[]

Yunancada uzun ünlü var mı, Araplar neden ünlü kullanmış Yun. sözcklr için?

Orta Çağ'da ve daha sonra Yunancadan Arapçaya geçen birçok kelime var. Bu kelimeler Arapçadan da Osmanlıcaya geçmiş.

Osmanlıca metinlerde bu kelimelerin elif, vav ve ye (yani ünlüler) kullanılarak yazıldığını görüyoruz.

Bu metinleri Latin harflerine aktarırken ünlüleri şapkalı yazmak doğru mudur? Mesela, mârûl, Câlînûs (Galenos'un Arapçadaki karşılığı), mersîn yazmak doğru mu? Belki bu şekilde sadece kullanılan ünlüler kast edilmek isteniyor.

Ama en önemlisi, Yunancada uzun ünlü var mı? Bu kelimelerden uzun ünlüye sahip olduğu için o şekilde yazılmış olan olabilir mi?

Ben uzun ünlüleri kısa göstereceğim çalışmamda ama ya aslen uzun ünlü içeriyorsa sorusu takıldı kafama.

Bir başka kafa karıştıran olay ise: Araplar Yunancadan aldıktan sonra uzun ünlü ile mi telaffuz ediyorlardı? Belki aslı "maruli" kelimenin. Ama ne malum Araplar "mârul" demiyordu.

Bu konuda izlenecek en doğru yol nedir?

 
Yunancada uzun ünlü var,
Bizim şapkaya benzer bir işaret, hatta her kelimede mutlaka bir tane var,
Yerine göre anlamını da değiştiriyor kelimenin,
işaretin, olduğu harfe vurgu geliyor,
vurguya "tonos" deniyor,

"μαρούλι" diye yazılıyor ve maruuli diye okunuyor, u'nun üzerindeki tonos yüzünden o hece uzuyor
"τζατζίκι" diye yazılıyor, cacıııki diye okunuyor. (τζ= c sesi)
  • michael_knight  (12.12.17 19:40:34 ~ 19:46:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.