[]

Almanya'dan dönerken tutuklandım, şimdi ne olacak?

Selamlar arkadaşlar,

Almanya'da üniversite öğrencisiyim (bachelor). Maalesef yeşil pasaportuma güvenerek oturma izni almadım. Ancak yeşil pasaportla son 6 ayda 90 gün kalma hakkım vardı ve ben maalesef -farkında olmadan- 103 gün kalmışım. Aslında ben giriş çıkış yapınca o 90 gün sıfırlanıyor diye biliyordum ama maalesef öyle değilmiş. Birinci dönemim daha yeni bitti, İstanbul'a dönerken, pasaport kontrolünde (havaalanında) polis durumu farketti.

Neyse beni polis bürosuna aldılar, sorular, aramalar ve sorgulardan sonra, durumu anlattım, öğrenci olduğumu, yeşil pasaportum olduğunu ve farkında olmadan 13 gün fazla kaldığımı anlattım. Kabus gibiydi. Neyse konsolosluğu aramak isteyip istemediğimi sordular. Aramak istediğimi söyledim. Uzun aramalardan sonra konsolosluğumuza ulaşabildiler.(aslında ciddiyetsiz konsolosluğun rezillikleri ayrı bir başlık konusu ya neyse). Çıkan kadın bana ifade vermememi, susma hakkımı kullanmamı, zira ifademi sonradan çarpıtabileceklerini söyledi. Sonra polisi istedi, komiserle de konuştu. Polisler öğrenci olduğuma, çalışmadığıma emin olduktan sonra bana daya mantıklı ve insan gibi davranmaya başladılar.

Yeminli bir tercüman getirdiler, aynı zamanda avukattı, o da bunu(ifade vermememi) salık verdi. Bu tarz durumlarda savcının %99 takipsizlik kararı verdiğini söyledi. Ayrıca herhangi bir para talep ederlerse "param yok" dememi, zira daha sonra paramı geri almamın çok zor olduğunu söyledi.

Parmak izim, fotoğraflarımı çekmeler derken, ifademi aldıktan sonra transit alandan Türkiye'ye döndüm.

Dönerken polis komiseri, ikinci dönem için gelirken mutlaka İstanbul'daki Alman konsolosluğu'ndan D tipi giriş vizesi almamı, Almanya'ya girdikten sonra da oturma izni almamı söyledi. En son bir tane düşük rütbeli memur beni salıverirken, "keşke direkt oturma izni alsaydın, şimdi yabancılar ofisi seni bir daha kabul etmeyecek büyük ihtimalle" gibi şeyler söyledi.

İnanın çok berbat durumdayım, ne yapmalı ne etmeliyim, bir fikri olan lütfen paylaşsın.

 
biraz cahil cesareti işi olmuş ama geçmiş olsun öncelikle.

elinizdeki yeşil pasaportu kullanarak öğrenci vizesi almadan öğrenci olarak kalmaya gittiğinizde değil 90 gün 1 gün dahi kalsanız suç işliyorsunuz. dolayısıyla yine ucuz kurtulmuşsunuz. tavisye verecek bir şey yok, almanya'ya dönmeden önce geçerli pasaportunuzla birlikte konsolosluğa gideceksiniz, gerekli evraklarınızı yanınıza alcaksınız ve öğrenci vizesi için başvuracaksınız. yaşadıklarınızdan dolayı vizeyi vermekte zorluk çıkartabilirler ancak siz yine de durumunuzu yukarıda anlattığınız gibi açıklarsanız (eğer açıklamanızı isterlerse) vizenizi alır, sorunsuz bir şekilde almanya'ya dönersiniz. belki de zaten "hatasını yapmış anlamış" deyip vizenizi verecekler pat diye. belki de "bir daha ülkeye girip karıştırmasın ortalığı cahil herif/hatun" deyip boşverecekler vizeyi. bu tamamıyla konsolosluğa kalmış.
  • demcan  (12.02.12 12:04:16) 
cevabınız için teşekkürler. yani şimdiden konsolosluğa gidip böyle böyle bir durum yalşadım şimdi ne olacak dememe gerek yok mudur?


  • aeolus  (12.02.12 12:09:24) 
özel bir işlem yapmanız gerekmiyor. siz iyi niyet göstergesi olarak donanımlı ve bütün evraklarınızı hazırlamış olarak gidersiniz, oradakilere durumu da anlatırsınız saklamış gibi olmamak için ama bilmediğinizi, pişman olduğunuzu falan da eklersiniz. sonrası allah kerim.

mutemelen yaşadığınz olay kayıtlarınızda çıkacak çünkü.
  • demcan  (12.02.12 12:15:54) 
ah be abi. ah be diyorum. keşke almanya'ya gitmeden önce daad'a falan gidip sorsaydım ben ne yapmalıyım diye.

bir kere mutlaka istanbul'da konsolosluğa gitmen lazım. sen bir şey demesen bile büyük ihtimal olan biteni görecekler orada bilgisayardan. sana tek tavsiyem ne olur sükunetini koru. çünkü saçma sapan konuşup insanın sinirini bozuyorlar, haklıyken haksız duruma düşüyorsun. ben kendimi genelde çok sakin biri olarak görüyorum, eğitim için vize almaya gittiğimde oradaki görevli kadınla çingene gibi kavga etmiştim sinirden, abitur diplomam olmasa direk attırıyordu kadın dışarı.

sakin ol, alttan al, durumunu açıkla. kötü niyetli olmadığını anlarlarsa, biraz da şanslıysan pek sorun çıkarmayabilirler. vizeyi aldıktan sonra da ilk iş münihte yabancılar şubesine, oturma izni almaya gitmek. kolay gelsin.
  • resistance is futile  (12.02.12 12:16:51 ~ 12:17:27) 
muhtemelen 5 yil süreyle giris yasagi konucak,ayni zamanda diger schengen ülkelerinden de vize alamayacaksiniz.

ayni zamanda turistik vize ile egitim vizesi farkli seyler olacagindan durumda uygulanacak.yani durumdan haberdar oldugunuz varsayilacak.hafifletme olacagini sanmiyorum 18 yasindan kücükseniz muhtemelen ceza almazsiniz bu arada,eger öyle bir durum var ise bilginize..

acikcasi bu durumdan haberdar oldugunuz ve turistik vize ile illegal olarak orada kaldiginiz icin hakettiginizi düsünerek bunun diger kisilere ders olmasi gerektigini düsünüyorum.
  • serabetan  (12.02.12 12:20:56 ~ 12:21:55) 
merhaba,

benim anlamadığım bir konu var. Almanya'da bachelor okuyan birisinin, pasaportu ne renk olursa olsun, üniversite'de, visum veya aufenthaltstitel'ine bakmadan kayıt olması imkansızdır. hele bayern'de her şey daha da imkansızdır. tabii öğrencinin aufenthaltstitel'ini alabilmek için, önce eğitim maksatlı vizeyi görmek isteyecektir üniversite ve yabancılar şubesi, istanbul'dan alınan. siz direkt olarak vizeyi de almadığınıza göre, üniversiteye kayıt olmanız gerçekten ilginç geldi, çünkü üniversite pasaportunda vizeyi görmeden asla ve asla kayıt yapmaz.

iyi günler
  • tina hoffmann  (12.02.12 12:28:06 ~ 12:28:51) 
ya şöyle bir durum vardı, geçen ekim ayına kadar(ekim 2011, yani dönemin başına kadar) zaten erasmus öğrencisi olarak o okuldaydım ve oturma iznim vardı. daha sonra oturma iznim bitti ve yeşil pasaport yaşı 25'e uzatıldığından ben de yeşil pasaport aldım. açıkçası, benimkisi sadece deneme amaçlıydı, yani ben türkiye'de de bir üniversitede okuyorum normalde, acaba orada yapabilir miyim diye denemek için bu dönem gittim, zaten bütün dönem orada kalmadım, sınavlarımı verdim döndüm.

sorun zaten orada, okuldan ses seda çıkmyaınca, ki oturma iznimimn bittiğini biliyorlardı, ben de hiç bilmediğimden dolayı başıma geldi bütün bunlar. çıldıracağım, 5 yıl falan süreyle yasak deniyor. off ki ne off...
  • aeolus  (12.02.12 12:35:44) 
@aelus

bütün dönem orada kalip kalmamaniz degil olay orada ögrenci olarak yesil pasaport ile bulunmak illegaldir,bir cok ülke zaten bunu belirtir,yani siz egitim vizesine ya da oturum vizesine basvurmaniz lazimdi ,isin bilincinde olup basvurmadiniz.

olay bu,zaten onlarda öyle islem yapacaklardir.

okul sizinle bu konuda ilgilenmez,uyarici kurum okul degildir,18 yasindan büyük oldugunuz gerekcesi ile sizin dikkat etmeniz gereken bir durum oldugundan islemlerin tam olarak yapilacagini düsünüyorum ve umuyorum.

sorusturma acilip acilmamasi da önemli,eger acilirsa is ciddiye binebilir,ki binmis kisiler de taniyorum.bu islemlerde %99 demek dogru degildir cünkü risk sizin üstünüze.isin ucunu takip edin,mahkeme acilma durumu var ise ona göre baska islemler yapmaniz gerekebilir.
  • serabetan  (12.02.12 12:42:57) 
insanlar Almanya'da neler olup bittiğini bilmeden bildikleri 3-5 pasaport kuralı herkese her durumda işler sanıyorlar
ben öğrenci vizesiyle gidip 2 sene kayıt olmadan yaşadım kimsenin ruhu duymadı
sakin olun durumu en baştan anlatın konsoloslukta
bi de inşallah erasmuslu gittiğiniz dönemdeki pasaportu atmamışsınızdır oradaki vizeyi gösterin veya erasmus için olan belgelerinizi bulundurun yanınızda
orada asla çalışma filan olmadığını yeşil pasaportu sonradan aldığınızı ve üniversitenin uyarmadığını (gerçi uyarmak zorunda değil ama saf salak ayağına yatın)
bi de derhal gidin konsolosluğa randevu sistemi var bir sürü evrak isteniyor biliyorum. telefonda bunlar anlatılamıyor zaten. ama içeri girip derdinizi anlattıktan sonra böyle özel durumlarda olanları arıyorlar -biliyorum beni bizzat aradılar çünkü sevgili amcam bana giriş yasağı koydurtmaya çalışmıştı da (bende her türlü macera bulunur :D)
  • niye ama  (12.02.12 12:48:28) 
@niye ama

bahsedilen tüm tecrübeler türkiye,almanya,avusturya arasinda tecrübe edilmis olup yazilmistir.bir süre almanyada,4 senedir avusturyada yasamis/calismis/okumus biri olarak bu tecrübeleri yaziyorum.özellikle vize durumlari ile cok fazla karsilasma durumum oldu ondan bu kadar kesin seyler yazabiliyorum.

belirtmekte fayda duyuyorum, niye amanin dedigi gibi olayi hafife almayin.cünkü bu ciddi bir olay.bu olaya normalde dikkat edilmez belki ama sizinkinde farkedilmis ve olay hakkinda yazili dökümanlar tutanaklar tutulmus.ondan resmi prosedür itibari ile budur(cok yakin bir arkadasimin ki okulunun yarisini biten ögrenci vizesini yenilemeyip yesil pasaportla kalan birinin 5 yil ceza yemesine tanik oldum).

isin pesini birakmayin,avukatla görüsün.o size yardimci olur.ama su halde salaga yatip vize almak bana cok zor geliyor.
  • serabetan  (12.02.12 12:55:06) 
yok, eski pasaportum -üzerinde oturma izni olduğu halde- duruyor. zaten aslında sanırım ona bile gerek yok zira sistemlerinde, hemen çıkıyor, oturma iznim olduğu ama ben yine de yanımda bulundurmaya çalışırım.

şimdi o zaman ilk işim hemen gidip randevu almak ve içeride(konsoloslukta) durumumu anlatmak. umarım ceza falan olmaz(giriş yasağı anlamında) zira eğitim hayatım buna bağlı.
  • aeolus  (12.02.12 12:56:24) 
Öncelikle geçmiş olsun diyorum. Benim başımdan biraz daha farklı bir olay geçti. (bkz: schengen vizesi/#16764506) Başka bir duyuruyu da cevap vermiştim. www.eksiduyuru.com

Ben gözaltına alındığımda paskalya tatiliydi. O yüzden bana eğer Türk Konsolosluğu'nu ararsan paskalya bitene kadar yaklaşık 1 hafta seni nezarethanede tutmak zorunda kalırız, o yüzden boşuna arama ver ifadeni dediler. İfade, parmak izi, sorgu çekimi vs.den sonra 16 saat havaalanında tutuldum. Ayrıca bir sürü ceza filan ödettiler. Berlin Schönefeld'de, gece tüm havaalanı kapatılıyordu, sadece polisler, temizlikçiler ve ben vardım.

Neyse, ertesi sabah 2 polis eşliğinde uçağa bindirildim, bütün yolcular garip garip bakıyordu. Pasaportumu geri verdiler ve üzerinde geri gönderilmiştir damgası (zurückgecshoben) basmışlardı. Almanya'ya süresiz giriş yasağı kondu. Bu arada hakkımda mahkeme açılmış, ben savunma filan yazıp, öğrenci olduğumu belgeleyip evrakları posta yoluyla gönderdim.

Olay başımdan geçip geri gönderildikten sonra Berlin Türk Konsolosluğu, Berlin Eğitim Bölümü, İsviçre Bern Eğitim Ateşeliği ve Milano Türk Konsoloslukları ile konuştum, yazıştım. Bir ton evrak gönderdim. Yalnız hiçbirisi yardımcı filan olmadı. Hepsi bunlar Almanya'nın içişleri ile ilgili mesele, biz karışamayız dediler. Telefon ve Hızlı Gönderi ücretleri de (tanesi 25€ idi, bir sürü farklı yere gönderdim) sağlam girdi. 1 ay sonra evime gelen posta ile tercüman ücretini de istedi Alman polisi. Kısaca birşey elde edemedim. Utanmadan bir de Berlin Konsolosluğu evime mektup yolladı, Internet'te schengen anlaşmasının linkini göndermiş ve Alman polisi kuralların gerektiğini yapmıştır ve bizim yapacak birşeyimiz yoktur diye. Konsoloslukların olaya yaklaşımını bil diye yazıyorum bunları.

Türkiye'deki Almanya Konsolosluğu'ndan vize alabilirsen beni de haberdar et. Çünkü bu vaka Schengen Information System'e ekleniyor, böylece tüm ülkeler bu kaydı görebiliyor. Sen yine nezarethanede kalmamışsın sanırım, pasaporta damga filan da basmamışlar anladığım kadarıyla. Ben bu olay nedeniyle ceza paraları, telefon görüşmeleri, postalar, uçak bileti vs. derken toplam 1500-2000€ civarı bir para gitmişti. Daha sonra İtalya'dan oturma izni aldım, çünkü geçerli D tipi schengen vizem vardı.
  • neyehbe  (12.02.12 13:14:09 ~ 13:15:31) 
benimde yeşil pasaportum var yarı zamanlı berlinde yaşıyorum

almanya hükümetinin şöyle bi uygulaması var turistik vize ile(yeşil pasaport dahil buna) ülke içinde eğitim görmen (bu sıradan bi dil kursuda olabilir üniversitede) yasak.

ülkeye giriş hakkın turistik amaçlarla sağlandığı için eğitimden faydalanma durumlarında ceza alıyosun(parada olabilir ülkeye giriş yasağıda bundan emin degilim)

ama 90 gün yasasını aştığın takdirde(1-2 örnekle karşılaştım) yeşil pasportu kapsayan tüm avrupa ülkelerine giriş hakkını kaybediyor olman lazım(süreli yada süresiz buna dair hiç bi bilgim yok)

hatta sabihadan çıkarkende berline giriş yaparkende görevli beni sürekli uyarıyor 90 gün dolmadan çıkman lazım şeklinde. çıkış esnasındada 90 gün içinde geri giriş yapamayacağımı fln hatırlatıyor. görevlilerden kimseninde vizesiz pasaportla giriş yaptığın halde bi uyarıda bulunmaması şaşırtıcı ayrıca
  • berginyonbaenre  (12.02.12 13:41:16 ~ 13:41:51) 
vize konusunda işi çok sıkı tutuyorlar hele ki almanya'da yani, tr'deki okuluna geri dönme planlarını hazırla elde b planı olarak derim şahsen. muhtemelen o d tipi vizeyi alamayacaksın. b ve c planın hazır olsun yani.

sizin vizeyle alakalı yaşayacağınız hiç bir sorun inanın kimsenin umrunda değil, sorun karşı taraftan kaynaklansa bile suçlusu sizsiniz (mesela vizem geç çıktı diyorsun adamlar erken başvursaydın diyor, gibi). dolayısıyla evet.

özet olarak geçmiş olsun. türkiye de güzel bi yer bence sdf
  • roket adam  (12.02.12 13:59:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.