[]

bekar ve yalnız erkeklere ev ekonomisi sorusu

aramızda elbet bu işin ekonomisini yapmış bilgili abiler vardır. şimdi şöyle ki her şeyin fiyatı belli. en ucuz protein kaynağı tavuk bile pek de ucuz değil. ha ucuz tabii de dışardan yemek söylemeye göye kıyaslıyorum ben. vakit harcıyoruz, başka malzemeler koyuyoruz içine falan ama onun yerine dışardan söylediğimiz yemek de hemen hemen aynı fiyata karnımızı doyuruyor birazcık daha pahalı oluyor ama o kadar da olsun ayağımıza kadar gelen bir hizmet satın alıyoruz.

tl dr; sizce yalnız bir erkeğin dışardan söylemesi yemeğini daha mı ekonomik kendisinin yapmasından ya da en azından maddi olarak pek bir fark yok mu?


 
Ben pazardan yaptığım alışverişle 1 hafta idare edebiliyorum, o parayla dışardan yemek yemeye çalışsam bir öğün ancak yerim. Yani şöyle anlatayım: 1 kilo ıspanağı bugün 3 liraya aldım. O benim için 2 günlük yemek demek. Yemeği yaparken kullanacağım baharatı yağı pişirme için harcayacağım doğalgazı falan topladığımda, totalde her türlü kardayım. Tabii ben bir de yemek yapmayı seviyorum; angarya görmüyorum. Bu da artı motivasyon oluyor. Üstelik kullandığım malzemenin kalitesi olsun hijyen şartları olsun hepsi benim kontrolümde; dışarıda yapanın insafına bağlı değilim. Yani dışarıdan söyleyip yemenin hiçbir mantığı yok benim için.


  • angelus  (20.02.15 17:33:53) 
migros sanal marketten söylersen de ayağına gelir, sana sadece tencerede tavada yemeği yapmak kalır, yapacağın şey zaten yarım saat sürer kompleks bir şey yapmıyorsan. ben uzun zamandır dışardan yemek söylemiyorum. hem sağlık açısından hem değişik şeyler yiyip içebilmek açısından hem ekonomik açıdan kendin pişir kendin ye olayı en güzeli. maddi açıdan fark olmaz olur mu hacı yapma lütfen, git bir yerden tavuk şiş söyle veya git bir yerde fettucini alfredo falan ye, en aşağı 15-16 lira sokanzi. sen elindeki malzemelerle 2-3 liraya hallediyorsun önüne gelen bir tabak yemeği. kesinlikle kendin yap yemeği. bir de yalnız yaşıyorsan damacana su yerine 5 litrelik eriklilerden al, damacanalar hem pahalı hem hijyenik değil, o su fışkıran yer deli mikrop dolu.


  • vedat chili peppers  (20.02.15 17:35:13) 
en ekonomiği ikisinden de biraz olanlar. hazır pizza 4lü 7 bilmem kaça alıyorsun atıyorsun fırına yeme dahil harcadığın süre max 30 dk. normal pizza söylesen 15 tl civarı bi büyük boy kampanyalı l.caesars (beni doyuranı seçtim). kendin yapmaya kalksan çok daha ucuza gelir, artan malzemeleri de değerlendirebilirsin ama çok vakit harcarsın. maddi olarak kendin hazırlaman hep daha ucuzdur çoğu yemekte ama zaman faktörü ve üşengeçlik bizi sipariş vermeye itiyor. sağlık kısmı çok ayrı bir konu oraya girmiyorum.


  • bass solo take one  (20.02.15 17:37:12 ~ 17:39:38) 
dışarıdan yemek söyleyince, tek öğünde minimum 15 lira gider. 24 saati tek öğünle kapatmayı planlıyorsa kişi, günlük 15 lira, aylık en az 400 lira gidecek demektir. aylık 400 liraya da gayet sağlam bir alışveriş yapılarak(Hatta tek kişi için bu para artırılarak da) , günde 3 öğün yemek yenebilir.

dışarıdan yemenin hiçbir avantajı yok.
  • mesglsn sanirm bn yatiyrm  (20.02.15 17:37:14) 
yemek yapınca tek öğün için değil de biraz fazla yapılsa o "vakit harcıyoruz" durumu kırılabilir. mercimeği, çorbayı, pilavı falan iki öğün/gün üst üste yemek dert olmayacaksa bu biraz fazla yapma işi işe yarayacaktır. aynı şey soğan/domates doğrarken de geçerli.


  • ron dennis  (20.02.15 17:41:20) 
yakın zamanda yaşadığım somut örnek.

yaklaşık 40-45 gün önceye kadar sürekli dışardan yerdim. nerdeyse 3 ögün. zaten kıloluydum. 1.5 pideden aşağı söylemezdim. 1500 lıraya yakındı aylık yemek harcamam. kı yaşadığım yer ucuz sayılır. çanakkale'nin bir ilçesi. yalnız bekarım.

şimdi diyetteym demiyorum, çünkü yemek alışkanlığımı ve yaşam stilimi değiştirdim.

evde sebze yemekleri yapıyorum. mesela yumurtalı ıspanak, pırasa, haftada bir nohut. haftada 4-5 gün et yiyorum. tavuk göğüsü veya butu haşlıyorum dometes sosu ile pişiriyorum. 300 gr et döner alıp ıkıye boluyorum. ıkı gun akşam yemeği yanına bol salata.

300 lıraya falan düştü mutfak harcamam.

elektrik faturası 35 lira arttı ( doğalgaz yok yaşadığım ilçede )
  • erektus  (20.02.15 17:47:36) 
daha yazin tr'de tavuk gogsunun (kemiksiz) kilosunu 8-9 liraya aliyordum, neresi pahali bunun? tavuk herhalde dunyada en ucuz turkiye'de, bol bol hormonlu oldugunan oturu.

sikayet edecek yer ariyorsunuz yemin ederim. al tavuk goguslerini ye. ton dersen, kirmizi et dersen o zaman ok derim de tavuk sudan ucuz turkiyede.
  • no christ requires  (20.02.15 17:49:46) 
kendi yaptığınla zaman harcıyorsun. biz erkekler oturup her öğün yemek yapamayız mutfağı sevmeyiz yapımıza ters. dışardakiyle aynı fiyata geliyor. neden zamanımı yemek yaparak öldüreyim?


  • sifirdokuzucuolanvarmi  (20.02.15 17:52:18) 
nasıl aynı paraya geliyor anlamıyorum. 300 gr et döner 10 lıra şu an marketlerde. dışarda 300 gr et döner yemeye kalkın bakalım ne kadar ödeyeceksiniz.


  • erektus  (20.02.15 17:54:21) 
herkes ya pahalı yemek örnekleri vermiş ya da angelus tek başına istisnai bir durum oluşturmuş. hadi angelus yemek yapmayı seviyor, ıspanağı bile severek yiyebiliyor. e ben evde kendim yapsam napacam her gün aynı yemekler ufak değişikliklerle çünkü sıkılıyor insan sürekli yemek yapmaktan. tavuk göğsünün kilosunun fiyatından haberim var da tavuk göğsünü yenilebilir hale getirmek hiç de kolay bir şey değil bir ton çeşni katman gerekiyor içine, yan malzeme vs. benim kafamdaki şuydu. tavuk pirzola mesela daha yenebilir tavuk göğsüne göre 10 lira diyelim 1 kilosu o civarda bir şey işte. dışardan bir tavuk dürüm veya tavuk ekmek de 5 lira civarı hatta daha ucuz olan yerler var. sağlığı falan siktir edecek olursak ben bu tarz bir "avantaj"dan bahsediyordum aslında.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.02.15 18:15:23) 
valla dostum 1,5 senedir falan yalnız yaşıyorum ben de. aynı soru bende de var ama benim gittiğim çözüm şöyle oldu. mahallede bir tane esnaf lokantası var. onunla anlaştım. öğünü 6 liradan bana 3 çeşit yemek veriyor. 3 çeşit dediysem bi salata-cacık vbç 2 çeşit yemek işte. kuru-pilav-salata gibi.

aramızdaki anlaşma da şu. parayı peşin veriyorum. misal 20 yemek parası veriyorum 120 lira. 20 yemek yiyene kadar bidaha para vermiyorum. o da muhtemelen benim parayla pazar falan yapıyordur. öyle anlaşıp gidiyoruz. daha ekonomiğini bulamadım.

makarneksler var aparatif arada bi kısa sürede iyi gidiyor. konserveler bim de falan oldukça ucuz fiyata. arada bir de dışardan söylüyorum işte. daha evde bir kere normal yemek yapmadım.
  • syozkn  (20.02.15 18:27:07) 
neden sadece erkeklere soru? ev ekonomisi kadınlar için işlemiyor mu?

ikinci olarak gözünüzü seveyim o ıspanak dediğiniz sebzeyi kınıyorum ve ona epey kötü sözler hazırladım. ıspanağa gelene kadar bin çeşit çok güzel sebze var.

o dışardan ısmarladığınız yemeklerin içine ne konulduğunu, nasıl hazırlandığını, hangi katkı maddeleri konulduğunu biliyor musunuz?
  • mea maxima culpa  (20.02.15 18:27:14) 
son yazdığına cevap vereyim. tavuğun sadece göğsünü yemek zorunda değilsin. çeşitli yerlerinden çeşit çeşit yemek yapabilirsin. misal ben pirzolasını çok seviyorum. güzelce derisini sıyırdıktan sonra enfes oluyor.

kaliteli bir tavukla içine sakatat dahil ne konulduğu belli olmayan 5 liralık tavuk döneri karşılaştırıp x.tir etmişim sağlığı diyorsan o da senin bileceğin iş.
  • mea maxima culpa  (20.02.15 18:30:57) 
sadece akşam yemeklerini dışarıdan söyleyerek aylık 300/350 lira gibi bir masraf ile altından kalkabilirsin, yemek yapmak için harcayacağın zaman+ alış veriş için zaman + temizlik + doğalgaz+ elektirik düşünülürse tek başına normal biri için mantıklı (günde 10 liralık sipariş için konuşuyorum tabii) ancak bunun da çok uzun süreli olmaması iyidir, ne bileyim yeni eve çıkmışındır yemek yapmayı bilmiyorsundur 1 sene yaparsın. zira dışarıdan dondurulmuş veya hazır yemek ile birlikte ileriye dönük ciddi sağlık problemleri de üstleniyorsun, böbrekler, karaciğer mide problemleri yaşayabilirsin ilerleyen yaşlarda, o zamanda milyarlarca lirayı sağlğın için harcarsın, orta vadede mantıklı o yüzden.

ancak iki ve/veya daha fazla kişi için her şekilde çok masraflı oluyor o zaman yemek yapmak daha mantıklı hale geliyor.

eğer 2 veya 3 öğün de dışarıdan yiyeceksen zaten astarı üstünden pahalı gelecektir.

basit yemekler yaparak arada dışarıdan söyleyerek ayın masrafı yapabilirsin daha iyi olur bence.

3/5 yemek yaptığın zaman zaten pek çok malzemeyi tekrar kullandığından masrafında düşüyor ve pratikleşiyor yemek yapmak.
  • selam  (20.02.15 18:41:58) 
önce kendini yemek yapmak için motive edeceksin, istekli olacaksın, gün içerisinde mutfakta da vakit geçirmekten hoşlanmaya çalışacaksın. bunun yolu da farklı ancak basit yemek tariflerinden geçiyor bana kalırsa. mesela aşağıdaki siteleri kaydet, kenarda dursun. 2-3 yemek seç kendine. bir hafta mesela sadece tavuk ve sebze, diğer hafta mesela et, kıyma ve sebze yemekleri yaparsın, ona göre haftalık alışverişini de yaparsın. genel itibariyle çok ekstra durumlar olmadığı sürece 40-50 liraya çözüyorum ben haftalık alışverişi. yemek ise haftada 2-3 gün yaparım ve porsiyonlara ayırıp buzluğa atarım.

bu siteleri vermemdeki sebep ise hepsinde tariflerin adım adım fotoğraflı olması. direkt fotoğraflarla ilerlemek oldukça pratik geliyor bana. tarif basit midir, ne kadar zaman harcarım...vs daha iyi anlıyorum.
www.budgetbytes.com
www.couponclippingcook.com
www.munchkintime.com
thepioneerwoman.com
  • soso  (20.02.15 18:43:05) 
kibar arkadaşlara cevaben: ev ekonomisi soruları ve sorunları her iki cinsiyet için de geçerli olduğunu, özellikle duyuruda öğrenci ya da çalışan bir çok yalnız yaşayan kadının da bulunduğunu, onların da yemek yapma-yapmama, alışveriş, yemek pişirme tecrübelerinin olduğunu hatırlatayım.

kadınların bu konuda herhangi bir sorunu olmadığı varsayılmış sanırım.

varsayım doğruysa tam tersi daha çok tecrübeleri olduğu için kadınlara da sormak daha iyi olacak diye düşünüyorum.
  • mea maxima culpa  (20.02.15 19:49:18) 
bütün varsayımlarınız cinsiyetçi. saydığınız şeylerin hepsi kadınlar için de geçerli.

ben bunu sadece bir cümle ile belirttim. gereksiz tartışmalara gerek yok. siz önerilerinizi belirtip geçin lütfen.
  • mea maxima culpa  (20.02.15 20:05:31) 
istediğim şeyi istediğim şekilde sorarım da artık senin şu her duyuruya gelip bikbik etmenden, her şeye ve her cevaba saldırmandan sıkıldım artık. gelip bi ton gereksiz saldırgan laf ediyorsun sonra da cevap ver geç diye millete laf mı çakıyorsun bence onu asıl senin yapman lazım. he cinsiyetçi evet biz üstün sınıf olan erkeklere sordum bu soruyu sadece evet cinsiyetçiyim. bıktırdın buradaki insanları şu feminik feminik saçmalıklarınla.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.02.15 20:13:16) 
mea ben sana bu tarz duyuruları yasakladığımı sanıyordum? ayrıca sadece erkeklere sormasında bir beis görmedim. kendi içinde bulunduğu durumu yaşama ihtimali en yüksek gruba sormuş bu soruyu.

evde yemek yapman her zaman daha hesaplı ve sağlıklı ancak ben bu konuda üşenip üşenmediğime bakıyorum. üşeniyorsam ya da çok acıktıysam veriyorum siparişi geçiyorum. zamanım varsa ve yapacak başka bir şeyim yoksa kendi başıma bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
  • air  (20.02.15 21:06:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.