[]

virüs programı kullanmamak

selamlar,

yıllardır virüs programı kullanmıyorum. canım sıkılınca, yılda bi kere falan malware taraması yapıyorum, bi de ccleanerla tarıyorum. virüs namına bir şey çıkmıyor. doğru bi yolda mıyım acaba? programların bilgisayarı kastırmasından veya bazı dosyalara "VİRÜS BU VİRÜS KAÇIIIN" demesinden çok sıkıldım. bu şekilde başıma da bi iş gelmedi. hatta gizli dosyalardan virüsleri görüp temizliyorum flash bellek takılınca.

kendimi mi kandırıyorum? her şey yalan mı aslında?

teşekkürler.

 
Kredi kartı ile alışveriş yapmıyorsan sorun yok.


  • hasmetizm 2046  (08.01.16 15:59:57) 
ama yapıyorum :l

edit: ama param yok, hadi yine yırttım.
  • allineed  (08.01.16 16:00:28 ~ 16:00:47) 
Ben de 18 senelik bilgisayar hayatımda hiç kullanmadım. Arada dediğin gibi bir sıkıntı sezdiğimde taratmak için yazılımlar kullanırım, onun dışında dikkatli kullanıcı için çok da gerekli değil.

Tabiki bu dediğim kişisel kullanım için geçerli, önemli işlemler için her türlü güvenlik önlemini almak lazım.
  • Abdurrahman  (08.01.16 16:04:51) 
Linux türevlerini kur istersen bilgisayara :) Ya da MacBook falan al. Virüsle derdin olmaz :)


  • mr sherlock  (08.01.16 16:12:11) 
bilgisayar kullanmaktan kastı, internetten gazete okuyup, youtubede müzik dinlemek olanlar için, "virüs programı kullanmıyorum!!" demek çok sıradan. yiyorsa gel bilgisayarı benim gibi kullan ve antivirüs programı kullanma. 2 gün sonra rundll32 durduruldu, svchost durduruldu hataları almaya başlarsın.


  • cetoxim  (08.01.16 16:18:23) 
@cetoxim

abi ne acayipsiniz lan. en iyi sensin, her şeyi çözebiliyorsun okay. ben gidip google'a google yazayım en iyisi.

yazdığımı da sildim.
  • allineed  (08.01.16 16:50:00 ~ 16:56:13) 
seninle aynı durumdayım. oyunları steamden alıyorum. müzikleri youtubeden dinliyorum. virüs girebilecek herhangibi bir sayfaya girmediğimden çokta umursamıyorum.

bu biraz daha bilgisayarı nasıl kullandığına bağlı. keyloger tarzı program yeme olasılığın varsa kullan. ha abi ben crack dosyası bile aramıyorum ne keyloggeri diyorsan aynen devam.
  • belkider  (08.01.16 16:53:59) 
Antivirüs kullanmak gereklidir. Windows için üretilmiş çok sayıda zararlı yazılım ve virüs var. Antivirüslerin engelleyemediği virüsler var mı? Evet var. Ancak antivirüsler genelde imza ve davranış tabanlı olarak virüslerin çoğunu engelleyebilir. Engelleyemediği ise ya piyasaya yeni çıkmış bir virüs veya polymorphism'i iyi sağlayan veya çok güzel yazılmıştır. Ancak çok basit bir virüsten bile antivirüs olmadığı için bilgisayar zarar görebilir.

Virüsler en çok warez içeriğin olduğu sitelerden bulaşır. Dizi, film izleme siteleri veya en tehlikeli olarak torrent. Bunlar kullanılıyorsa antivirüs şarttır.

Bazı dosyalara "VİRÜS BU VİRÜS KAÇIIIN" demesi dosyanın virüs içerdiğinden olabilir. Geçenlerde bir araştırma vardı torrent sitelerine yüklenmiş olan dosyaları indirip incelemişler çok yüksek bir oranda virüs ve zararlı yazılım içeriyordu. Kimsenin hayrına torrent hazırlayıp dağıtacağını düşünecek kadar naif olmamak lazım. Genellikle torrentte paylaşılan dosyaların asıl amacı zararlı yazılımları dağıtabilmek.

Her virüs veya zararlı yazılım dosyalarınızı silmeye çalışmaz. Bir sürü farklı işler yaparlar. En geneli olarak bilgisayarınızı botnet'e dahil eder. Farkında olmadan bilgisayarınız kullanılarak siber saldırılar yapılıyor olabilir şu an. Hatta geçenlerde ODTÜ nic.tr ve bankalara yapılan siber saldırıların çoğunluğu Türkiye çıkışlıydı. Bilgisayarlarının botnete dahil edildiğini bilmeden kullanan insanların bilgisayarlarıyla saldırılar yapıldı.
  • 1lisan1insan  (08.01.16 16:56:56) 
@belkider

ya riskli şeyler olunca falan araştırıyorum sorun olmuyor. uyarı falan çıkınca da onu araştırıp çözüyorum zaten.


@1lisan1insan

bunu bilmiyordum mesela. peki her anti-virus programı bunları engelleyebiliyor mu?
  • allineed  (08.01.16 16:57:58 ~ 17:02:28) 
@allineed

(bkz: zero day attack)

Hiçbir antivirüs tarafından yakalanmayan, tüm işletim sistemi uyarılarını geçebilen**, cross-platform çalışabilen ve kelimenin tam anlamıyla hayalet olan zararlılar var. Antivirüs yazılımları bildiğim kadarıyla iki tip tarama yapıyor, birincisi imza (dosyanın içindeki parmak izi gibi, onu bir sefer yakalarsa artık o "parçayı" içeren her dosya karalisteye giriyor) ikincisi de sezgisel tarama.

** ""Ya bende mek var, program açarken onay kutusu çıkıyo bende hep, virüs nasıl yüklensin" diyen adama cevabım, ONU SENDEN İZİN ALMADAN GEÇEBİLDİĞİ İÇİN ADI ZARARLI YAZILIM ZATEN, YETENEĞİ O.

Kullanmanı tavsiye ederim ben, hiç kullanmamaktan iyidir. Senin bilinçli olman da belirli bir seviyeye kadar korur ama yine de biraz artırılmış güvenliğin faydası olur, zararı olmaz. :)
  • hayirsiz  (08.01.16 17:04:33 ~ 17:08:35) 
@allineed

Her antivirüs, her virüsü engelleyemez. Engelleyemedikleri antivirüsleri atlatabilmek için profesyonelce hazırlanmış olanlar. Onlar dışında genellikle korur.
  • 1lisan1insan  (08.01.16 17:06:05) 
bari seyirciler için iki anti-virus önerin de programımızı öyle kapatalım :/ iki gram kaldıran bilgisayarım vardı, artık solitaire oynayacağız napalım. google'a google yazayım ben en iyisi.


  • allineed  (08.01.16 17:07:29) 
şüphelendiğin dosyaları virustotal ile kontrol ettiğin sürece hiç gerekli değil bana göre.

yıllardır yoğun olarak windows kullanıyorum virüs dosyası birkaç tane denk geldi onları da virustotal sayesinde açmadım bile, bilinçli kullanıcı isen virüs bulaşması mümkün değil. torrent'den binlerce dosya indiriyorum yılda ama hiçbiri cracli program değil onun dışındakilerde de sorun olmuyor zaten. ayrıca kimse ile usb flash bellek vs paylaşımı da yapmıyorum.
  • christopher nolan  (08.01.16 17:11:14 ~ 17:12:20) 
ayrıca eskiye göre internet çok güvenli. çoğu zaman virüsli bir linke tıkladığında .exe vb. uzantılı bir dosya indirmeye çalışıyor mesela, yanlışlıkla indirdin diyelim, orada bekliyor öyle aktive edilmek için, onu da açacak kadar ahmaksan virüs yersin sadece :)


  • christopher nolan  (08.01.16 17:16:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.