[]

Ermeni ve Rumlara olan bu ırkçılık da nedir?

Geçmişte asırlarca beraber yaşamışız. Ermenilere millet-i sadık demişiz. Rumlarla akraba dahi olmuşuz, iç içe yaşamışız. Eee? 1900'ün başlarında dünya savaşı ve sonrasında o karışıklıkta iç ve dış kışkırtmalarla bir takım şeyler yaşanmış, açıkçası tek tarafın sütten çıkmış ak kaşık öteki tarafın kara şeytan olduğunu düşünmüyorum zira her iki taraf da yapmaması gereken şeyler yapmış her kaynağa bakarsak. Fakat neticede yeri gelmiş Araplarla bile savaşmışız, Lawrence kışkırtmasıyla birlikte arapların verdiği zarar Ermenilerden daha mı masum?

Fakat her ne olursa olsun 100 sene geçmiş. Hukukta bile suç sadece şahsa özeldir, çocuğa ya da toruna kalmaz. Bugün Ermeni ya da Rum kelimeleri resmen hakaret ve küfür olarak kullanılıyor. Sanıyorum ki Ermeni ve Rumların da çoğu bizim onlardan nefret ettiğimiz gibi Türklerden nefret ediyor. Her iki taraf için de gereksiz buluyorum.

Araplardansa, Suriyelilerdense Rumları ve Ermenileri ve Yahudileri yeğlerim. Bu dda ırkçılık gibi oldu ama en azından görüyoruz kimin ne olduğunu.

 
ermeniyim, sadece türkleri değil, ermenileri de genel olarak sevmiyorum, hatta ırkla bağdaştırmayalım, genel olarak türkiyede yaşayan insan tipolojisini sevmiyorum. sevgisiz, saygısız, bencil, ahlaksız, terbiyesiz vs. vs.

lakin, istisnai durumlar elbette mevcut ama, tek bir durumdan ırka genellemek yanlış olur.
  • yanginmerdiveni  (26.02.18 22:55:05) 
nasıl sırplar, yunanlar, bulgarlar milli kimliklerini osmanlı'yı kovarak inşa ettilerse, türkler de ermeni ve rumları ülkeden atarak bunu yaptılar. böylece cumhuriyet kuruldu, anadolu türkleştirildi, onların mallarına mülklerine el konuldu. bu yüzden türk olmak default ermeni ve rum düşmanı olmaktır biraz.


  • zawisza  (26.02.18 23:02:52 ~ 23:03:36) 
bu yangının çıkma sebebi etnik değil dini ayrım diyebiliriz, hakir görülen bu topluluklara "azınlık" tabirinden çok "gayrimüslim" denmesinin sebebi de buydu. 1. dünya savaşında farklı etnik gruplarn kurduğu cemiyetler sebebiyle genel olarak bütün ermeni-rumların ülkeyi bölmek istedikleri sanıldı ancak kurtuluş savaşından sonra türkiye'de kalmak isteyen azınlıklara tahammül edilmedi. o günden beri sistematik olarak, adeta ortaçağ mantığında sürdürülen "gayrimüslim" politikaları yüzünden insanlar kendilerine laf eden bir çoğundan daha uzun zamandır yaşadıkları bu toprakları terk etmek zorunda kaldı.

acemi'ye katılmıyorum; 6-7 eylül'de herhangi bir çorumlunun zarar gördüğünü hiç sanmıyorum.
  • Bruce  (26.02.18 23:03:16 ~ 23:12:48) 
Suçun şahsiliğini bilmek, buna göre davranmak vs elbette doğru olanı ama toplumsal hafıza denilen de bir şey var. "Hepimiz insanız, kardeşiz :)" romantizmi de bana çok bayık geliyor şahsen. Bu ülkede durduk yere "Ermeni/Yunan tohumu" diye hakaretler üretilmedi. Hepsinden öte, kimse kimseyi de sevmek zorunda değil. Araplara gelince salyalar akıta akıta hakaretler etmekte hiç sakınca yok, Kürtlere çeşitli lakaplar takmak hiç sıkıntılı bir durum değil ama iş Ermenilere, Yahudi ve Yunanlara gelince hassasiyet tavan yapıyor nedense. İkiyüzlülük, başka bir şey değil.


  • m e b  (26.02.18 23:12:34) 
m e b, hepimiz kardeşiz romantizmi hakkındaki yorumuna katılıyorum ama geri kalanına katılmıyorum. Neden? Kürtlere çeşitli lakaplar takılıyor evet, Araplara da nefret kusuluyor evet. Tabii doğru değil ama bunların sebepleri var.

1- Kürtlerle birlikte yaşıyoruz, o kültüre özgü bazı davranışlar insanlara batıyor olabilir.
2- Ortada bir PKK gerçeği var, oradan gelen bir kin olabilir.
3- Arap kültürünün Türk kültürü üzerinde yoğun bir etkisi var, bu belli bir kesimi rahatsız ediyor, kimiyse memnun. Aynı şekilde birkaç senedir ülkede Arap nüfusu yoğunlaşmış durumda ve bunlar da eğitimli-medeni insanlar sayılmazlar genel olarak.

Şimdi bu rahatsızlıklar diğer ırklara gelince niye saçmalaşıyor kendime göre yazayım.

1- Bir Türk'ün bir Yahudi'den nefret etmesi için mantıklı bir sebep var mı? İsrail dediğin ülke Ermeni soykırımını tanımayan nadir ülkelerden biri. Yahudilerden nefret etmenin altında yatan tek sebep Türk kimliğinden ziyade İslamcı kimliğine sahip olmak. Bunun da Türklük ile bir ilgisi yok.
2- Yunanlardan neden nefret eder bir insan? 100 seneki önceki savaşlardan dolayı mı? O zaman birbiriyle savaşmayan kalmadı zaten. Ege'deki adalar mı? Atinalı bir manavın umurunda mı sence Ege'deki ada? Ülkelerine gittiğinde Türk olduğun için ırkçılık görüyor musun yoksa tam tersi sıcak mı karşılanıyorsun? İkincisi.

Ermenilere gelirsek, orada soykırım meselesi yüzünden bir soğukluk olmasını anlarım, özellikle Los Angeles'ta falan yaşayan ve her sene yürüyüş yapıp Diyarbakır'daki topraklarını isteyen Ermenileri direkt geri zekâlı olarak görüyorum, yine de artık hiç bağın kalmamış bir milletten nefret etmeye gerek yok bence.
  • i was made for you  (26.02.18 23:33:59) 
Bu konuları konuşabilmek için tarih bilmek lazım. Dün doğmuş, tarih okumamış kimselerin böyle konuları tartışmaya kalkması komik. Bunları tarihçilerin belgelerle tartışması gerek.

Buna rağmen toplumun bilinçaltında bir sürü olay var: Kurtuluş savaşı sıralarında benim anneannemin bazı akrabalarının da içinde olduğu, kadınlarla çocuklardan oluşan bir grup kaçamamışlar; Ermeniler tarafından çarşıda süngülenmişler. Erkeklerin hepsi o zaman kuvayi milliye çetelerindeymiş. O gün bu olayın haberini alıp çarşıya indiklerinde ise Ermeniler çoktan gitmişler. Anneannemin babası soyadı kanunuyla birlikte Çeteler soyadını almış...

Ben 'Melekgirmez' diye bir sokak biliyorum. Bu sokak çarşının ortasında gayrimüslimlerin oturduğu bir sokakmış. Kurtuluş savaşı döneminde bu sokağa giren müslüman birisi kadın, çocuk, genç, yaşlı, erkek... sağ çıkamaz, orada öldürülürmüş. Bu yüzden adını böyle koymuşlar.

Bir sürü katliamlar var, ayaklanmalar var.

Savaşın da bir onuru vardır. Arkadan vurmak, sivil, kadın, çocuk demeden vahşice öldürmek... Bunları nedense kimse dinlemek istemiyor. Ölen Türk olunca zaten bir değeri de yok.

Bir Ermeni ölünce de bir değeri yok, ama dış siyasette batı ülkeleri güya Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için bir şeyler geçirip duruyorlar meclislerinden. Bu ülkeler 100 yıl önce ne yapıyordular?

Şimdi kendi adıma durduk yere herhangi bir Ermeni'den nefret edecek halim yok. Karşımdaki saygıdeğer biri değilse saygı da duymam.

edit:

@I was made for you

'İsrail dediğin ülke Ermeni soykırımını tanımayan nadir ülkelerden biri.'

Bunun sebebinin açıkça kendilerine yapılan soykırımın biricik olarak kalmasını istemeleri olduğunu, yani kendi mağduriyetlerinin gölgede kalmasını istemediklerinden olduğunu anlıyorsundur umarım.

İkinci dünya savaşı filmlerde öyle anlatılıyor ki sanki 'sadece Yahudiler ölmüş' gibi bir algı yaratılıyor. Oysa aynı savaşta tüm dünyadan milyonlarca insan öldü. Bunların çok büyük bir kısmı da sivildi.

Kaynak: en.wikipedia.org

Başka bir örnek: twitter.com
Onursuzca saldıran saygı beklememeli.
  • idexo  (27.02.18 00:07:27 ~ 00:25:16) 
@siyah giyen adam sanki biraz kendi düşüncene destek istemişsin. Arap ve Suriyelilerle ilgili yorumundan diye düşünüyorum. Evet tarih bilgisi @idexo nun da dediği gibi topluluklar, kimlikler arasındaki ırkçılık vs açıklayabiliyor ancak bunun ayrıca devlet eliyle, toplum tarafından ve tahmin edeceğin daha birçok şeklide yayıldığını görebilirsin. Hayatında Suriye ve Arap kültürünü bilmeyen herkesin burda gelip ırkçılık yapması gibi, zira daha düne kadar Suriyeli insanlara karşı bir önyargımız yoktu.

Öyle ki burda Sünni Müslümanlık bile ırkçılığa engel olamıyor.

Çatışma çözümü olarak bakıldığında yakın tarihli savaş yaşayan Boşnak ve Sırpların durumunu araştırabilirsin, tarih çok yakın olduğundan bu "affetme", bir araya gelme durumunu çok daha zor.

Ancak geçmişe, ya da günümüze ilişkin verilen örneklere dayanarak yazılanların gerçeklere değil başkaları tarafından öğretilenlere dayandığını düşünüyorum ve en zor da bunu yıkmak. Eğer siz de kişisel olarak bu çemberin dışından dolanabilirsiniz, çok ilginç bilgilerle) karşılayacaksınız umarım.
  • kaset  (27.02.18 16:19:00) 
@idexo +1
emperyalistlerin tek taraflı ve sadece türkü kötüleyen tarih anlatımının gazına gelip kendi milletine düşman olan tek toplumuz herhalde. "balkanlarda türk soykırımı yapılmadı mı?" diye sorarsın "Acıları mı yarıştırıyorsun?" diye karşılık verirler. Ermeni çetelerin yaptığı katliamdan bahsedersin "Savaşta olur öyle şeyler" derler. nedense suçlu hep Türktür onlara göre. türk sadece faşist olabilir, alman sosyalizmi olur ama türk solu olmaz. çünkü bu ad lanetlidir adeta.

velhasılı kelam, türklerin kanını içenlerin heykeli yunanistan'da milli kahraman olarak selamlanırken türke özgürlüğünü veren mustafa kemal faşistlikle suçlanır.
  • burya  (27.02.18 16:38:53) 
@burya tarihi koşullar yönünden bahsediyor olsanız da bir millet birinden niye üstün olsun ki, Osmanlı'nın etnisite mühendisliğine bakarsanız ve sonrasında Türk kimliğinin oluşma sürecine, büyük ihtimalle bir yüzyıl önce belki bu Türklükten bile söz etmeyecektiniz.


  • kaset  (27.02.18 17:20:30) 
@kaset: hiçbiri millet üstün demiyorum ben. sadece türk milletini sürekli hakir görenlere sözüm


  • burya  (27.02.18 18:52:51) 
Irkçılığın bir sürü nedeni var cehalet,kıskançlık ve para misal 6 7 eylül olayları buna en büyük örnektir


  • Sandman  (27.02.18 19:13:24) 
Bu konularla yarı profesyonel ilgilenen biri olarak düşüncelerimi yazmak istedim. Türkiye'de her geçen gün artan bir zenofobi var. Bu kesinlikle, şu ya da bu sebepten dolayı, kabul edilemez.
Osmanlı'da ilk olarak Rumlar millet-i sadık olarak nitelendirildi daha sonra ise Ermenilere dendi. Bunun sebebi Yunanistan'ın bağımsızlık mücadelesidir.
Ben sizin sorunuzu şöyle cevaplamak istiyorum. İlkokulda başlayan bir süreç. Tarih yazımının eksikliğinden ileri geliyor. Eğer siz çocuklara durmadan " Türkiye 4 tarafındaki düşmanlar tarafından ele geçirilmek istenen bir ülke" imajı verirseniz, yaşananların sonucu bu olur. Hrant Dink iddianamesinde herkesin gözünden kaçan bir nokta vardı. MİT'in bugün İstanbul'da 600 aile kalmış Rumları hala takip ettiği ortaya çıktı. Sebep ise trajikomik: Bizans'ı yeniden canlandırma ihtimali. Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne Türkiye'deki insanlara aşılanan bir düşünce var. Herkes bizim üzerimize oyunlar oynuyor düşüncesi. Bu 95 yıllık Cumhuriyet tarihinin her aşamasında kullanıldı. 1921-32 arası Ekonomi'nin Türkleştirilmesi ile birlikte 250 bin gayrimüslim göç etmek zorunda kaldı. Örneğin şoförlük bile Türk olmayanlara yasaklandı. Daha sonra Trakya Yahudiler'ine yapılan saldırılar, Varlık Vergisi, Zorla Askere alma ve arkasından kara bir leke olarak geçen 6-7 Eylül Olayları. Ülkedeki gayrimüslim vatandaşlar her zaman, dış politikada bir yem olarak kullanıldı. Bir ülke kendi vatandaşına bunu nasıl yapar aklım ermiyor. Arkasından Rumların zorla sınır dışı edilmesi geldi ve Rumlar bugün kala kala 3 bin kişi kaldı. Ermenilere gelince onlara da yapılan bunlardan farksız değil. Bu olayların hepsinden çok fazla zarar gördü. Hrant'ın ölümü ve arkasından askerde 24 Nisan'da Sevag Balıkçı'nın ölümü tesadüf olamaz.
Sonuç olarak ne yapmak lazım sorusu geliyor akıllara. Bence artık geç kalındı. Gayrimüslimlere yapılanlar bugün Suriyelilere, Araplara yapılıyor. Irkçılık ırkçılıktır. İnsan milletini, memleketini sevebilir ama bir toprak parçası için bu sadece benim diyemez. Medeniyetler tek bir milletten oluşmaz.
İnsana sadece insan gözüyle bakmak lazım. O kişilerin kendi kültürlerine, yaşam tarzlarına ve dinlerine saygı göstermeliyiz. Ah o Rum ve Ermeni komşularımız nostaljisinden vazgeçmeliyiz. Herkes oturup, Rum-Ermeni-Türk-Kürt, kendi geçmişi ile yüzleşmeli. Ama politik ve siyasi bir hırsla değil, hakikate ulaşma arzusuyla.Biz hoşgörü denen lanet bir kavram için boğuluyoruz. Unutmamak gerekir ki, "Hoşgörü, horgörünün üvey kardeşidir."
Son olarak, bu zenofobi sadece bu topraklarda değil, tüm devletlerde olan bir hadisedir. Ama bu bizi ilgilendirmez. Biz kendimize bakmalıyız.
  • Khalkedon  (27.02.18 19:43:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.