[]

Frankfurt Okuluna giriş? Nerden başlamalı?

Merhaba arkadaşlar;

Bu okula başlamak, okumak ve anlamak niyetindeyim. Ancak nereden başlayacağımı bilmiyorum. Daha çok ekonomi, siyaset ve toplum ile ilgili kısmı merak ediyorum ama kültür ve sanat ile ilgili öneriler de şükela olur. Bugüne kadarki okumalarım pek bu ekolün temsilcileriyle kesişmedi. Birkaç yıl evvel Weber okumuştum ama daha çok bürokrasi eksenindeydi. Yine Adorno' nun Minima Moralia' sına başlamıştım 3-4 yıl önce ama pek bir şey anlamayıp yarıda bıraktığımı hatırlıyorum.

Haliyle bana bu okulu anlamaya yönelik her türlü tavsiyelerinize açığım. Derseniz ki; 'Amaranta, bu okulu anlamak için önce şunları bilmen gerek haliyle önce bu kitapları oku, orda okulun temel felsefesini anlatır sonra şunlara geçersin.' şeklinde tavsiyelerinize de açığım.

Kitaplığımda bu okulun temsilcilerinden Horkheimer' ın Akıl Tutulması ve Habermas' ın Öteki olmak öteki ile yaşamak adlı kitapları var. Direkt bunlarla mı başlayayım bilemedim. Minima moralia gibi ortadan dalıp sonradan hevesimin kırılmasını istemiyorum. Tavsiyeleriniz doğrultusunda 3-4 kitap almak niyetindeyim. Umarım ilgili ve bilgili birileri vardır.

Cevaplar için çok teşekkür ederim şimdiden.

 
hacettepe sosyoloji'den bir hoca şunu önermişti bana zamanında giriş için www.idefix.com

bende pdf'i var edinmek istersen.

burada anlamak biraz bulanık bir kavram olarak kaçıyor. adorno bütün memnuniyetsizliği ve pesimizmi ile hegel'in de marx'ın da diyalektik anlayışını eleştiriyor. burada adorno'yu tam olarak anlamak için hegel ve marx da okumuş olmak gerekecek. böyle düşününce iğrenç derecede pozitivist bir okuma listesi oluşmuş oluyor ve pre-sokrat'lardan falan başlamak zorunda kalıyorsun. burada yine frankfurt okulundan aydınlanmanın diyalektiği toparlayıcı bir kaynak görevi görüyor. onu da göz önünde bulundurabilirsin.

bi de frankfurt okulunun nesilleri arasında fark var. birinci nesil daha makro bir yerden bakarken ikinci nesil bireye daha fazla odaklanıyor. kişisel tercihin ile alakalı burada nereden devam etmek istediğin. habermas'ın birinci nesil frankfurt okulunu gömdüğü birçok nokta var mesela. habermas'ı dağınık olarak okuyabilirsin çünkü kendisi de dağınık. bir teori ortaya atıyor ay olmadı diyor revize ediyor falan takip etmesi zor ve bence anlaşılması adorno'dan da zor. kamusallığın yapısal dönüşümünü okumak gerekli habermas okudum demek için.

daha ayrıntılı bir şeyler istiyorsan mesaj atabilirsin
  • empati kuramayan psikolog  (03.10.18 20:11:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.