(2) 

Gss ödemezsem ne olur?

biseysorcaktim #1582132 
Ödenmemiş ve birikmiş gss borcum var. Ödemek istemiyorum. Özel sağlık sigortasından faydalanıyorum, lazım olduğundan ilacı özel sigorta ya da kendi paramla alıyorum. Bu yüzden gss için para vermek istemiyorum.

Ödemezsem ne olur?
(2) 

taksi plakalarının fiyatları düşüyor mu?

biseysorcaktim #1581550 
seçimler olduktan sonra sarı sitedeki taksi plaka ilanlarının ilk iki sayfasındaki bir kısım ilanı favoriledim. o günden beri 100'e yakın "fiyat düştü" maili geldi. bazıları her gün ellişer-yüzer düşürüyor. bazılar 6.5'milyondan 5küsüre kadar düştü.

ama tabi benim yaptığım bir araştırma değil, kısıtlı bir gözlem sadece.

plakacılar tarafında ya da sektörde konuşulanlar nedir bileniniz var mı? benim gözlemlerim ile paralel mi?
(2) 

2007 öncesinde oynadığım çiftlik oyunu

biseysorcaktim #1581028 
selamlar,
2007 veya bir kaç sene öncesinde oynadığım bi bilgisayar oyununu arıyorum. farmville tarzında bir şeydi ve onların öncüsüydü belki de. arada bir kümese ayı giriyordu. ayıya tıklayarak onu kafese koyuyorduk, belli bi sürede araca yüklemezsek kafesini parçalıyordu. animasyonları yoğun, neşeli, müzikli bi oyundu.

reflect studio gibi bir şeydi o oyunu yapan. ama muhtemelen ismini yanlış hatıyorlıyorum çünkü reflect, reflex gibi kelimelerle bulamadım.

o dönemlerde bilgisayar dergiler vardı, onlar her sayıda cd veriyorlardı. o cd'lerden çıkmış olabilir bu oyun.

bahsettiğim oyunu yapan şirketin başka bir sürü daha oyunu vardı. tüm oyunları efektli, müzikli, kendine özgündü o zamanlar için.

bir diğer ünlü oyunları da bir çeşit brick-breaker tarzda bir oyundu. ancak o yaştayken oyunların isimleri aklımda kalmamış.

bu bilgiler ışığında, oyunu ya da yapan firmayı bulabilir miyiz?

aradığım oyun farm frenzy'ye benziyor ancak o kasım 2007'de çıkmış. ben muhtemelen bu tarihten önce oynadım ve çok muhtemelen zaten çıktan epey sonra haberim olmuştur, çünkü interneti aktif kullanmıyordum.

bir de yapımcı şirketleri alawarmış ki bahsettiğim yapımcı bu değil.
(1) 

Şirketlerin ödedikleri vergileri görmek üzerine

biseysorcaktim #1580852 
Şu web sitesinden e-sirket.mkk.com.tr şirketlerin vergi numaralarına baktım, dijital.gib.gov.tr buradan ise ne kadar ödeme yapmışlar (çoğunlukla yapmamışlar) onu gördüm.

* bazı şirketler "matrahsız" yazıyor. bu kar etmedikleri (ya da böyle söyledikleri) için hiç vergi vermedikleri anlamına mı geliyor?

* ilk verdiğim linkte 2919 şirket var, her şirketin ismi çıkmıyor. neden sadece bazı şirketlerin bilgileri yer alıyor orada?

* vatandaş olarak her şirketin ne kadar vergi verdiğini (vermediğini) görme hakkım var mı? nasıl?

* küçük esnaflar için kasanın arkasına vergi levhası asılması yasal bir zorunluluk değil mi, çok az yerde görüyorum bunu. gördüklerim de okunmuyor zaten. internetten vs sorgulanıyor mu küçük esnaf?

* küçükler neyse de; amazon, çiçeksepeti, koç holding vs bi kaç aklıma gelen şirkette "matrahsız" yazıyor sonuçlarda. resmen rastgele sorgu yapıp vergi ödeyen şirket var mı diye baktım, pek başarılı olamadım.
(6) 

patatesi kaç liradan aldınız en son?

biseysorcaktim #1580640 
geçen markette 64liraydı kilosu. küçük ve özel bi patatesmiş. seçerek aldığım başka bi patates 19tl idi. haşladım ama eskiden olduğu gibi afiyetle yenecek gibi değildi.

pazara çıkmadım uzun zamandır, o yüzden pazar fiyatı çok farklı mı merak ediyorum. uzun zamandır lezzetli patates yemedim. muhakkak acı bi yeri denk geliyor artık, önceden sadece patates yiyerek yaşayabilirdim.

istanbul, avrupa, hal fiyatları 15-25 arasında olduğunu söylüyor. pazarda da 20-30 arasındadır sanırım. migrostan çok farkı yok bu durumda.

siz kaça aldınız, nereden alıyorsunuz, neye dikkat etmeli?
(7) 

otomobil sahibi olmak ve sabit giderler üzerine bazı sorular

biseysorcaktim #1580322 
bugünün piyasası ile 1.2 - 1.5m arası, bir kaç yaşında bir otomobil sahibi olsam, fazla kullanmıyor olsam bile sabit giderleri benim için aşağı yukarı gideri nedir?

---
otomobil lazım olmuyor genelde. tatillerde de kiralık araç kullanıyorum. bu yüzden borca harca girip bir araç sahibi olmak istemedim.

ancak zaman zaman ihtiyaç duyuyorum. vergisi, kaskosu, otoparkı, bakımı vs gibi kalemler yüzünden hep öteledim araç sahibi olmayı.

şu linkteki model ederinde/ayarında bir araç sahibi olsam, 30 yaş, erkek, daha önce arabası olmayan biri olarak, kasko/sigorta/vergi gibi bedeller nedir? başka ne gibi maliyetler çıkar bana? otopark yok, bir yere abone olmam lazım.

www.sahibinden.com
(linkteki araç temsili)
(5) 

kiralık araçta alt muhafaza hasarı

biseysorcaktim #1580309 
selamlar,

bayram tatilinde bir araç kiraladım daha önce de kiraladığım kurumsal bir firmadan. full paket sigortası var. üst segment bir araç.

kırsal ama sürtmemesi gereken yolda altı sürekli sürtünce bi yerde kontrol ettim ki, plastik alt muhafaza kapağının vidalarından biri çıkmış ya da kırılmış, bir kaç cm aşağı sarkığı için hız kesicilerde bile sürtüyor. bayram dolayısıyla kaportacılar kapalıydı, ben de daha dikkatli sürdüm ve can sıkıcı bi durum olmadan seyahatimi tamamladım. buna ben mi sebep oldum, daha önceden var mıydı bilmiyorum. ama önceden var olma ihtimali yüksek. çünkü alırken sağını solunu incelesek de, altına bakmadım. sağında solunda ufak tefek çizik-çarpma vs olduğu için bu da önceden var olabilir diye düşündüm.

yarın sabah teslim edeceğim.


1 - kaportacıya gidip yaptırabilirim miyim ufak bi bedele? bi vida takıp çıktığı yeri taksa, ya da bir şey uydursa olacak. olur mu?

2 - hiç bir şey demeden bırakayım aracı, full paket sigortası var. ihale bana kalırsa bile oradan karşılarlar mı? mini hasar kapsamına giriyorsa bir beyan olmaksızın buradan karşılanıyor ama bu mini hasar mıdır bilmiyorum.

araç mercedes c200. plastik bir kapak bu. aracın altına girebileceğim bir yer bulamadığım için kendim girip bakamadım.

bahsettiğim duruma dair görsel
hizliresim.com
(1) 

Sabahları daha kolay yorulmak

biseysorcaktim #1580105 
Sabah kalkıp duştan çıkınca kalp ritmim 90lara dayanıyor. Hani kimi insanlar çok kahve içer ve çarpıntı yaşar ya, öyle oluyor. Ya da aşırı heyecanlanınca ritim değişir ya ona benzer bir şey.

Sadece duşla daha doğrusu doğrudan buhar ya da sıcak su ilgili bir durum değil bu, evden çıkıp iki üç kata denk gelen yokuş/basamak çıksam da aynısı oluyor.

Bu durumlar sadece uyandıktan sonraki bi kaç saat oluyor.
Açlık, kan şekeri vs gibi durumlarla ilgili olabilir belki, tam olarak bunlar nedir bilmiyorum.

Bi kaç saat sonra her şey yolunda. Sabah 7buçukta spora gittiğimde spor biterken kendime geliyorum tam anlamıyla. O yüzden sabah sporu keyifsiz oluyor.

Velhasıl, ne olabilir bu bahsettiklerimin sebebi? Teşekkürler.
(2) 

Seçim bittikten sonra okulun kapatılması

biseysorcaktim #1579572 
Bugün oyumu kullandıktan sonra başka bir şehre geçtim ve akşam beşte okula sandıkları izlemeye gittim. Beş olunca içerideki tüm vatandaşları polis dışarı çıkardı, müşahitler girebiliyordu ama vatandaş okula yarım saat kadar giremedi. Zarflar sayılırken ya da tasnif edilirken vatandaşlar giremez dediler.

Sonra içeri girdik, zarflar daha açılmamıştı, yeni yeni açılıyordu. Sınıflara girip zarfların açılıp tasnif edilmelerini sorunsuz izledik.

Sayımlara gelince müşahitler dışında herkes sınıf dışına çıkarıldı. Engellenmedi kimse, kapıdan izleyebilirsiniz dediler ama kapıda yığılma oldu. Kapıdan pusulalar tam görülmüyor ya da duyulmuyor. Sınıflarda yeterli sayıda müşahit vardı.

Ben hiç bi seçimde bunları yaşamadım. Var mı böyle bir şey?
Bu bahsettiğim yer silme akpli bu arada.
(1) 

Geniş aralıklı sineklik - elek

biseysorcaktim #1577804 
internette nasıl arayacağımı bilemedim, belki yardımcı olan çıkar.

ihtiyacım olan şey geniş aralıklı bir elek ya da sineklik. aralıkları yaklaşık 2-3 milimetre civarında olmalı. sinekliklerde "göz aralığı standart olarak 18x16" şeklinde açıklamalar gördüm. eğer bu 1.8 x 1.6 mm anlamına geliyorsa, benim daha büyük olanına ihtiyacım var. standart sinekliklerdeki aralığın iki katı genişliğe ihtiyacım var aşağı yukarı.

metal kedi sinekliklik teli de esnek tül gibi de olabilir. elek olarak kullanacağım.

internette ne şekilde arayabilirim?
(3) 

Bu ürünün kumandasını nasıl temin edebilirim?

biseysorcaktim #1577564 
www.hepsiburada.com

osram uzaktan kumandalı ledli lamba.

kumandası çok jenerik. farklı marka ürünlerde de gördüm. muhtemelen aliexpress'te ya da trendyol'da bu kumandalar satılıyordur ama nasıl arayacağımı bilemedim.

bu lambadalardan bir kaç tane var, kullanıyorum ama kumandaları bozuldu ya da kayboldu. o yüzden bir kaç tane kumanda alacağım, ampülsüz.
(1) 

IOS - NameDrop özelliği - NFC - Arkadaş olarak eklemek

biseysorcaktim #1577539 
İki ios17 cihazı birbirine dokundurunca telefon numaralarını alıp veriyor. Bu özellik ya da benzeri bir özellik, kendi uygulamamda farklı amaçla kullanılabilir mi? örneği iki telefon dokundurulunca, eğer ikisinde de benim uygulamam varsa, birbirlerini arkadaş olarak eklesinler gibi.

Alternatif olarak, arkadaşlık özelliği olan bir cep telefonu uygulamasında, insanlar birbirlerine uygulamadan arkadaşlık isteği göndermek dışında nasıl arkadaş ekleyebilirler?

Mesela qr kodumu okut, app yüklüyse arkadaşlık daveti at değilse markete yönlendir. (bunu yapıyorum)

Onun dışında, NFC ya da benzeri bir yöntem bu amaçla kullanılabilir mi? Teknik olarak mümkünse bile, kötü bi fikir mi?

Popüler sosyal medya uygulamalarında arkadaşık isteği göndermek için ne gibi yöntemler kullanılıyor?
(7) 

içecek önerisi - meyve suyu alternatifi

biseysorcaktim #1577228 
merhaba,
kola vs gibi içecekleri pek az tüketiyorum. pek iyi gelmiyor. meyve suyunu özellikle AOÇ nar suyunu severim ama doğası gereği şekerli olduğu için o da iyi gelmiyor. bir bardak ya da biraz fazlasını içince uykum geliyor.

çay, kahve ve su dışında, böyle ferah ferah ne önerirsiniz sonrasında bayıltmayacak?
(3) 

"kiracım çıkarsa yenisini bulamam" devri ne zaman kapandı?

biseysorcaktim #1577075 
ya da kapandı mı bu devir?

ben öğrenciyken evi tuttuktan kısa süre sonra vazgeçmek zorunda kalmıştık ve ev sahibi "ben yeni kiracı bulamam" deyip cayma bedeli istemişti, vermiştik.

şimdilerde ise ev sahipleri kiracıları çıkarmak için fırsat kolluyor. "yerine yenisi iki üç günde gelir, bir iki boş kalsa bile zarar etmem, yeni kiracıdan yüksek kira alırım" diye düşünüyorlar.

* evlerin kiracısız kaldığı durumlar hala var mı (çok fahiş, aşırı yüksek istenen yerleri görmezden gelelelim)
* ne zamandır bu durum oluştu?
(5) 

Balkan göçmeni olup da vatandaşlık alan var mı

biseysorcaktim #1576920 
Büyüklerim bulgaristandan geldiler ve hala yaşıyorlar. Bi kısım akrabamız hala orada ama pek bi bağlantımız yok. Zamanında bazı tanıdıklarımız vatandaşlık aldılar. Ancak süreç nedir ben bilmiyorum. Bu süreçten geçenler tecrübelerini aktarabilir mi?
Babaannemin buraya gelirken verilen denklik belgesi ya da kimliğini aldık.
(1) 

Araç kamerası yapışkanı

biseysorcaktim #1576048 
Takıp bi daha kullanmayacağız diye dikiz aynasının altına doğru yapıştırdım. Şoför koltuğundan ekranı görünmüyor. Ama bazen ekranı görmek de iyi olabilirmiş.

Yapıştırdığım yerden çıkarıp beş altı cm aşağı yapıştırmak istiyorum ama nasıl çıkaracağım yapıştırdığım yerden? Çok güçlü bi şekilde yapıştı. Çıkarıp başka yere yapıştırıken yapışkan özelliği zarar görecek mi?

70 mai s500 pro plus
(3) 

arabadaki çizik ve bedeli

biseysorcaktim #1575640 
resimde gösterdiğim hasarın bedeli nedir sizce?

sağ ön ve sağ arka kapının altında bir tane, sağ arkada kapıda bir tane daha çizikler var. derin değiller. parmağıma belli belirsiz bi pütürcük geliyor gezdirdiğimde.

çamurluğun olduğu yerde de iki tane göçük var.

pegeout 508, bi kaç bin km'de kiralık araç.

i.hizliresim.com

fotoya göre 40 ila 70 arası tutar dediler. o kadar olur mu gerçekten? hangi koşullarda öyle olabilir.

teşekkürler.
(2) 

Neden 00.49 seçildi

biseysorcaktim #1575032 
Axiom 3 görevi dün yapılacaktı, hava şartları ya da muhtelif sebeplerle ertelendi ve 00.49'ta yapılacak, bir kaç dakika sonra.

neden 00.49?
(2) 

Cihazdaki online videoyu TV'ye yansıtmak [chromecast]

biseysorcaktim #1574617 
Telefonumda ya da bilgisayarımda izlediğim online filmlerde, sağ altta, başka cihazlara chromecast yapabileceğim bir buton çıkıyordu.

ona basınca, aynı ağda bulunan mibox'ta o filmi açabiliyordum.

bir süredir o buton kayboldu. ne telefonumdan ne de bilgisayarımdan cast yapamıyorum. o buton çıksa bile asla mibox'a bağlanmıyor.

neden olduğu hakkında fikir sahibi olan var mı?
(2) 

notepad++ karşılığı mac için

biseysorcaktim #1574524 
windows'ta en sevdiğim şeylerden biri notepad++ adındaki program. mac'te yok. karşılığı ne olabilir?

tecrübe ettiklerim arasında en yakını sublime text. daha iyisini bulamadığım sürece sublime text diyeceğim bu sorunu cevabı için

---
VSCode'u aktif kullanıyorum, text-editör'den ziyade editör benim için. çok ayarım eklentim var. bi de sürekli projeler açık.

atom, brackets ve ağır bunlar bi not defteri için.
vim for mac var ama alışık değilim vim tarzı kullanımlara.

notepad++ 'ın en büyük artısı büyük dosyaları bile hızla açması, text editing'le işleri çok hızlı yapması idi. boşlukları sil, trim et gibi basit fonksiyonları çok kullanıyordum. ya da not etmem gerekirse bir şeyi, hemen ona yazıyordum.
(3) 

Esnafın fiş kesmemesi üzerine

biseysorcaktim #1574394 
durumu anlamak istiyorum. aranızda ticaretle uğraşanlar da vardır, tersi durumda olan da. polemik olmadan makul bi tartışma olsun lütfen.

esnaftan nakit bir şey aldığım zaman eğer fiş kesmezse yüzde 10-20 gibi bir oranda kdv'sini ödemiyor, bu ona kar kalıyor.

kredi kartı ile ödediğimde hem pos kullanım bedeli hem de vergisini veriyor. yani 100 liraya satılan ürünü nakit satarsa (ve çoğunun yağptığı gibi fiş kesmezse) 20küsür kadar ekstra kazanç sağlayacak.

ama şunu merak ediyorum, esnaf arada bir vergi vermemeyi gözönünde bulundurarak o ürünü 100e satıyor, eğer vergi kaçıramasa idi o ürünün bedeli 120 olmayacak mı?

yani günün sonunda esnafın ödediği vergi, aslında benim ödediğim vergi ve esnaf aracı yapılarak ondan tahsil ediliyor. günün sonunda onun ödememesi vatandaşın ödememesi anlamına gelmiyor mu?
(5) 

Kira artış üzerine

biseysorcaktim #1574201 
3 sene önce girdiğim evde geçen sene neredeyse iki kat artış ile 5000e oturdum. ev sahibi geçen ay aradı ve yeni dönemde 15bin istediğini söyledi. gerçek enflasyona göre hesaplayınca aşağı yukarı 12-13 eder dedim, ben bilmem falan dedi. makul bi noktada buluşuruz dedik ve kapattık.

%25 yasası devam ediyor ancak ben bunu doğru bulmuyorum. tüik enflasyonu %50 civarında, bu da gerçekçi gelmiyor. girdiğim zamanki dolar kurunun bugünkü karşılığı ve dolardaki enflasyonu hesaplayınca 11e yakın bir tutar ediyor. enag enflasyonu %125 civarında, bu da (5000 * 1.25)+5000 = ~12bin eder.

ben bu paradan fazlasını vermeyi doğru bulmuyorum.

aynı sokakta evler 17-19 arası, kimisi daha yeni, kimisi eşyalı. bu evin ederi tahminimce 15-17 gibi bir şey olurdu bugün tutacak olsam (diğer ilanlara bakarak bunu söylüyorum).

bir şey demeden 12bin göndereyim diye düşünüyorum. hata yapmış olur muyum?
(2) 

VPN Engellemeleri

biseysorcaktim #1574191 
Geçen haftalarda türkiye'de bi çok vpn engellenmiş ve çalışmaz hale gelmişti. hala engelli mi vpn'ler? sorunsuz olarak kullandıklarınız neler var? expressvpn'i gözüme kestirdim, edinecektim. sorun yaşıyor musunuz?
(2) 

herkesin az-çok bildiği rap şarkıları

biseysorcaktim #1573445 
sanırım gansga's paradide, still, smoke weed everyday herkes tarafından en az bir kez duyulmuştur. bu şarkıların ne olduğunu bilmeyenler de muhakkak bi yerde denk gelmiştir.

bunlar gibi başka örnekler var mı?
(5) 

IPhone Pil Sağlığı

biseysorcaktim #1573305 
Yaklaşık bir buçuk yıldır iphone 13 kullanıyorum. yaza kadar pil sağlığı iyiydi, sonra bi ara 96 olduğunu gördüm. bugünlerde tekrar baktığımda 89 olmuş. düzgün düzgün kullanıyordum halbuki.

* iphone için bir buçuk yılda 89'a düşmesi normal midir?
* iki yıl içinde 80 altına düşerse garantiden yenileriz demişler garanti kılavuzunda, öyle mi? böyle kullanmaya devam etsem düşecek o zaman?
* dikkatli kullanırsam da garantisi bitene dek muhtemelen 81-82 civarında olacak. napayım, dikkatsiz kullanayım ve garantisi bitmeden servise mi vereyim 80 ve altına düşürüp de?

teşekkürler.
(1) 

çamaşır makinesi vs portatif mini yıkama makinesi

biseysorcaktim #1572094 
2-3 litre hacmi olan, içinde minik bir motoru bulunan kova tarzı makineler var. fiyatı aşağı yukarı 1bin lira bugünlerde. çorap, havlu, iç çamaşırı, tişört gibi şeyler yıkanabiliyor. öyle bi ürün almak istiyorum.

tek yaşıyorum ve büyük makine için çamaşır biriktirmeye kalktığımda bi haftayı geçiyor.

onun yerine ufak bi şey olsun da, bi tişört, iki çorap olsa bile yıkayım diye düşündüm.

günümüz modern çamaşır makineleri, bir çorap da olsa ekonomik olarak yıkayabiliyorlar mı? harcadığı zaman, su ve elektrik için, bir tişört iki çorap yıkamak istemiyorum. eski bi çamaşır makinem var. benim makinemin ekonomik olduğunu ya da içindekini algıladığını sanmıyorum.

bu amacım doğrultusunda, portatif makine kulllandınız mı hiç? tecrübeleriniz var mı?

örnek (daha iyi ya da kullanışlı modelleri de var)
www.amazon.com.tr
(1) 

elektrikli araçların çekilememesi üzerine

biseysorcaktim #1570712 
sözlükteki yolda kalan elektrikli araç başlığında öğrendim, elektrikli araçlar itilemiyormuş.

daha doğrusu, boşa alalım, 3-5 adam bi el atalım kenara çekelim deyince bile bir sürü arıza yapıyormuş.

bunun sebebi de elektrikli araçlarda vitesi boşa alıp tekerlekler ile motor arasındaki bağlantının koparılamamasıymış.
çok şaşırdım bunlara.

ittirince motor döneceği için elektrik üretip aküye ve diğer elektrikli aksamlara zarar veriyormuş. soğutma mekanızmalarının çalışması için de aracın çalışıyor olması gerekiyormuş.

1- cidden, yol ortasında kalan aracı yol kenarına çekmek için 15 metre çekince de bozulabiliyor mu araçlar? çekiciye yüklemek için beş metre çekmek bile zarar veriyor demişler ama aklım almıyor. yavaş yavaş 15 metre çekince ne ısınacak, ne elektrik üretecek (teker motor dişli oranı 1e10 gibiymiş, tekerlek 15 defa dönse motor 150 defa dönecek. yine de çok problem değil ki?

2- neden üretim yapılırken bu konuyu gözardı etmişler. opsiyonel olacak bir şey değil ki bu. aracı motor çalışmazken de ittirmek/çekmek gerekebilir.

gerekirse manuel bi yöntemle bile tekerlekler ile motorun bağlantısını kesmek ne kadar zor olur ki araba üreticileri için.
(5) 

Dünyanın En Borçlu ülkeleri

biseysorcaktim #1570482 
En büyük borcu olan ülkeler arasında ABD, Çin, Japonya gibi büyük ülkeler var. hatta listeye bakınca, bi kaç istisna dışında, ne kadar büyük ve gelişmiş ise o kadar borcu var.

bu ülkelerin borcu neden bu kadar yüksek?
kime borçları var?
nasıl hesaplanıyor bu?
sanıyorum ki, abd'nin 32trilyon borcu var ama bir sürü de alacağı var. bu 32 trilyon net borç değildir

meraklısı için;
www.usdebtclock.org
(3) 

Gün içinde AI Chat araçlarını ne şekilde kullanıyorsunuz?

biseysorcaktim #1570239 
Benim için bir süredir chatGPT elim ayağım oldu.
biraz daha informal şeyler için de bard iyi cevaplar veriyor.

gün içinde özellikle iş konusunda (yazılım) çok faydalanıyorum. (şu kodda hata nedir, bunu şu hale getir benim için, böyle böyle yaptım ama daha iyi yolu nedir) şeklinde soruyorum çoğunlukla.

* bu iki araç dışında kullandığınız yerler var mı? chatGPT'nin ücretsiz hali yetiyor şimdi, ücretli özellikleri gözardı edebilir (muhteşemse paylaşabilirsiniz yine de)

* gün içinde işi hızlandıracak, zaman kazandıran başka yöntem ya da pratikleriniz varsa paylaşabilirsiniz.

teşekkürler.
(2) 

THY - 100üncü Yıl Reklam Çalışması

biseysorcaktim #1570223 
www.youtube.com

cumhuriyet'in 100üncü yılı sebebiyle yukarıda verdiğim linkten görülen çalışmayı yapmışlar. istiklal marşı yaklaşık 80 farklı enstürmanla kaydedilmiş, uçakların anlın konumuna göre melodi değişiyormuş.

ben anlamadım tam olarak, uçakların listesi var ekranda, hangisine tıklarsa müzik ona göre mi değişiyor? hangi bölge üzerinde en çok hangi uçak varsa o bölgeye dair müzik mi geliyor.

yapılan uğraşa ya da ortaya çıkan işe dair bir eleştirim yok, sadece anlamadım.
(2) 

çok kısa kesilen tırnaklar nasıl düzelir

biseysorcaktim #1570110 
tırnaklardan çok rahatsız oluyorum. birazcık uzayınca hemen kesiyorum, zaman içerisinde, kesilen beyaz kesimin parmaklarımın epey gerisinden başladığını farkettim.

kısalta kısalta, kesim noktasını çok geriye taşımışım yani. normal hali bana uzun geliyor beyazlıkları görünce.

nasıl düzeltebilirim? manikür falan bu işe mi yarıyor
(erkeğim, kesmek dışında hiç tırnaklarım üzerine düşünmemiştim)
(3) 

macbook ve harici klavye

biseysorcaktim #1569304 
harici klavye kullananlar touchpad'i kullanmıyorlar mı? fare mi kullanmak durumundayız..

ben mouse kullanmak istemiyorum (mac'in touchpadiyle mutluyum) ama harici klavye almam gerekiyor. klavye'li touchpad var mı (apple marka olmayan ve aynı mac touchpadini aratmayan)?




----
macbook klavyesinden çok şikayetçi değilim ama bazı tuşlarda sıkıntı yaşıyorum ve fonksiyon tuşlarının olmaması işimi zorlaştırıyor.

mac'e uyumlu istediğim gibi ve makul fiyatlı bir klavye buldum ancak harici klavye kullanırsam mac'teki touchpad'i kullanamayacağım. harici bi mouse kullanmıyorum yıllardır, sadece touchpad'i kullanıyorum ve bundan vazgeçmek istemiyorum.

ne yapabilirim bu konuda? günde 18-20 saat bilgisayar başındayım bir süredir, ve böyle devam edecek. laptopu masadan uzaklaştırıp sadece ek monitörden çalışmak istiyorum. haliyle ve dolayısıyla fareye ihtiyaç duruyorum.
(2) 

Neden çok fazla ödeme sistemi var

biseysorcaktim #1569225 
vodafone pay, turkcell pay, migros pay, papara, ininal, bkm express, colendi, sipay... her bankanın ya da büyük kurumun dijital cüzdan uygulaması var.

son bi kaç yılda böyle çok fazla hizmet ortaya çıktı.

kullanıcı parasını cüzdana atıyor, firma bu paraları değerlendiriyor ve oradan gelir mi elde ediyor? bunu yapıyordur da tek olayı bu değildir, sebebi ne bunca yatırımın?
(7) 

Gazze'den canlı yayınlar

biseysorcaktim #1568698 
Youtube'da canlı yayın ile gazze'nin bombalanmasını gösteren bir çok yayın var. farklı açılardan, dünden beri devam ediyor bu yayınlar.

bir kaç dk'da bir bombalar düşüyor. gece karanlığında ise şehir aydınlanıyor tam anlamıyla. çok korkunç.

yorumlar aktif kimi yayınlarda. insanlar zevkten dört köşe, heyecanla izliyorlar. ama bazı yorumlar insanlıktan çok uzak.

bu insanlık dışı değil mi? savaş suçu olmuyor mu bu? festivalde bir çok insanı öldüren hamas yüzünden filistin'e yapılan bu saldırıya onay verebiliyor muyuz? asıl şunu merak ediyorum, hamas ile filistin farklı kavramlar değil mi? tüm şehrin hamas destekçisi olduğunu düşünmek yanlış sanki?

savaşlar hep korkunçtu, hala korkunç. dünden beri israil yüzlerce sivilin ölümüne sebep oldu. bazı hesaplar ölen insanların, enkaz altında kalanların fotoğraflarını paylaşıyor. israil'e yakınlık duyanlar bu ölüleri görünce mutlu oluyorlar. bu nasıl iş?

sözlükte de filistin bunu haketti diyen entry'ler yüzlerce favori almış. aksini düşünenler ise linçlenmiş.

ben mi yanlışım bu konuda? dediğim gibi, hamas'ın yaptığı terör faaliyetleri, filistin halkının bu denli bombalanmasını, elektrik-su kesintisi ile halkı yok edilmesini haklı çıkarır mı? siviller isterlerse şehri terk edebiliyorlar mı?

Sürekli dışarı çıkmak isteyen kedi

biseysorcaktim #1568446 
Önce pencereye, sonra pencere önüne derken, bi iki kez bahçeye kaçtı. dışarısının tadını almış olmalı ki sürekli çıkmak istiyor.

dışarıdan eve girerken kaçmaya çalışıyor. apartmanda bi ses olduğunda, zil çaldığında, dışarıdan ayak sesi duyduğunda hemen kapıya koşuyor.

bunlar klasik kedi davranışları aslında, problem olduğunu düşünmüyorum.

ancak son günlerde acı acı ses çıkarıyor, ağlıyor gibi, yalvarıyor gibi.
bir şey mi oldu, mama/su vermeye mi unuttum, kumu mu temiz değil diye gidip bakıyorum sonra anlıyorum ki dışarı çıkmak istiyormuş.

en sonunda açıcam pencereyi, ister gel ister gelme diyeceğim.

ne yapmak lazım? duymazdan mı geleyim? üzülüyorum da. arada bi kapıdan kaçıyor. açık bırakıyorum dönsün diye, apartmanda turluyor sonra geri geliyor.
(1) 

Sözlükte arama yapmak

biseysorcaktim #1568413 
Bir başlıkta yüzlerce entry var ve "en iyi" ifadesini içeren entryleri görmek istiyorum.

başlıkta ara dediğim zaman "ben, sen, kendi, evren, uyarıyı, ciddiyim" gibi bir çok kelime içeren entry'leri de getiriyor.

google da olduğu gibi "en iyi" ifadesi şeklinde getir diyemiyor muyuz?

ya da "en" diye aratıyorsam, başına sonuna boşluk koysam da ben, sen gibi sözcükler gelmeye devam edecek.

nasıl yapıyorsunuz?
(2) 

Macbook'ta ikinci ekran

biseysorcaktim #1567666 
2019 model intel işlemcili macbook pro cihazım var ortalama kalite eski bi monitörüm var.
monitörü takınca fanı çok çalışıyor, çok ısınıyor. bazen can sıkıcı oluyor.
kronik bi durummuş bu.

* zaten monitör almak istiyordum, iyi kalite bi monitör alsam yine bu kadar ses yapacak mı?
* bu sesi kesmenin bi yolu var mı?
* geçen sene de kullanmıştım bu monitörü o zaman ses yapmıyordu sanırım. güncellemeyle falan mı oluştu bu sorun?
(1) 

Aile hekimliği tetkiki ve tiroid fonksiyon testi

biseysorcaktim #1567324 
Tiroid fonksiyon testi yaptırmam gerekiyor.
aile hekimliği tetkiki adı verilen testlere dahil bir şey mi yoksa farklı kavramlar mı? kandaki t3, t4, tsh gibi değerlere bakılıyormuş. kan tahlili verince bunlara da bakılmış mı oluyor?
(2) 

BES'in hangi kurumdan olduğunun bir önemi var mı?

biseysorcaktim #1566934 
Yaklaşık 1buçuk sene önce çalıştığım yerde otomatik bes açılmıştı, kapatmadım. devam etmek istiyorum. o bankayı sevmiyorum, kullanmak istemiyorum.

* bes'imi taşıyınca 1buçuk yıllık hakkım da gelecek diye biliyorum, doğru mu?
* hangi şirkete geçtiğim önemli mi? bes fonları belli zaten. X şirkete geçsem Y şirketinin kurduğu fonu alamıyor muyum?
* komisyon, kesinti vs gibi şeyler az-çok aynı değil mi?
(sağlık sigortamın olduğu ve hali hazırda memnun olduğum kuruluşa geçmeyi düşünüyorum)
(2) 

İç Mimar ne iş yapar, bana lazım mı?

biseysorcaktim #1566921 
Evimde bir odam boş. Ofis yapmak istiyorum orayı. evden çalışıyorum uzun süredir ama çalışma düzenimin yeterli olmadığını farkettim.

masa, kitaplık vs alacaktım. bir profesyonele danışmak iyi olabilir diye düşündüm.

iç mimar ne yapar, bu tarz durumlarda mı destek verirler. oda aşağı yukarı 15-20 m2. kiracıyım, fazla kır dök yapılamaz.

armut'a yazmak istemedim teklif etmek ücretli olduğu için. bu tarz bir işlemin piyasasını bilen paylaşırsa sevinirim.
(1) 

Kortizonlu iğne - dipromed (diprospan)

biseysorcaktim #1566627 
nisan-mayıs ayında doktora gittiğimde alerjik rinit çok fazla olduğu için hap falan tek başına yeterli değil, bir ay etkili iğne gerekiyor dedi. ismi de dipromed (diprospan muadili).

iğneyle beraber derdim tasam kalmadı. şahane bir şeydi.
haziran'da tekrar iğne yaptırdım. zaten yazın az oluyordu alerji, yine beni çok mutlu etti.

bir kaç haftardır azar azar yine alerjik rinit etkisini gösteriyordu. bugün dayanamadım, ilacı aldım ve tekrar iğne yaptırdım.

bu kadar şahane bir ilaç olduğu için "so good to be true" diye düşündüm ve içime bir kurt düştü. bu ilaç kortizonlu olduğu için öyle her ay gideyim yaptırayım denmiyormuş. kortizonlu olduğunu bilmiyordum. prospektüsten: (DİPROMED’in içeriğinde etkin madde olarak betametazon dipropiyonat ve betametazon sodyum fosfat bulunmaktadır. genellikle bir kortikosteroidtir. Betametazon, inflamasyonu (iltihabı) ve bağışıklık yanıtını baskılayarak çalışan güçlü bir steroiddir.)

ayda bir yaptır dediğine eminim. iyi bir doktordu, ilgisinden ve tedavisinden çok memnun kaldım ama kortizonlu bir ilacı bu kadar sık kullanmama teşvik etmesi yanlış değil mi?

kortizon zararlı mıdır, kötü müdür emin değilim ama doktorların ve tanıdıklarımın kortizonlu ilaçlardan imtina ettiklerini bildiğim için biraz tedirgin oldum.

soru: dipromed iğneyi alerjinin arttığı zamanlarda, bir-iki ayda bir yaptırmak kötü mü? sözlükte biri "senede birden fazla olmamalı" demiş.
(2) 

ayıklarak pire temizlenir mi [kedi]

biseysorcaktim #1566226 
kedim pirelenmiş.
bir kaç gün evde yoktum, o sırada çoğalmışlar.

frontline adlı pire ilacını kullandım veteriner önerisi ile. iki-üç gün oldu. etkisi olmadı mı yoksa henüz etkisini göstermesi için erken mi emin değilim.

dün bugün kediyle oynarken üzerinde gezenleri yakaladım sürekli. etrafı temizledim, bir çok şeyi yıkadım vs. her kucağıma geldiğinde üç-beş yakalıyorum. artık yakalamak zor oldu. sadece çenede kaldı -ki oralara dokundurtmuyor kedim.

ilk gün kocamandı pireler, onlar öldüler sanırım. şimdi minicik minicik, belli ki yumurtadan yeni çıkmışlar kaldı. gördüğüm yumurtaları da alıyorum.

1 - ilaç etkisini henüz göstermedi mi? yoksa yeterli mi gelmedi?
2 - tekrar ilaç uygulamak kedi için zarar verici olabilir mi?
3 - elle ayırarark pire sorununu bitirebilir miyim?

zararı olabilir diye hemen tekrar ilaç kullandırtmak istemiyorum, bir süre geçmesini istiyorum.
(3) 

kiralık araçta tampon çıkması

biseysorcaktim #1565772 
kiralık araçla geri yanaşırken tampon hafiften kaldırım benzeri bi yükseltiye sürttü. sağ tekerleğin üstünden tamponun tırnağının attığını gördüm. 2-3 cm atmıştı. tampon çıkmak deyince düşmüş gibi anlaşılmasın. elimle ittirdim, düzeldi. ama hafifçe eğrilmiş. sağlam tarafına bakınca farkını anladım. yoksa çok anlaşılmıyor.

resimde görüldüğü üzere, üst tarafta hafif bir bombe var. elimle bastırıp yerine taksam bile hafif bir boşluk kalmaya devam ediyor.
ibb.co


1- nasıl düzeltebilirim? boşuna para kesmesinler benden (kurumsal, global bi acente)
2- full paket sigortam var ama böyle şeyleri kapsaması için polis çağırıp tutanak tutmalıymışım. tatilde uğraşmadım. ben zaten böyle şeylerde kafam rahat olsun diye sigorta yaptırmıştım :/
3- bedeli ne olur bunun? benden önce olmuş bile olabilir bu. alırken farketmedim. çarpan ben olsaydım bunu farketmezdim zaten.
(2) 

Apple dışında Retina ekran üretilmiyor mu

biseysorcaktim #1564740 
üretilmiyorsa, buna en yakın ekran nedir?

mac için ikinci ekran almak istiyorum. 1080p ortalama kalitede viewsonic marka bir monitörüm var. eski bilgisayarımda severek kullanıyordum ama mac ile birlikte kullanınca çözünürlük farkı çok fazla ve bu rahatsız ediyor, göz ağrısı yapıyor. 1080p bir monitör alsam yine göz ağrısı devam eder mi? en az 2k ya da 4k bi monitör mü almalıyım?

şu cihaz nasıl sizce? tasarımını beğenmedim ama özellikleri iyi sanki?
www.benq.com

farklı ekran çeşitleri var. ips yazanlara mı bakmalıyım?

en önemli kriterim mac'in ekranına yakın olması ve göz ağrısı yapmaması. dediğim gibi, ekran cinsinden ziyade çözünürlük farkı yüzünden göz ağrısı oluyor olabilir.

bi o bi bu ekrana gözlerimi çevirirken saniyenin üçte biri kadar bi görüntü farklılığı hissediyorum. sanki o sırada gözlerim odaklanmasını değiştiriyor gibi oluyor.
(7) 

afrika'daki bu ülkeler hk söylenen bu sözler doğru mu

biseysorcaktim #1564318 
pbs.twimg.com

bu ülkelerin tarihini bilmediğim için merak ediyorum. çünkü bu caps'te yer alan ifadelere benzer ifadeler çok kez duydum.

afrika'yı sömüren, onları köleleştiren bi çok ülke var. ama hiç sömürü olmasaydı da acaba yine benzer durumda olacak mıydı?

caps'teki ülkelerde hala beyaz adam etkisi var mı?

(cevapları yarın okuyacağım, teşekkürler)
(1) 

ChatGPT 4 kullanımı, ChatGPT API

biseysorcaktim #1563538 
chatgpt'nin chatbotu üzerinden GPT3.5'e erişebiliyoruz. ben 4'ü kullanmak istiyorum. bunun için illa plus abonesi mi olmalıyım?

api'ye üye oldum, api sayfasındaki playground üzerinden kullanıyorum. seçenekler 4 görünmüyor. ancak openai'nin web sayfasında, api ile GPT4 modeline erişim sağlanabileceği yazıyor.


aylık 20 dolar vermek istemedim, api key ile istek yapayım, kullandığım kadar ödeyim. bir kaç dolara mal olacak bu şekilde bana. hep kendi app'lerimde de kullanırım bireysel olarak.

soru:
* api ile chatgpt4'e erişim sağlayamıyor muyum?
* 20 dolar vermeden gpt4 ya da plus'ı deneyebilir miyim? bir hafta deneme falan yok sanırım, doğrudan kart bilgileri istiyor. deneyim, beğenirsem satın alırım.
(2) 

Maden alanları neden ağaçlandırılmıyor

biseysorcaktim #1563201 
terk edilmiş ya da artık kullanılmayan madenler neden ağaçlandırılmıyor?
maden sahasını örten toprak kazıldıktan sonra nereye dökülüyor? mesela kömür ya da mermer madenleri toprağın altında olsa gerek.

başlıkta yazan soruyu google'ladığımda "göstermelik" bazı çalışmalara denk geldim ama bunların etkili olmadığı aşikar.

çok fazla "kel" arazi var bir çok yerde. öylece ve çirkince duruyor. hadi lazımdı toprağı kazdın, yok ettin, durduramadı seni kimse, işin bitince neden düzeltmeye çalışmıyorsun?

sebebi nedir? olmuyor mu? olur bence.
(6) 

Portatif Klima önerisi

biseysorcaktim #1563200 
12btu'luk bir portatif klima almayı düşünüyordum. koçtaş'taki good-feel marka kalmamış. düşündüğüm ürünler de tükenmiş ya da yüksek fiyatlıydı.

hava sıcaklıkları mevsim normallerine döndüğü/döneceği için bu sene almasam da olur dedim.

şimdi insanlar kapış kapış klima aldığı için pahalıdır ve sonraki ay alsam talep azaldığı için daha ucuz olur mu? yoksa, zaten çin'den vs geliyorlar, talep azaldığı için fiyatı düşse bile döviz ve vergiler yükseldiği için artar mı?

bana ikinci gibi geldi.
(1) 

ChatGPT (ya da benzerlerine) benim gibi kod yazdırabilirim miyim?

biseysorcaktim #1563159 
chatgpt'ye ihtiyacım olan şeyi tarif edip işimi hızlandırabiliyorum. ya da kod parçası verip refaktör ettiriyor ya da temiz olmayan data'yı temizlemesini sağlıyorum vs.

peki, çalıştığım projenin kurallarına ve tarzına uygun olarak iş yaptırabilirim miyim? bu şekilde eğitmenin yolu var mı?

Web Projesini Refactor etmek Hk [NextJS, GRPC, Typescript] - AI

biseysorcaktim #1562698 
Özetle; bir projeyi refactor etmek için kullanabileceğim bir araç ya da AI hizmeti var mı?

---
Basit olduğunu düşündüğüm, bazı kavramları ilk kez kullandığım, çok büyük olmayan ama bir türlü iyi yapamadığım bir web projem var. Gitgide büyüdü. Bu şekilde başkasına teslim etmek ya da sıfırdan yazmak istemiyorum.

Kendim hakkından geliyorum ama bir sürü de eksiğim var. Ne klasör yapısı tam doğru, ne isimlendirmeler. Bir sürü de kullanmadığım dosya/bileşen var.

Nasıl ki kod bloğunu chatGPT'ye verince refactor etmek konusunda yardımcı oluyor, tüm projeyi bu şekilde analiz edip de best-practice'lere göre bana bi liste çıkarıp da şunu şunu şöyle yapmalısın diyen bi hizmet var mı? Makul olmak kaydıyla ücretli de olabilir.
123456  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık