[]

Meditasyon düşünceyi tamamen durdurmaya mı deniyor?

Gözler kapalı ve karanlıkta hiçbir şey düşünmemeye odaklanıp tamamen düşünce akışından soyutlanarak boşlukta kalma anına mı meditasyon deniyor? Ve bu düşünceyi durdurmayı dakikalara varan süreye kadar uzatmak mümkün mü teknik olarak, hiçbir şey düşünmemek, düşünmemeyi bile?




 
boyle seylerden pek anlamam ama benim bildigim meditasyon tam aksine zihni ve dusunceleri yonlendirmek icin yapilir. hicbir sey dusunmeyecegim deyip de dusunmeden oylece oturdugu yerde beynini bosaltabilen varsa buyuk saygi duyarim, o ney giz.


  • der meister  (04.11.18 21:49:54) 
hayir. meditasyon, duygu ve dusuncelerin farkinda olma durumuna deniyor. dusunmeyi engellemiyoruz, hissetmeyi de birakmiyoruz. onlari tanimliyoruz, anliyoruz; yargilamiyoruz, akip gecmesini izliyoruz. olabildigince nefes alis verisimize odaklaniyoruz.


ben boyle biliyorum.
  • Leonardo~Da~Vinci  (04.11.18 22:09:25 ~ 22:29:59) 
Benim bildiğim(yengeniz ilgileniyordu bir ara) hedef hiçbir şey düşünmemek. Zihni tamamen boşaltmak ve arınmak.


  • bos gezenin bos ustasi  (04.11.18 22:17:50) 
evet olabildiğince belirli bir şeye odaklanıp zihni düşüncelerden arındırmaya deniyor, bu uzun süreler yapılabiliyor.


  • gezegen olan pluton  (04.11.18 22:23:44) 
hayır. amaç düşünceyi durdurmak ya da hiçbir şey düşünmemek değil tam olarak. zaten durduramazsınız, durdurmaya çalışırsanız da daha da bulandırırsınız zihni.

alan watts abimiz düşüncelerinizi dışardan gelen bir gürültü gibi kabul edin diyor. yani onları duyun, varlığını kabul edin, fakat anlamlandırmaya çalışmayın. nefes alış verişinize odaklanın.

şu videoyu tavsiye ederim: www.youtube.com
  • king lizard  (04.11.18 22:39:44 ~ 22:43:42) 
Farklı meditasyon türlerine farklı pratikler var. Ben transandantal meditasyonu biliyorum. Bunda mantrana odaklanarak diğer tüm düşünceleri zihninden silmeye çalışıyorsun ama bu öyle zorlama bir şekilde değil de aklına gelen şeylerin yumuşak bir şekilde akıp gitmesine izin vermek gibi.

Örneğin 20 dakika yapılıyor ama bu sürenin toplamda 5 dakikasında anca ulaşabiliyorsundur o boş beyin haline. Kalan kısım, gelen düşünceleri "akıntıya bırakmaya" çalışma.

Ustalar elbette daha uzun süreler beyinlerini boş tutabiliyorlar, o başka bir mesele.
  • inawen  (05.11.18 09:27:47) 
Yukarıda da yazılmış, tam tersi, düşüncelerinin akıp gitmesine izin veriyorsun.

Bir meditasyon uygulaması var; headspace. İngilizce biliyorsan Youtube'da animasyonlu videolarını izlemeni tavsiye ederim, çok güzel ve açıklayıcı şekilde anlatıyor.
www.youtube.com
  • peggy  (05.11.18 09:53:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.