  (30.05.19 23:22:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.