[]

Ahlak ile alakalı bir soru

Bu olayı daha önce haberlerde duymuştum. Dindar bir anne 1-2 yaşındaki bebeğini öldürür ve yetkililere teslim olur. Neden yaptın derler, "büyüyüp de günaha, yanlış yola bulaşmasın diye direkt cennete gitsin istedim, birkaç on yıllık dünya hayatındansa sonsuza kadar cennette mutlu olsun, kendimi feda ettim onun için cehenneme gidecek olsam bile." benzeri bir cevap verir.

Bu durumda annenin yaptığı ahlaka aykırı mıdır yoksa değil midir? Genel ve göreceli ahlak diye bir ayrımdan söz edilebilir mi?


 
Kimin cennete kim cehenneme bunu biz bilemeyiz. Zaten inançlı olana sonsuz cehennem yok diye biliyorum. Yani inaniyorsa, ne günah işlemiş olursa olsun illaki cennet görecek derler.

Can almak günahtir, Allah'a mahsustur. Bu durumda kadın yanlış yapmıştır. Ahlak ile bağlantısı bu.

Duyuruda din alimi olduğunu sanmıyorum. Doğal olarak bu soruların yeri burası değil bence.
  • elorelia  (23.08.18 22:59:45) 
Tarık akanın bununla ilgili filmi var adak diye


  • her gece aç  (23.08.18 23:17:25) 
Din veya ahlakla alakalı yorum yapabilmek için din alimi olmaya gerek yok bence. Kimin alim kimin cahil olduğuna ve alimin alimlik derecesine kim karar veriyor?

Neyse soruya geçelim.

Ahlaka aykırıdır. Çünkü yanlış bi şeydir. Birinin yaşama hakkını çalıyosun.

Cennete mi gider cehenneme mi, onu elorelia’nın dediği gibi allah bilir. Bana düşmez. İlgimi de çekmez.
  • Delay Fuze  (23.08.18 23:19:20) 
Annenin cennete ya da cehenneme gitme durumu din bilgisi gerektireceği için onu çıkardım. Ahlak ise dinden eski bir kavram olduğu için beyin fırtınası yapabilen herkesi ilgilendirebileceğini düşündüm o yüzden soruya dini katmadan devam etmek en iyisi.


  • siyah giyen adam  (23.08.18 23:24:16) 
Goreceli ahlak diye bir sey olmaz. Ahlak genel bir yapidir zaten.
Ahlak denen olguyu ortaya cikaran sey toplum hayatidir. Yeryuzunde tek başına yasasaydik anadan doğma dolasirdik ortada her birimiz, ayip diye bir kavram gelistirmezdik.
Ahlak normlari kolektif bir yapının urunu, birisi oturup ahlak kurallarini yazmadi simdiye dek. Genel kabul uzerinden degerlendiriz ahlaki mevzulari. Dolayisiyla goreceli ahlak diye bir kavram olamaz.
  • stavro  (23.08.18 23:29:54) 
Toplum ahlakına tamamen aykırı bir durum bu. Toplum ahlakının ise ideal olmadığını biliyoruz. Bu herkesin kendi ahlak kuralları çerçevesinde (çerçeve de ne sınırlayıcı, çirkin bir tabir) yanıt vereceği bir soru sanırım.

Kendi açımdan yanıt vermem gerekirse; dünyaya yeni bir bilinç getirip sonra onu yok etmek tutarsızca, burada zaten patlıyor. Çok uzak olasılıkları düşünerek bir yaşamı sona erdirmek doğru değil bana göre. Her bilincin kendi yaşamını sona erdirme hakkı vardır, başka kimse bu hakka sahip değildir.
  • rahip janick  (23.08.18 23:31:19 ~ 23:43:44) 
Oncelikle din ve ahlak arasinda bir korelasyon oldugunu dusunmuyorum. Dinden bagimsiz annenin yaptigi ahlaksizca, anneside olsa bir kimsenin yasam hakkini kendince sebeplerle elinden alamazsin. Ayrica din icin herhangi bir canlinin canina kastetmek ahlaksizliktan daha buyuk hakareti hakeden bir tavir.


  • bruceandwayne  (24.08.18 00:15:48) 
ahlaka aykırıdır.


  • dieselsingle2  (24.08.18 13:17:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.