[]

İslâmcılıktan ne anlıyorsunuz?

Sâdece bugün için değil, esas olarak geçmişi ele alın. İslâmcılık denen şey, İslâm kurallarına, İslâm'a dayandırılmış bir hukuk ve devlet düzeni taraftarlığı mı yoksa sâdece Müslümanlardan oluşan veya "hâkim millet"in Müslümanlar, "hâkim kimlik"in İslâm olduğu bir vatan mı? Veya ikisi birden mi? Osmanlı dönemindeki akımları, millî görüşü, Müslüman Kardeşler'i vs. ele alabilirsiniz.

Dallı budaklı bir soru oldu. Elbette makale, tez, kitap yazılacak bir mesele ama özetle konuşabiliriz. Buyrun pilavlı sohbete...


 
Sadece vatan değil, dünya müslüman olsun


  • mezzosprite  (15.11.15 19:57:49) 
çok kötü şeyler anlıyorum. burada söylemeye dilim varmaz. malesef, gerçek.


  • no christ requires  (15.11.15 20:04:30) 
İkiyüzlülük ve tatlı dilli ve barışçıl görünüp aba altından sopa gösteren zorbalık anlıyorum. Bunlar iyi örnekler tabii. Komplo teorileriyle kafayı bozmuş, zır cahil, değil dünyayı kendini ve tarihini nesnel algılamaktan uzak, hayaller dünyasında yaşayan, batının almış yürümüş bilimsel ve insani değerleri karşısında kararmış muz ezikliğinde, kendi içinde bir çıkış noktası aramaya çalışan ama bir yere varamayan ama kibirini de elden bir anlığına bırakmayan, islam çok güzel ama siz anlayamıyorsunuz diye söylenip duran adam da denebilir. Ha şimdi birilere diyecek batı çok mu masum, hayır batı da çok masum değil de konumuz o değil ki. İslamcı günümüz türkiyesinde kimdir neler düşünür ne ile uğraşır öğrenmek isterseniz birkaç ay yeni şafak nam gazeteyi takip ediniz. Bolca gariplikle karşılacak, akp'nin yeni türkiyesini bunlar mı kuracak diye garip düşüncelere dalacaksınız.


  • i ve been mistreated  (15.11.15 20:20:56) 
isid.


  • fortisvita  (15.11.15 20:24:12) 
Bu konuyu bayağı araştırdım. buraya sayfalar yazarım ama mümkün değil. Ruşen çakır bu konuda çok yazmıştır. Pnu başlangıç için tavsiye edebilirim.


  • i ve been mistreated  (15.11.15 20:26:07) 
en kısa tarifim şu:

islamcılık modern hayatın islami esaslara göre tanzimini ön gören tüm düşüncelerin müşterek ismidir.

bir başka deyişle siyasi ve toplumsal hayatta modernitenin getirdiği zoraki yeniliğe islami bir alternatiftir. binlerce farklı islamcı görüş savunulabilir. fakat sanıldığı gibi her islamcı otoriteryen, pan-islamist ya da dini anlamda reformist olmak zorunda değildir.

bilindik (?) bazı islamcıların farklı görüşleri olduğu göz önünde bulundurulmalıdır: mesela tanzimat sonrası namık kemal, ziya paşa, ali suavi ve mehmet akiflerin farklılığı.

dolayısıyla bu duyuruda, sözlükte şurada burada sabah akşam topu islamcıların inşaatına kaçmışçasına küfürler savuranların bu kadar kıvırmasına gerek yok. islam düşmanlığını islamcılık düşmanlığı kisvesine soktukları o kadar aşikar ki tüm kötülüklerin kaynağı olduğuna inandıkları akp'nin islamcı olduğunu iddia ediyorlar.

akp'ye ideolojik yakıştırmalardan sağ siyaset, muhafazakarlık, otoriteryenlik, yeni osmanlıcılık, milliyetçilik ve despotizm gibi analitik kavramlara ihtiyaç kalmıyor böylece. islamcı diyip geçebiliyorsunuz, rahat valla
  • antepaunovic  (15.11.15 23:06:32 ~ 23:11:49) 
@ante

hacı o ilk cümlenden dolayı bunları dedim zaten. görüyoruz müslümanın halini. hadi eyv.
  • i ve been mistreated  (16.11.15 02:38:10 ~ 02:38:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.