[]

neden telâffuz konusunda çok kasıyoruz?

En ufak bir İngilizce film, dizi, isim ya da şehir yanlış telafuz edildiğinde ya da Türkçe fonetiğe göre okunduğunda dalga geçildiğini görüyorum her yerde. Bu olayın kökeni nedir? Amerikalıların hepsi kelimeleri kendi diline göre telafuz ediyorlar zaten. Einstein'a aynştayn demiyorlar, Ankara'ya "Ankara" demiyorlar. Ama New York'u "nev york" şeklinde telâffuz etmeye kalksa birisi ben de dahil Türkiye'nin %99'u taşak geçeceğine eminim. (Ama w Türkçe'de yok mecburen öyle diyoruz demeyin. ğ'de İngilizce'de yok onlar g olarak çeviriyor.)

Yanlış anlamayın, Türkçe'nin kullanımını dayatan milliyetçi bi yaklaşımla yazmıyorum bunu. Umrumda değil Türkçe'nin durumu. Sadece neden çok kastığımızı anlamaya çalışıyorum.


 
Neden yanlış telaffuz edilsin ki? Bir şeyin doğrusunu öğrenmek varken yanlış üzerinde nolcak ki yaaa amma kastın haa anlayışı bence oldukça yersiz.


  • gozu acik sevisen yahudi  (26.07.17 19:39:48) 
gözü açık sevişen yahudi, hocam burada bahsettiğim şey yanlış telâffuzdan daha çok özel isimlerin Türkçe fonetiğiyle okunmasının neden dalga konusu olduğuyla alâkalı.


  • oddyseus  (26.07.17 19:41:32 ~ 19:42:00) 
aşağılık kompleksi, hepsi bu.

bunu yapanlar bi bok değiller ve bi bok bilmeyenler. kendi içlerinde -itiraf edemeseler bile- bunun farkında farkında ve altında eziliyorlar. bu duyguyu da öğrendiği birkaç ucuz/eksik bilgiyle karşısındakini aşağılayarak(!) yapmaya çalışıyorlar.

oysa bilgi sahibi insanların böyle ucuz numaralara ihtiyacı da yok kanıtlama gereksinimi de.. öğrenirler ve bu kadar. daha fazla ucuz numaralara ihtiyaçları yok çünkü.
  • mehmed resad  (26.07.17 19:50:20) 
belki bu durum İngilizce'nin küresel dil olduğundan dolayı ve New York'u herkesin bilip Ankara'nın dünya tarafından bilinmemesi durumuyla açıklanabilirdi ama herkesin adını bilmediği eyaletlerin de yanlış telâffuz edildiğinde de insanlık suçuymuşcasına özellikle düzeltme çabasına girildiğini görüyorum. Mesela herkes tarafından bilinmeyen Illinois'i "illinoy" yerine "illinois" şeklinde telâffuz edince de dalga geçiyor bu tipler.


  • oddyseus  (26.07.17 19:51:18) 
Turkiye'de son zamanlarda egitimli ve kulturlu kesimi asagilama ve cahilligi ovme moda oldu. Dogruyu ogrenmede bir hata yok. Nev York degildir bu kadar basit.

Bir de ozel isimler yapim eki alirsa ardindan gelen cekim ekleri kesme isaretiyle ayrilmaz. Ingilizceyi kurtaracakken Turkceyi batirmaya da gerek yok.
  • Traveller  (26.07.17 20:43:38) 
Önce Türkçe harfleri kullanmayı dene madem çok meraklısın.


  • oddyseus  (26.07.17 20:51:55 ~ 21:00:38) 
(Az sonra bu mesajimi iki kisi arasinda diyalog diye silecekler ama modlara simdiden soyluyorum mobildeyim mesaj atamiyorum.)

Bak dostum ayni fikirde degiliz diye hakaret edilmez. Farkli dusuncelere saygi duymayi ogren. Ayrica telefonumda Turkce karakter yok. Bunun disinda bir seyi yanlis kullanmiyorum.
  • Traveller  (26.07.17 20:54:56) 
Hocam sorun zaten doğrunun öğrenilmesinde değil. Başka hiçbir milletin "şu ülkenin şehrini oranın diline göre telâffuz etmeliyim" algısı yokken aşağılık kompleksiyle Türklerin bu konuda cadı avına çıkmasını eleştiriyorum. Amerikaya(evet kesme işareti koymuyorum sikimde değil essay yazmıyoruz) gittiğinde ismini yanlış ya da kendi fonetiklerine göre telâffuz ettiklerinde de dalga geçecek misin? Ha madem kasıyosun bari doğru yap. Yazdığın "Nev York degildir bu kadar basit." kısmında ne eksik bul bakalım? Artık hiç önemi olmayan bir internet mecrasında bir yorum atarken bile 5 kez gözden geçirdiğin yazıyı 10 kez gözden geçirirsin. Doğal seleksiyon bir nevi.


  • oddyseus  (26.07.17 21:03:54 ~ 21:17:20) 
Abi bizim millette var bu, herkes bi artist, bi dalga geçme, üste çıkma bok bok özellikler. Çok genelledim ama gerçekten böyle insan çok var. En iyisi hiç takılma buna.


  • senolll  (26.07.17 21:51:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.