[]

Cinayet Hukukuyla İlgili Kafamı Kurcalayan Bir Soru

Bugün bir İspanyol filmi izlerken bu meselesinin hukuki boyutunu merak ettim.


Şimdi diyelim ki baba ve üvey ya da öz genç kızı evde tek başınalar. Genç kız mutfakta bir şeyler yaparken babası geliyor ve genç kıza cinsel saldırıda bulunuyor, onunla zorla ilişkiye girmek istiyor. Mutfak olduğu için de genç kızın bıçağa ulaşması zor olmuyor, onu bıçakla tehdit ediyor yaklaşma diye. Babası aldırmıyor nasılsa bir şey yapamaz diye ve kızın üstüne gelmeye devam ediyor, o anda baba kızına saldırırken kızı kendini bıçakla koruyor ve bıçak babasını kalbinden yaralıyor, babası ölüyor. Böyle bir durum karşısında,

1) Kızın hiçbir suçu olmamasına rağmen hapis yatması olası mıdır?
2) Hiçbir şahit olmamasından dolayı kızın yalan söylemediğine nasıl emin olunabilir?

 
Cinayet hukuku demeyelim de biz ona Ceza Hukuku diyelim istersen :)

1. Bahsettiğin olay ceza hukukunda meşru müdafaa denilen şey. Eğer karşı taraftan gelen saldırı çok ciddi bir boyuttaysa ve kişinin bunu başka bir şekilde savuşturma imkanı yok ise, bu durumda meşru müdafaa olduğu kabul edilir ve kişiye ceza verilmez. (Bu biraz ayrıntılı bir konudur, ben kabaca anlattım)

2. İşin o kısmı mahkemeye, savcının/hakimin kızın savunmasına ne kadar inandıklarına, varsa başka delillerin/tanıkların değerlendirilmesine bakıyor. Kesin bir kuralı yok.
  • fengari  (27.07.17 02:07:49) 
1) Sorusturma sirasinda kiz bir süre gözaltinda, hatta tutuklu kalabilir.
2) Olayin nasil gelistigini sorusturma, özellikle adli tip açiga çikarir (vucutlarda, yüzlerde kavga izleri, tirnak altlarinda deri kalintilari, biçagin nasil bir hizla hangi açiyla vücuda girdigi vs).

  • pinocchio  (27.07.17 02:08:48) 
1. Tam adını bilmemekle beraber meşru müdafaa sırasında korku ve panik neticesinde orantısız karşılık vermek gibi kavramlar da var. Kız ceza almayadabilir, az bir ceza da alabilir.

2. Şahit, görgü tanığı, makdülü nasıl bilirdin diye çevreye sorulması, darp ve boğuşma izleri, tecavüzün nitelikli hali gerçekleşişse(penetrasyon) yırtıklar ve sperm gibi vücut sıvıları va her şey soruşturmaya dahil edilir.

Önce polis ifadesi, sonra savcı, sonra sulh ceza hakimi, sonra ağır ceza mahkemesi derken şüpheli 1600 kere olayı anlatmak durumunda kalır, profesyonel değilse çelişkili ifadeler bulunur.
  • bos gezenin bos ustasi  (27.07.17 03:56:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.