[]

Almanya'da hangi işi yaparsam para kazanırım?

Çok para kazanmayı kastetmiyorum. ama hem çok bir ustalık gerektirmeyecek hem de para kazandıracak meslekler nelerdir?

yemek dükkanı açılabilir, peki bu işlerden anlamayan biri yapabilir mi? ya da bilgisayar tamir dükkanı, giyim dükkanı da olabilir?

ikinci olarak da iş açma fikriyle türkiye'den almanya'ya gidecek birine (müh diploması var) almanya'da çalışma vizesi verirler mi?

 
Vermezler öyle 1.5 - 2 milyon euro yatırım ve 6-7 kişi istihdam falan olmazsa. Tam rakamları bilmiyorum ama zenginlik sınırında öyle diyim.

Anlamadığın işi yaparsan her yerde batarsın ayrıca. Hele hele bilmediğin ülkede hiç yapamazsın. Vergi mevzuatı farklı, yasakları farklı, işleyişi farklı.

Dükkan devralıp götüren var ama bak. Sıfırdan açılmamış, sahibi bıktım len diyor satıyor sana, sen de yürütüyorsun. O da çok para ama.
  • bos gezenin bos ustasi  (18.03.19 23:25:42) 
Teşekkürler.

Şimdi mesela 2500 euro kirayla Almanya'da bir dükkan buldum. burada iş açmak istiyorum (muhtemelen yemek dükkanı falan) desem vize verirler mi ve bu fikir ne kadar mantıklı olur?
  • s0phiesw0rld  (19.03.19 10:24:44) 
daha önce almanya'da yaşadınız mı? oranın yasal mevzuatini, nasil bina kiralayacaginizi, nasil vergi ödeyeceginizi, gittiginiz devlet dairesinde işlerin yürüdügünü biliyor musunuz? muhtemelen hayır.

burada benzer bir iş, yemek işi mesela, yapip başarılı olmus bir projeniz var mi? malzeme nereden alir, işler nasil döner, personel nasil idare edilir biliyor musunuz? muhtemelen hayir.

almanyada bu işi yapmak istediginiz yerde bir açık var mı? varsa niye var? elalemin bir akıllısı siz misiniz? orada böyle bir iş yapmaya kalkmis ve başarili ya da başarisiz olmus, özellikle de başarisiz insanlarla konusup deneyimlerini dinlediniz mi?

muhtemelen hayir.

eger almanyada bir iş kurmaya kalkacaksaniz ve bilmiyorsaniz, orada yaşayan insanlar danismanlik hizmeti veriyor. en azindan sizi onlara yönlendirelim, size yol yordam göstersinler, evrak işlerinde yardimci olsunlar. ama projeleriniz arasinda hem bilgisayar tamir dükkanı hem giyim dükkanı hem de yemek işi varsa, işiniz cok zor.
  • proteus  (19.03.19 10:53:52) 
teşekkürler mesaj için. hiç tecrübem yok, almanya'da da yaşamadım ve kuralları bilmiyorum. bilgisayar tamir dükkanı, giyim dükkanı ve yemek işini deme sebebim bilgisayar tamiri hariç hepsinde sıfır bilgim olmasından ama hepsine gördüğüm kadarıyla talep olmasından (özellikle dönerciler, pizzacılar, publar).

bazı işlerimde yardımcı olabilecek bir akrabam var ve tarzanca bir almancam var.

sizce böyle bir işe girmem gereksiz riskli mi olur ve tercih edeceksem hangi sektörü önerirsiniz tecrübesiz birine, muhtemelen işleri bilen birini ortak edinmek mantıklı olacaktır? bir de dükkan kiralamak istiyorum desem çalışma vizesi verirler mi almanya'da, zaten çalışma vizesi vermezlerse uğraşmanın anlamı yok?
  • s0phiesw0rld  (19.03.19 11:40:44) 
vermezle cunku is kurma amaciyla calisma ve oturum izni almak istediginizde kurdugunuz is icin belli bir rakam sermaye yatirmaniz gerekiyor (en son hatirladigim 100.000 euro dan az degildi) ve ondan daha da zoru o is yerinde en az 5 kisi calistirmaniz gerekkiyor. 5 kisinin de aylik size masrafi en az 20.000 euro olacaktir. Buna ek olarak mutlaka almanyada danisman firma, muhasebeci gibi diger kisilerle calismaniz lazim, cunku bu surec sadece parasini verip izin almak seklinde degil donerci bile kursaniz is plani hazirlamak, her bir calisan icin calisma dairesine basvurmak gibi uzun ve detayli prosedurler iceriyor. bu surecte o is alaninda gecmis tecrubenize de bakacaklardir.

tum bu iseri bir kenara birakirsak almanyada is yapmak gercekten zor cunku almanyada bizim turkiyedeki gibi esnaf kulturu yok. ornegin bilgisayar tamircisi acacaksinz, ama almanlar genelde bilgisayar tamircisine gitmez, cunku bilgisayarlarini genelde saturn, mediamarkt gibi buyuk magaz zincirlerinden garanti kapsaminda almislardir, bu kapsamdan ciksa bile yine aldiklarim magazanin servisinde yaptirirlar. yine de olmazsa elden cikarir, yenisini alirlar, cunku yenisi genelde tamir masrafindna daha ucuz. o yuzden almanyada bilgisayar tamircisi dukkani bulmak guc, olanlar da birkac tane kendi tanidik cevresine is yapan anca kendini cevirne dukkanlar. Bunun disinda donerci gibi dukkan acmak mantikli olabilir ama o da zor ,cunku dukkan acilacak her kose basi zaten almanyada ikamet eden turkler tarafindan kapatilmis, onlar arasinda yer bulmak zor. ancak biri iflas eder de onun dukkani devralirsin, ama biri iflas ettiyse orada zaten is olmuyordur da ondan iflas etmistir. Almanyad isci calistirmak da zor, 1400 euro issizlik parasi verilen yerde en az 2000 euro net vereceksin de birini calistirabilesin. o da yaklasik 4000 euro burut para cikamasi demektir senin kasandan. Onda bile memnun edemezin calisanini, ancak ogrenci gibi gecici iscileri calistirirsin, ama onlarda da birkac ayda bir isci degisir, kimseye guvenemezsin.

Peki almanyada ne is yapilir? eger mevcut bir uzmanligin var ise her turlu is yaparsin. ornegin su tesisatcisi isen is yaparsin. cunku bu isleri almanlar yaptiginca yuksek iscilik aliyor. ornegin eve bir tesisatci cagirsan sirf iscilik icin saati 50 euro aliyorlar. sen isciligi ucuz tutarsin her turlu rekabet edersin. ya da bahcevansindir. cimen, cicek bakimi nasil olur bilirsin saati 30 euroya her sekilde kapisirlar seni. yani isciligin, emegin, uzmanligin oldugu her turlu is almanyada kazandirir. ama bunun icinde belli bir seviyede almanca gerekir. Ornegin berlinde herkes yana yakila, tamirci, bahcevan, cocuk bakicisi, temizlikci ariyor.
  • emrahday  (19.03.19 11:50:48) 
@emrahday

çok teşekkürler detaylı anlatım için. iş kurma fikrinden vazgeçtim. gidersem uzman olarak giderim, peki bahçıvan olmak istesem almanya'da bunun üstüne eğitim/kurs vs alıp mı iş aramalıyım? yoksa türkiye'de eğitim alıp orada çalışabilir miyim?
  • s0phiesw0rld  (19.03.19 13:32:17) 
simdi ben almanyada bahcevan olacam dersen onune ilk cikacak engel calisma izni olur. cunku calisma izni almak icin temelde iki seye bakarlar, almanya veya avrupa birligi icinde bahcevana ihtiyac var mi? senin bahcevanlik deneyimin var mi?
ihtiyac var o acik, ama senin de bu konuda deneyimin veya egitimin olmali ki sana calisma izni verilsin. Tabi calisma izni verilmesi icin de bir is bulman gerekir, bunun icin bahcevan calistiran bir yere basvurman ve onlarin da seni kabul etmesi gerekir. sozlesme imzaladiktan sonra da bu sirketin sana calisma izni almak icin ugrasmasi gerekir. Ancak ve ancak gercekten ugrasmaya deger kisiler icin ugrasir sirketler cunku birkac ay suren bircok yazisma gereken bir surectir yurt disindan bir isci getirmek sirketler icin.

Tum bu nedenlerden dolayi almanyada calismak isteyen bir kisi once uzmanligi ve deneyimi hangi konuda ona bakmali ve o konuda is aramali. hicbir deneyimi olmadigi konuda calisma izni almasi zor. daha sonra uzmanligi alaninda almanyada is bulmali ve sozlesme imzalamali. imzalanan sozlesme ile konsolosluga oturma izni icin basvurmali. tabi oturma izni almak icin alman yabancilar dairesi o kisinin calisma izni alip alabmayacagini degerlendirmek icin calisma dairesine belgeleri gonderecektir. calisma dairesi sozlesme imzalanan sirkete "bu adami niye cok istiyorsun, almanyada bulamadin mi? hadi almanyada bulamadin tum avrupa birliginde de mi yoktu bu adamin ozelliklerinde biri?" diye sorar. sirket de makul bir cevap vermeli bu duruma "ornegin ben turkce diline hakim bahcevan ariyorum" der. o zaman almanyada ve tum avrupa birliginde turkce konusan issiz bir bahcevan yok ise calisma dairesi calisma iznini onaylar, dolayisi ile de yabancilar dairesi de oturma iznini verir.

yani kendi isini kurmak zaten cok masrafli ve proseduru yuksek, diger taraftan da bir yerde calismak o kadar olmasa da yine de buyuk proseduru olan bir surec. O nedenle isci acigi olan her is alani da calisma izni almak icin yeterli olmayabiliyor, cunku almanyada bahcevan, musluk tamiricisi acigi olsa da ornegin polonyada ikamet eden sertifikali, deneyimli ama issiz bahcevan tercih edilecektir. cunku polonyalilar da almanyada calisma derdinde.

Peki calisma izni alan nasil aliyor? daha yuksek egitim gerektiren yazilim, elektrik, elektronik, makina muhendisligi ya da doktorluk gibi meslegi olanlar. o da olmazsa yine yuksek ogrenim gerektiren diger alanlarda iyi egitim alip daha sonra buyuk sirketlerde deneyim sahibi olanlar sadece almanya veya avrupa birligi degil tum dunyada bulmasi zor kisiler oldugu icin rahtlikla is bulduklari surece calisma izni aliyorlar. ama ornegin döner kesme ustalari , bu meslegi nerdeyse sadece turkler yapsa bile alamiyor cunku almaynaya bircok turk döner kesme ustasi issiz ve issizlik maasi aliyor.

bu yolda sana tavsiyem bilgisayar tamiri konusunda iyi isen turkiyede buyuk bir alman firmasinda o alanda ise gir. birkac yil deneyim kazan, bir taraftan da almanca ogren bu sayede almanyaya expat olarak kendini atma ihtimalin var. bu yol sana uzun ise almanyaya egitim icin gel ya da evlen de gel. bunun disindaki yollar cok zor cunku almanya sadece turkiye degil hindistan, cin, nijerya degil ispanya, italya gibi ulkelerden de cok fazla goc aliyor ve o ulkede savas yok ise alacaklari isci konusunda cok seciciler.
  • emrahday  (19.03.19 14:27:44 ~ 14:30:02) 
emrahday cok güzel anlatmis ama şunu da eklemek lazim. almanyada her işin bir meslek okulu var, kuaför olmak icin garson olmak icin tesisatci olmak icin o kursa gidip belgeni alman gerekiyor, yoksa ben geldim bahcivanlik yapacagim deyince o iş öyle olmuyor. en başta devlet, sonra sendikalar tepene biner ki bence cok haklilar. ha gecici işci olarak kayit disi olarak o işi yaparsin ama ancak hayatta kalacak kadar bir para kazanirsin ve calisma iznin olmadigi icin sürekli kaçak olarak yaşarsın. üniversite bitirdi iseniz, kendi alaninizda bir yüksek lisans programına kaydolun. teknik fakültelerin yüksek lisans bölümlerinde genelde okulda bir proje yürüyor olur, ona katilir biraz para bile kazanirsiniz. orada iken bakarsiniz nasil bir iş yapabiliyorsunuz.

ama yine de iş ve orada yaşamak icin en kestirme el becerisi gerektiren işler oluyor ki onlar da bulgarlar, ukraynalilar ve polonyalilar ile rekabet icinde olmaniz gerekecek.
  • proteus  (19.03.19 15:15:28) 
ikinize de çok çok teşekkürler. @emrahday adeta danışmanlık hizmeti vermişsiniz :) anlaşılan uzmanlık gerektiren meslek de bana göre değil. bilgisayar tamirinde de ancak çok basit işleri yapabiliyorum.

çevre mühendisliğinden mezunum ve masterı almanya'da yapabilirim o halde. ancak çevre mühendisliği ihtiyaç duyulan bir meslek değil pek. biraz web development ve digital marketing bilgim var ancak firmalar iş tecrübesi veya lisans diploması olmadan kabul etmiyorlar gördüğüm kadarıyla. türkiye'deki firmalar bile zorluk çıkarırken almanya'ya doğrudan gitmem mümkün olmayacaktır. ne var ki lisans ile alakasız bir bölüm olduğu için mastera beni kabul edeceklerini de sanmıyorum. almanya'da yazılım, digital marketing veya web dev üstüne bir kursa gitmemin orada iş bulmamda faydası olur mu, yoksa lisansa mı başvurmamı tavsiye edersiniz?

ikinci olarak da doğrudan çevre mühendisliği değil de kimya bölümü üstüne master yapsam iş bulma imkanlarım nedir? türkiye'de çevre müh ile alakalı iş tecrübem sıfır bu arada.

son olarak da almanya'da dil kursuna gitmem iş bulmama yardımcı olur mu? mesela dil kursuna gitmişken orada digital marketing veya web dev tarzında bir işe başvuruda bulunmak ve sonra çalışma vizesi almak gibi.
  • s0phiesw0rld  (19.03.19 16:47:20) 
cevre muhendisligine belki turkiyede cok kiymet vermiyorlar ama ozellikle yenilenbilir enerji konusunda uzmanlasmis cevre muhendisi almanyada cok aranan bir meslek. bu konuda almanyada master bulur isen ve tamamlar isen master sonrasinda is bulman cok olasi. is buldugunda ise "calisma hakki" sahibi olursun. "calisma hakki" "calisma izni"nden farkli, cunku bu hakka sahip olunca calisma dairesi seni basvurunu reddetmesi gibi durum olmuyor. isini buluyorsun, basvuruyorsun ve calisma iznini aliyorsun. egitim suresince de almanca da ogrenirsin zaten. senin icin en iyi yol bu. buradan www.daad.de kendine uygun master programlari bulup sartlari da sagliyorsan basvurabilirsin. eski dogu alman sehirlerine basvurursan kabul alma ihtimalin daha cok olur.

dil kursu icin gelip is bulursan calisma izni alamiyorsun cunku dil kursu vizesinde acikca belirtiliyor, calisamaz diye. calisma izni basvurusu icin de tekrar turkiyeye donmek gerekiyor.

bazen oyle ilginc meslekler bir araya geliyor ki. ornegin blockchain (yani bitcoin arkasindaki teknoloji) ve cevre muhendisligi alaninda cevre kirliligi takibi. www.ekoenergy.org bu alanda almanyada son yillarda cok fazla start-up kuruldu ve dolayisi ile yeni ve calisana ac bir is kolu.
  • emrahday  (19.03.19 16:59:35 ~ 17:03:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.