[]

Küçük esnafın kredi kartı korkusu?

Bu tek bende mi oluyor bilmiyorum ama küçük esnaftan kredi kartı ile bir şey alırken çekinmeye başladım, düşen yüzler, negatif enerjiler.. Bu adamlar niye böyle? Nakit taşımayı sevmiyorum düşme tehlikesi olduğu için üstelik çoğu zaman nakit kalmadığı oluyor, istiyorum ki bir adet pet şişe suyu bile kredi kartı ile alayım ama ne mümkün.

Ortada vergi kaçırma durumu mu var? Yani 1 TL yi ha bozuk para olarak vermişim ha kartla, ikisinden de aynı kazanmıyorlar mı?

Hadi bir iki TL yi geçtim fakat kredi kartı ile alışveriş için minimum alışveriş fiyatı koyan yerler var, geçen Kadıköyde bir büfeden 4.5 TL ye alamadım minimum 7 TL ile kredi kartı geçiyor dedi mecburen gereksiz bir şey daha aldım. Böyle kendilerince kota koyma hakları var mı? Eğer yoksa şikayet etme halkımız var mı ve nereye?

Keşke taksiden berbere kadar her yerde kredi/banka kartı geçse yeter artık yahu. Eğer vergi muhabbeti varsa devletin daha işine gelmiyor mu kredi kartı kullanımı? Hele her yerden bir şeyler kırmaya çalışan vergiden bile vergi alan günümüz hükümetini düşününce nasıl olur da kredi kartı kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik reformlar yapmazlar anlamıyorum.

 
Ayrıca Istanbulkart bayi büfe gişelerinden kredi kartı ile dolum yaptırmak da mümkün değil, bu sanırım İBB ile alakalı durum yani kredi kartı geçmiyor pos makinesiyle ödemede bile ist kartlarda?


  • siyah giyen adam  (30.01.18 00:14:26) 
Hem vergi durumu var hem de her kredi karti gecince komisyon oduyolar. 1 tl alisveris yapiyosun, adam her kredi karti cektiginde 75 kurus komisyon veriyor. Yani bedavaya mal veriyo gibi oluyor. O yuzden 10 tl limit koyuyor.


  • beriberi  (30.01.18 00:20:29) 
eski bir küçük esnaf olarak söyleyim
br ürün sattın 100 tl kart nakit satarsan karın 100 tl kart ıse 18 tl sını vergıye verıyorsun (sattıgın urune gore) kaldı 82 bununda yuzde 2 sını sanırım banka alıyor 2 diyelim kaldı sana 80. sonra bir de gelir vergisi zamanıda bir kısımını oduyorsun az da olsa.

vergi kaçırmak denilen olayı da iş yeri sahibi olmadan anlayamazsın, vergiler çok yüksek cebine para girmeden devlete çalışıyorsun her ay yine de borçlanıyorsun. tabi arada kesiyorsun mecburen faturayla aldıgın için çıkış lazım ama biz hiç para kazanamadan aylarca devlete vergi ödeyip en sonunda kapatttık mesela devlete yaradı sadece o kadar masraf.

elimden geldigince nakit vermek istiyorum senin aksine insanlar kira ödüyor vergi ödüyor hele bu sene herkes sıkışık diye, imkanın varsa öyle yap bence
  • hopp  (30.01.18 00:29:15 ~ 00:31:00) 
Küçük esnaf zaten her alışverişe fiş kesmiyor ama tabii ki maliyenin “sen hayırdır koçum” dememesi için kendi kafasına göre bir miktarı için fiş keser. Rakamı sallıyorum 120 liralık fiş kesiyorsa günde, sana fiş kesip kesmemesi onun için fark eden bir durum değil. Haliyle karttan kaçınmasının (yani alışverişin belgelenmesinin) vergiyle doğrudan alakası yok.

Bankanın işlem için kestiği komisyon, 3-5 liralık küçül alışverişte adamı zarara sokuyor da o yüzden istemiyor. Senin onu almaman yahut bedavaya alman bile daha avantajlı olabiliyor bu açıdan.

Nakit alışverişe indirim yakın zamana kadar yaygın bir şeydi. Adam aynı kazancı sağlayacak olsa niçin müşteriye daha kolay, kendine daha karlı olan yöntemi seçmesin di mi? Şu an durum nedir bilmiyorum ama bi 10 sene kadar önce, karttan çektiğin, üstünden komisyon alınan parayı bankanın sana vermesi 1 ayı bulup geçebiliyor idi.

Kimi esnaf üstüne 50 kuruş, bazısı %10 koyup kartla almayı da teklif edebiliyor.
  • lazor  (30.01.18 00:37:48) 
Bu komisyon olayı çok saçmaymış cidden onlar da kendilerince haklı ama bitcoin çağında, akıllı teknoloji çağında artık Lidyalılardan kalma ve üzerinde binbir türlü mikrobun bulunduğu bu kağıt ve metallerin devri artık yavaşça kapanmamalı mı? 10-15 yılda yaşamımızdaki neredeyse her şey değişti, gelişti ama bir tek paraların cismi aynı kaldı. Ben olsam devletin başında elektronik para diye bir şey icat ederdim yani yürürlüğe koyardım, tıpkı İstanbulkart gibi ama sadece para yüklenip harcanabilen bir akıllı kart cüzdanı. Üstünde de digital olarak bakiyeyi gösteren bir düğme gibi bir şey bulunur, mis gibi.


  • siyah giyen adam  (30.01.18 00:48:08) 
@siyah giyen adam

Sen her seyin elektronik ortama gecmesini istiyorsun da nakit para ozgurluktur, hemen hemen anonim olarak istedigini alip satma ozgurlugu verir vs.

Nakit paranin ortadan kalkmasina karsiyim.
  • kuehles blondes  (30.01.18 01:42:55) 
Komisyon kesmenin ve kredi kartı kabul etmemenin bin güne kadar adli para cezası var. Banka kartları ve kredi kartları kanunun 17. Ve 40. Maddelerine bakabilirsiniz.


  • manuelka  (30.01.18 03:27:35) 
kucuk esnafim 100 liranin 20'si suna gidiyor bilmemnesi buna gidiyor olayi kabullenebilecek bisey degil. abi benim maasimdan senin odedigin verginin 2 kati kesiliyor, hergun aldigim benzinden gelir sagladigim kiradan her noktasinin vergisini oduyorum. ama sen nakit calis odeme o %18'i, %2'yi ya da %20 gelir vergisini. nasil olsa biz oduyoruz senin yerine


  • try again fail again fail better  (30.01.18 12:03:34) 
öncelikle @hoop sana lafım var;
esnaf olmadan anlayamazsın vergi kaçırma olayını demişsin. ne demek kardeşim bu dalga mı geçiyorsun? benim maaşımın neredeyse %50'si vergiye gidiyor daha elime geçmeden. herkes eşşek gibi verecek vergisini.

sorunun cevabı ise yukarıda yazılanlarla aynı. ek olarak ise bankalar kartla yapılan alışverişlerde gelen parayı hemen değil, belirli bir süre sonra dükkan sahibinin hesabına geçiriyor. yani senin aldığın mal/hizmet için ödediğin para anında esnafa gitmiyor.
  • teritori  (30.01.18 12:06:09) 
esnafların kredi kartı pos dökümleri bana geldiği için şu şekilde anlatayım.

kredi kartı ile yapılan harcama ertesi gün hesaba geçiyor. bunun da bir komisyonu var. bu komisyon da işyerine göre değişiyor.

derseniz ki ben komisyon vermek istemiyorum, o zaman da banka diyor ki, ben de senin paranı ertesi gün vermem, 1 ay sonra veririm. yani ya komisyon verip ertesi gün, ya komisyon vermeyip ertesi ay.

alışveriş taksitli ise hesaba da taksit taksit geçiyor. yok ben sattığımın parasının tamamını isterim dersen komisyon iyice yükseliyor. tamamını yatırıyor ama %1.45 olan komiyon oluyor sana atıyorum %10-15.

fiş kesme zorunluluğu bir tarafa, hadi komisyon da bi tarafa, adam için sattığı 1 liralık suyun parasını ertesi gün almak demek. o da bankaya gidip çekerek. biraz empati yapmak lazım.

sen üç kuruş bir mal satıyorsun, onun parasını alıp cebine koymak yerine, ancak ertesi gün bankadan alabiliyorsun. onu da eksik alıyorsun.

biraz abartalım. esnafın banka hesabında hiç para yok. ve esnaf sadece su satıyor.

1 liralık su sattı, hesaba 98 kuruş yattı. 10 liralık su sattı, hesaba 9,80 lira yattı. adamın şu anda cebinde 10 lira para olması lazımdı, ama cepte para yok. ertesi gün hesapta 9,80 lira var ama atm 10 lira ve katları ödediği için onu da çekemiyor.

belki biraz abartılı bir örnek oldu ama mevzu anlaşılsın diye yazdım.
  • kibritsuyu  (30.01.18 13:52:18 ~ 13:56:42) 
kredi kartı gerçekten büyük kolaylık her türlü banka işlemlerinizi tek kart üzerinden kolayca yapmanızı sağlıyor. Hesap kitap yapma gibi dertlerden sizi kurtarıyor. Ayrıca acil almak istediğiniz ürünlerde ve yapmanız gerek ödemelerde imdadınıza hızır gibi yetişip sizi sorundan kurtarıyor. Kredi kartı nakit alma, kredi kartları hakkında bilgiler gibi konulara şu www.kredikarti.gen.tr siteden ulaşabilirsiniz


  • cohencohen  (21.12.19 22:17:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.