[]

Almanya'da Türkler, Türkiye'deki Suriyeliler gibi mi görülüyor?

Suriyelilere karşı bakış toplumsal bakış açımız malum. Peki Almanya'daki Türkler de Almanlar tarafından öyle mi görülüyor bunu çok merak ediyorum.




 
Bana kalırsa daha çok Türkiye'deki kürtler gibi görülüyor, çoğu kişi için normal, ülkelerinin bir parçası. Bir kısım, benim Türk arkadaşım da var ama önyargım da var modunda, en küçük kısım da bunların alayı hırsız, suçlu, olmasalar daha iyi modunda.


  • Haldamir  (14.04.18 23:04:09) 
hayir


  • kuehles blondes  (14.04.18 23:06:00) 
Hayır bence. Biz biraz daha hoşgörüsüz, tahammülsüz bir toplumuz bana kalırsa. kültür olarak çok yakın bir toplumun zorunlu olarak savaştan kaçarak mecbur kalarak gerçekleştirdiği bir göç sonucu aramızda bulunmasına katlanamıyoruz. Fakat tamamen ekonomik sebeplerle dini dili kültürü bambaşka olan insanların yaşadığı bir topluma gelmeyin denmesine rağmen çoğunlukla kaçak yollarla giden vatandaşlarımıza Alman toplumu çok daha hoşgörülü bence. Basit basit örnek verecek olursak çoğu büyük şehirde şehir merkezleri Türkçe tabelalarla dolu Berlin'de 80 küsür camii var dernek ve örgütleri saymıyorum bile. otobüslere metrolara para vermeden binen Türkler yere çöpe atan Türkler trafik kurallarına uymayan Türkler Türkiyenin iç gündemini Almanyaya taşıyan Türkler. Tabii ki bütün bunlara dikkat edip iyi bir entegresyon gerçekleştirmek isteyen medeni medeni yaşayn vatandaşlarımızı tenzih ediyorum. Yine de bütün bunlara rağmen Türk toplumunun suriyelilere uyguladığı ayrımcılık önyargılar ve kalıpyargılar Alman toplumunun türklere karşı uyguladığından daha fazla bana kalırsa. Sadece bir örnek 100k Suriyelinin bir yerde toplanıp suriye bayraklarıyla miting yaptığını düşünün böyle bir şey olması halinde nasıl bir infial olur Türkiye'de. Almanyada neredeyse her ay oluyor bu.
Bu konuda daha fazla ve bilimsel bulgular için meral gezici yalçının göç psikolojisi isimli kitabını ve kitabın literatür kısımlarındaki makaleleri şiddetle tavsiye ederim.

  • but that was just a dream  (14.04.18 23:08:27) 
@but that... Haklısınız ancak aradaki toplumsal ekonomik farkı da göz ardı etmemek gerek iki toplumu kıyaslarken. Almanya'da işçi açığı varken, yaşlı nüfusu fazlayken Türkiyede bu durum tam tersi, işçi fazlası var ve iş yok, yaşlı nüfusu düşüş genç nüfus fazla. Haliyle rekabet ve mücadele kaçınılmaz olarak var çünkü ne Almanya gibi sanayileşebilmişiz ne de ABD gibi tarım toplumu olabilmişiz. Durum buyken üstüne milyonlarca ve milyonlarca Suriyeli Türkiye'ye gelip Türk halkının zaten erişmekte zorlandığı iş, aş, eğitim, sağlık gibi olaylara kolayca erişince yahut rekabeti iyice arttırıp iş kontenjanlarını doldurunca sonuç olarak ortaya günümüzdeki gibi bir toplumsal bakış açısının çıkması doğal değil midir Suriyelilere karşı?

Eğer bizim olduğumuz durumda gibi olsaydı Almanya 1930'larda, tıpkı bizim şu anda olduğumuz gibi işsizlik ve ekonomik sosyal sıkıntılar yaşasalardı ve üstüne milyonlarca kendilerine kültür olarak yakın sayılan Polonyalılar göç etseydi Almanya'ya, acaba Almanlar şu anki gibi hoşgörülü mü olurlardı yoksa bizim Suriyelilere bakış açımız gibi olurdu oradaki zihniyet?
  • siyah giyen adam  (14.04.18 23:23:57) 
türklerin orda memleketinde yaşar gibi yaşamasının, entegre olammamasının en büyük sebebi almanların vaktinde biz bunları eşek gibi çalıştırır sömürür sonra ülkelerine yollarız düşüncesi. kendileri de pişman misafir muamelesi yapıp doğru politika izlemedikleri için. almanyadaki türklere türkiyede de tahammül edemezdim açıkçası, ama almanların vaktinde yaptığı şeyler de insanlık dışı. işi öğrenen işçileri maaşına zam isteidği için yollayıp türkiyeden başka işçi istiyorlar, bizim memleket de gönderiyor habire. öyle tuhaf zamanlar.


  • Aerdem  (14.04.18 23:24:42) 
@xportant
Kaçak vurgularından dolayı ithamlarından nasiplendiğimi farkettim.
1. Almanyada yaşamayanlar demişsin bu yanlış
2. Bir ülke ya da bölge hakkındaki bir konuda bilgi sahibi olmak için orada yaşamak şart değildir ya da bir toplumun azınlık bir gruba karşı tutumları o ülkeye giren kaçak insan görme sayısıyla alakalı değildir
3. Orada bir kaynak kitap koymuşum değil mi en azından buna rağmen sollomoşlor do sollomoşlor kanısına nasıl vardın acaba?
  • but that was just a dream  (14.04.18 23:26:26) 
@siyah giyen adam
Elbette tepkilerin kaynağında ekonomik etkenler büyük oranda etkili almanya ve avrupada da ekonomi iyiyken göçmenlere karşı tutumların iyi kötüyken daha kötü olduğu çok sayıda ataştırmayla kanıtlandı. Fakat suriyeli ve diğer göçmenlere karşı çok fazla spekülasyon var ve bunlar da maalesef önyargı ve kalıpyargıları arttırıyor. Göç olayının tam merkezinde çalışan birisi olarak sadece 1 hafta göçmenlerle çalışan herkesin durumun vehametini anlayabileceğini çok iyi biliyorum. İsterseniz iom'in isterseniz göç idaresinin verilerine bakın o refaha eğitime sağlığa kolayca ulaşabilen kaç suriyeli varmış anlarsınız.

  • but that was just a dream  (14.04.18 23:35:33) 
Nein.


  • AlsterWasser  (14.04.18 23:42:07) 
sayılmış sebepler bir yana, birincisi toprağına illegal girmiş insanlar hariç yabancıları on yıllar içinde hesapla almış, ikincisi mülteci sorununun ne olduğunu bilmezken savaştan kaçan insanlara kapılarını rasgele açmış iki ülke halkını kıyaslayamayız.


  • e haliyle  (15.04.18 01:52:18) 
oncelikle almanlar arasinda yabanciya yaklasim cok farklilasiyor. 3 temel kesim var;

1. kesim ulkenin %50 ye yakin bir kismini olusturan acik fikirliler. Bu kisiler turkleri ve diger milletlerden gelenleri cok kulturlu bir toplum olmanin bir yolu olarak goruyorlar. Tipki ABD gibi cok kulturlu bir toplum hayal ediyorlar. Turklerden yana rahatsiz olduklari konular var ama bircogunun turk arkadasi oluyor, turk kulturunu az cok kabul etmisler ve turk yemeklerini seviyorlar. Tum turkleri de ayni kefeye de koymuyorlar.

2.kesim yine ulkenin %50 ye yakin kismini olusturan muhafazakarlar. Bu kisiler alman milliyetcisi olsalar da tarihsel nedenlerle milliyetciliklerini aciga vuramiyorlar. Ulkenin alman ust kulturu tarafindan yonetilip, alt kulturlerin buna uyum saglamasi gerektigini savunuyorlar. ulkeye gelen yabancilar alman gibi davransin istiyorlar. Ozellikle turklerin almanyaya tasidiklari asiriliklari pek sevmiyorlar, ornegin dugun konvoyu yapip korna calmak, turk mahallelerinde bagira cagira satis yapmak vs. Genelde bunun yapilmasini entegre olamamak olarak nitelendiriyorlar. Istedikleri yabancilarin evlerinde turk gibi olabilirler ama disarida alman gibi olmalari gerektigi.

3. kesim yuzdeleri %5 i gecmez ama cok tehlikeliler. genelde eski dogu alman sehirlerinde yasiyorlar. Turklerin ulkeden ihrac edilmesini imkansiz gorseler de turkleri korkutup ulkeden gitmelerini saglamak amaclari. bircogu ayrica islam karsiti. Turkleri pislik, asagilik goruyolar ve turklere sadece pis isleri layik goruyorlar. Belki is gucu olarak kisa sure somurulmesine evet derler, cunku pis isleri kendi yapmak istemedikleri icin birilerinin yapmasi gerekiyor, ama is bittikten sonra ulkeden gonderilmeli diye dusunuyorlar.

simdi tum bunlara bakinca turkiyede suriyelilere turk toplumu genel olarak 2.kesim ile 3. kesim arasinda bir yerde yaklasiyor, yani asaglik gorup kovulsun gonderilsin diyenler de var pek ortalikta gozukmesinler diyenler de. 1.kesimde oldugu gibi suriyelileri ulkenin bir parcasi olarak goren cok az. yani turkiyede buyuk oranda suriyeliler istenmiyor, almanyada istemyen kesim yuzde olarak cok yuksek degil. En yakin tanim benzerlik almanyada turkler genelde abd deki meksikalilar gibi.
  • emrahday  (16.04.18 10:51:49 ~ 10:53:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.