[]

gizli şeker, insülin direnci vs. tahlili

sevgili arkadaşlar. bu gizli şeker denen, insülin direnci denen mevzudan şüpheleniyorum. doktora gideceğim lakin ondan önce bir kan tahlili yaptırmak istiyorum. yakınlarımda bir poliklinik var fakat orada bu konunun uzmanı doktor yok. gidip "kan tahlili yaptırmak istiyorum şunu şunu istiyorum" falan diyip kan tahlili yaptırabiliyorsunuz (lütfen bunun doğruluğunu yanlışlığını anlatmaya çalışmayın, yaptığım doğru bir şey olmayabilir farkındayım).

şimdi sorum şudur ki benim bu gizli şeker, insülin direnci konusunda fikir vermesi için hangi kan tahlillerini yaptırmam gerekiyor?

şimdi eminim ki oradaki kan tahlili isteyecek doktora gizli şeker için, insülin direnci için tahlil yaptırmak istiyorum desem kesin bir şeyleri eksik yazacak. ben yazıp eline vereyim de hepsini tam istesin.

 
hocam bu konuda ders vermemeniz gerektiğini özellikle rica ettim. evet benim zihniyetim bu. keyfi olan cevap versin, kanına dokunan da cevap vermesin tamam mı? oradaki sürgün yemiş, hayattan bezmiş adama şikayetimi söyleyip anlamadığı şeylerin tahlilini yapsın istemiyorum ben. her doktor her haltı bilmiyor maalesef. öyle bir memleketteyiz. kalçası ağrıyan annemin çekilen kalça grafisine ve mr'ına bakıp "ben bundan anlamam, ben sadece kırık çıkıktan anlarım" diyen bir ortopedist çalışıyor ankara'nın en büyük ve en lüks özel hastanesinde biliyor musunuz? şimdi ben nasıl güveneyim konunun uzmanı olmayan adamın tüm tahlilleri tam isteyeceğine?


  • kibritsuyu  (19.06.13 15:35:05 ~ 15:39:31) 
böyle şeylere neden bu kadar celallenilir anlamamki, adam yaptırmak istediği tahlil/tahliller icin bir ön bilgi sahibi olmak istemiş, zaten buradan aldıgı listeyi de gidip doktorun eline verecek degildir cok cok büyük ihtimalle, "hekim arkadaş varsa da cevap vermesin" bu nedir ya? olması gereken bence şudur ki hekim arkadaş varsa bu soruya kendi uzmanlıgı cercevesinde cevap verip, üstüne üstlük genelde şunu yazmazlar sen bunu da istiyorum diye ekstra yol göstermeliler
diye düşünüyorum
Soruya gelince
aynı şikayetlerden süphelendim, önce medikoda açlık tokluk insülin değerlerine baktırdım. Sonra cıkan sonuca istinaden beni endokrin polikliniğine yönlendirdi (ref aralıgından yüksek cıkmıştı) orada birkaç saat şeker yüklemesi yapıp kan aldılar ve kan şekeri değerine baktılar. Sonrasında da glisemik endeksi düşük yiyecekler içeren bir diyet verdiler, onu uyguladıktan sonra da kontrole cagırdılar. Diyet sonrası insülin direnci kırılmıştı (son cümle sonucu merak edenlere :)
  • primetime  (19.06.13 16:44:25 ~ 16:44:56) 
yakinlarinizdaki plonikigin aile saglik merkezi var mi? (bunlar devletinki gibi olmayanlar) orada bir sansinizi deneyebilirsiniz. ben de yaptirmistim aynisi ve bunun icin aile saglik merkezine gitmistim istanbulda. yalniz bunu ozel saglik sigortam karsilamisti o yuzden anlasmali bir kurum yeterli olmustu. yapi kredi sagligin ankaradaki anlasmali kurumlarini buldum bir arayip sorabilirsiniz belki. ( tahlil sonuclarim ulasabilecegim bir yerde olmadigindan dolayi tam olarak cevap veremedim sorunuza ama belki bir yardim olur diye yaziyorum)
gecmis olsun
www.yksigorta.com.tr
  • 65 derece  (19.06.13 20:47:06) 
Tam tamına 10 saat oruçtan sonra, kan vereceksin abicim.

Gece saat 10'dan sonra bir şey yeme ve ertesi sabah saat 8'de kan ver mesela. Bunun gibi... Su içmek serbest. Onun dışında her şey yasak bu 10 saat süresince.

Yapılacak testler, Açlık Kan Şekeri, Açlık İnsülini, Hemoglobin a1c (Hba1C) ve C peptid

Bunlar yapılsın. Bunların sonucuna göre, ya

Oral Glukoz Tolerans Testi ve Eş zamanlı insülin de yaptırırız, ya da,

günde bi saat yol yürü, (hem beline de çok iyi gelir)
tatlıyı azalt,
koladan, gazozdan, aystiden dörtnala uzaklaş,
günde iki porsiyondan fazla meyve yeme,
ekmeğe, makarnaya, pizzaya abanma, kibar ve insanî ölçülerde ye

gibi önerilerde bulunuruz.

Hazır kan alınmışken, "tüm metabolik panel"e bakılması da, "senede bi defa kabilinden" şık bir hareket olur.

"Biz açlık insülini bakamıyoruz" filan derlerse, dörtnala uzaklaş oradan.

Hatta, mesleğinle alâkalı olarak, ben senin yerinde olsam, paraya kıyar ve Vitamin D3 seviyesine de baktırırdım.
  • compadrito  (20.06.13 05:53:53 ~ 06:00:29) 
al buyur işte abi. ben bilmiyor muyum olacakları? burada compadrito üstadımın yazdığı tahlilleri de kağıda yazdım gittim üstelik. dedim ki özel bir doktora gittim, insülin direnci için, gizli şeker için tahlil istedi, bunları yaptırmak istiyorum diye. sanki ben hiç insülin direnci dememişim gibi, sanki compadrito "açlık insülinine bakmıyorlarsa oradan kaç" dememiş gibi, sanki kağıda yazıp vermemişim gibi sen insüline minsüline bakma. açlık kan şekeri, o kadar, yallah. hazır kan alınmışken şuna şuna da bakılsın falan zaten yok. benim evde parmağımın ucunu delip ölçtüğümden gayrı bir şey istememiş. insülin direncine bakılacak ama açlık insülinine bakılmayacak. bilmiyorum. doktor değilim ama bana çok saçma geldi. sonra gelip buradan sorunca yok efendim doktora saygısızlık. adım gibi eminim o doktor benim ne için test yaptırmak istediğimi bile anlamadı. "şeker" lafını duyunca şekerimi ölçtü o kadar.


  • kibritsuyu  (21.06.13 10:30:59 ~ 13:23:18) 
abicim o doktor insülin direncinin ne olduğunu bilmiyodur bile. açlık insülin sonucu bilinmeden, insülin direnci ölçülemez.

Tunus Caddesi No: 95 06680 ANKARA
Tel: 0 312 468 70 10 (9 hat pbx)
Tel: 0 312 427 81 70 (4 hat pbx)
Fax: 0 312 427 81 74
Çalışma Saatleri: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi: 08.30 - 20:00, Pazar: 08:30 - 18:00

Gördüğün üzere, Düzen laboratuarı haftada 7 gün çalışıyor.

Gidiyorsun oraya, paraya kıyıyorsun ve bu dediğim dört teste baktırıyorsun.

açlık kan şekeri
açlık insülini
hemoglobin a1c
c-peptid

bu sonuçları bana yazıyosun, ben sana insülin direncini hesaplıyorum. (Düzen bu hesaba da ayrıca para alıyo galiba. Onu ödemeyesin diye yani). Eğer bunlarda bi anormallik varsa,

oral glukoz tolerans testi ve eşzamanlı insülin

ile belki vitamin D3 seviyesi de baktırırsın.

herhangi bir doktor istem kağıdına filan lüzum yok. orada zaten doktor var. gidip o doktora, "ben bu testleri yaptırmak istiyorum" diyeceksin. o da sana "ne kadar akıllı bi adammışsınız siz! hekim misiniz yoksa?" diyecek.

pahalıdır bunların tamamı ama senin sağlığından daha değerli değildir. Ege bebek babasız kalmasın!
  • compadrito  (23.06.13 18:04:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.