[]

e-posta adresi verirken "ş yerine s, ı yerine i olacak" demek zorunda kalma

evet, ne dertler var azizim...


şimdi, teknoloji/iş dünyasında e-postalarla öyle ya da böyle aşırı haşır neşir olmak zorunda kalmış insanlara bile "fıstıkçışahapoğlu@xmail.com" diye e-posta adresimizi verdiğimizde bunlar hemen neden hala "geçen bu adrese yolladık ama gönderilmedi. geçerli e-posta adresi verir misiniz?" ya da "ş/ç/ı/ğ ile mi olacak?" diye soruyorlar? yav, internet dünyasında aksanlı karakterlerin karakteristik olarak en yakın harfe çevrildiğini bilmiyorlar mı?

bunu babam, bakkal hüseyin yapsa anlarım da yav iş dünyasında bile sorulunca insan hayret ediyor.

benim bilmediğim bir şey mi var yoksa sormakta haklılarsa gerekçesi nedir?

 
soyadımda ı var bi tane, mailim doğal olarak i ile. ben de soyadımı komple kodluyorum. en mantıklısı bu.

gerçekten çok saçma ama.

bazen de bana mail verirken insanlar özellikle türkçe karakter diye belirtiyor. ben de içimden salak mıyım ben diyorum ama böyle salaklar var demek ki.
  • elorelia  (24.10.18 12:20:48) 
adama şaban.çelikoğluş@çarşı.com diyorsun. adam arıyor bla bla oldu mu, mail gelmedi diyorsun "ben yolladım" diyor. Nereye yolladın diyorsun, okuyor. Kodlarmısın diyorsun anca anlaşıyor derdi.

Bazen isim kısmıda türkçe karakter kullanıyorlar, bazen şirket adında türkçe karakter kullanıyorlar.

Eğer telefonda karşımdakinin mal olduğunu anlarsam kodluyorum, üstüne ingilizce karakterler olacak diye belirtiyorum.

Sebep : karşındaki bir mal.
  • kimlanbu  (24.10.18 12:27:26) 
insanlar teknolojiye aşina olmamayı marifet sanıyor.
kasıtlı olarak bir şeyleri öğrenmekten kaçıyorlar.

  • işimdeyim gücümdeyim  (24.10.18 12:29:44) 
Maalesef var bu, kaç yıl oldu hala atamadık üstümüzden.Dediğiniz gibi yaşı geçik insanlar yapsa tamam, ama iş dünyasından insanların bunu bilmemesi çok tuhaf.

Aslında mail sağlayıcı servisler buna bir yazılımla müdahale edemez mi? Basit bir şey sanki.

adam alıcı kısmına "fıstıkcışahap" yazdığında otomatik olarak "fistikcisahap" olmamasına bir engel yok.
  • John Bloor  (24.10.18 12:32:20) 
Yillarca yetiskinlere (universite mezunlari: bankacilar, ogretmenler...) Ingilizce dersi verdim,insanlar neyin Ingilizce neyin Turkce oldugunu bilemiyor. AVM'yi alisveris merkezi degil havali bir Ingilizce sozcuk saniyorlar, Ü ve İ harfleri de Ingilizcede var saniliyor. Ornegin İ harfi cok kullaniliyor İstanbul yazarken.


  • howfaristhesky  (24.10.18 12:39:04) 
eğer profesyonel biri bana böyle bir soru sorsa direkt trollerdim he kardeş ş li ç li diye. yollasın da görsün ne oluyormuş


  • prasinos  (24.10.18 12:40:21) 
Hiç denk gelmedim öyle sorana. Ama her defasında hem Türkçesini söylüyorum hem de Türkçe karakterler olmadan diye ekliyorum. Bir de Türkçe karaktersiz halini okuyorum. Anlaşılmadığı olmadı.


  • monogram  (24.10.18 12:43:57) 
ohoo, bunun çilesini benim kadar çeken azdır. kucuk karakter diye ekliyorlar bi de. adamın soydası fıstıkçıoğlu geliyor fistikcioglu diyor anlamıyorum, 30 defa o sekilde soyluyor. diyorum nedir yani fıstıkçıoğlu mu? "hayır... ha evet ama turkce karakter olmadan" diyor. bunu yapanlar da üniversite falan okumuş insanlar. yersen.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (24.10.18 12:53:29) 
örnek : uğur yerine ugur diyorum karşıdakinin anlamaması ihtimaline karşın


  • KendineAteist  (24.10.18 13:08:13 ~ 13:08:37) 
benim de iş için kullandığım email'i eğer bir türke söylemem gerekiyorsa, adımı soyadımı söyleyip "bunu türkçe karakter kullanmadan yazın" diyorum. Diğer türlü anlamıyorlar ki. Çok Türkçe bir ismim var zira, misal "ayşegül büyükkütük" olsun ismim, "buyukkutuka@bilmemne" diyorsunuz anlamıyorlar zira manasız bir kelime çıkıyor ortaya, bin defa tekrar. "soyadım ama türkçe karakter olmadan" diyorum, ancak o zaman anlaşılıyor.

Ama bana soran olmadı şimdiye kadar "türkçe mi değil mi" diye.
  • sopiro  (24.10.18 13:20:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.