[]

öykü yazmak

merhabalar. öykü yazmak istiyorum ama nereden başlayacağımı hiç bilmiyorum. aklımda bir konu var ama öykü biçiminde yazıya dökebileceğimden emin değilim, zor geldi. bir de 1. kişi ağzıyla yazmak istiyorum, bu işi daha çok zorlaştırır mı? tecrübeli birileri yardımcı olursa sevinirim.




 
Merhaba,
Herkesin istediklerini kağıda dökme biçimi farklılık gösteriyor, biz zaman sonra sen de kendine uygun olanı bulursun ama belki bir kaç düşünce işine yarayabilir. 1. yolda, öylkünü kalın hatları ile tasarlayabilirsin. başlıca karakterler kimler, ne uzunlukta olacak, hangi olaylar cereyan edecek, varsa doruk ve kırılma noktaları nereler olacak ve nasıl bitecek gibi. ya da synopsis denilebilek küçük bir özet. bir şema ya da liste yapmak da işine yarayabilir. bunları yaparken olay yahut anlatımla ilgili aklına yeni şeyler gelebilir. 2 yol, içinden geldiği gibi direkt olarak başlamak ve yazım sürecinde karar vermek. Bu da güzel bir yol ama kafanda belli şeylerin oturmuş olması lazım.
birinci ya da 2. kişi ağzıyla yazmak sen,n kararın. biri diğerinden daha kolay ya da zor değil. öyküyü en iyi şekilde nasıl anlatabileceğini düşünüyorsan bunu seç. Kolay gelsin.
  • simten  (26.05.15 17:09:09) 
teşekkürler:)


  • vacigok  (26.05.15 17:58:16) 
simten +1 ayrıca bir de şu var ki öykü ya da herhangi bir edebiyat ürünü anlattığı konuyu anlatmayı hedeflemez. demek istediğim o aklındaki konu bir duygu durumunu, bir gözlemini, ya da insanlıkla ilgili bir derdini ya da bunların hepsini anlatmak için bir araçtır. tabi aklındaki konu bu saydıklarımdan biri de olabilir.

şöyle bir örnek vereyim ki anlaşılsın : yusuf atılgan'ın evdeki diye bir öyküsü var internette de olması lazım, üstüne çok fazla inceleme ypılmış bir öykü çünkü. öykünün konusu da bir "ev kızı"nın evinde geçirdiği kısa bir zaman ve bu zaman aralığında düşündükleri ve kurduğu diyaloglar. gördüğün gibi konunun herhangi bir çekiciliği yok -bence var tabi de insanlara söylesen konuyu öyle öykü mü olur derler- ama çok güzel ve çok başarılı bir öyküdür. konuyu nereye getiriyorum: bu gerçeğin farkında ol, aklımda süper bi fikir var öyküsünü yazmam lazım dediğinde sonucun iyi çıkması için fikrin süperliği bir ölçüt değil.

bunun dışında öykü dışında da yazıyor olmak lazım. günlük olur ya da bir an sonrasında yazılabilen benim anlık demeyi sevdiğim şeyler olabilir. kelimelere hakim olman lazım ki istediğini anlatabilesin.

bunlar tamam diyorsan simten'in dediği gibi bir synopsis çıkarabilirsin. karakter a şuraya gider, şununla karşılaşır, şunu yapar gibi basit ve kaba bir şekilde. aralarda senin bu öyküyü anlatma sebebini düşünürek vereceğin ayrıntılarla - alakalı olmak zorunda değiller ama bu konuyu neden anlatmak istiyorsun onu verdin mi hissetmek gerek (gerekliliği konusunda emin değilim şahsi fikrim gerekli olması yönünde) - doldurursun. tekniğin iyi olmayabilir, öykü bir kerede yazılan bir şey değil illa ki. yazdığını her okuduğunda biraz daha geliştirebilirsin. en son seni tatmin edecek bir şey çıktığında da paylaşırsın da belki biz de okunacak yeni bir yazar daha keşfetmiş oluruz.
  • yazmamaya yemin eden adam  (26.05.15 17:59:26) 
bence öykülerinizde ona da yer vermelisiniz böylece zorlaştırmaz


  • hebanon  (26.05.15 19:05:50) 
çok yardımcı oldunuz, teşekkürler:)


  • vacigok  (29.05.15 10:50:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.