[]

tahsilat işlerini nasıl hallediyorsunuz?

millet bana "abi valla çok zor durumdayız. şöyleydi, böyleydi; onlarımız var bunlarımız var vs.vs." diye anlatınca kilitleniyorum.
alacağımızı nasıl alacağız ya? nedir bu işin püf noktası?



 
Eğer söz verdiği tarihi erteleme olayını birden fazla yaptıysa aynı mağdur edebiyatını sen de yap. Hatta daha o başlamadan yap. "Valla dünya kadar ödemem birikti, kredinin günü geçti hala ödeyemedim" gibi..


  • fobfilm  (28.05.19 16:35:39) 
Mal tedariğini bıçakla kesilmiş gibi kesiyorum, malzemeyi benden daha ucuza alacağı yer yok , pahalı satanda **** ile çalışıyordu mal vermeyi kesmişse vardır bir sıkıntı deyip vermeyince olmayan paracıklar bir anda peydah oluyor. Ha hesabı kapatınca mal veriyor muyum ? asla. 10 günde en az 3 kişinin defterini dürdüm böyle , sabah akşam arıyorlar.


  • synax  (28.05.19 16:49:52) 
ohh beklediğim soru. ben soracaktım da nasıl soracağımı bilemiyordum.

mesele borç vermek değil. borç zaten vermiyoruz da, iş yapıyoruz, yaptığımız işin karşılığı olan parayı alamıyoruz. aynen öyle cevaplar. ben de kilitleniyorum ne diyeceğimi bilmiyorum.

cevaplar için takipteyim.
  • kibritsuyu  (28.05.19 16:55:18) 
+10000
ve ayrıca, oyaladıklarından adım kadar emin olmama rağmen ısrar edemiyorum.
kaç gündür telefon elimde mesaj atıp atmama tereddütü içindeydim. Bu duyurunun bir anlamı olmalı, o yüzden takipteyim.
  • artik yazar olmak istiyorum be  (28.05.19 17:06:08) 
Çalıştığınız sektörleri bilmiyorum ama bu Türkiyede ticaretin genel problemi. Her sektörün kendi içinde ortalama vade süreleri var zaten ama vade süresinde tahsilat yaptığımızda biz de mucize olarak görüyoruz genelde.

Bireysel ilişkilerin olduğu ortamlarda, birde paralar çok büyük değilse, tahsilatları bir başkasına yaptırmak biraz işi kolaylaştırır. Muhasebecinizden rica edebilirsiniz, 2-3 günde bir ararsa tahsilatlarınız hızlanır.
  • talasas  (28.05.19 17:11:04) 
yav muhasebeci benim zaten, adam benim paramı ödemiyor ki. kendime dermanım yok, mükellefin tahsilatını nasıl yapayım.


  • kibritsuyu  (28.05.19 17:24:25) 
Devamlı iş yaptığımız yerleri iyi kötü biliyoruz. Ona göre güveniyoruz veya güvenmeyip parayı aldıktan sonra malı veriyoruz. İlk kez çalıştığımız bir yerse zaten referansları ne kadar iyi olursa olsun önce ödemeyi alıyoruz. Telefonla konuşmaktansa, habersiz gidip yüz yüze konuşmak daha etkili olur.


  • iwasbornonamountainside  (28.05.19 17:26:47) 
@talasas +1

Sektörü bilmemekle birlikte bir avukat aracılığıyla tahsil etmenizi öneririm. İlla icra takibi yaptırmayın, bir avukatla anlaşın arayıp tahsil etmeye çalışsın.
  • be realist demand impossible  (28.05.19 17:34:09) 
böyle durumlarda araya bir kademe koymak her zaman daha sağlıklı oluyor. misal sizin yerinize muhasebecinizin araması daha sonuca yakın bir çözümdür. çünkü muhasebeciniz üç-dört aramadan sonra gönül rahatlığıyla şu tarihe kadar ödeme yapılmazsa şirket prosedürü gereği icra takibi başlatılacak diyebilir, iyi kardeş başlat diyenler olacaktır fakat ihtar çekildikten sonra paşa paşa ödeyeceklerdir.

ticaret pratikte sözlü ilerleyen bir şey bunu anlayabiliyorum ama bu tip durumlarda teklife ya da sözleşmeye sırt dayamak her zaman işleri kolaylaştırıyor. yaptığınız tahsilat konuşmalarında sözleşmede bu yazıyor, teklifimizde şunu özellikle belirtmiştik gibi referansları vermekten çekinmeyin.
  • evde liyakat kalmamis  (28.05.19 17:41:48) 
yav ben yeterince açık olamamışım kusura bakmayın. Ben muhasebeciyim. Bilenler bilir tahsil etsek de etmesek de makbuz kesmek zorundayız. birinin açığını öbürüyle kapatırım desen mesleğime saygımdan dolayı 50 liraya tuttuğum 500 defterim de yok. Üstelik alacağım yaklaşık 1.5 yıllık. Her zaman son gün son saat getirir beni mesaiye bırakır. Kestiğim makbuz yüzünden almadığım paranın stopajını ödüyorum. Paramı almadan yollayamıyorum da.


  • cemiyetin ünlü siması  (28.05.19 21:40:30) 
vadeli olaylara hiç girmeyerek.


  • babilbaligi  (28.05.19 21:51:17) 
Muhasebecinizden rica edin demiştim ama müzdarip olanlar genelde muhasebeci çıktı :)

Size de şunu önerebilirim bu durumda, mizan yapmak için aldığınız hesap özetlerini daha sık aralıklarla alın. Ayda bir mesela, hem iş yükünü aya yaymış olursunuz hem de müşterinizin mali durumuna hakim olursunuz. Hesabında para olduğunu bildiğiniz bir zaman tahsilat talep edersiniz, o durumda da size ödeme yapmıyor ise zaten o müşteriyi salıp, başlatın icra takibini.
  • talasas  (29.05.19 00:00:56) 
işte bunun için kredi risk yönetimi bölümü var. her müşterinin kredi riskini hesaplayıp limiti geçenlere mal tedariğini kesiyorsun. riskin belli seviyelerinde "dunning" yani borç hatırlatması yapılır. şirketten şirkete, sektörden sektöre yönetimi değişir.


  • Jesus Christ  (29.05.19 07:52:24) 
Çok çok yakınımda mali müşavirler var, aynı sorunu yaşıyor, şiddetle savunduğum şu;
Sorunlu müşterilerin birin belirleyin, adama ayın 1' inde " bu ay para vermezsen tahakkuklarını vermeyeceğim." deyin ve gerçekten vermeyin, sizi değiştirmek isterse bilgilerin olduğu bir şifre var diye biliyorum bakiyeyi kapatmadan onu vermeyin, bakın nasıl ödemeye başlıyorlar. Bu şekilde de ödemeyen adamdan zaten kurtulun gitsin.

bi' tane müşteride deneyin bunu.
  • kumandanim  (29.05.19 08:50:30) 
@kumandanım

olmuyor o. yani mal veren satıcının mal vermeyi kesmesi gibi bir durum yok, çünkü sözleşme var. adam iki gün sonra ceza yiyince "sözleşmeye rağmen vermedi" diyip cezayı benden talep edebilir. ha davalaşırız, ödediydin ödemediydin yıllar sonra sonuçlanır belki.

şifre de korumuyor. ben "paramı vermeden şifreyi de boşa çıkarmam" diye resti çekiyorum. adam da gidiyor vergi dairesine "mali müşavir benim beyanlarımı vermiyor, sözleşme girişini de iptal etmiyor başka mali müşavire de gidemiyorum" diyip vergi dairesinden iptal ettirtiyor, yine avucumu yalıyorum. bi de inatlaştığım için iyice alamaz hale geliyorum, iyi niyet kapısı da kapanıyor.

icraya da veremiyorsun, çünkü cemiyet bahsetmiş, aslında paranı aldığın zaman kesmen gereken makbuzu, iki kanunun birbiriyle çelişmesi yüzünden parayı almadan kesmen gerekiyor. (bir kanun diyor ki parayı aldığında kesersin, almazsan kesmezsin. öteki kanun da diyor ki işi yapınca kesmen lazım, parayı alıp almadığın beni ilgilendirmez).

bu bir fatura değil de makbuz olduğu için makbuzunu kesmişsen, adam "parayı alınca kesmen lazım" diyen kanunu dayanak gösterip "işte ben parasını verdim, o da makbuzunu kesti" diyebiliyor. "almadım" iddiasında da bulunamıyorsun.

öyle bok bi durum işte.
  • kibritsuyu  (29.05.19 09:05:39) 
Ben borc verdiysem "borcu odeyemesen bile bana haber ver ne zaman odeyecegini guncelle o tarih gelirse tekrar guncelleme gerekirse bana sen ulas" diyorum.Bu arada odemeyip de olu numarasi yapanlara carliyorum.Carlama nedenim de odeme yapilmamasi degil bana odeme plani ile ilgili guncel bilgi saglanmamis olmasi.Siz de ayni sekilde odeme takvimini alacaklinin degil borclunun takip edip gerekli guncel bilgiyi ulastirmasi gerektigi ile ilgili karsiya duyuru yapin.


  • turkuaz  (29.05.19 10:18:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.