[]

Başka Türlü Bir Şeker Hastalığı

Son bir kaç aydır resmen tatlı bağımlısı oldum. Eskiden bayan, tamamını yiyemediğim ağır tatlılar bile şimdi az geliyor. Çoğu zaman yemek yemeyi es geçip, pasta vs. yiyorum. Bu nedenle 1 ayda 3 kilo aldım. İradem o kadar zayıf ki konu tatlı olunca durduramıyorum kendimi. Bu isteğimin önüne geçmek için neler yapabilirim?




 
başka türlü değil bildiğimiz şeker hastalığı belirtisi bu. dahiliye uzmanına görünün.


  • acukali ekmek  (26.10.14 13:53:30) 
(bkz: insülin direnci/@compadrito)

şeker hastalığı sonnnn derece sinsi ve sonnnn derece habis bir hastalıktır.
tıbbın, bir hastaya Tip 2 Diabetes Mellitus teşhisi koyması utanç verici bir başarısızlıktır. bu başarısızlık, yılanı, küçükken farkedip başını ezmemekten kaynaklanır. peki bu farkındalık nasıl yaratılır? sosyal medya vasıtasıyla insanları aydınlatarak.

Çocuklukta başlayıp, insülin iğnesi kullanılmasını gerektiren şeker hastalığı olan Tip 1 Diabetes Mellitus 'henüz' önlenemiyor. Ama yetişkinlikte başlayan ve mutlaka insülin iğnesi yapılmasını gerektirmeyen şeker hastalığını yani Tip 2 Diabetes Mellitus'u önlemek mümkün.

Tip 2 DM, sonnn derece sinsi başlar. Marifet, o başlangıç safhasında yakalayıp, yılanın başını küçükken ezerek, o kişinin, 40'lı, 50'li, 60'lı ve 70'li yaşlardaki hayat kalitesinin düşmesini ve 10 sene daha az yaşamasını önlemektir.

Peki bu sinsi başlayış nasıl olur?

1. Glukoz metabolizması bozulur (Aslında bozulan glukoz değil lipid metabolizmasıdır ama şimdilik böyle diyelim).
2. İnsülin direnci başlar
3. Prediyabet yani diyabet öncesi dönem başlar. Yani kişi, resmen diyabet adayıdır artık.
4. Diyabet teşhisi konur.

Bu aşamalar, yıllara yayılmış olarak gerçekleşir.

Marifet, o teşhisi, 1 ya da en geç 2. aşamada koyabilmektir. Bundan sonrası, o teşhisi almış olanda biter. Teşhisi koyan doktorun dedikleri yapılmazsa, 3. ve 4. aşamalara geçilir.

cigerdelen'in yazdıklarına minik bir ilave:

açlık kan şekeri
açlık insülini
hemoglobin a1c (a bir ce diye okunuyor)

bu 3 tahlili yaptırmakla başlayacaksınız işe. önce bir durumun fotoğrafını çekeceksiniz yani.
diyelim, hepsinin sonucu normal ama açlık kan şekeri biraz üst sınıra yakın. veya üst sınırı bi tık geçmiş.
bu arada 'açlık' nedir? onun bi tarifini yapalım: en az 10 saat en fazla 11 saat oruç tuttuktan sonra kan verilmesi demek. bu oruçta su içmek serbest. onun dışında herşey yasak.
ne demiştik? açlık ken şekeri biraz üst sınıra yakın veya üst sınırı bi tık geçmiş. diğerleri normal.
''Hmmm, bi şey yokmuş, iymişim'' dediğiniz, ya da ''Bişeyin yok, tatlı şeyleri fazla yeme'' dendiği anda sıçarsınız. Maçın kırılma ânı o andır işte. Maç tam o anda aleyhinize döner!

Ama akıllı ve basiretli bir hekim varsa karşınızda, 'Yav bu sonuçlar normal olmasına normal de, bana anlattığınız bu hikâyeden çok işkillendim. Ben size bir de oral glukoz tolerans testi yaptırmak istiyorum'' der. İşte o an, gene maçın kırılma ânı, ama bu defa, maçın, sizin lehinize dönme ânıdır.

Bu arada, bu saydığınız belirtilere ek olarak, çok su içmek ve çok idrara çıkmaya başlamak, 3. aşamanın DA geçilip, 4. aşamaya intikal etmiş olduğunuzun habercisi olabilir.

Endokrinoloji poliklinikine veya endokrinoloji uzmanının muayenehanesine gidin.
Kendinize ve geleceğinize yapacağınız en önemli ve en değerli yatırım bu olur.

Ayrıca, yarından tezi yok, profesyonel kalitede bir yürüyüş ayakkabısı ve çorapları alın ve günde en az 100 dakika yürümeye başlayın. yürüme hızınızın ve yürüdüğünüz mesafenin bir önemi yok. hergün 100 dakika yürüyün. bunu hergün yapmak mümkün olmaz. o günlerde de en az 30 dakika yürüyün. haftalık ortalamanız 6-7 saatin altına düşmesin.
  • compadrito  (26.10.14 15:25:17 ~ 15:31:54) 
Bildiğiniz karbonhidrat bağımlılığı, şekerin insülin etkisi nedeniyle bu tip bir açlık çekiyorsunuz. Basit şeker alımını kesip birkaç hafta dayanırsanız eğer bu isteğinizin kaybolduğunu göreceksiniz. Geçmiş olsun.


  • angelus  (26.10.14 15:28:08) 
Durumun ciddi olduğunu düşünmemiştim, açgözlülük yapıyorum diye kızıyordum kendime. Teşekkürler önerileriniz için yarından itibaren hepsini yapacağım.


  • jacque  (26.10.14 20:50:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.