[]

Kardeşimin psikolojik sorunu olabilir mi?

Merhaba arkadaşlar, 14 yaşında bir kız kardeşim var ve son zamanlarda kendisini çirkin gördüğünü, fotoğraflarda çirkin çıktığını, vücudunun biçimsiz ve diğer kızlara göre şişman olduğunu söyleyip ağlamaya başlıyor. Çoğu zaman aynaya bakıp bana "aynadaki gibi mi gözüküyorum?" diyor. Yalnız bu değil aynı zamanda etrafındakilere de (başta annem olmak üzere) agresif bir tutum sergiliyor. Bazen iyi geçiniyorlar fakat ters düştükleri bir durumda anneme bağırmaya başlıyor. Ben üniversiteden yeni döndüğüm için bu durumun ciddiyetini yeni fark ediyorum. Bazen yatma saatlerinde yanıma geliyor ve bahsettiğim sebeplerden dolayı ağlamaya başlıyor. Dilim vardığınca onu teselli ediyor, bir iki güldürüyor ve sakinleştiriyorum. En sonunda duruluyor, bana sarılıyor ve yatmaya gidiyor. İşin kötü yanı bu konuşmalar sürekli tekrarlanıyor ama bir sonuca varamıyoruz. Ertesi gün tekrar aynı sebepten ötürü geliyor ve ağlamaya başlıyor. Böyle olsa yine iyi, ben sessizce bizimkilerin haberi olmadan onu sakinleştirip yatmaya gönderiyorum fakat çoğu zaman oturma odasında otururken ağlama krizleri başlıyor. Bu sefer bizimkilere sataşıyor, genelde babam koruyucu, annem de olayın üstüne giden taraf oluyor. Böylelikle kardeşim anneme karşı daha öfkeli cevaplar veriyor. Güzel güzel konuşsa bile annem, kardeşim ona bağırarak cevap veriyor. Babam da bu sefer gitme çocuğun üstüne diyor. Annemle babamın aralarında bir fikir ortaklığı olmadığı için de kardeşim bu sefer babama nazlanıyor. Odasına gidip sesli bir şekilde ağlıyor. İlk başlarda bu durumu normal olarak görüyor ve ergenliğe vuruyordum ama artık kardeşimin biraz ilgi görmek için bu şekilde durup dururken evin huzurunu kaçırdığını hissetmeye başladım. O yüzden ilk başlardaki sevecen abi tavırlarını bırakmak zorunda kaldım. Anneme bağırdığı zaman sinirlerim iyice geriliyor ve belki yanlış yapıyorum ama ben de kardeşime bağırmaya başlıyorum. Aslında aileye bağırma durumu olmasa sakin kalacağım ama bizimkilere yaptığı saygısızlıklar beni sinirlendiriyor.

Kendisini ebeveynlerinden akıllı gördüğünü de düşünüyorum çünkü bu krizlerdeki çatışmalarda bizimkilere "siz nereden bileceksiniz de böyle konuşuyorsunuz, siz uzman mısınız, cahilsiniz" gibi cümleler sarf ediyor.

Kısacası arkadaşlar bu durum bu akşam da yaşandı ve ailenin huzuru yine kaçmış oldu. Derslerini yaparken birden yine parladı ve ben çirkinim, sınıfımdaki kızlar çok güzeller gibi laflar etmeye başladı. Aslında ortada iki sorun var, ilki ailesine karşı tavrı, ikincisi de kendisini beğenmemesi. Biraz araştırma sonucu "dismorfofobi" diye bir hastalık gördüm, bahsedilenler kardeşimin davranışlarıyla örtüşüyor. Psikolog arkadaşlar varsa aramızda ya da konuyla ilgili bilen, bilgisi olanlar, bu durumda ne yapılmalıdır, hangi yollara başvurmalıyız, cevaplarsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

 
öğrenmenin en kolay yolu ergenler üstüne uzmanlaşmış bir psikolog ile görüşmeniz.

sadece blu çağı sorunları da olabilir başka bişey de.
  • killerbee  (01.10.18 23:38:40) 
bir çocuk-ergen psikiyatristine (mümkünse özele) gitmenizi öneririm.


  • iskembepaca  (02.10.18 00:03:38) 
Hepsini okumadım ama şöyle bir şey var.
Benim yeğenler var büyüğü daha altı yaşında. Geçen doğum günü vardı. Evde kutladık. Ohaa tam bir doğum günü partisi her yerde balonlar var! Dört tanr balon var. Babası ayakkabı alımş, oha ayakkabıya bak süper! Hem de ışıklar saçıyor! Falan derken çocuk moda giriyor, gaza geliyor. Bilerek yapıyorum. Anladın umarım.

  • [GODDARD]  (02.10.18 00:07:15) 
ben çirkinlik takıntısıyla ilgili bi şey yazıcam. sence kardeşin gerçekten çirkin mi yoksa sadece kuru takıntı mı yapmış? bu sorunun cevabına göre yaklaşım farklı olmalı bence. gerçekten çirkin denilebilicek birine güzelliğin tek başına önemli olmadığını fiziğine, bakımına dikkat etmesiyle ve kendini geliştirmesine bağlı olarak erkekler için bir çok güzelden önde gelebileceği anlatılabilir ki bu doğru. eğer çirkin değilse yani güzel veya en kötü ihtimalle ortalama bi tipse de napıp edip çirkin olmadığına kendi de inandırılmalı. sadece güzelsin çirkin değilsin demekle olmaz. tabi bol bol denilmeli bu ama onun yanında aile dışından bir erkeğin beğenisinin inandırıcı bi şekilde kanıtlanması lazım bu konuda da size bi plan yapmak düşer.


  • semaforo de medianoche  (02.10.18 02:46:06) 
muhtemelen bulunduğu yerde erkekler veya daha düşük bir ihtimalle kızlar kardeşinle dalga geçiyor olabilir, o yaşlarda çocuklar çok acımasız oluyorlar. bunu onunla konuşmalısın ailede bu görev anneyle iletişimi zayıf olduğundan sana düşüyor. hepimiz o dönemlerden geçtik az çok biliyoruz yaşananları kesinlikle iyi iletişim kurmayı dene, abi değil dost ol ki sana da anlatsın neler olduğunu eğer şişmansa spor yapmaya kendine bakmaya özendir hatta belki spor salonu veya evde bir kaç spor aleti ile başlayabilir. çirkinlik biraz da kendini bakımla ilgili, biraz ona kendine bakmasının kendini daha iyi hissettirebileceğini anlat ve hiç merak etme gün gelir erkek arkadaşı olur ilgi görür o zaman pamuk gibi gezer, hepimizin yaşadığı şeyler bunlar.


  • kureseltikinma  (02.10.18 09:03:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.