[]

Türkiye'de tesettürlü kadın sayısı giderek artıyor mu?

Sanki böyle bir durum var? Dışarıda gördüğüm genç ve yetişkin her 10 kadından 6-7'si tesettürlü neredeyse. 20 25 yıl önceye göre kıyaslarsak?




 
evet cunku yeni moda o. daha baska seyler yazacaktim da cok ayristirici filan olacak yazmiyorum :D


  • kuehles blondes  (24.01.18 01:19:10) 
Sorunun altına yazmak doğru olmayacağı için neden bu soruyu sorduğumu da yorum olarak ekleyeyim,

Eski özgür Türkiye'yi hiç görmedim ama biz seni görmeden sevdik ya eski Türkiye... 40'ların, 60'ların, 70'lerin, 80'lerin fotoğraf ve videolarına bakıyorum da, neredeyse hiç denilecek kadar az sayıda tesettür göze çarpıyor belki hiç. Tıpkı eski İran fotoğrafları gibiymiş. Elbette saygımız sonsuz, isteyen özgürce istediği kıyafeti giyebilir. Ki en başta annem 13-14 senedir tesettürlü. Şahsen muhafazakar ortamın içinden gelen biri olarak bu olayın köleliği özgürlük olarak görmek olduğunu düşünüyorum, çoğu katılmayabilir saygı duyarım, karşıt görüşlerin bastırılmasına ise saygı duyamam.

Benim sorduğum soruya ek olarak asıl şaşırdığım, tüm dünya giderek modernleşirken (Arabistan bile dahil) Türkiye nin giderek muhafazakarlaşması hem de öyle böyle değil. Muhafazakar düşünceye saygı filan duymuyorum, çünkü bizzat bu ülkede yaşayarak öğrendim ki muhafazakarlık arttıkça baskı artar özgürlükler azalır herkes için. Özgürlüğe düşman her şey düşmandır. Muhafazakarlığın böylesine korkunç oranlarda belki %60-65 civarında olması ve her geçen gün artması nefesimi daraltıyor. Türkiye'deki toplam kadınların %70-75'inin tesettürlü olduğunu düşünüyorum, rakama bakar mısınız yahu. Hem de hayatım Beyoğlu, Eminönü, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih civarında geçiyor yani Türkiye'nin küçük bir panaroması adeta, fakat her yerde durum böyle.

Bu gidişle birkaç on yıla çarşafa doğru geçiş yapılacağından korkuyorum. Bu hükümetten sonra daha dindar bir hükümet gelirse Refahçılar gibi, vay halimize...
  • siyah giyen adam  (24.01.18 01:19:41) 
Bildiğim kadarıyla oran %60 gibi, ki buna köylerdeki eski tip tülbent bağlayanlar bile dahil ediliyor. Açıkken kapanana da şahit oldum, kapalıyken açılana da. Görünüm insanı yanıltıyor.


  • d max  (24.01.18 01:23:51) 
Onlar eskisen evdeydi şimdi dışarı çıkıyorlar. Ondan fotolarda görmemişsindir. O açık kadınların kızları da oranı sallıyorum, yüzde 95 yine açık. Türbanlılar büyük ölçüde köyden kente göçün ürünü diye düşünüyorum. Eski Türkiye güzellemesi bazen güzel de her zaman pek nesnel bulmuyorum.


  • i ve been mistreated  (24.01.18 01:25:00) 
Artıyor. Bu sokağa çıktılar falan goygoyu degil. Bundan 10 sene önce başörtülü kız çocuğu görünce herkes manyak gözüyle bakardı. Şimdi liselilerin çoğu kapalı. Ilkokulda bile kapalı kızlar var.


  • doxanikee  (24.01.18 01:26:30) 
Evet artıyor.
Modernleşme ile giyim şeklini bir tutmakta yanlış. Dinen, giyimde dikkat edilmesi gereken başka inançtan olanların giyim/kuşamlarının örnek alınmaması hususuna dikkat edilir aslen. Bir çok farklı alanda da bu böyledir.
Korkacak bir şey yok. Müslüman olmayan birine zaten zorla çarşaf giydirilmez.
  • 1adam  (24.01.18 01:30:29) 
@1adam

Suudi arabistan'da zorla carsaf giydirmiyolar yani musluman olmayanlara? Ya da iran'da mesela?
Cok enteresan bu bilgisizlik.
  • kuehles blondes  (24.01.18 01:37:11) 
evet. tayyip erdoğan yüzünden böyle sosyolojik bir etki oluştu. aynı halkın başında yine karizmatik bir profil olarak george clooney filan olsa böyle değişmezdi.


  • error522  (24.01.18 01:55:45) 
Bana da artıyor gibi geliyor ama emin olamıyorum da. Okullarda başörtüsünün serbest bırakılması, tesettüre girme yaşını daha da düşürdü. Şöyle ki "ah şu lise bitsin kapanacağım" diyen bir tanıdığım kız vardı, ilgili düzenlemeler yapılınca beklemeden lisedeyken kapandı mesela. Aynı şey üniversiteler için de geçerli tabii.

Sanırım artan abartan kesim ve dikkatimizi de bu çekiyor. Ben doksanlarda fosforlu yeşil başörtüsü takan kadın görmezdim, tesettürlü olanlar daha sade, daha mütevazı giyinirdi. Şimdi çok dikkat çekici giyinip, 3 cm eyeliner sürdüğü halde başörtüsü kullanan kadın çok fazla ve bunlar ister istemez göze çarpıyor. Eski zamana göre en büyük fark, bu yeni tesettür modasında sanki. Lacivert başörtülü bir kadını fark etmem ama fuşya ve x2 boyutlu bir kafa görünce gayriihtiyari, refleks olarak bakıyorum.

Küçükken dikkat etmiyordum, ama bir de "evleneceğim kadın kapanmalı" diyen adam modası var galiba. Bir akrabamız sevgilisini tanıştırırken gayet askılı yazlık elbiseyle gelmişti; yüzük takınca kız çarşafa girdi. Sonra boşandılar, yine açıldı. Galiba evlenecek birini bulmak için yalandan kapanan bir kitle de var.
  • wish i could find a way to disappear  (24.01.18 01:57:53) 
Suudi Arabistan ve İran yönetim olarak ehli sünnet vel cemaat değil. İran şii, suudiler ise
vahhabidir. Onlarla türkiye'yi bir tutmak yanlış. Sadece gördüklerinizden ayrı olarak bunu daha iyi anlamak için itikad konularını okuyabilirsiniz. İtikat farklılıkları nedeniyle bu ülkeler birbirinin aynısıdır denilemez. Zaten uygulamada bile bir çok sorun ortada.

  • 1adam  (24.01.18 02:01:37) 
20 yıl önce hatta 2007'den önce olsaydı korkacak bir şey yok lafı haklı bulunabilirdi, ama günümüzde gülünç bir şey. Eskiden son kalemiz vardı, yıkılalı çok olmuş.

Yahu kolluk kuvvetleri, TSK'sı, polisi, yargısı, medyası, alayı bunların elinde. Bakmayın siz dış gündemddn fırsat kalmıyor asıl iç hedeflerine. Adım adım gerçekleşiyor gün be gün. Daha birkaç gün önce Laik Türkiye Cumhuriyetinin jandarması şeriat duası paylaştı resmi sayfasında. 10 yıl önceki Türkiye ile bugünkü arasında bile korkunç fark var. Mesela tesettür filan değil, tesettür sadece bir örnek ve sembol bu meselede. Mesele artan baskıcılık. Mesele muhafazakarlık. İnsanlar özgürce tesettürlü olabiliyor, inançlarını yerine getirebiliyor ama atıyorum iki sevgili özgürce öpüşemiyor bu ülkede. İnsan hayatının her detayına karışıyorlar ve karışmak istiyorlar.

Bugün yarın ilan edilse şeriat, karşı çıkanın başını ezmezler mi hem halkın yarısı hem ordusu polisi yargısı medyasıyla? Ama elbette şeriat filan ilan edileceği yok. Adamlar çok sabırlı, bu konuda tebrik etmek lazım. Öyle bir toplum mühendisliği uyguluyorlar ki, zorla değil seve seve isteye isteye getiriyorlar insanları istedikleri yola. Ülkenin giderek muhafazakarlaşması, gittikçe gittikçe daha daha daha daha daha muhafazakar olunması bunun en bariz örneği.

Eğer bu durum grafiksel olarak yıl yıl devam eder ve her geçen yıl muhafazakarlık giderek artarsa (ki 20-25 yıldır duraklama dönemine girmeksizin katlanarak artıyor zaten) mantıksal olarak görülen o dur ki 2030-2040 aralığına geldiğimizde ülke öyle bir noktaya ulaşacak ki muhafazakarlık konusunda, şeriat mı? Bir gece yarısı KHK ile basitçe resmiyete dökülecek sadece ve ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi devam edilecek. Tepki filan kalmayacak ortada.

21.yy da Ortaçağı yaşamak zoruma gidiyor. Ama, yine de, tüm zorluklara ve imkansızlıklara rağmen umut sürdüğü sürece boyun eğmek asla gerçekleşmeyecek. "Umutsuz durumlar yoktur umutsuz insanlar vardır, ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim." diyen ATAM'dır ve onun düşüncesi, açtığı yol, gösterdiği hedeftir bizim umudumuz! Yok öyle Türkiye'den def olup gitme korkaklığı. "Sen yanmazsan ben yanmazam o yanmazsa nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa?" "Akın var akın, güneşe akın, güneşi zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın"

Gece gece yine karanlık ve aydınlık beklentiler vuku buldu bünyede. Bu gördüğümüz kötü günler, görülecek güzel günlerin habercisidir...
  • siyah giyen adam  (24.01.18 02:03:38) 
"Eski özgür Türkiye'yi hiç görmedim ama biz seni görmeden sevdik ya eski Türkiye... 40'ların, 60'ların, 70'lerin, 80'lerin fotoğraf ve videolarına bakıyorum da, neredeyse hiç denilecek kadar az sayıda tesettür göze çarpıyor belki hiç."

Bence tarih kitabı okumalısınız. İstediğinizi sevin, istediğinizi özgür ilan edin ama bir fotoğraftan böyle çıkarım yapılmaz. Kapalı kadın yok o halde daha özgür çıkarımı ise trajikomik gerçekten. Kaldıki somut veriler var elde. Kaç darbe geçti bu ülkenin başından?Kaç gün sokağa çıkma yasağı uygulandı? Kaç kadın başörtüsü yüzünden üniversiteye alınmadı?

Burada kişisel olarak oluşan tepkileri saymıyorum bile (bu her hükümetin hakim olduğu kitleye göre değişiyor) direkt olarak devlet politikasından bahsediyorum.


Her neyse, sorunuza cevap: bence de artış var. Sokakta bunu gözlemliyorum ama yaşıtlarımın çoğunlukta olduğu çevremde göremiyorum.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (24.01.18 02:17:25) 
doxanikee +1

maalesef.
  • misterturist  (24.01.18 03:28:55) 
artiyor maalesef


  • theworldismine  (24.01.18 03:40:12) 
aslinda kuehles burda hakli, yeni moda o oldugu icin bir tik daha fazla eskiye oranla. Benim cevremdeki (okul, is, arkadas, aile dostu vs) bir kismi 2-3 sene once kapandi, kapananlarin yarisindan fazlasi tekrar acildi. Nedenini sorunca 'alisamadim, bir anlik dusunce ile kapandim, zaten aile baskisi ile kapandim' vs gibi cok cesitli cevaplar aliyorsunuz. Ayni sekilde daha bu sene yeni kapanan baska bir grup da var. Eminim iclerinden bir kismi tekrar acilacak. Bu furya boyle dongu icinde devam ediyor. Ne zamanki kapanmak bir moda olmaktan cikacak, o zaman daha da fazla dusus olacak diye dusunuyorum.

bu arada ilkokulda kapali olan cocuklar da var maalesef, dogru. Bu da yine ayni 'moda'dan kaynakli. Uzun yillardir devletin her yerinde tesettur yasakti ki yasaklar insanogluna ister istemez cazip gelir. Bir anda bu yasaklar kalkti, ozgurluklerine kavustugunu dusunen grup da ister istemez bu ozgurlugu daha da fazla kullanmak istiyor su anda. E bunlarin bir kismi eskiden evden disariya cikmayan grup, simdilerde gucu eline gecirdiklerini dusundukleri icin daha da abartili bir sekilde etrafta geziniyorlar.

Bunlar haricinde siyasi, maddi cikarlari hic saymiyorum bile. Velhasil bu devrin modasi bu oldugu icin sayi birazcik gozumuze fazla geliyor. Bundan 20 yil sonra da bikiniyle dolasmak moda olsa, bikini ile dolasanlar bundan siyasi ve maddi kazanc saglasa emin olun sokaklarda bikinili kadinlar gormeye oldukca asina oluruz.
  • fraise  (24.01.18 04:05:41) 
Tek bir fotoya bakarak analiz kasamazsin. Sayı hep aynı idi artık tesettürlü kadınlar her yerde üniversite okuyor çalışıyor makyaj yapıyor hatta butik açıp moda oluşturanlar var. Suudi Arabistan yada İran ile bizi karşılastiranlar ergen olmalı. 90 yıllarda üniversite Okuyan tesettürlü bayanlar vardı ama maalesef kadın okumamali diyen muhafazakar kesimde vardı bugün aşırı yobaz kesim hariç her muhafazakar aile kızlarını okutuyor bir yerlere gelmesini istiyor. Sonuç sosyallesen para kazanan moda ve hobileri takip eden birey oluyor. Avukat mimar mühendis eczacı oluyor. Tesettürlü kadın ile tesettürlü olmayan kadın gayet güzel dost arkadaş olup kafede güzel güzel vakit geçirirken erkeklere batıyor kadının türbanı tesettürü olmaması. Kadın mini giyse taciz , çarşaf giyse öcü oluyor. Kadınlar gayet güzel hayatına devam ediyor yeterki Erkekler rahatsız etmesin.


  • Fritz-X  (24.01.18 09:39:00) 
Nüfus artışından bağımsız bir artış olduğu kesin ne yazık ki. Ayrıca eskiden şimdiki gibi rahatça dışarda gezip tozamıyorlardı ve iş hayatına giremiyorlardı.


  • iwasbornonamountainside  (24.01.18 09:45:11) 
artsın artsın ya, kapalılar açıklardan daha motor oluyor, ne varsa türbanlı müslüman kızlarda var, yok arkadan olmaz yok midem bulanır muhabbeti yok ben memnunum, dini duyguları hayvan gibi bastırılmış bir aileden geldikleri için aile içinde babadan cinsel tacizde gördüklerinde oldukça tecrübeli oluyorlar


  • docrivers  (24.01.18 10:03:03) 
Sokaklar 9 yasinda turbanli kizlarla dolu.


  • baldur2  (24.01.18 10:49:05) 
hayır artmıyor. eskiden tesettürlü kadınlar köylerde ve varoşlarda yaşardı ve genel olarak eğitimsizlerdi. artık bu kadınların kızları şehirlerdeler ve eğitim aldılar, tabi yasaklar da kalkınca sosyal hayata daha çok karışıyorlar, bu yüzden daha çok görüyorsunuz.
annesi başı açık olup da kendisi tesettürlü olan kız sayısı hemen hemen hiç yok iken, annesi tesettürlü olup kendisi başı açık olan kızlar hayli fazladır. buna rağmen nasıl artabilir ki tesettürlü kadın sayısı?

  • dafuq  (24.01.18 11:06:15) 
Evet arttı. Küçücük kızları bile kapatabiliyorlar çünkü artık.


  • mutlusismankedi2015  (24.01.18 11:24:23) 
"Tesettürlü kadın ile tesettürlü olmayan kadın gayet güzel dost arkadaş olup kafede güzel güzel vakit geçirirken erkeklere batıyor kadının türbanı tesettürü olmaması."

hayatımda gördüğüm en büyük zırvalıklardan birisi bu. lan türkiye'de yaşıyoruz, hala şu basmakalıp zırvalardan çıkamadınız. kapalı nüfusun arttığı yerde hayat "açık" kadın için çekilmezdir. umarım erzurum'da yaşayan "açık" kadın olmak zorunda kalırsınız da görürsünüz açık-kapalı kardeşliğini.
  • doxanikee  (24.01.18 11:52:57) 
artıyor, bununla orantılı olarak da bana genç kadınlar daha erken evleniyor gibi geliyor. kardeşim 20 yaşında evlenen, nişanlanan ve yakında evlenecek bisürü üniversiteli arkadaşı var.


  • cabiday  (24.01.18 12:44:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.