[]

Ders çalışırken "fosforlu kalem" kullanmak

Ders çalışırken fosforlu kalem nasıl efektif kullanılır? Öncelikle, koca bir paragrafı tamamen boyayan insanlardan değilim. Cümle mi fosforluyorsunuz yoksa cümlelerin içindeki anahtar kelimeleri veya kelime gruplarını mı? Neyi fosforlayacağımı düşünürken çok zaman kaybediyorum. Muhtemelen bu da kullanım amacını bilmediğimden. Sanırım tekrar yapılacağı zaman tekrar süresini kısaltmak.




 
genelde 1 - 2 cümleyi çizerim


  • yüzyıllık yalnızlık  (12.10.16 21:29:04) 
artık fantastik metotlara geçmiş biri olarak tavsiyem;

1- Asla tek renk fosforlu kalem kullanma;

Fosforlu kalem önceden okuduğun nesneye baktığında hemen bulman ve hatırlatması içindir. En sık yapılan hata tek renk kullanmaktır. Çünkü bir yerden sonra ilgili metinde yüzlerce kritik nokta sen metine baktıkça sinyal gönderecek ve kafan karışacaktır. Nerede bu X ile ilgili bilgi diye sapıtacaksın. Bunun yerine min 2 farklı renkte fosforlu kalem kullan. Bu sayede ilgili metinin akışı değiştiğinde rengi değiştir. Sonradan inan bulması çok daha kolay oluyor. Örneğin fetret devri ile ilgili bir makale okuyorsun. Ekonomik sonuçlarını sarı renk ile okursan, sonra sosyal sonuçlarına geçtiğinde turuncu renge geçersen fosforlu kalemle kodladığın kelime/cümleler kendi içlerinde tasnif olur bu sayede uzun metinde sosyal sonuçları kısmını daha hızlı bulursun, aradığın spesifik bilgiyi o sınırlı alanda bulmak hele daha kolay olur.

2- Tek başına fosforlu kalem asla işe yaramaz, sayfa marjinlerini kullanmayı öğren

Eğer uzun bir metin okuyorsan 1. maddede bahsini ettiğim gibi ana konu altında bir çok alt konu, o bir çok alt konu altında ise daha da alt konular vardır. İlk örneğimize dönersek bir metin fetret devri ile ilgili olabilir, iki üç sayfası özel olarak ekonomik sonuçlarına değinebilir, bu iki sayfanın bir sayfası iç siyasette ekonomik çıktılara değinirken diğeri diğer ülkeler arasında durumumuzu değiştiren ekonomik çıktılara değinebilir, ve iç siyasette ekonomik çıktılara ait sayfada her paragraf bir etnik grubu inceleyebilir. Bu yüzden stratejik okumak gerekir. İlgili sayfaların kenarına, paragrafların kenarına, hatta satırların kenarına konu akışı değiştikçe bir iki anahtar kelime yaz, farzı misal "iç siyaset çıktıları" yazarsan yarın o metinde bişi ararken aradığını bulman çok kolay olur. Unutma fosforlu kalem kullanmak bir "işaretleme" olayıdır. kritik bilgileri işaretlersen ilerde çok kolay tekrar edebilirsin. Bu şekilde işaretlerken bazı şeyler yazacağından dolayıda unutma ihtimalin düşer

3- Her bilgi önemli değildir

Bu motto ile cümleyi nadir çiz. Bir sayfada ennnn fazla 1 cümle önemlidir. O cümle öyle kritiktir ki sen bir daha kurmak istesen kuramazsın derecesinde önemlidir. Bu derecede önemli olmayan cümleyi sakın çizme. Genel olarak cümlelerde kritik kelimeleri çiz. zaten pargarafın/cümlenin önemine göre 1-2 kelime marjine not alacaksın. Bu yüzden abartma. Metinde ne aradığını iyi bil. Metni alırken kafanda metni tart. Başlığına bak, eğer özet kısmı varsa özet kısmını oku, eğer ağır bir şeyse wikiden konu ile ilgili hızlı genel bilgi bak. Akabinde şunu sor: Ben bu metini okuyarak ne öğrenmeyi hedefliyorum? sürekli bu soruyu sor ve işaretlemek üzere olduğun yerden önce otomatik bunu düşünmeyi öğren. Ben bunu öğrenmek istiyorum, bu çizdiğim şey bu öğrenme sürecine ne kadar hizmet edecek? Fetret devri sonucu osmanlının karşılaştıkları ile ilgili bir makale okuyorsan, hedefin fetret devrinin çıktıları ise metinde lale devrine dair geçen bilgileri çok işaretleyip durma. Bir ön bilgidir, o kadar kıymetli değildir. Metinlerin çoğu asıl bilgiyi idrak edilmesini sağlamak için ön bilgi pompalar. Bu ön bilgilerde kaybolma. Unutma asıl hedefin o ön bilgiler değil. Eğer işin düşerse o ön bilgilere dair ayrı metin oku. Hedefinden sapma.

4- Bonus

son 1 senedir fosforlu kalemi bıraktım. yerine 12li kuru boya seti aldım iyi bir markanın. İlgili önemli yerleri farklı kalemlerle çize çize okuyorum, marjin notlarınıda bu aynı renkli kalemlerle alıyorum. Bu sayede fosforlu kalemin o iğrenç göz yorma, kulak tırmalama derdinden kurtuluyorum. Hem de renk fazlalığı ile akılda kalıcılığı artıyor. Ama asıl önemli tarafı fosforlu kalem çok geniş bir alanı taradığından (bknz harfin tamamı) tüm makale taranmış izlenimi yaratıp yanıltabiliyor. Halbuki boya kalemi ile altını çizsen, ilgili kelimeyi yuvarlak içine alsan bu kadar kafa karıştırmıyor.

Başarılı bir hayat dilerim :)
  • ManikD  (12.10.16 21:39:55) 
ben kullanamıyorum, kullananlara da bazen garip gaqrip bakıyorum.

çıktı alır üzerine not alırım ben.

herkesin sistemi farklı. illa fosforlu kaleme gerek yok.
  • kurnaz  (12.10.16 21:41:17) 
Fosforlu kalemleri çok severim de çizdikçe çizerim yeni şekiller çizerim Sayfanın boş bölümlerine kayarım sonra tamamen boş sayfalara geçerim. Kalem bitince yenisini alır onu da bitiririm. En son fosforlu kalemle not almış arkadaşın kitabından çalışır geçerim.


  • etki  (12.10.16 21:57:02) 
Renkli kalem cok kullanirim calisirken ama hicbir zaman geriye dönüp cizdiklerimi okumadim. Benim renkli fosforlu kalem kullanma amacim okurken dikkatimi açık tutmak, aktif kalabilmek. Dümdüz okurken algilarim bir sure sonra kapanacagi için aktif okuma amaçlı kullaniyorum.


  • aquarium  (12.10.16 22:02:41) 
ben uzun bir cümleyi belirtmek istiyorsan genelde kalem ucunuz yan tutup altını çizer gibi yapıyorum. diğer türlü kelime ciziyorum.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (12.10.16 22:07:06) 
Cevap veren ve verecek olan herkese çok teşekkür ederim. ManikD ellerine sağlık çok detaylı yazmışsın :) Bence bu yazdığını bir word dosyasına kaydet ki kaybetme.

@aquarium
Aynı amaçla kullanıyormuşuz. "Önemli olan sözcük hangisi?", "Önemli olan cümle hangisi?" diye düşünürken anlam daha iyi kavranıyor olabilir.
  • hümanist tabutçu  (12.10.16 22:13:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.