[]

Dolar hiçbir zaman 3 TL nin altına inmeyecek mi?

Artık o kadar uzak o kadar imkansız gelmeye başladı ki.. 2 TL nin altına düşmesine hayal gücü kapasitem bile yetmiyor, o o kadar imkansız gibi artık. Ama merak ettiğim, 2070'lere kadar şimdiki TL / dolar kıyasıyla düşünürsek hiç mi inmeyecek bu dolar hep mi yükselecek? Teknolojik eşyalar el yakıyor artık. Market rafları el yakıyor. 200 ml didi soğuk çay bile 2.5 lira olmuş. Yakın feel gelecekte doların 10 TL civarına çıkacak olmasından korkuyorum. Düşünsenize Fifa 2021 Eylül ayında 950 TL den piyasaya sürülüyor Türkiyede....




 
montajcılıktan kurtulursak, kendimize yetersek, gelir adaletsizliği ortadan kalkar komşularla iyi geçinirsek, vergi adaletsizliği ve liyakat meselesi çözülürse döviz ülkemize zarar veremez.

artık kendi tv panelimizi kendi telefonumuzu kendi otomobilimizi üretememiz lazım.

daha patates ve soğan stokcularıyla mücadele edemiyoruz.

tavukçular kazan kaldırıyor.

et piyasası mafya vari çalışıyor.

yerli sermaye döviz yüzünden ülkeden kaçıyor.
  • protrek  (02.07.18 16:13:04) 
ABD, Irak Savaşı'ndan sonra 500 yıldan fazla bir süre kendine yetecek kadar petrol ve doğal gaza sahip oldu. Bu zenginliği yerli otomobille, yerli uçakla alt edemezsin. Sadece Türkiye değil, kimse edemez. Zenginliklerinin en büyük sebebi sömürgeci olmaları. Bu yüzden dolar çok uzun bir süre boyunca eskisi gibi olmayacak.


  • dissendium  (02.07.18 16:20:15) 
İçerdeki parayı dışarıya vermez, misal Bulgaristan'dan saman ithal etmez üretken bir ülke olup içeriye para akışı sağlayacak ihracat pazarın olursa neden olmasın, 3 liraya da iner 2 liraya da. Fakat bu teorik bir durum, pratikte mümkün değil.


  • angelus  (02.07.18 16:28:23) 
Inmeyecek ama olayi yanlis da dusunuyorsun biraz.

Iki ulkenin kur farki baska hic bir dis etmen olmasa bile iki ulkenin enflasyonlari arasindaki fark kadar arasinin acilmasi beklenir. bizde cift haneli enflasyon var, amerika senelerdir %2 enflasyon yaratmaya calisiyor. yani bu aradaki fark kadar dolar artacak zaten.

mesele, enflasyona oranla alim gucunun ne kadar degisecegi.

Yani su anki surecte baska hic bir ekstra dış risk olmasa ama bugunden farkli bir sey de olmasa 2021 civarinda dolarin 8 lira civarinda olmasi beklenir en az. Ama alim gucu de enflasyona oranla degismezse rakamlar onemli degil bir fark olmaz yine. Yani mesela Bugun 2000 lira kirasi olan yerin 2021 senesinde kirasi 3500 lira olur ama bugun 2000 lira maas alan kisi de o zaman 3500 lira alir. Fifa 2021'in o gunku fiyati rakam olarak daha fazla olur ama bugun maasinla kac tane fifa 2021 alabiliyorsan o gun de ayni sayida fifa 2021 alabilirsin. Yani kurda rakamsal fark o kadar onemli degil alim gucune bakman lazim.

ama mesela 2021 yilinda senin bugunku 2000 lira maasin 3500 lira olduysa fakat dolar 8 degil 12 lira olduysa o zaman yabanci mallari alim gucun dusmus demektir, o zaman problem tabii ki. 3500 lira maasinla o gun daha az oyun alabilirsin anlamina gelir bu.

iki ulkenin ekonomik konumlarina bakinca (faizler, enflasyon) dolar fiyatinin TL ye gore dusme ihtimali uzun vadede yok, mesele ne kadar hizli artacagi. turkiye'deki enflasyondan yavas artarsa TL yatirimla dolar 8 bile olsa 2021 de daha iyi pozisyonda olursun. Ama ulkenin geleceginden umutlu degilsen TL yatirimla 2021 de yaya kalirsin.
  • robokot  (02.07.18 18:12:03 ~ 18:16:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.