[]

Sektor Degistirmek Istiyorum Biyoloji > Yazilim IT Programcilik

Ne onerirsiniz yillardir bilgisayar kullanirim ama hic programcilik falan merak salmadim. Simdilerde cok sikildim, oylesine bir cevre konsultasyon sirketinde calisiyorum ama bir bok yaptigim yok. Yasadigim yerde berber dukkanlari bile websitesi ve randevu sistemleri ile calisiyor, her binanin kapi kilitlerine kadar program agi var ve her sey dijital. Zaten Turkiye'den binlerce expat IT sektorunde calisiyor burada.

Ben de universite mezunuyum, ben de muhendisim, ben de Nisantasi cocuguyum triplerine girdim iyice:D

Yapay zeka programlamak istiyorum isin acigi, deep learning, AI falan cok ilgimi cekiyor. Bu isten ilk etapta para kazanmasam bile ilerleyen donemde bu sektorde calismak istiyorum ne onerirsiniz? Ille de okula mi gitmek lazim? Yas 30 genclik de kalmadi ama merakim buyuk, satrancta kendimi mat edecek, oyunlarda beni yenecek makina yapmadan olmek istemiyorum.

Para mohom degil bu arada gecim derdim falan yok pek, ilerde milyoner olmak gibi bir hedefim de yok. Yani feda edecek 1-2 yilim olabilir. Ama esegin gotune su kacirmanin da alemi yok evli barkli insanim sonucta.

 
Konuya çok hakim olmamakla birlikte biyoenformatik çok hızlı gelişen bir sektör tüm dünyada diye biliyorum. Biyoloji okumuş birisinin yazılıma ilgi duyması halinde kayması gereken alan o galiba. Hem zevkli işler yapıp ortaya birşeyler çıkarma şansı da var sanki?


  • artvandelay  (06.04.18 15:15:20) 
Daha önce hiç programlama almadıysanız basitçe "Data Structures", "Algortihms"
Yapay zeka için de "İstatistik" veya "Olasılık" ile ilgili dersler / kaynakları incelemeniz iyi olabilir

www.coursera.org
Coursera güzel bir başlama noktası olabilir

Okuldaki derste PacMan ile uğraşmıştık. Kaynak site: ai.berkeley.edu

Algoritma mantığını kafanızda oturtun, pseudo-code yazmayı öğrenin
Data tiplerini öğrenin. Boolean, string, int, double bunlar nedir ne zaman kullanılır
Sonra data structures çalışın. Stack nedir, queue nedir, array nedir, hangi durumda hangisini kullanmalıyım vs.
Bunları yaparken en iyi yol günlük hayat ile özdeşleştirmek. Mesela her gün yaptığınız bir şeyi "if then else" mantığı ile yazarak ifade etmeyi deneyebilirsiniz. Basit bir örnek vermek gerekirse;

"Çay var ise bardağa koy, çay yoksa demle"
"
if (çayVar) {
bardagaKoy;
temizBardak--; //temiz bardak sayisi azaldi çünkü çay koydum
} else { 
çayDemle;
}
"

gibi. Öğrenecek çok şey var ama gözünüzü korkutmasın, zaten yeterince meraklıysanız altından kalkarsınız 2 yıl gayet yeterli bir süre
  • cmertd  (06.04.18 15:18:44) 
Senin gibi biyoloji kökenli ama sonradan yazılıma merak salmış ünlü bi abi var, meren.org incelemeni tavsiye ederim :)

Onun dışında yazılım bence enstrüman çalmak ya da puzzle yapmak gibi, basit bir şeyler ortaya koymak için bile uzun süre emek harcaman gerekiyor. Keyif alıyorsan teknolojiyi de seviyorsan bence olabilir neden olmasın.
  • roket adam  (06.04.18 15:29:39 ~ 15:30:20) 
Meren bu duruma pek ornek degil, cunku yazilimciyken biyolog oldu sanirim. Yukarida birinin dedigi gibi biyoinformatik hizla gelisen bir alan. Hazir yazilima merak sarmisken bu tarafa yonelebilirsiniz. Hem cok maceraci bir durum da olmaz bu durumda. Bir de 1-2 yil feda etmeniz gerekmez. Ben ucundan kiyisindan biyoinformatik calisiyorum. Hangi ulkedesiniz bilmiyorum ama sorunuz olursa yardimci olmaya calisirim.


  • evrim halkasi  (06.04.18 15:38:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.