[]

Hesap İşletim Ücreti

Bankam yine sağolsun vadesiz hesabımdaki paramdan 50 lira hesap işletim ücreti kesmiş durumda. Yılda toplam 100 lira+vergi hesap işletim ücreti ödüyorum ve nefret ediyorum bu durumdan. Sorum şu;
Hesap işletim ücretini bankaya nasıl ödemem ? Mahkeme vs yolu ile geri alınabiliyor mu bu kesintiler ? Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor ?



 
(bkz: #17508683)


  • baldur  (02.12.11 19:09:17) 
Google'da arat konuyu ve işlemleri öğren.Mutlaka alabiliyorsun.


  • lebanon  (02.12.11 19:09:42) 
son kesilen parayı geri yatırıyorlamıs genelde. Benim 3 ayrı bankada son 3-4 yılda toplam yaklaşık 1000 liralık kesintim bulunuyor. Son kesintiyle birlikte artık sabrım taştı, tamamını geri almak istiyorum yapılan haksız kesintilerin.


  • kullanici_adimiz  (02.12.11 19:24:47) 
panpacığım, yürü bu yolda, sonuna kadar yanındayım...

iş bankası'nda vadesiz hesabım var. öğrencilerden para kesmiyoruz dedi bunlar. ben de açtım hesabı. 2. sene oldu, benden kimse öğrenci belgesi falan istemeyince, ben de götürmedim. sonra bir gün bir fark ettim ki benim hesapta tuttuğum 10 lirayı kesmişler. o para da kk'ı borcumu ödeyince para üstü atm vermedi, oraya aktarmıştım. ben bunun peşine düştüm. gittim bankaya, öğrenci belgesi getirseydin dediler. ama şimdi de göstersen olur dediler. öğrenci kimliği ile dilekçe yazdım, bayram sonrasına kalmıştı iş, bayram sonrası 26 lira gibi bir şey yatırmışlar. dedim 10 lira kesti 26 yatırmış, bir sakatlık var. internetten kontrol ettim. meğerse daha evvel de ben fark etmeden kesmişler. üstelik bir önceki döneme ait de kesmişler, dünya kadar. deli oldum. gittim bankaya, kadın dedi alamazsın, son dönemi verir, hesaplamışlar vermişler. geldim eve, sinirden deli oldum*2 tabi.

biraz araştırdım, baktım. zaten bu süre sınırlaması yapamayacaklarını biliyorum. bir baktım adamlar geriye dönük 10 yılı bile almışlar hep.

neyse, gittim ikinci bir dilekçe yazdım. ben dedim, öğrenci olduğum halde, o döneme ilişkin kesinti yapmışsınız, geri verin, yoksa haklarımı kullanıcam. bunu yaparken müşteri temsilcisinden o dilekçemin fotokopisine imza falan aldım. kadın güldü hatta, benim imza yetkim yok, bu evrak geçersiz, böyle olmaz, vermezler, falan dedi. ben başvurayım onlar vermesin dedim.

özetle; parayı aldım.

almasaydım, tüketici hakem heyetine gidecektim.


şimdi sana nasıl yardımcı olayım söyleyeyim;
belli miktarın altı için tüketici hakem heyetine gidilir. 750 lira gibi bir şey olmalı. farklı bankalar ise, her birine ayrı ayrı tüketici hakem heyetine başvuracaksın. mahkemeye bu aşamada gerek yok. eğer onlar itiraz ederse karara ya da sen edersen tabi, mahkemeye taşınır iş.

ve rahat ol, büyük çoğunlukla bu paralar geri alınıyor. ben aleyhe karar görmedim. sadece haberlere konu olmuştu bir tane öyle karar o da kredi kartı hizmetine karşılık falan diyordu, salla onu.

sonrasında; internette çok fazla bilgi bulabilirsin bu konuda ama ben de söyleyeyim, önce bir dilekçe yaz, bankaya iadeli taahhütlü mektupla gönder. içeriği, paramı verin olacak işte. belirt orada ne zaman ne kesmişlerse, hepsini iste. 1 haftaya cevap gelmezse, hakeme gidebilirsin. bu belge sana delil olacaktır. ben bankadaki kadının imzasını almıştım dilekçeme ama o her zaman tutmayabilir, sağlama al sen işini.

ondan sonra, ilgili bankadaki hesap sözleşmeni isteyeceksin, başvuruda bu da olacak, bu olmazsa kabul etmez hakem başvurunu.

bir de kimlik fotokopisi ile hakem heyetine gidiyorsun. hakeme başvuru ücretsizdir. ama bazı yerler posta masrafı alıyormuş. 4 lira kadar bir şeydir. o her banka için ayrı ayrı başvuracaksın tabi, her biri ayrı tüketici işlemi çünkü.

galiba 3 aydı, 3 ay içinde mutlaka karara bağlanması lazım. sonra da taraflara postalanıyor karar. itiraz olursa mahkemeye gidiyor. -ki böyle mahkeme kararları da gördüm, onlarda da tüketici lehineydi kararlar.

bu kadar. aslında pek bir şey yok. sadece internetten örnek dilekçeleri bul, onları doldur, gönder, bekle, hakeme git.

ha hakem dediğimiz, ikamet ettiğin yerin kaymakamlığı binasında olur. daha da bir şey yok, aklıma gelen. internette sahiden fazlasıyla bilgi var bu konuda. ve sakın peşini bırakma. ben bıraksaydım 65 lira paramı hiç edeceklerdi.
  • pomolilik  (02.12.11 20:10:35) 
otomatik ödeme vs. gibi durumlarda alınmadığı söylense de bazen alınabiliyor. yapılacak şey hesapta para bulundurmamak veya hesap işletim ücreti almayan 1-2 bankadan hesap açtırmak. bşka bir yol da örneğin şekerbank'ta 1 gr altını sürekli bulundurursan hesap işletim ücreti kesilmiyor. diğer bankaların da bu gibi örneklerini incelemeni öneririm.


  • holydreamer  (02.12.11 20:20:12) 
öğrenci olmam sebebiyle iş bankasından çatır çatır aldım paramı 200 liraya yakın bir paraydı. geçmişe yönelikte verdiler. ama uğraştım şube müdürüyle kavga ettimde öyle alabildim.


  • mr fusion  (02.12.11 20:30:14) 
@pomolilik, uzun uzun açıklamaların için çok teşekkür ederim. gün içerisinde ben de fırsat buldukça internette yazılanları okudum, öncelikle iade talep ettiğimiz bir dilekçe ve sonrasında sonuç alınamazsa hakem heyetine gitmek en mantıklı ve çalışır görünen yol. Aynen böyle yapacağım ben de. Bugune kadar farkındaydım kesintilerin aslında ama bu sabah, dün akşam verdiğim kira ödemesi talimatının eksik bakiye nedeniyle gerçekleşmediğini öğrenince tepem attı. Adamlar gece verdiğim talimatı gerçekleştirecegine önce hesaptaki parayı kesmişler kendilerine,sonra da utanmadan eft işlemi gerçekleşmedi diye mail atmışlar. Karşımda bu işin sorumlusu canlı bir muhattap olsa o an boynunu kırabilirdim.

@holydreamer, otomatik ödeme vs. kampanyalarıyla ya da müşteriyi tutmak için verdikleri vaatlerle ilgilenmiyorum açıkçası. Alınan bu ara hem tutar olarak çok fazla hem de tamamen haksız bir kesinti. Özellikle vadesiz hesapları işletmedikleri için hesap işletim ücreti saçma. Zaten ek ücret çıkaran işlemlerde(eft, bono, yatırım fonları vs.) ilgili ücreti şakk diye kesiyorlar daha sen işlemi bitirmeden. Bu yıllık kesintilerin bir açıklaması olamaz. Resmen haraçtır bu.

@mr fusion, ögrenci degilim su an ama ögrenciyken de kesmişler valla inceliyorum hesaplarımı :)
  • kullanici_adimiz  (02.12.11 20:41:12 ~ 20:42:20) 
bu işin hukuki açıklamaları genelde, banka zaten yaptığı her işleme para alıyor, üstüne bir de hesaptaki paramı kullanıyor, buna karşılık bir de benden iznim olmadan para kesemez, şeklindedir. gayet de makul ve açık ifadedir. haklı olarak çoğunlukla lehe karar çıkmaktadır.


  • pomolilik  (02.12.11 21:43:54) 
banka değiştir. ing turuncu hesaptan ücret almıyor, havale ve eft bedava

www.ingbank.com.tr
  • spankenstein  (03.12.11 07:15:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.