[]

"Erkek sozu"

Dusundumde bu "soz veriyorum, erkek sozu" cok sacma degil mi? "Kadinin sozu soz degil" anlamina geliyor o zaman "erkek sozu" demek. Niye kullaniyosunuz ki bu deyimi? Diyelim ki gercekten bu deyimden cikan genelleme dogru, (vurmaya kalkisacaklar cumleyi bastan okusun, turkce kelimeler kullandim) yine de ayip degil mi bu deyimi kullanmak, niye kullaniyorsunuz? Bunu sozluklerimizden cikarsak hic de fena olmaz, yanlis miyim?

Edit: Ama niye soruyu okmuyorsunuz? Dogru ya da yanlis, kullanilmasinin dogrulugunu tartisiyorum, anlaminin dogrulugunu degil. Soruda soyledimya..
Tartisma ciksin, oturup izleyeyim diye soru sormuyorum ki.

 
Banim moroli sifir sifir sifir videosundaki adam bile sös mi diyor. Ataerkil bir davranış.


  • gargamel  (24.11.14 22:32:10) 
şu yüzyılda keşfedilen bir deyiş olduğunu sanmıyorum o yüzden geçmiş -daha ataerkil- yapımızı da düşünürsek çok aykırı/olmayacak bir söz değil.
bazı deyimler dilimizde yer etmiştir yani bunu her hecesine kadar mana yüklemek saçma bir eylem.

"erkek sözü" diyince benim aklıma "ben bu sözü tutarım" manası dışında bir şey gelmiyor.
  • ilkot  (24.11.14 22:35:59) 
Erkek sözü lan, yarın getirecem parayı. (Getirmedi)
Gibi. Yalan söylemek ve karşıdakini kandırmak için ideal.

  • cetoxim  (24.11.14 22:37:07) 
Bu yuzyilda (daha dogrusu gecen yuzyilda) kesfedildigini ben de sanmiyorum. Ote yandan mana yuklemenin sacma oldugu konusunda hakli olabilirsiniz.


  • delifaruk  (24.11.14 22:39:24) 
la her boka tespit kasmayın, gözünün içine baka baka yalan söyleyip saç baş kavga edip sonra caaaanım cicim olan hiç mi kız görmedin. işte böyle yapma demek istiyor o sözde.
kızlar verdiği sözleri tutmaz hatta tutmamak için kendini bile kandırır.

  • divit  (24.11.14 22:39:58) 
''karakter olarak o kadar güvenilmezim ki erkek olmamı öne sürerek bunu kapatabileceğimi sanıyorum, çünkü erkekler en mükemmeldirler'' anlamına geliyor bende. sözlüklerimizden çıkarmayalım komik oluyor böylelerini görmek.


  • mayaa  (24.11.14 22:40:06) 
bugüne kadar kaç tane kadına güvenebildin? diye sor kendine.. anne ve abla dışında hiçbir kadına güven duyamıyor insan. belki 5-10 sene sonrada eşine duymaya başlarsın bu güveni. ama 5-10 sene sonra..
şöyle bir düşününce güvendiğim o kadar çok erkek var ki.. arkadaşlarım, dostlarım hepsi erkek. teleefon açayım bugün 10 tanesi sorgusuz sualsiz gelir. belki yurtdışından bile gelen olur. ama şuan telefon rehberimdeki tüm kadınları arasam yalnızca annem ve ablam gelir. diğerleri de gelir belki, yarın diğerlerine anlatacak hikayem olsun diye gelir ama..

o yüzden gerekli bir söz işte.
  • coripack1  (24.11.14 22:43:46) 
- "Kadinin sozu soz degil" anlamina geliyor

zaten oyle. ataturk olmasa bu kafalarla yobazlikta coktan iran'i, isid'i falan gecmistik.

baksana herife cumhurbaskani olmus hala kadinla erkek esit degil diyecek kadar zir cahil. imam osurursa cemaat sicar iste.
  • goo.gl  (24.11.14 22:44:14) 
bir erkek şahit ile 4 kadın şahit olayı var ya hani, işte onun etkisi.


  • selam  (24.11.14 22:47:04) 
@selam mantikli geldi:)


  • delifaruk  (25.11.14 01:53:38) 
Evet, saçma ve çağ dışı.


  • compadrito  (25.11.14 05:16:08) 
"Adam gibi yap şu işi" diye de bir şey var dilimizde. Kadını evde, tarlada it gibi çalıştıran, birey olduğunu unutturan bir toplumun sözü bu. Böyle ataerkil ve vadesi dolmuş bir çok sözümüz var. Kullanmıyorum bunları. Zaten söz verdiysem, bunun bir anlamı var demektir. "Erkek sözü" demek de bana göre "Aslında kuru kuru söz verdiğimde ona bir güven olmaz, tutmayabilirim. Yani, söz verdiğimde sadece onu tutmaya niyetleniyorum ama o konuda da beceriksizim. Ancak, erkek sözü verince tutmaya biraz biraz başlıyorum". Söz verip de tutabilen bir insanın, "erkek sözü" ile sözünü tasdiklemeye veya güçlendirmeye ihtiyacı olmaz.


  • aychovsky  (25.11.14 06:38:30) 
Selam'ın söylediğini söylemeye gelmiştim. Aaaynen o hesap. 1 kadın sözü = 1/4 erkek sözü olduğu için 1 tam erkek sözü çok daha değerli oluyor. Pahada ağır, yükte hafif bu durum elbette ataerkil coğrafyalarda mükemmel şekilde benimsenir; hatta bizzat kadınlar tarafından da uygulanır. Çünkü kadınlar için de bir erkeğe benzemek iltifattır. Bunun altında da yine erkeğin bu toplumlarda gördüğü ekstra saygı yatıyor derken bu konuyu ben bitiremem :) Velhasıl, çok haklısın, teşekkür ederiz.


  • pandispanya  (25.11.14 06:48:03) 
İste benim asil kizdigim nokta su ki kadinlar da ataerkil yapiya sahip cikiyor! Manyak misiniz yahu? Niye destekliyorsunuz?
Kadinlar ogullarina, erkek kardeşlerine " erkek adamsin", "erkek ol biraz", "adam gibi adam ol" gibi seyler soyleyip duruyor. Egitimsiz insanlar da degiller bi de...

"Adam gibi yap" olayi zaten tam felaket. "İnsan gibi yap" diyebilirdik bunun yerine.

Kadinlar ataerkil toplumun eserlerini ayakta tutmak icin canla basla calisiyor olmasaydi bircok erkek de duyarli davranma ihtiyaci hissederdi bu konularda. Ama "alan razi satan razi" durumu gibi birsey var ortada. Olan razi olmayan kisma oluyor arada. Tamam hirsizi suclamiyor degilim.
  • delifaruk  (25.11.14 14:03:38) 
duyarlı olcaz diye yakında türçeyi unutucaz. poltik doğruculuktan gına geldi, eminim anaerkil toplum olsak da o söz öyle olacaktı.

erkek sözü derken bir erkeğin özelliğini belirtiyorsun herhangi bir insanın sözü değil o. kedi gibi sadık mı diyorsun yoksa köpek gibi sadık mı diyorsun, ona da hayvan gibi sadık mı diyelim. kız arabası gibi dediğinde ne anlarsın mesela?

tamam bilim adamı demek saçmaydı bilim insanı dedik iyi oldu ama her boku da değiştirmeyelim.
  • divit  (25.11.14 18:51:40) 
Ataerkil bilinçaltımızın yansımaları işte.


  • Cursed Chico  (25.11.14 18:55:52) 
bu sözü ortadan kaldırırsak bu ülkede kadını hiçe sayan her şeyden sıyrılırız.


  • orta sahanın rakip yarı alana bakan dilimi  (25.11.14 19:11:16) 
bu arada "adam"ın birinci anlamı insan demektir.

www.tdk.gov.tr

bilim adamı falan öyle felaket bir kullanım değil yani.
  • john lee hooker  (25.11.14 19:21:59) 
Adam'in insan anlamina geldigi dogru, biz "adam" diyince erkek anladigimiz icin "bilim adami" kulaga ataerkil yansimasi bir tabir gibi geliyordu. Yine de "bilim insani" daha iyi. Cunku gercekte anlami ne olursa olsun kimse bir kadindan "adam" diye bahsetmez bu saatten sonra.


  • delifaruk  (28.11.14 20:11:08) 
deli,

yannız o, 'Adam gibi yap' bağlamındaki 'adam'da cinsiyetsiz bir gönderme hissediyorum ben.
orada kastedilen, 'Yapacağın işi, erkekmişsin gibi yap!' değil benim anladığım. 'Yaptığın iş, sonunda adama benzesin, eli yüzü düzgün olsun!'u anlıyorum. Benzer şekilde, 'Gelirken şort tişört gelme, adam gibi bi gömlek giy sırtına!' cümlesindeki adamdan kasıt, sen değilsin, giyeceğin giysinin niteliği. Benzer şekilde, 'Okuyup büyü de adam ol'dan kasıt, 'ekmeğini eline al, ekönömik özgüllüğünü ilan et'. Yoksa qız öğrenciye, 'Oku da büyük adam ol' dediğimizde, 'mezun olunca cinsiyet değiştir' demiyoz yani. Misal, biraz hoppa bi qız var ve anası da bu durumdan çok şikayetçi. Kızgınlıkla, 'Ben seni adam etmesini bilirim!' dese, gene cinsiyet değişikliğini kastetmiş olmuyo. Bu bağlamlarda erkeklik - dişilik sözkonusu değil. Kaliteye, düzgünlüğe bir gönderme var. 'Adam gibi adam' sözündeki ilk adam'da da bir cinsiyet yok. 'Errrrrrrkekim benim, mucho macho Machito!!!' denmiyo orda. 'Ulan helâl ossun bu herife bea!' deniyo.
  • compadrito  (29.11.14 01:12:46 ~ 01:14:38) 
@compadrito Ben de aynisini diyorum ya iste:)


  • delifaruk  (29.11.14 15:24:01) 
erkek olduğunu vurgulamaya "ihtiyacı olmak".


  • take me rufee2  (29.11.14 15:32:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.