[]

şahıs şirketi açmak nedir ne değildir?

[aramızda pek çok freelancer - evdençalışgen kişi olduğundan dolayı, acaba bu bir süre yukarıda dursa hazır yukarısı kalabalık değilken, şöyle bir başlangıç kılavuzu gibi bir şey oluşsa ne tatlı olur diye düşündüm.]


şimdi önce okuduklarımızı anlayalım ve özetleyelim ki hem soru gibi olsun hem de derleyici bir çalışma olsun.

*freelance çalışan adam eğer aracı kurumları aradan çıkartmış ve şirketlerle doğrudan iş yapıyorsa, iş akışı da düzenli gibiyse şahıs şirketi kurmakta fayda var. neden şahıs şirketi? çünkü kibritsuyu'nun kılı kırk yaran hesaplamlarına göre yılda ~26.000 tl'den az kâr edecekseniz şahıs şirketi, çok edecekseniz ltd kurmak vergi açısından daha faideli.
*şahıs şirketi kurmak için dükkan tutmamıza vs. gerek yok, oturduğumuz yeri işyeri gösterebiliyoruz.
*gider pusulası diye palyatif bir çözüm var aslında, bu durumda işveren kendisi belge düzenliyor ve sizin fatura kesmenize gerek kalmıyor ama o belge de her işyerinde hazır vaziyette değil, şu oluyor bu oluyor derken kullanışlılığı düşük bir malzeme.

ŞİMDİ DE SORULAR:

1) cebime kimliğimi, vergi numaramı, bir miktar parayı, ne bileyim banka hesap cüzdanımı ve vesikalık fotoğraflarımı ve de bir balya fotokopiyi koydum, sokağa çıktım. şimdi ne yapıyorum adım adım anlatabilecek birisi var mı? (a- vergi dairesine git zf59 belgesi al, b- ticaret odasına git yerleri süpür, c- notere git gülümse... gibi sırayla anlatılması mümkün mü?)

2) kaça patlar şahıs şirketi kurmak? misal stopnsilence zamanında 100 lira başlangıç masrafı çıktığını belirtmiş ama yıl milattan önce mi sonra mı belli değil. benim duyumlarım 1500 lira civarında bir masrafı olduğu. kesin bilgisi olan var mı, evden çıktım iki gün sonra şirketi kurmuş olarak geldim, cebimden ne çıkar?

3) sorumlulukları nelerdir. kibritsuyu "her ay beyanname vermek ve boş da olsa damga vergisi ödemek" zorluğundan bahsediyor. bu beyanname nereye verilir, damga vergisi ne kadarlık bir bedeldir? zamanı gelince beyan etmek, peşinden koşturmak zorunda olunan başka kıl tüy var mıdır?

4) muhasebeci tutmak zorunlu mudur? ayda 60-70 liranı muhasebeci alır diyorlar. gerçekten mi?

5) sonra nasıl fatura kesiyoruz? kaşe falan yaptırmak gerekiyor mu? koçanı nerden alıcaz?

 
1-
Kira kontratı (ev kendinizin dahi olsa belli bir stopaj ödeme zorunluluğu var artık, muhasebeciler daha iyi bilir)
Fotoğraflı ikametgah (muhtardan)
İmza beyannamesi (noterden)
Nüfus sureti (noter onaylı)
bolca fotoğraf

bunları cebine koyup bir muhasebeciye gidiyorsun.

2- bu evrakaları çıkarmak, muhasebecinin kuruluş işlemleri için aylık ücretinden ayrı olarak isteyeceği meblağ yaklaşık 450-700 arası tutar.

şu aşamada bir de notere gidip bununla ilgili muhasebecinize vekaletname vermeniz gerekir.

3. her ay beyannname verilir, boş da olsa damga vergisi verilir (20 lira civarlarında sanırım) bu koşturmacayı muhasebe yapar.

4. muhasebeci tutmak zorundamıyız bilmiyorum ama tutulması elzem.

5. faturanızı yalnızca maliye ile anlaşmalı matbaalara bastırabilirsiniz. matbaanın seri numarasını takip eder bu faturalar. kaşeyi herhangi bir kaşecide yaptırabilirsiniz.

6. bunlara ek olarak bir de ticaret odası kaydı yaptırmanız gerekir (faaliyet belgesini bunlar verir, maliye vermez) ticaret odası üyeliği 200-300 civarında sanırım. ve yıllık 60-70 arası bir aidatı olmalı.
ticaret odası dışında her bir meseleğin odası ya da birliği vardır. ticaret odası yerine bunlara da üye olabilirsiniz. aidatlar ve üyelik ücreti daha düşük olacaktır bu şekilde.
  • serseri marti  (15.03.09 14:22:11 ~ 14:23:51) 
gecenlerde bu konuyla ilgili bir sohbet vardı sirket avukatıyla da. sadece sirkete gidip muhasebe onunde iş karsılıgı sozlesme yapmak da yetıyor sirketler için. illa faturaya gerke yok. ama şirket yetkilisi onunde imzalamak ve parayı alırken de parayı aldıgına işi teslim ettigine dair imzalar için de mutlaka sirket yetkili onunde yapılması gerkeiyor. bunlar yeterli oluyormus kanuni olarak.


  • bryan fury  (15.03.09 15:18:13) 
1'in cevabini serseri marti vermis.

2. muhasebeci gez bol bol - 800 diyen de var. ticaret odasi kaydi yaptirmazsan maksimum noter masraflari dahil 200 lira.

3. her ay hic para kazanmasan da para veriyosun - fakat 3 ayda bir verebiliyorsun iste bu parayi. 100 lira civarinda.

4. muhasebeci tutmak zorundasin yeni yasalara gore. daha once kendi muhasebeni kendin tutabiliyordun. e-imza bi seyler bi seyler cikartip muhasebeci zorunlulugu getirdiler - aylik masrafi sana 80-150 arasi muhasebecesine gore degisir.

5. kaseyi her yerde yaptirabilirsin. faturayi da kirtasiyeden alip notere onaylatabilirsin.

6. sadece fatura kesebilmek ve elektronik esyalardan kdvlerden yirtmak ve daha kurumsal gozukmek istiyorsan .com.tr alan adi almayacaksan cok da zaruri degil 300 lira verip de oda kaydi yaptirmak

7. kadikoy civarinda isen muhasebeci onerebilirim.
  • the beyin  (15.03.09 16:33:01) 
muhasebeci olarak cevaplayayım.

1-2) kimlik fotokopisi, işyeri olarak göstereceğiniz yer için kira kontratı (mesela ev babanızın üstüneyse babanız bir odayı size kiralayacak, kontrat yapacaksınız babanızla aylık şu kadar kiraya diye), imza beyannamesi, bir de işe başlama-bırakma bildirimi diye bir form var onu doldurup veriyorsunuz. fotoğraf ve ikametgah gerekmiyor. gösterdiğiniz yıllık kiranın binde 1,5'u kadar damga vergisi ödersiniz vergi dairesine. bir de bu işlemlerden önce defter tasdik ettirmeniz lazım. freelance falan olduğuna göre bilanço esası defrete gerek yok. kırtasiyeden bir işletme defteri alıp noterden tasdik ettiriyorsunuz. 30 lira falan tutar noter masrafı. yani kurana kadar cebinizden taş çatlasın 50 lira çıkar. oha oha bu işlemler için 700 lira alan muhasebecinin .mına koyim ben. muhasebesini de kendim tutacaksam limited şirket kuruluşu bile olsa para almam ben. dışarıdan sadece kurduruyorsa (ki olmadı hiç böyle bir şey) da cüzi bir şey alırım herhalde. 700 ne lan? vekaletnameye de gerek yok. işe başlama bildirimine muhasebeci diye imza atıyorsunuz. bir de muhasebe sözleşmesi yapıyorsunuz, o yeter.

3) her ay boş da olsa kdv beyannamesi verilir. 3 ayda bir de muhtasar beyanname ve geçici vergi beyannamesi verilir. kdv ve muhtasar damga vergileri 16,90, geçici vergilerin damga vergisi 26,50 liradır. ayrıca fatura keserseniz tabii + kdv keseceğiniz için o kdv'leri de devlete ödersiniz, ama tabii giderlerinizi de deftere yazarsınız. gelir vergisi ödersiniz kârın %20'si olarak. muhasebeci halleder bunları.

4) aslında yapılmayacak iş değil, gelirleri bi tarafa giderleri bi tarafa yaz, farkını al işletme defterinde. ama yine de muhasebeci tavsiye ederim.

5. faturayı maliye anlaşmalı matbaalar basar. ya da kırtasiyeden alıp notere tasdik ettirirsiniz. kaşeyi her kaşeci yapar.
  • kibritsuyu  (15.03.09 18:43:40 ~ 19:36:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.