[]

türklerin "ok", "lol" demesine ne gözle bakıyorsunuz?

sizce de aşırı itici değil mi?
ben bunu kullananları pek ciddiye alamıyorum şahsen ve gözüme tamamen özentilik olarak görünüyor. hayır yani, "tamam" demenin ne sıkıntısı var yahu? "haha" yazmak çok mu zor?
bu dili katletmek neden?

(bkz: britanya'nın köpeğiyim ondan ingilizce yazıyorum)
bu başlık da cuk diye oturdu bence.

 
itici geliyor. gercekten hoslanmiyorum. kullanan kisiden soguyorum, elimde degil.


  • in vino veritas  (04.09.16 22:41:07) 
ok neyse de ben lol ne anlama geliyor nasıl tepki vermeliyim hala bilmiyorum


  • zugas  (04.09.16 22:41:27) 
umursamıyorum.
galeri8.uludagsozluk.com

  • yuz kiloluk bir zenci  (04.09.16 22:42:33) 
bence itici değil


  • fragile lady  (04.09.16 22:42:48) 
@zugas

İngilizce “Laughing Out Loud” benzetmesinin ilk harflerinden oluşur; tam anlamı 'Sesli gülmek', bizdeki anlam karşılığı 'Sesli güldüm'dür.

:D gibi bişey yani :)
  • error522  (04.09.16 22:43:15) 
İtici veya çekici gelmiyor.


  • fotrsapka  (04.09.16 22:46:23) 
@error ben onu şaşırma efekti sanıyordum ya la


  • zugas  (04.09.16 22:46:48) 
Ok ve lol e o kadar kıl değilim. Türkçe cümle içine yedirilmeye çalışılan ingilizce kelimelere çok kılım. Yozlaşmış insanlar.:/


  • bir ileti paylastim  (04.09.16 22:47:37) 
ben sadece yazarken değil konuşurken de lol diyorum. gülmek yerine el-o-el diyorum işte. berberde mesela saç kestirirken ya da manavda meyve-sebze alırken falan bir espri duyduğumda yapıştırıyorum el-o-el, etraf şenleniyor. kapıyı tutan olursa da çiyrs kardeş diyorum.

şaka bi yana ben kullanmıyorum tabii. bir türkle neden yabancı dilde konuşayım ki?
  • soso  (04.09.16 22:48:02 ~ 22:51:13) 
Lol league of legend değilmi?
Cevap umurumda olmuyor

  • basond  (04.09.16 22:52:48) 
hiçbir gözle bakmıyorum. tamamen nötrüm.
ikisini de kullanmıyorum bu arada ama kullanana da bilenmiyorum.

  • köstebek kurabiye  (04.09.16 22:54:50) 
@wiillii: tamam, yabancılarla istediği kadar konuşsun millet; alışkanlıktır, oyundan vakit kazanma amaçlı kısaltma yapmaktır vs. bunlar hoş karşılanabilir şeyler. ama bunlar yabancılar arasında olur olsa bile. ama bir türk, türk kullanıcılara türkçe tweet atarken, türkçe mesaj yazarken neden "lol" desin ki? "babam kapıya kafasını vurdu lol" şeklindeki bir yazılış, "i've just drunk the bleach aq" demek kadar abes değil mi? bir türk neden "akşam haberleşiriz, ok?" der ki? işte ben bunları taşlıyorum.


  • m e b  (04.09.16 22:54:59) 
oq bile yazdığım oluyor, sen ne diyorsun :dd

şaka bir yana; bunların kullanıldığı içerikler genelde ciddi bir içerik olmadığından ciddiye alman da gerekmiyor.
  • zgrydn  (04.09.16 23:00:32) 
tamam da diyorum ok da oki de. o kadar takılmıyorum her şeyin sanalda yaşandığı bir zaman için normal. ayrıca lol ne bilmiyordum bir süre öncesine kadar. ben, ellerini havaya kaldıran mutlu ifade gibi düşündüm çok sevimli geldi :)


  • eksi sozlugun tatli insani  (04.09.16 23:01:45) 
lol ü karşılayan bi kısaltma var mı türkçede bilmiyorum. lol kullanmak mantıklıydı bence bi zaman kadar. oyun gelir gerçi artık milletin aklına.


  • marul hirsizi  (04.09.16 23:04:01) 
oki doki diyorum ben genelde sorun olur mu?


  • mungojerry  (04.09.16 23:08:07) 
isteyen keltçe yazar isteyen ingilizce. türk diye illa karşısındakiyle türkçe iletişim kurmak zorunda değil kimse. kendini nasıl ve hangi dilde rahat ifade edebildiğini düşünüyorsa insanlar o dili kullanır diğer herkese de avucunu yalamak düşer. britanya'nın köpeği vs. gibi yakıştırmaları ancak ülkü ocaklarından çıkmış kısır zekalı dangalaklar yapar.
not: ok'i bazen kullanırım lol ise hiç kullanmam

  • bonisnocetquimalisparcit  (04.09.16 23:08:43) 
mesaj çekerken veya tivit atılırken zerre umrumda olmuyor hatta çok nadir de olsa ben de kullanırım ama birebir konuşurken kullanılırsa ağzının üstüne iki tane yapıştırabilirim.


  • golgi aygıtı  (04.09.16 23:25:32) 
ok ve lol internette uzun sürelerde oyun oynamadan ya da sohbet etmekten dolayı dile takılan kısaltmalar. beni asıl rahatsız eden "vs" ve bunu içeren başlıklar.


  • nawar  (04.09.16 23:27:25) 
Almanlar da "moruk" cok kullanirlar, "abi" kullanirlar.

Etkilesim oluyor, yazarken ok da yazarim, lol nadir olsa da yazarim.
Yapani da itici bulmuyorum. Sonucta oylesine yazilmis seyler bunlar.
Ama konum yerine lokasyon vb ya da set etmek gibi kullanimlari sevmiyorum, itici buluyorum. Genelde de kullanmiyorum.
  • kuehles blondes  (04.09.16 23:38:16) 
Notr.


  • stavro  (04.09.16 23:49:51) 
dilbilgisi hatası yapanları ve bunu umursamayanları, kelimeleri farklı şekilde yazanları (örneğin; qanqa gibi) itici buluyorum sadece. onlar daha tehlikeliler çünkü. ben de figt club yazmak yerine fayt kılap diye yazabiliyorum mesela. umursamıyorum tabi ne kadar itici olup olmadığını.


  • matrix  (05.09.16 00:10:26) 
özel bir gözle bakmıyorum, hani derdini öpeyim derler ya aynen öyle, yani cidden daha işe yarar gıcık kapacak şeyler bulsanız ya da biraz daha takıntısız yaşasanız keşke.


  • neseranni  (05.09.16 00:30:49) 
@bonisnocetquimalisparcit: dilimiz ortak ve bizi biz yapan değerlerimizdendir. onu bozmak, yeni melez ifadeler çıkarmak ne kadar doğru ki? madem herkes istediğini dile getirebilir, ben de karşıt görüş belirtiyorum işte.

@godoşu beklerken: olayın siyasi yönünde de yanlışların olması, duyuruda dile getirdiğim yanlışı (en azından bana göre yanlış) örtmez. evet, siyasi kanatta da bir şeyler düzeltilebilir ama benim bahsettiğim durum daha çok toplumsal çevre ile ilgili.


not: o başlık bana ait değil, ekşi sözlük'te açılmış ve oldukça hoşuma giden bir başlık. duruma uygun olsun diye verdim.
  • m e b  (05.09.16 00:44:32) 
Türkçe konuşurken "lol" yazmak bayağı özenti görünüyor.


  • arnold schwarzeneger  (05.09.16 09:59:19) 
lol'a ben de acayip ifrit oluyorum da ok artık çok yerleşti, kısıtlı vakitlerde "yazdığını gördüm, onaylıyorum ancak şu an müsait değilim" manası taşıyor.


  • piremses  (05.09.16 10:09:01) 
lola cok gıcık oluyorum. zamanında ok cok kullanırdım. ama artık tamam kullanmaya çaba sarfediyorum. lol kullananları hor görüyorum şahsen.


  • vadrigar  (05.09.16 10:13:54) 
ben kültürel ve akademik olarak britanya'nın köpeği sayılırım, ok diye cevap veren insana ayar oluyorum. bunun türkü de yok, yukarı yorkshire'dan pembiş yanaklı oliver da "ok" diye yanıt verse onun da geçmişine tükürürüm. benim gözümde "ok" diye cevap veren insan kadar ciddiyetsiz, hayat damarlarından biri kopmuş, gayesiz, it kopuk biri daha yok. "tamam nerene kaçtı ulan" diye pinata gibi tepikleyesim geliyor böyle tipleri.

lol ise bir anlama sahip, similey koyarak ciddiyeti bozmak istemeyip haha samimiyetsizliğinde gülmek istemyenlerin cool gülme efekti diyebiliriz. kişisel olarak bunu kullanana da gıcık olurum ama öyle tepik mepik isteği oluşmaz, kimsenin yaşam hayatına müdahale etmeyik anadın mı.
  • baba jo  (05.09.16 10:23:03) 
ok ve lol oyun jargonunda çok kullanılır, buradan hareketle bunları bir türkün ağzından oyun oynarken duymak hiç rahatsız etmiyor, evrensel çünkü. ok, go, lol vb bir sürü sözcük artık oyun dünyasında herkes tarafından kullanılıyor. adam dil bilmiyor, ama ok ne biliyor, go ne demek biliyor, lol yazdığında güldün biliyor.

ingiliz mandası sayılırım, işgal zamanı yaşasak kesin jurnalci olurdum. yine de gerçek hayatta mesajıma ok diye cevap verilse arayıp küfür ederim, en iyi ihtimalle ok ne amuga diye dalar rencide ederim. masada oturup gülüşürken biri sırıtarak lol dese ağzının ortasına tabağı geçiririm. ok diyen bi' müşterinin suratına delice sırıtarak OK Mİ? OK NE DEMEK ANLAYAMADIM AÇIKLAR MISINIZ demişliğim var. hassasım.
  • evde liyakat kalmamis  (05.09.16 10:36:25) 
normal gözle bakıyorum, bir şey düşünmüyorum. ama beğenmediği şeyden dolayı insanlara şaka minvalinde "köpeksin lan" diye laf sokanlara hiç iyi gözle bakmıyorum. elimde olsan baya ağzını kırarım.

şaka bir yana, türk kimliğinden önce insanız hacı biz. yıllardır milliyetçi akımların dayatmasıyla böyle kafaları kraldan çok kralcılıkla sahiplenmek gerçekten şaka gibi bir şey. milletler ve vatanlar olduğu ilizyonuna bunu yaratanlardan daha çok inanmak ve sahiplenmek gerçekten çok garip. dünya bizim, tüm diller bizim. türkçe ve türkiye'yle kısıtlama kendini.

dünyada doğdun sen. devletler kavramı seni kandırarak dünyada doğdun lafını türkiyede doğduna çeviriyor. sen buna atlayıp millete köpek falan diyorsun işte. ingiltere'de doğsan ispanyolların yazı dilinde "jajajajaja" diye gülmesini komik bulup onu bir gülme efekti olarak almış olsan ingilizler sana ispanyol domatesisin der miydi?

en nihayetinde öyle rahat rahat köpek falan demeyin herkese.
  • ebonni eth atc  (05.09.16 10:57:04 ~ 10:57:35) 
@m e b
düşünceni dile getirmene tepki göstermedim dikkat edersen. ok diyene sınırsız gıcık olma hakkına sahipsin. ben düşünceni dile getirme şekline karşı çıktım. her ne kadar ekşi sözlükte başkası tarafından yazılmış olsa da sen burada o başlığa bkz vererek ok ve lol diyenlere karşı hakaretvari bir yorumda bulunmuşsun. senden farklı düşünen insanlara karşı hakaret etme hakkına sahip değilsin. dilmiz ve kültürel değerlerimiz olayına da hiç girmedim zaten o konuda bambaşka düşündüğümüzü tahmin ettiğimden hiç yorum yapmaya niyetli değilim.

  • bonisnocetquimalisparcit  (05.09.16 11:29:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.