[]

Hayatınızdaki insanların "iyi insan" derecelerini nasıl değerlendirirsiniz?

Benim aklıma 2 seçenek geliyor:

1. Karşımdaki insan genel olarak iyi biri mi? Herkese karşı yardımsever mi? Dürüst mü, çalar mı, sadık mı, bencil mi vb... Yani herkese karşı genel tutumu önemli...
2. Karşımdaki insan bana karşı iyi biri mi? Bana iyi davranıyor mu, yardım ediyor mu? Bana yalan söyler mi, sadık davranır mı, yanımda olup destekler mi? Yani diğer insanlara nasıl davrandığının pek bir önemi yok, bana iyi olsa yeter...

Ben sanırım ikinci seçeneğe daha yakınım.

Mesela eski bir arkadaşım var, çevresinde sevmeyeni çok. Okulda arkadaşlarını ispiyonlayabilecek, kankası olan kızlara ilan-ı aşk edebilecek, homofobik vb bir insan... Ama bana karşı daima mükemmel bir arkadaş oldu. Yardımını asla esirgemez, ona güvenebileceğimden eminim. Ben de onu çok severim, hayatımda olmasından çok mutluyum. Diğer insanlarla arasındaki iletişimin benim için çok önemi yok doğrusu. Samimi olduğumuz için bu konularda eleştiririm ama benim için esas olan, bana karşı olan tutumu.

Ya da mesela eski sevgilimin, önceki sevgilisini aldattığını öğrenmiştim. Ama bu, sevgilimden soğumam için bir sebep olmamıştı. Çünkü ona %100 güveniyordum. Bana karşı hep açık, dürüst, samimi olmuştu. Nitekim ayrıldık falan ama bu konuda asla güvenim sarsılmadı, hayatıma girdiğine pişman olmadım, halen değerlidir benim için. Beni aldatmış olsaydı farklı düşünürdüm ama bana karşı iyi davrandığı için onu iyi görüyorum.

Yani bir arkadaşım sevgilisini aldatıyorsa onun hakkında o kadar iyi düşünmem, ama beni ilgilendirmez der geçerim. Ya da bir aile dostum torpille kendine devlet ihalesi bağlarsa o kadar önemsemem, beni etkilemediği için. Tabii pedofili hareketler yapan, herkese yalan söyleyen, karısını döven insanlarla arama mesafe koyarım daima ama daha aradaki konularda, işin ucu bana dokunmuyorsa çok önemsemem.

Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu işleri?

 
"Ben sanırım ikinci seçeneğe daha yakınım" yazmandan sonraki 1. Ve 2. Paragrafa katılmıyorum. 3. Paragrafa katılıyorum. Sanırım ben 1. Seçeneğe daha yankınım. Şöyle örnek vereyim...

Iki yıl kadar önce bana çok kendini kaptıran bir kız vardı. Ben normalde etkilenmediğim kızlarla takılmam. O istisna oldu bir bara gittik.. yakinlaştık da... sonra bana birden x kafede bir garsonu azarladığından bahsetti. Ona "neden ve nasıl." yaptığını sordum. Bana "geç hizmet getirdi herkesin içinde azarladim" diyince inanılmaz soğumuştum...

Benim değerlendirme kıstasım 1. Seçenek
  • aksach  (01.04.17 14:53:41) 
Bir sürü kriter var ama en önemliler; hayvanlara karşı duyar. Merhamet. Bir de hizmet gördüğü yerlerde çalışanlara garsona vs nasıl davranıldığı.

Birinci seçeneğe daha yakınım.
  • mutlusismankedi2015  (01.04.17 15:11:20) 
kendi çevreme bakındığımda ilk kategoriden insanların olduğunu görüyorum. ben böyle durumlarda "bana iyi davranıyorsa boşver, gerisine nasıl davranıyorsa davransın." diyemiyorum. gösterdiği olumsuz davranışlar, karakterindeki bazı zayıflıklar veya kişiliğinin bazı noktalarda çok çabuk şekil değiştirmesi bana zarar vermese bile umrumda, yok sayamıyorum. hatta soğuyorum.


  • m e b  (01.04.17 15:23:30) 
Sadece bu iki secenek icin dusunursek 1. Secenek diyorum tabi ki. Normalde birilerine karsi kaba,duyarsiz,nezaketsiz kötü bir insan sırf bana iyi davraniyor diye onun icin iyi seyler dusunemem. Karakterinin genel guzelligine hayranlık duymam lazım.


  • aquarium  (01.04.17 15:25:24) 
1'e yakınım.Etrafındaki insanlara ve hayvanlara nasıl davrandığı benim için çok önemli. Bana çok iyi davranıp etrafındakilere iyi davranmayan kişilerle arkadaş olamıyorum. Sevgili de tabii.


  • anumegha  (01.04.17 15:48:46 ~ 15:49:08) 
insanları iyi insan kötü insan diye ayırmıyorum, tam da senin gibi 2. seçenekteki arkadaşları olan bir sürü insan var çünkü. ben şu ana kadar kötülük dengesi %70 olan birini tanımadım mesela, en "kötü" olduğunu düşündüğüm insanı bile tanıyıp neler yaşadığını, ne sebeple bizim "kötü" dediğimiz şeyleri yaptığını öğrendikten sonra bakış açım değişti.

tabii ki etrafımızdaki herkesi çok iyi tanıyamayız, istesek bile. bu sebeple insanları iyi kötü diye ayırmaktansa benim hayat tarzıma, felsefeme, ahlaki değerlerime uyan insan diye ayırmayı tercih ediyorum. iyiliksever, etrafındaki herkesin sevdiği, hakkında bir kötü şey dahi duymadığım birini tanıyorum mesela. o kişi iyi güzel ama ben hoşlanmıyorum ondan, çeşitli sebeplerden ötürü bana samimiyetsiz geliyor.

çevremizi kendimize göre belirlememiz çok doğal, o yüzden senin durumun çok saçma ya da soruna göre cevap verirsek "kötü" değil. ama ne olur, "başkalarına kötü davranan insan" fikri bir insanın çevresinde istemediği bir fikirdir, o yüzden 1'i seçer.
ben 2. seçenekteki gibi olamıyorum, bana da böyle yapar mı'dan daha çok o insana karşı ısınamıyorum. etrafımda o tarz genel "kötü" insan pek yok, belki 2 tane sayarım insanların pek hoşlanmadığı. onların da aslında neden öyle göründüklerini bildiğim için sorun yaşamıyorum kendimle.
  • baba jo  (01.04.17 15:56:12 ~ 15:57:13) 
Okumadım sonra bakarım çok uzun geldi :)

Başlığa cevaben, empati, konuşma ses yüksekliği, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, meme büyüklüğü.
  • hasmetizm 2046  (01.04.17 15:56:32) 
Bence iki seçenek de değil.

1- Sadece kabul görmek adına iyilik yapan birini tanıyorum. Kendisi bu amaçla yaptığının farkında değil belki. Ama yaptığı iyiliklerden sonra karşı taraf bi ricasını yerine getiremediğinde car car konuşuyor mesela. İyilik yapıp da "Kimseye iyilik yapmayacaksın bu dünyada" lafını eden insanlara kıl oluyorum o yüzden. Yapma kardeşim o zaman, demek ki o kadar da iyi biri değilsin diyorum bu tarz insanlara karşı. Hal böyle olunca her iyilik yapan insanı iyi olarak değerlendiremiyorum.

2- Benim iyi arkadaşım olup da çevresine zarar vermiş çok insan var. Ama bu onların ikili ilişkilerinden kaynaklı sorunlar oluyor. Benim kıl olduğum, bana kazık atmış insanları kardeşi gibi gören çok insan da var. Bu da benimle o kişilerin arasındaki sorunlara bağlı. Ha ama bu onları bana kötü davrandı diye kötü, bana iyi davrandı diye iyi insan da yapmıyor işte. Kötülüklerinin bana dokunup dokunmaması önemli değil.

Ben genelde "bu devirde babana bile güvenmeyeceksin" diyen insanlardan uzak dururum. Kendilerinden başka kimseye güvenmedikleri gibi kendilerinden başka kimseye tolerans da göstermezler. Sanırım benim için iyi insan kavramı bu kelimede yatıyor. Karşısındakinin ufak hatalarını tolere edebilen insan, anlayış gösterebilen insan, dinleyebilen insan, birisiyle arasındaki olayları kendinde tutabilen insan iyi insandır sanki. Yoksa herkes herkese isteyerek ya da istemeyerek bi kötülük yapıyor illa ki.

Daha da yazardım da üşendim.

Not: +1 baba jo
  • kozmosta bir nokta  (01.04.17 17:43:02 ~ 17:51:42) 
İkinci seçenek akrebi dost edinip cebine koymak gibi, o ilişkinin ömrü çıkar çatışması yaşanacak ana kadardır. O gün sağlam bi duvara çarparsın ve güvendiğin için de en fazla zararı görürsün. Örnek: Evlendikleri kişi tarafından öldürülen kadınlar.


  • mikro patlama  (01.04.17 19:06:03) 
1 daha yakın geldi ama insanları vicdanlı, empati kurabilmelerine göre ayırıyorum diyebilirim. Bana iyi davransa da hizmet aldığı insana kötü davranan, hayvana insana herhangi bir canlıya empati kuramayıp kötü davranan insan benim için net kötü insandır.


  • boyalı kuş  (01.04.17 21:25:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.