[]

sınıfta ezan sesi ve müzik gerginliği

olay istanbul üniversitesinde geçiyor. sanatla alakalı bir derste sınıfça rodrigo gitar konçertosunu dinliyorduk. camlar da açık olduğu için camiden gelen ezan sesini duymaya başladık. ezan başlar başlamaz birkaç öğrenci "ezan başladı müziği kapatın" tarzı bir şeyler dedi. hoca durumu hiç sallamayınca bu sesler kesilmedi, daha da yükseldi. en son dayanamamış olacak ki, müzik kapatıldı. sınıfta bir süreliğine negatif bir hava esti. şimdi ezan tartışmasına hiç girmek istemiyorum ama nedir bu hassaslık?

ben hoca olsaydım muhtemelen "rahatsız olan çıksın" derdim. bu yüzden de sürülme ihtimalim olur muydu?


 
genel inanış olarak ezanda müzik kapatılır.

sormak gerekir, istiklal marşına saygı duymayan insanlara nasıl davranıyorsun? ya da senin inanısına saygı duymayan insanlara.

cevabı bu sorular icinde saklı
  • anonymice  (05.03.16 17:15:20) 
eskiden ezan varken müziği kısın ki millet ezanı duysun namazını kaçırmasın anlamında olan şey şimdi bambaşka bir şeye dönüştü. olay o.


  • dedim dedim de kime dedim  (05.03.16 17:17:16) 
klasik müslüman abartması. her şeyi putlaştırıyorlar. türkçe olsa ne dediğini anlayacaklar müzik kısmaya gerek kalmayacak ama arapça olunca çok acayip şeyler söylendiğini düşünüp bacak bacak üstüne atarken bile toparlanıyorlar.


  • cekilmis gayfe  (05.03.16 17:20:03) 
genel inanış? müslümanlar kapatır diyebilirsiniz de genel inanış nedir?
ben öğrenci olarak kapatılmasından rahatsız olurdum, hoca olsam hukukun işlediği bi ülkede olsam kapatmazdım ama şuan korkup kapatabilirdim :D

  • ghilleinthemist  (05.03.16 17:21:13 ~ 17:21:55) 
tamamen şekilcilik.
bunu diyenlerin bi çocuğu orda ne dediklerini bile anlamıyo.
hepsini geçtim bu olayın mantığı; yıllar yıllar önce teknoloji gelişmiş ve saat kullanımı yaygın değilken, zamanı kaçırmamak (müslüman olanlar için ezanın zamanını takip etmek) için aman gürültü yapmayın da duyalımdır. e şimdi istemesen de bangır bangır duyuyosun zaten.. neye saygı??
yani camilerde canlı bile okunmuyor. banttan gelen (ya da herneyse bi yerde canlı okunup paylaşılan) sese ne saygısı?
  • rewlack  (05.03.16 17:23:22) 
Olaya sadece müzik ya da ses yönüyle bakmayın. Inanmayanlara bir diyecegim yok burada tabi. Bilmeyenlere diyecegim, müslüman kişi ezan aninda ve cuma günü camideyken hutbe esnasinda, ses çıkaramaz, yaptigi işi bırakır ve hareket etmez. Oldugu gibi herşeyi dinler.

İsteyenler arastirabilir.
  • 1adam  (05.03.16 17:25:01) 
benim görüşüme göre, bir üniversite dersi tüm inanış, öğreti ve genel değerlerden soyut olmalı, objektif olmalı. bilim yapılan bir ortamda sadece o anki konuya odaklanmanız gerekir.


  • makarnavodka  (05.03.16 17:26:45) 
Klasik müslüman şovu ve hoşgörüsüzlüğü. Hoparlörle tüm herkesin duyacağı şekilde gece gündüz bangır bangır ezan okunması ve yaşam alanlarımıza bu gürültüyle tecavüz edilmesi tartışılacağı yerde o ezan sırasında dersi kesmeyen hoca suçlu olmuş. Ben her gece sabah ezanıyla uyandırılıyorum kendi evimde, adam gelmiş müziği kısmadın saygı diyor. Bu dindarların saygı kisvesi altında hayatımızın her alanına müdahale edip sonra mağdur olmaları beniuyuz ediyor, sinirlemdim yazarken. Ya adam SABAH 5'TE HOPARLÖRDEN BAĞIRIYOR YA. Saygıymış, al sana saygı. Ezanı dinlemek istiyorsan çık sınıftan da dinle.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (05.03.16 17:32:23) 
müslo ikiyüzlülüğü +1

attention whore'luğun dibine vuracağım kusura bakmayın ama duyuruyu görünce sevindim diyebilirim. sırf bu ülkeden kaçmış olmak için, dünya sıralamasında iü'nün çooook daha gerisinde olan, ülkenin (ukrayna) iyi fakat dünya çapında esamesi okunmayan bir okuluna gitmeye karar verdim. kararımın sonuna kadar arkasında olmama rağmen, "ulan iü prestijli okuldu yine be..." diyordum.

bu saçma olayı görünce, "skeyim iü'yü" dedim tekrar. ne güzel. orada da acaba HOCAM ZANGOÇ ÇIKTI MÜZİĞİ KAPATIR MISINIZ??? diyen var mıdır acaba. hmmm. cizıs krayst. madıfakin buutleg fayırvörks şit.

görüldüğü üzere bu ahlaksızlar bundan bile mağduriyet çıkarmayı başarıyor, müziği kapatmamanın saygısızlık olduğunu söylüyor. ezan okunuyor diye dünyayı da durduralım isterseniz? ulan size ne insanların dinlediği müzikten? neden her şeyiniz kısıtlamak, engellemek üzerine kurulu lan? müzik dinleyen adam orada bir eylem gerçekleştiriyordur. buna devam etmek neden "saygısızlık" oluyor, adam ezana karşı müzik açmamış ki? sizin yaptığınız ise, "ezan okunurken eylemine son ver" demek ve bunun adı engellemek oluyor.

ne pis, ikiyüzlü insanlarsınız.
  • der meister  (05.03.16 17:35:19 ~ 17:36:56) 
Surulmezdin, cunku universitelerin tasra teskilati yok, dolayisiyla surulmen mumkun degil. Ama sorusturma acarlardi muhtemelen. Agir orgutlu cemaatci tipler varsa sinifta, Rennan Pekunlu'nun basina gelenler senin de basina gelebilirdi.


  • evrim halkasi  (05.03.16 17:37:42) 
ne ezanda ne de milli marş okunurken kapatılmasının mantığı var, bir şeyi tabu haline getirmekten vazgeçmek gerek.


  • bartholomew87  (05.03.16 17:41:49 ~ 17:42:09) 
bence sorun olmamalı, iki. üç dakka falan sürer zaten. insan namaza gitse de gitmese de dini bir seslendirme varken, ortamda onu dinleyebilecek insanlar varken, onun sesinin dinlenmesini engelleyebilecek sesleri kısmak şık bir davranıştır.

ama kendim kulaklıkla müzik dinlerken biri gelir de ezan okunuyor kulaklığını çıkar derse "sana ne yaprağım" deme hakkımı saklı tutarım.
  • tabudeviren  (05.03.16 17:43:54) 
ezan okunurken müzik değil her türlü sesin kısılması adeti minareden çıplak sesle okunduğu tarihlere dayanır. o yıllarda ezan okuyan müezzinin sesinin tüm mahallede duyulması için böyle bir davranış gelişmiş.

bugün artık bunun bir anlamı yok. çünkü kendi evinde, iş yerinde, arabasında müzik dinleyen birisinin ezanın sesini bastırma imkanı yok.

miting, düğün, konser gibi hem daha fazla gürültü çıkaracak hem de devam edildiği zaman tepki çekebilecek durumlar hariç (bu durumlarda da kısılmak zorunda değil) birisinin ortamdaki müziği kapat demesi tamamen işgüzarlıktır bana göre.

arabanın içindesin örneğin ezan okununca adam müziğin sesini kısmaya yelteniyor..arabanın içindeyiz müziği biz duyuyoruz sadece. ezana nasıl bir engelimiz olabilir ki? tamamen istemsiz bir şekilde yapıyor bazıları.
  • jepa  (05.03.16 18:08:09) 
Yukarıda açıklanmış zaten, insanlar saygı nedir bilmiyorlar bence. Böyle basit bir şeyi saygısızlık olarak addetmelerinin başka bir sebebi olamaz. Sanki o an sınıfta ezan duymadığı için namaz kaçıracak haspam.

Özetle: 1.bp.blogspot.com
  • pike  (05.03.16 18:18:39 ~ 18:19:10) 



  • partizan  (05.03.16 18:19:43) 



  • partizan  (05.03.16 18:20:00) 
müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz diyor ve sozumu bitiriyorum.


  • anonymice  (05.03.16 18:20:52) 
esan okunurken istiklal marsina ara verilir mi peki?


  • partizan  (05.03.16 18:25:38) 
*ezan


  • partizan  (05.03.16 18:25:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.